Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Uporabniški avatar
 marčni zajec
da ne bo nasporazuma in bognedaj kake zamere: strinjam se s tem, da ja vse v glavi, ampak hotel sem samo napisat, da je fizična pripravljenost zelo pomembna. ker če se skuriš, se skuriš in ni je glave, ki bi ti noge premikala. lani v rimu sem štartal na maratonu čisto nekje na koncu, ker sem prepozno prišel na štart. do štartne linije sem potreboval celo večnost. imel sem namen pretečt v času pod 4 ure. to je bilo vse. v rim sem šel kot turist, gledat muzeje, znamenitosti in za piko na i še na maraton. na štartu zajca za 4 ure niti videl nisem, ker so vsi zajci štartali nekje na začetku. že takoj na po štartu se je vse zabasalo in sem več hodil kot tekel. potem se je malo raztegnilo in je šlo. približno na 17 - 18km km sem dohitel zajca na 4:15. zdelo se mi je, da mi gre čisto v redu, prehitel sem ga in tekel naprej. nekje okoli 30km sem potem daleč spedaj videl balone. zajec na 4:00. v netto času sem imel itak rezerve skoraj 10min, pa sem ga vseeno imel namen dohitet. in sem ga. nekaj časa sem se ga držal, pol pa naenkrat ni šlo več. gledal sem balone kako so se počasi oddaljevali naprej. jaz pa nisem več mogel. noben gel, nobena glava, nič ni pomagalo. par km pred koncem me je prehitel zajec na 4:15, jaz pa sem prišel v času 4:20.
če se ne bi gnal po nepotrebnem, bi čisto lepo pretekel pod 4:00. ampak...vem za drugič.
še bolj pomembno kaj MORAŠ naredit, je to, česar NE SMEŠ naredit. to sem hotel povedat.
zato tudi zelo spoštujem to, kar je "klopotec" glede svoje udeležbe na ultrabalatonu napisal.
ker se ne čuti pripravljenega, ne gre. to se mi zdi večja zmaga, kot pa na vsak način prit na cilj. sploh pa ne za ceno poškodbe.
to sem napisal kot rekreativec. konec koncev, tečem za rekreacijo, zdravje in dobro počutje.
zavedam se pa, da v tekmovalnem športu s tako miselnostjo ne prideš na vrh.
howgh!
 MARDUK
Se popolnoma strinjam s teboj Marčni Zajec!
 HanaMB
klopotec napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:[
Dojenčku tudi nebi dal surovega korenja glodat. :--

:evil:

l

Maš prav, dojenčki imajo rajši kitajsko gumo.

Ali pa ne???
(Klopotec: to je naš ta vlki mladič, pred hm leti)

Slika
 klopotec
Ha,ha, krasno Hana. Midva sva našima tudi dajala korenček, ampak če bi mi tedaj kdo rekel, da bom kdaj vegetarijanec, bi ga najbrž čudno pogledal.
 edo-brko
Lp!

Z zanimanjem spremljam to temo in nekateri prispevki so me pripravili, da o tem podam tudi svoje poglede, čeprav me bo nekdo od "avtorjev" ponovno poimenoval v neki določeni smeri.

Še enkrat sem se prepričal kako v takih prispevkih, lahkotno,enostransko, pavšalno ali izkrivljeno navajamo določena mnenja ali izjave ne da bi pri tem razmislili o drugih učinkih.

Izrek "ZdravkaC" - ...vse je v glavi,čuj... spreobračate, mu hočete dati drug pomen kot ga razlaga on in ga tudi spreminjate.
Njegov izrek je pomembno vodilo in nikakršna "floskula" (Klopotec). Če ga upoštevaš potem ne more priti do tega, da ... če ni nič v nogah...!

"nenadb" - dober prispevek s katerim se v večini strinjam, ki pa je izpadel nekoliko "zamegljen" v pojasnjevanju pomena bistva prispevka.

