Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Ksenija
:shock: :oops:
hvala, ostala sem brez besed
Uporabniški avatar
 Fotr
V teh dneh, ko so ceste napol zasute z napluženim snegom in nam kupi snega kraj ceste zasedajo še tisto malo pločnika, je tekati po cestah resnično nevarno, a obenem zanimivo in zelo poučno. Iz prve roke izvemo, kaj si mislijo pošteni in normalni ljudje o nas, tekačih.
:shock: :roll:
Prejšnji dan, ko se je že spuščal mrak, mi tekaška žilica ni dala miru, da se ne bi odpravil na tek. Ker so vse stranske tekaške steze zasedene s kupi snega in s parkiranimi avtomobili, se je bilo treba podati kar na glavno cesto. Otroke učijo že v prvem razredu, kako je treba hoditi v mraku po cesti, pozimi pa se je za tako pustolovščino treba posebno dobro pripraviti. Originalno tekaška zimska oprema že tako ali tako vsebuje svetleče dele na oblačilih, prav tako se v svetlobi svetijo copate. Vendar sem se kljub temu okrancljal še z vsemi mogočimi lučkami, svetlečimi trakovi in kresničkami.
:D :D
Potem sem se podal na pot, to se pravi na cesto, hočem reči, tekel sem v mraku po glavni cesti in to po levi strani kot je predpisano. Ni bila sicer skrajna leva, ker mi je preprečeval naplužen sneg, pa tudi sicer, nobena skrajnost ni dobra, posebno leva ne. Vendar so bili deli ceste ponekod tako zasuti, da sem moral menjati strani ceste in večkrat teči po desni, kar je imelo tudi svoje posledice.
:shock:
Tekel sem tako po glavni cesti, se svetil kot božično drevesce, ko se je začelo. Poleg mene se je ustavil velik štirikolesnik, skoraj še bolj načičkan z lučkami kot jaz, šofer je odprl okno in začel deliti nasvete: »Se je tebi zmešalo, da se takole izpostavljaš. Nekdo te bo zbil, potem pa boš videl!« »Če me bo zbil takle avto, potem ne bom nič videl,« sem rekel. »Izpostavljaš se, pa še nas voznike oviraš!« »Kako pa naj skromen človeček ovira takle tank, ki ga voziš po cesti, pa tudi cesta ni samo za avtomobile, ampak tudi za druge udeležence v prometu!« »Zate je pa res najbolje, da te nekdo zbije!« mi je privoščil in odpeljal. No, hvala.
:evil:
Potem je pripeljal mimo priklopnik, plahta mu je mahedrala, trobil je že od daleč in dokler me ni prehitel za sto metrov, je troblja nenehno spuščala predirljive glasove. Piš od tovornjakove plahte me je skoraj vrgel po tleh.
»Si videl, kaj počenjaš!« se je spet ustavil nekdo z avtom poleg mene, »pa še po levi hodiš, a se niste v šoli učili, da se hodi po desni?« »Saj ne hodim, ampak tečem, pa tudi pravilo so spremenili, da se hodi po levi, nekdaj pa je veljalo po desni, to pa ja!« »Videti je da bolj hodiš kot pa tečeš« je vrgel še eno pikro pripombo in odpeljal.
:oops:
Potem sem zaradi razmer na cesti spremenil stran ceste v desno in takoj se je spet ustavil nekdo, ki je vse vedel: »Ali ne veš, da se hodi po levi strani, nekdo te bo zbil, pa boš videl!« »Oviraš promet,« sem mu odvrnil in to ga je tako razjezilo, da me je res hotel povoziti, če se ne bi hitro umaknil za kup snega.
Takih dobronamernih nasvetov je bilo še več, vsi so mi želeli, da me bo kdo povozil. Pa tudi to jim ni bilo všeč, kaj delam v tem mrazu na cesti, pa zakaj tečem po temi, pa da naj grem na stadion, pa kako moram biti tako neumen in v teh letih tekati po cesti, pa če mislim, da je maškarada, ker sem tako načičkan, pa kaj si naj mislijo, ko zagledajo na cesti nekoga v žabah, pajkicah ali hulahopkah. Ali mislim, da bodo ustavljali zaradi vsakega norca ob cesti, ki povrh še ne ve, po kateri strani ceste naj hodi, pa da sem poleg tega še nesramen, ker jih ne poslušam, pa da oni že ne bodo odgovarjali, če me bo nekdo zbil, kar je tako ali tako neizogibno, pa da naj se že skinem s ceste, pa da naj grem…. Kletvic tukaj ne bom navajal, ker se ne spodobi napisati vse, kar sem poslušal ob lepem zimskem teku po glavni cesti.
:evil:
Ob vsej tej množici nasvetov in dobronamernih pripomb, pa nihče ni ustavil, počakal, da mimo odpelje nasproti vozeče vozilo in poleg tega še molčal. Tako, da v zimskih dneh, ko se je že tako težko odločiti za tek, ko je že tako težko dobiti pravo traso teka, se je treba še soočiti s prometnimi predpisi in njihovimi razlagalci ter skrbniki za našo varnost. Poleg tega se je treba še primerno obleči in opremiti s svetlobno signalizacijo. Najvažneje pa je v takih krempljih življenja preživeti, uživati v teku in se dobro imeti.
:D :D :D
Uporabniški avatar
 Fotr
Živemu človeku se marsikaj zgodi. Ne pomnim, da bi kdaj imel kakšne poškodbe zaradi teka, razen, da mi je nekajkrat odpovedal imunski sistem, ker sem se preveč naprezal in nisem znal pravočasno počivati, ko je bilo pa tako krasno tekati ure in ure, kilometre in kilometre po deželi. Zato sem to zimo sklenil, da bom več časa počival in da bom v novem letu spet začel teči in se pripravljati za kakšen maraton.
:)
A žilica ni dala miru, tek po snegu je tako privlačen, da se mu nisem mogel upreti. A ker so bile v tekaškem stanju samo letne copate, sem namesto njih obul neke čevlje za sneg, kupljene že dolgo tega kot zadnji par, ker jih nihče ni hotel kupiti. Za kratek tek po snegu bodo dobri, sem si mislil, jih obul in se podal na tek.
Že po nekaj kilometrih so se mišice v mečih uprle, pridružile so se še stegenske, revolucijo pa so sprožile koščice in kite v nartih. To se ni dalo več zdržati, zato sem se ustavil, se usedel v sneg pod drevo in počival. Takrat je zapihal precej močan veter in kar čutil sem, kako me je zazeblo. Obenem pa je se z vej usula velika količina snega in me skoraj vsega zasula. Planil sem pokonci in v tilniku začutil ostro bolečino. Zaradi hitrega reagiranja sem fasal še heksenšus. Ves kriv, krevsajoč in počasen sem se vlekel proti domu, ko sem v čevljih začuti pekočo bolečino. Še tega se je manjkalo. Žulji. Zaradi počasne hoje in vlečenja nog za sabo, me je vsake toliko časa zagrabil krč, da sem moral večkrat počivati.
:roll:
Nekako sem se privlekel do doma in najprej sezul čevlje ter jih vrgel v kanto za smeti. Ob strani podplata, na peti, tam kjer je najbolj trda koža, se je smehljal mehur in voda v njem je kot v vaservagi nihala sem in tja. Potem sem s hladilnim gelom namazal meča, stegna in narti. Z ogrevalnim gelom pa sem poskušal odpraviti bolečine v vratu. Z masažo pa sem poskušal odpraviti zakrčene mišice. Staknil sem tudi prehlad zaradi sedenja v vetru in zasuvanja s snegom.
:cry:
To je bilo pred dnevi. Sedaj sedim pred računalnikom z glavo postrani, ker vrat še kar boli, žulj sem saniral po tekaških napotkih, a vseeno ne morem stopiti na podplat. Vsake toliko časa masiram mišice na nogah, da se počasi unesejo. Obenem pa pridno jemljem lekadol, imunal, pijem lipov čaj, se bašem z medom in pomarančami ter skozi okno opazujem prelepo sončno vreme kot naročeno za kakšen tek o katerem lahko nekaj časa samo sanjam.
:cry:
Koliko časa bo trajalo saniranje poškodb ne vem, vem pa, da je telo bolj pametno kot glava in če hoče počivati, glava ga pa ne uboga, potem reagira z bolečinami, krči, heksenšusom in žulji. Kdaj bom lahko šel spet na tek, pa ve samo vedeževalka.
:(
Uporabniški avatar
 miro
Fotr, zakaj ne poiskusiš z nojevo mastjo? :D :wink:

Čimprej okrevaj, dotedaj pa nas razveseljuj z Doživljaji, saj jih imaš še veliko za napisat!

Lp!
Miro
Uporabniški avatar
 zajc
Včeraj sem se na teku spomnil, da imam tudi jaz eno zanimivo doživetje.

Pred nekaj leti se mi je zgodilo, da sem med tekom, v letu, ujel ptiča. Dobesedno. :D

Tekel sem skozi Savlje (vas v(?)/pri(?) Ljubljani). Bilo je toplo, pihal je rahel veter v prsa, ko je izza hleva priletela jata vrabcev. Enega sem po naključju uspel ujeti pod pazduho. Presenečeno sem ga gledal v oči, pa tudi vrabec ni bil nič manj presenečen. Tako sva skupaj tekla nekaj sekund, ko sem razširil roko, da se je osvobodil in odletel.

In odtekel sem z nasmehom domov.

:D :D :D :D :D :D
Uporabniški avatar
 bobr
Včeraj sem spet skoraj nekoga zbil med tekom. :roll: Dobesedno.
Lepo sem se pripravljal za tek po sredini utesnjenega tunela/podhoda na PSTju pri koncu tržaške. Ampak ne, dve stare gospe sta se trudile klicat dež sneg ali karkoli z čvekanjem tako da ni čudno da me nista niti slišali. Nekaj metrov pred soočenjem začnem malo bolj nabijat s supergami da se mogoče gospe spomnejo umaknit s poti. Bolj obilne sorte sta bile in polžje hodile da je bila cela pot samo njih :).
Končno se ena predrami me sliši in se obrne. Seveda preden so njene sive celice dojele kaj se dogaja sem že bočno priletel mimo in izdahnil "hvala". Sledili so njujini posmehljivi komentarji "a ni...". Boge reve bolje da ne vedo kako je če je pravo srečanje - tudi to sem namreč že doživel :). Očitno si bom moral nekam namontirat hupo :twisted:.
 nejce
Zbiti ti pa za enkrat ni treba še nobenega, heh :D :D
Uporabniški avatar
 Ksenija
pogrešam Fotrova doživetja, verjamem v to da jih bo kmalu spet delil z nami... Danes sem izvedela, da je vsak tek z menoj posebno doživetje ;) sej to tud jst vem ane ...
v glavnem danes ni bilo bučnic pa jabolk, danes je bil led led led!!! uživanje vam rečem ;)
 a nje ni
po sredinem vzponu na Triglav 8) sem se danes zjutraj po enem tednu spet odpravila na tek ... startala sem ob 9h, ko je še malo sijalo sonce, potem pa je začelo vedno bolj pritiskati k tlom in ko sem se vračala od koseškega bajerja so me ujele prve dežne kaplje ... PST se je v hipu spraznil, še tisti ki niso tekači so to postali :D premočena do kože sem pritekla domov, kjer sem si pod vročim tušem in z beljakovinskim šejkom nabrala novih moči, da sedaj pišem diplomo ... samo to sem želela deliti z vami: da je bilo lepo. :)

Slika
 jezek.teka.teka
danes sem pri teku po dolgem času spet poslušala glasbo. in dosegla svoj novi najvišji izmerjeni pulz. popolnoma brez naprezanja, iz čistega užitka ob glasbi.
Uporabniški avatar
 markor
:D
..pogosto tečem po večerih oz. zvečerih, ko je tema in mir.. nikdar ne nosim čelke, je luna in so zvezde in so oči, ki se privadijo na vse to.. v petek je bil spet en tak večer, na planu sicer nič razburljivega, ura osem preč, gremo tečt.. začnem.. ok, tema je.. hm.. kot kaže, tudi megla.. dobro.. ni dobro.. ko zgubim hiše za sabo ostanem na znani ruti sam, med travniki in polji.. hm, ne vidi se.. ja pa kaj je zdaj to??.. sem še na cesti, kje je rob??.. začenjam slutit, da večer ni enak večeru.. ko pridem spet v vas malo pozabim na vse skupaj.. a zlomek.. vsaka cesta pelje še naprej.. in na drugem koncu vasi spet pustim hiše zadaj.. je bila še temnejša tema in še bolj meglena megla.. krevsam po cesti od enega roba do drugega.. uu, danes pa bo zanimivo.. ugibam, kje je rob in se poskušam s koraki (vsaj malo) približati (samo eni) strani ceste.. parkrat prav nemarno klecnem iz roba na nižjo bankino.. ja bravo budala, zvij si nogo teden pred maratonom.. avtov po večerih ne maram.. ker mi svetijo s svojimi dolgimi očmi.. danes sem jih pa od srca vesel.. svetite fantje, svetite.. le tako lažje ugibam, kod mi pelje pot.. ta megla je res gosta, pomišljam pri sebi.. ne vidim več niti na ekran ure, kaj šele številk.. hja, čez kakšnih 100 m skapiram, da bi si bilo dobro meglo, ki sem jo ujel na šipci svojih očal, obrisati.. hura, rešen sem.. za naslednjih 100m.. ko obupam se naredim, da sem stari L`clerc.. malo gledam čez, malo skozi.. gibljem se z ugibanjem, kateri izmed dveh odtenkov črno črne barve je asfalt in kateri bankina.. na drugi strani polj pa me spet pričaka vas z lučkami.. si premislim, bom šel raje proti domu po drugi poti, tisti osvetljeni..
Sklep: megla ti res spremeni pogled..
:D
Uporabniški avatar
 miro
Tako,kot vsako leto sem se tudi letos odpravil pogledat čudovito osvetljen slap Peričnik. Tudi danes sem lahkotno tekel po poti in tudi srečeval veliko ljudi z lučkami in brez njih ,nekateri so tudi prijazno pozdravili, z nekaterimi pa smo se spregledali in nadaljevali vsak svojo pot. No srečal sem tudi skupino,ki se je že vračala z ogleda,seveda so hodili po celi širini ceste,ko sem jaz pritekel do njih, je ena pohodnica dejala:"Pazi tekač!," takoj druga pa:"Uh,matr je Bumbar!"
Meni je sicer vzelo sapo,pa sem vseeo vljudno odgovoril:"Hvala enako,pa enga srečnga,pa zdravga," ter mirno odtekel naprej.
Mislil sem,da so sedaj ljudje vseeno bolj ozaveščeni glede teka,ter da ni čudno srečevati tekače tudi v temi z lučko na glavi.
No,saj bo kmalu bolje!
LP
Miro
 jure d
Pozdravljeni že velikokrat sem bral Tekaški forum, nikoli se nisem čudil tekačem, pravzaprav sem jih vedno gledal s spoštovanjem in kančkom zavisti saj se meni nikoli ni dalo teči. So pa bile vaše zgode in prigode močan dejavnik odločitve. Zato moram reči hvala vsm, ki se vam da pisati ste zelo močna vzpodbuda. The best.
Zdaj pa ponosno razglašam, da sem začel teči, in nehal kaditi po 15 letih.
1.1 slavni znameniti datum za začetke, konce, izboljšave, spremembe... jaz sem se odločil nehati kaditi in spotoma začeti teči. No pa prvega prvega dejansko še nisem nehal kaditi, niti tekel še nisem.. Sem imel še ohlajevalni dan.
Sem pa prvega prvega zjutraj po žurki odvrgel tobak in rizle v koš za smeti, kamor sem šel ob pol enih že brskati za modro vrečko. Nisva še nič reciklirala tisti dan. Tako je 1.1 splaval po vodi...

Pravzaprav sem nehal kaditi 2.1. in isti dan tudi odšel teči. Tekel sem zelo slabo. Komaj, da sem se privlekel od mostu do igrišča; to je približno 200 m! Potem sem dolgo hodil in sopihal in spet nekaj malega tekel tako je bilo cel krog. (mapmyrun mi je izračunal 3.38 km/h) :mrgreen: .
Še sreča, da sem povabil s seboj svojo zvesto psico, ki je bila povsem navdušena nad hitrjšim sprehodom. Jaz pa tudi.
Tako zdaj pa imam za sabo že 10 km, danes ne grem tečt, ker me vse boli, se pa veselim jutrišnjega dne. Zdaj sem čisto navdušen, ker bom verjetno še kar nekaj časa vsakič znova podrl rekord. Mislim, da bo zagon trajal še kar nekaj časa. Lep dan...

jure
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA