- 10 Nov 2008, 13:44
hOJ !
Rabim pomoč, ne zame, za moža. Pred časom (letom ali dva) sem že prosila za pomoč, sedaj se pa zadeva razvija dalje.
Torej, možu je bil ugotovljen povišan pritisk in je dobil tablete, ter pripročilo, rekreacija. To seveda ni bil problem, saj sva oba strastna tekača, skupaj sva spravila svoj prvi maraton, redno trenirala itd itn
Letos je bil ponovno na pregledu, na testih za obremenitev. In so ga "vrgli dol" že takoj, ko je imel 135 pulza. To imaš takoj, in vedno tečeva na cca 140 +, redkokdaj na nižjem. Zdravnik mu je rekel, da samo misli, da zdravo živi. Od vsakega teka ima veliko več slabega kot dobrega! Na samo 135 pulza se mu namreč telesni pritisk dvigne na 280 !! Ne upam pomisliti, koliko ga je imel kadar sva tekla na 160, ali pa na kakšni tekmi (že kar nekaj časa ne hodi na tekme, ravno zato), čez tristo, krepko. Žile ne zdržijo večno takšnega pritiska. Tako, da...
. Prosil je za nasvet, kaj naj naredi, živeti brez rekreacije spet ni dobro. Kot je praksa, žal, pri večini je sledil skomig z rameni in češ, da se itak samo v 10 % lahko ugotovi, zakaj sploh pride do povišanega pritiska. Ta mesec ima kontrolo, ne teče nič! Sedaj se meni dviguje pritisk ko ga zagledam ležati na kavču, ko pridem iz službe. Ves žalosten in z vedno večjih obsegom trebuha, halo ! Včasih me je čakal nastrojen v tekaški opremi. Sedaj kolesariva, ampak tudi to ne sme v klanec !! Kolesariva pa lahko samo med vikendom, ker je takoj noč. Kaj naredit? Dr.Rotovnikova mu je svetovala tek celo dvakrat na dan. Zjutraj lahkoten tek cca 20 minut, popoldan normalen tek kot običajno. Seveda - drugo mnenje, ampak pri komu? In res me je strah ... in sploh ni tip, ki bi bil pri miru. On rabi gibanje, že zaradi drugih stvari, samo kako najti pravo mero in pravo stvar. Zelo je tekmovalen in bi samo gonil... Aja , še 1x tedensko hodi na squash, kar verjetno sploh ni idealen šport, ker je exploziven
Za kakšen nasvet bi bila zelo hvaležna
LP, pazite na svoje zdravje
Mojca
Rabim pomoč, ne zame, za moža. Pred časom (letom ali dva) sem že prosila za pomoč, sedaj se pa zadeva razvija dalje.
Torej, možu je bil ugotovljen povišan pritisk in je dobil tablete, ter pripročilo, rekreacija. To seveda ni bil problem, saj sva oba strastna tekača, skupaj sva spravila svoj prvi maraton, redno trenirala itd itn
Letos je bil ponovno na pregledu, na testih za obremenitev. In so ga "vrgli dol" že takoj, ko je imel 135 pulza. To imaš takoj, in vedno tečeva na cca 140 +, redkokdaj na nižjem. Zdravnik mu je rekel, da samo misli, da zdravo živi. Od vsakega teka ima veliko več slabega kot dobrega! Na samo 135 pulza se mu namreč telesni pritisk dvigne na 280 !! Ne upam pomisliti, koliko ga je imel kadar sva tekla na 160, ali pa na kakšni tekmi (že kar nekaj časa ne hodi na tekme, ravno zato), čez tristo, krepko. Žile ne zdržijo večno takšnega pritiska. Tako, da...

Za kakšen nasvet bi bila zelo hvaležna
LP, pazite na svoje zdravje
Mojca