Ne strinjam se z trditvijo, da veliko razpravljavcev v raznih temah izpostavlja " predvsem in le pomen " psihološke priprave. O tej temi ni bilo (skoraj) nič govora! Saj jaz tega nisem zaznal. Res je, da se veliko govori in piše o fizičnih pripravah na tek (vrste teka,načini,vrste priprav,ipd.) in se v določenih primerih (predvsem ultra teki,posebni teki,etapni teki,ipd.) navaja tudi, da je treba takrat "uporabljati glavo". Tega je bilo, vendar to niso psihološke priprave! To je čisto druga stvar!
Vse je v glavi, je zdrava logika, ki ti pove kaj smeš in kaj nwe smeš storiti. In če je v glavi,to ugotoviš.
Pa še to, ZdravkoC v svojem izreku nima besede "samo" to si sam dodal, kar pa bistveno spremeni pomen izreka!
Prosim te (in ne mi zamerit), če mi lahko odgovoriš na vprašanja, ki si jih zastavil v prispevku, ker bi rad vedel odgovor. Zakaj se že maratonu reče maraton? Zakaj se ta razdalja sploh teče?

"klopotec" - pri določeni stvari bi lahko dodali tudi:... brez korenčka gre!

Pa še to bi dodal,glede na to da si dobro seznanjen z to tematiko pa tega nisi nikoli omenil, korenček vsebuje veliko pomembne snovi za vid ( po temtakem,bi moral zajec izredno dobro videti pa ni tako, zato ima pa zelo velika ušesa da izredno dobro sliši), ki pa je zelo težko razgradljiva -posebej surov (absborbna) in se je okrog 90-95 % izloči ne da bi bila porabljena. Za dojenčka (majhne otroke) neprimeren in se uporablja druga hrana,ki tudi vsebuje te snovi.

"hana" - za hec in popestritev lep prispevek, ki pa z vidika zdravja in varnosti ni čisto v "redu".

Imejte se lepo.
 klopotec
Brko, vzeto na znanje.
Če dovoliš samo to. Jaz korenčka sploh ne jem. Vsako jutro pa spijem tri do štiri deci svežega korenčkovega soka.
Velik korenček za dojenčka s tu pa tam kakšnim zobom sploh ni nevaren. Ne more ga pregrizti in ne more se z njim zadušiti. Skrb je odveč.
Se strinjam da tudi brez korenčka gre. Vendar nekaterim gre tudi na korenček.

Nisem pa razumel tvojega svarila pred korenčkom. A misliš da je škodljiv? Če, potem se motiš. Nasprotno, zelo zdrav je.

Sicer pa si še naprej pridržujem pravico razmišljati o pravilnosti tega in onega.
 nenadb
Odgovarjam na vprašajna:

edo-brko napisal/-a:Pa še to, ZdravkoC v svojem izreku nima besede "samo" to si sam dodal, kar pa bistveno spremeni pomen izreka!

V svojem postu nisem nič omenjal ZdravkaC. :wink: Četudi bi pikolovsko lahko rekli, da ob VSE običajno ni prostora še za kaj drugega in torej ostane SAMO. Ampak ne bomo pikolovski. :twisted:

edo-brko napisal/-a:Prosim te (in ne mi zamerit), če mi lahko odgovoriš na vprašanja, ki si jih zastavil v prispevku, ker bi rad vedel odgovor. Zakaj se že maratonu reče maraton? Zakaj se ta razdalja sploh teče?

Maraton je dobil ime po teku, ki ga je opravil grški vojak po imenu Pheidippides (nekateri ga imenujejo tudi Philippides in spet drugi Eucles...), ki je po zmagi Grkov nad Perzijci v bitki na Maratonskem polju tekel do Aten (okoli 40-42 km) sporočiti novico. Celo pot je pretekel, po prihodu v Atene še uspel povedati "Zmagali smo", nato pa je umrl od izčrpanosti. V spomin na to legendo so na prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Atenah vpeljali tek v dolžini cca 40 km in ga poimenovali maraton.
 edo-brko
Lp!

"klopotec" - s strinjam s tem kar si napisal v zadnjem stavku (to velja tudi za vse druge,mar ne?) ampak je treba biti pazljiv in natančen, ko svoja razmišljanja utemeljuješ in uporabljat pogojnik, če to ni ekzaktno dokazljivo in preverljivo.
Npr. tvoj izrek ali geslo (kako temu rečete ne vem) pod črto prispevka: ... tudi na korenček gre ... (na prvi pogled razumljivo in samoumevno), če malo razmisliš - ne drži! Poskusi samo s korenčkom ( na korenček-brez ostalega) pa boš videl, da ne bo šlo. Dočim pa ... tudi brez korenčka gre... pa drži oz.je res! Poskusi in ne jej oz.ne uživaj korenčka v različnih oblikah, pa boš videl, da lahko gre.

Tudi,če bi korenček (surov ali v drugi obliki) jedel ne bi bilo nič narobe.Vprašanje pa je, če je potrebno in smiselno tako pogosto in v tolikšni količini uživati korenčkov sok (ali ni to pretiravanje), če bi se efekt surovega korenčkovega soka lahko dosegel že z 1-2 dcl na vsake 2-3 dni. Zaradi svojih lastnosti ga telo "porabi" le določeno količino ne glede na količino vnosa in se zato neizkoriščen izloči iz telesa ( je obenem to lahko nepotreben strošek).

Nisem mislil, da je korenček škodljiv temveč, da je za dojenčke (majhne otroke) "neprimeren (surov oz.presen) zaradi specifičnosti prebave, ki še ni prilagojena taki hrani (vsaj tako je bilo oz.so nas naučili v tistih davnih časih). Še vedno pa sem prepričan, da je v naravni obliki "nevaren" in da skrb ni odveč (so bili tragični primeri), ker ga lahko pregrizne (odlomi) tudi samo z dlesnimi in se lahko zaduši ali kako drugače poškoduje.

Vse je več plastno in med seboj povezano oz. pogojeno in zato ne smemo biti pri odzivih "šlampasti" (lahko da sem tudi jaz) in potem nestrpno reagirati na kontra mnenja in tako pride do razhih "floskul" in "kitajske gume" (veš otroci so že prej grizli gumo, ko še nismo vedeli za Kitajsko, ali kaj drugega kar smo jim odrasli dali).
Uporabniški avatar
 paprikar
Ne predstavljam si športa (ali katerekoli druge življenske aktivnosti razen spanja), kjer ni potrebno imeti glavo na mestu.

Moji najdaljši teki se vrtijo okoli maratonskih dolžin, letos grem prvič na celo Logarsko. Vam javim koliko je zame v glavi in koliko v nogah. Če ne bo poškodb, vidim samo oznako 75!

lp, Nenad
Uporabniški avatar
 miro
Edo, pa tebe imam za pametnega,le kje je v tej temi Logarska??
Sem pač, star, tečen dedec in se opravičujem,ker se vtikam v vaše strokovne debate :D :oops:
Nazadnje spremenil miro, dne 23 Feb 2009, 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Kaj čem, tak sem pač, da mi kar paše, da se je EDO postavil meni v bran. Hvala.

Zakaj mi to paše? Zato ker vidim, da razume (+) in ne išče (-)

Jaz pa probam pomagat človeku, ki išče mnenje. Dajam svoje mnenje in informacije, ki so samo meni lastne, saj so vrezane na mojo kožo. Zanimivo je, da je o ultramaratonih največ nasvetov s strani tkačev, ki o maratonu še samo sanjajo, ali pa tečejo prvo leto. Nisem mislil zgolj na to temo, da ne bi kdo prešteval ...
Sicer pa je že ta ista tema odprta dvakrat.

V praksi sem že mnogo stvari ugotovil, se pa zavedam, da so samo meni lastne in bi jih vsakdo doživljal malo drugače. Vsem pa je skupno to, da brez treninga RES NE GRE. Trening pa še zdaleč ni to, kar bi ti omogočalo ULTRAMARATON in predvsem zadovoljstvo ob tem. Pri tem nisem mislil na to, da prehodiš pol poti do Logarske, temveč na tek.

Ko sem začenjal z dolgimi teki, sem vprašal starega mačka, soimenjaka, kako trenirati ultramaratone. Rekel je v tem smislu, da to imaš dano, ali pa nimaš. Dalje razmišljam, da moraš pa resnico verjetno ugotoviti sam.
Do neke mere je bistven trening, dalje pa prevzema veliko vlogo to, kar ti je položeno v zibko.
Hipotetični primer: rodilo se je 100 otrok in le trije so imeli v zibko položene izredne gene za tek. Pet odstotkov izmed vseh je postalo tekačev, a nobeden izmed treh nadarjenih. Zakaj?
ZdravkoC bi rekel, da zato, ker niso imeli tega v glavi.

Fantje iz informacijske tehnologije bi rekli, da če imaš super hardver brez softvera, je isto kot granitna kocka, le da s hardverom ne moreš tlakovati.

Imejte se fajn, pa se vidimo na teku :D
 edo-brko
Lp!

"nenadb" - res je, nisi nič omenjal ZdravkaC, si pa navezal na njegov izrek, ki je tudi bistvo razprave te teme. Ne bova pikolovska, čeprav so podrobnosti običajno najpomembnejše (drobni tisk!).
Kar se tiče drugega dela odgovora ti moram povedati, da to vse že dolgo časa vem oz. sem se na razne načine seznanil z to legendo oz. mitom (kar pomeni, da ni nujno da je tako res tudi bilo). Zato mi je tudi bila želja, da enkrat odtečem "prvotni" oz.izvirni maraton, v živo na kraju samem, kar sem pred par leti tudi uresničil!
V tvojih vprašanjih nisem videl (ne vidim) "vzročne" zveze s temo razprave, zato sem želel, da mi to pojasniš. In tega z svojim odgovorom oz.opisom nisi storil ali pa ga jaz nisem dojel.

"Miro" - od kod ti ta ugotovitev! Če si tečen ne vem (če si res - to ni opravičilo). Star? Malo res, pa naj ti bo v tolažbo, da smo nekateri starejši (pa se s tem ne hvalimo).
Kje je v tej temi Logarska? Vidiš, ravno to sem omenil v začetku svojega prispevka,kako lahkotno dajemo "velikoumne" izjave in pri tem skrenemo od bistva teme.

Pa to navsezadnje, dokler je v mejah pristojnosti, niti ni narobe in mogoče celo potrebno tako kot vlaknine in balast pri prehrani.
No ja, sem ga spet malo "biksnil".
 klopotec
edo-brko napisal/-a:Lp!

"klopotec" - s strinjam s tem kar si napisal v zadnjem stavku (to velja tudi za vse druge,mar ne?) ampak je treba biti pazljiv in natančen, ko svoja razmišljanja utemeljuješ in uporabljat pogojnik, če to ni ekzaktno dokazljivo in preverljivo.
Npr. tvoj izrek ali geslo (kako temu rečete ne vem) pod črto prispevka: ... tudi na korenček gre ... (na prvi pogled razumljivo in samoumevno), če malo razmisliš - ne drži! Poskusi samo s korenčkom ( na korenček-brez ostalega) pa boš videl, da ne bo šlo. Dočim pa ... tudi brez korenčka gre... pa drži oz.je res! Poskusi in ne jej oz.ne uživaj korenčka v različnih oblikah, pa boš videl, da lahko gre.

Tudi,če bi korenček (surov ali v drugi obliki) jedel ne bi bilo nič narobe.Vprašanje pa je, če je potrebno in smiselno tako pogosto in v tolikšni količini uživati korenčkov sok (ali ni to pretiravanje), če bi se efekt surovega korenčkovega soka lahko dosegel že z 1-2 dcl na vsake 2-3 dni. Zaradi svojih lastnosti ga telo "porabi" le določeno količino ne glede na količino vnosa in se zato neizkoriščen izloči iz telesa ( je obenem to lahko nepotreben strošek).

Nisem mislil, da je korenček škodljiv temveč, da je za dojenčke (majhne otroke) "neprimeren (surov oz.presen) zaradi specifičnosti prebave, ki še ni prilagojena taki hrani (vsaj tako je bilo oz.so nas naučili v tistih davnih časih). Še vedno pa sem prepričan, da je v naravni obliki "nevaren" in da skrb ni odveč (so bili tragični primeri), ker ga lahko pregrizne (odlomi) tudi samo z dlesnimi in se lahko zaduši ali kako drugače poškoduje.

Vse je več plastno in med seboj povezano oz. pogojeno in zato ne smemo biti pri odzivih "šlampasti" (lahko da sem tudi jaz) in potem nestrpno reagirati na kontra mnenja in tako pride do razhih "floskul" in "kitajske gume" (veš otroci so že prej grizli gumo, ko še nismo vedeli za Kitajsko, ali kaj drugega kar smo jim odrasli dali).

Ne mene krivit, če nisem v temi, samo odgovarjam Brkotu. Moj izrek v bistvu sploh ni moj ("tudi na korenček gre"). Ko sme pred dvema letoma imeli prvih Sladkih 6 je na podelitvi priznanja moji malenkosti za pretečenih 42km Ečo vzkliknil "Klopotec, tudi na korenček gre". Me je potem enkrat celo vprašal ali sem mu zameril. Meni pa to še na misel ni prišlo, celo tako všeč mi je bil stavek, da sem ga uporabil za podpis. Še zmeraj mi je lep. Hvala Ečo. In Ečo je ultraš za kapo dol. Tako da ta stavek ni nobena trditev, je kar tako, lahko mu rečeš tudi floskula.

Seveda pa mi ne pride na misel, da bi trdil, da lahko tečeš večje razdalje in piješ samo korenčkov sok. Ne vem kako si to mislil. Sem šel gledat nazaj to temo in tega res nikjer ni. Pa nima veze, to bi bilo kreganje o oslovi senci.

Tole tvoje pa moram komentirati:

"Vprašanje pa je, če je potrebno in smiselno tako pogosto in v tolikšni količini uživati korenčkov sok (ali ni to pretiravanje), če bi se efekt surovega korenčkovega soka lahko dosegel že z 1-2 dcl na vsake 2-3 dni. Zaradi svojih lastnosti ga telo "porabi" le določeno količino ne glede na količino vnosa in se zato neizkoriščen izloči iz telesa ( je obenem to lahko nepotreben strošek).

Nisem mislil, da je korenček škodljiv temveč, da je za dojenčke (majhne otroke) "neprimeren (surov oz.presen) zaradi specifičnosti prebave, ki še ni prilagojena taki hrani (vsaj tako je bilo oz.so nas naučili v tistih davnih časih). Še vedno pa sem prepričan, da je v naravni obliki "nevaren" in da skrb ni odveč (so bili tragični primeri), ker ga lahko pregrizne (odlomi) tudi samo z dlesnimi in se lahko zaduši ali kako drugače poškoduje."

Tole je pa res debela floskula. Dr. Norman Walker , Sveži sadni in zelenjavni sokovi. Pojdi v knjižnico, preberi si ta zaklad modrosti, še bolje pa je če si knjigo kar kupiš. Jaz sem si jo. Če pa se boš poskušal vsaj malo ravnati po napotkih tega praktika pa boš videl da je 2 dcl soka na dva dni čisto nakladanje in zares vstran vržen denar. Vsak dan je treba in to vsaj tri deci.

Če pa se je kak dojenček zadušil s korenčkom, se ni zaradi korenčka, ampak zaradi šlampastih staršev, ki nanj niso pazili, ko so mu dali korenček. Mnogo večja nevarnost grozi dojenčku, če mu daš kos kruha ali pa reženj jabolka.

Ob tej temi pa sem se spomnil tudi knjige Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto. Na koncu je prevajalec Janez Penca zapisal naslednje:

"Lahko je slabo, če je česa preveč.

Ob prebiranju knjige Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto človeku pride na misel, da je sicer mogoče imeti več, da pa to ni vedno tudi bolje. Lepšega primera od tekov na srednje in dolge proge ni mogoče najti. Povprečen tekač zahodnega razvitega sveta ima veliko več kot povprečen Afričan: boljšo opremo, večji izbor hrane, več znanja, boljšo tehnologijo treniranja, boljše bivalne razmere, boljše zdravstveno varstvo in spremljajoče veje znanosti, ki podpirajo vrhunsko treniranje. Na voljo so mu tudi prehranski dodatki, od katerih jih po mnenju zdravnikov nekaj lahko brez zadržkov imenujemo kar poživila.
A vse to imeti ni dovolj, da bi bili najboljši tekači na svetu. To so danes Kenijci, Etiopci in severni Afričani. Severni Američani in Evropejci računamo, da bo znanost pri Afričanih odkrila neko gensko prednost in nam preskrbela izgovor za našo trenutno tekaško manjvrednost. Zaenkrat iz te moke še ni kruha.
Kaj pa če odgovor ni vedno v imeti, ampak je v našem primeru ravno nasprotno v ne imeti. Večina Kenijcev in Etiopcev je poljedelcev in nomadskih živinorejcev, ki po merilih razvitega zahodnega sveta živijo v izrazito neudobnih razmerah. Tam še ni asfaltnih cest, pa tudi ne udobnega potovanja z osebnimi avtomobili, avtobusi in vlaki. V kenijskem in etiopskem višavju ljudje še vedno dobesedno jemljejo pot pod noge in z njimi gnetejo mehko prst, pesek, travo pa tudi grobo kamenje. Nežne nožice naših prihodnjih tekačev se le redko bose dotaknejo matere zemlje, pod njimi je navadno asfalt, same pa počivajo v moderni obutvi, ki nogo silijo, da se pri hoji in teku obnaša tako, kot hočejo proizvajalci tehnološko do kraja izpopolnjene obutve. Naša hrana je veliko slajša, mastnejša, barvitejša in do neprepoznavnosti mehansko in kemično obdelana. Namenjena je bolj razvajanju kot prehranjevanju. Vzhodnoafriški otroci, iz katerih rastejo veliki tekači, nimajo še marsičesa, kar imajo njihovi vrstniki v Evropi in Ameriki, vendar je njihovo vsakodnevno življenje skrojeno tako, da postajajo lahkonogi osvajalci olimpijskih medalj in spreminjevalci svetovnih rekordov.
Materialno obilje razvitega sveta je v zadnjih nekaj desetletjih omogočilo bivanje, ki ga najbolje opišemo z izrazom kultura razvajenosti. Premagovanje bolečin in nelagodja smo prepustili tabletam, pa tudi starševska ljubezen se kaže v tem, da otroke že od plenic naprej vseskozi nekam prevažajo z avtom, najprej v vrtec, nato v šolo, potem pa najstnika, še skoraj otroka, že popade tek po avtu in se od polnoletnosti naprej vozi sam. Nešteto stvari, ki jih mora imeti, mu jemlje čas za razne načine biti. Eden od njih je biti tekač. Nekoč, ko je bilo življenje tudi pri nas trše, so bili ljudje bolj žilavi in pripravljeni v bolečini potrpeti. Ne za oprijemljive nagrade, samo za čast. Tudi to je eden od vzrokov, da je nekaj slovenskih rekordov v tekih na srednje proge starih že četrt stoletja.
Materialno razkošje je tako začelo razjedati pristnost naših življenj, da se ponekod v bogatih družbah ljudje prostovoljno odločajo za plemenito uboštvo in se zavestno odrekajo posedovanjski sestavini bivanja. Ko so svetovnega rekorderja Haila Gebreselassieja vprašali, zakaj se ne vozi z mercedesi, ki jih je dobil za osvojene naslove svetovnega prvaka, je odvrnil »Trdo treniranje, boleče mišice, nenehna utrujenost, preznojene majice in udobje limuzine ne gredo vkup. Največ treniram doma v Etiopiji, kjer je življenje samo grobo, kot je grob moj trening.
Knjiga o treniranju kenijskih tekačev sporoča, da ni pomembno, kaj imamo, ampak da moramo predvsem verjeti v dosegljivost svojih ciljev. Z neomajno vero okrepljeni značaj vzhodnoafriških tekačev je orodje, ki očitno nadomešča vso tehnologijo, s katero športnike oskrbuje bogati zahodni svet. Zato so danes svetovni rekorderji in olimpijski ter svetovni prvaki Afričani in ne Evropejci in Severni Američani. Bilo bi smotrno, da se razviti športni svet bolj kot h kemiji po pomoč napoti k vedam, ki poskušajo razumeti človeka kot preplet duha in materije in potrka na rezerve prvega. Ko beremo o skupnih treningih Kenijcev, moramo priznati, da oni tek živijo, medtem ko ga drugod po svetu pač samo trenirajo. S filigransko natančnostjo in potrpežljivostjo zlagajo svoj mozaik in z meniško disciplino napredujejo k cilju. Ali jih bomo kdaj ujeli, ni vprašanje tehnik treniranja, ampak pripravljenosti, da se vrnemo k preprostemu življenju, preprosti hrani in k izvirom čustvene energije, od koder med drugim vznika nerazkazovani ponos, da stopaš po še nikoli prehojenih poteh.
Pred časom sem bil na zimskih pripravah slovenskih tekačev. V milejšem podnebju ob jadranski obali so lahko trenirali veliko bolje kot doma. Ponujala se je lepa priložnost, da kdo poskusi trenirati trikrat na dan. Zvečer so mi oči že močno lezle skupaj, a sem vseeno vztrajal ob knjigi, kajti pri mladih tekačih v sosednji sobi je še močno razsajala glasba. Njihovi glasovi so zveneli krepko in sveže. Pogledal sem na uro, bilo je pol polnoči.
V taboru, kjer se pripravljajo kenijski tekači, je ob devetih zvečer vse tiho. Marsikdo izčrpan zaspi že prej. Ob šestih zjutraj, ko se ob ekvatorju naglo dani, pa so vsi brez besed že na prvem od treh treningov dneva.
Kdo ve, morda pa afriških tekaških skrivnosti sploh ni.«

Mnogo tega je v glavi.
 edo-brko
Lp!

Ne mi zamerit, če bom še malo "nasmetil" to temo, ker kot pravijo kamor je šel bik naj gre še štrik!

"klopotec" - široka so obzorja možnega razpravljanja o marsičem, kar dokazujejo tudi ti prispevki. Nakazujejo, da si široko razgledan,načitan in najbrž bolj izobražen kot jaz (sem najbrž bolj preprost, kot bi se reklo povprečen državljan) in zato določene stvari dojemam drugače in me zmotijo raznorazne "megle" pri kakšni zadevi.

Iz odgovora vidim (kar me preseneča), da nisi pozorno prebral mojega pisanja (vsaj tistega v oklepajih ne), ker navajaš določene stvari, kijih nisem trdil oz.navedel.

Hvala za "globok" povzetek vsebine neke knjige katero sem tudi jaz prebral (ne naštudiral), mogoče prej kot marsikdo drugi (tiste o sokovih sigurno ne). S prevajalcem živiva v istem kraju in se osebno že dolgo poznava, tudi "tekmovala" sva skupaj. Kljub vsemu napisanemu pa je moje mnenje še vedno, da je vse skupaj relativna stvar.
Mogoče sta zadnja dva stavka tvojega prispevka še najbolj blizu resnici oz. dejanskemu stanju.

Afriških tekaških skrivnosti najbrž sploh ni, temveč so to le dane naravne okoliščine!? Vse ostalo kar se zraven obeša pa je relativno, kar je razvidno že, če narediš določene primerjave. Zakaj ni dobrih tekačev med Eskimi, zakaj ni dobrih umetnostnih drsalcev med Kozaki, vrhunskih plavalcev v Maroški Sahari,ipd. Kaj bi naredil Etiopijski tekač med Eskimi ali pa v močvirni ekvatorialni Gvineji. Tudi tam živijo v izvirnih razmerah, ali ne?

Koliko razglabljanja o vsem, o sami temi pa bore malo, potrebno pa bi bilo na široko obrazložit le preprosto dejstvo, da so za vsako dejavnost potrebni treningi in priprave (pravilne in ustrezne) pri vsem tem (še posebej pri ekstremih) pa "uporabljat" glavo. Kot pravi ZdravkoC!

Lep preostanek dneva želim!
 klopotec
edo-brko napisal/-a:Lp!

Iz odgovora vidim (kar me preseneča), da nisi pozorno prebral mojega pisanja (vsaj tistega v oklepajih ne), ker navajaš določene stvari, kijih nisem trdil oz.navedel.

Lep preostanek dneva želim!

No pa poglejmo, kaj navajam, česar ti nisi trdil?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA