teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Darja
No, to je bilo drugo vprašanje, ki sem ga na predavanju o zdravi prehrani zastavila dr. Dražigostu Pokornu (prvo je bilo margarina - maslo...): ali je homogenizirano mleko dejansko škodljivo? Njegov nedvoumni odgovor: NE!
Odločitev pa je, kot ste že nekateri povedali, odvisna od nas samih.
 skorc
Tudi jaz imam občutek, da gre v tem pisanju za nasilno marketinško kampanjo vegetariancev.
 klopotec
Naslednjič ga vprašaj, ali je hrana iz Mc Donaldsa škodljiva. Njegov odločen odgovor bo: NE.

Dražigostova mnenja žal spadajo v neke druge čase. Čas pa gre naprej in treba se bo ozreti še kam drugam.
Uporabniški avatar
 Darja
klopotec napisal/-a:Naslednjič ga vprašaj, ali je hrana iz Mc Donaldsa škodljiva. Njegov odločen odgovor bo: NE.

Vsekakor bom.
Osebno ne zagovarjam nobene teorije, ker nisem strokovnjak (kar nekateri mislijo, da so), bi bilo pa zanimivo slišati mnenje strokovne javnosti o kompetencah g. Pokorna, ki ga je po tvoje "povozil čas".
 klopotec
Se strinjam, res bi bilo zanimivo.
Tudi jaz nisem strokovnjak. V tej poplavi nasprotujočih si stališč se pač, tako kot ti, poskušam čim bolj pravilno odločiti. Predvsem pa preizkušam in poslušam, kako se odzivam.
 tadej.
Sam kar veliko prebiram literature s področja prehrane. Kot sem ugotovil imaš na "tržišču" ogromno literature in razlikovati med kvalitetnim in nekvalitetnim je kar težko zahteva malce modrosti.
Osebno ne bi zaupal tistim, ki radikalno pljuva po mlečnih izdelkih ali pa tistemu, ki trdi da je mlečna hrana vir vsega dobrega na tem svetu. Kar dosti ljudi ima v resnici težave s prebavljanjem mlečnih izdelkov pa tega morda niti ne ve (laktoza, kazein). Sam bi rekel da je ta homogenizacija mleka več ali manj stvar mlečnega marketinga. Skratka ,da se govori in piše in obenem čim več proda.
.
 ton
A ne velja zadnjih par mesecev, da bomo mlekopivci na stare dni povsem kalcinirali in nas bodo ko hlode nosili po svetu?
Ali je to nemara veljalo do pred par meseci? 8)
Uporabniški avatar
 Andreja_T
skorc napisal/-a:Ata so še od časa juge elektro-varilec. Serijsko so jim vsak dan pri malici servirali pol litra mleka. Po 32 letih delovne dobe mu še vedno nič ne manjka.

jp, zato, ker mleko marsikaj veže nase ;)
pa bi za varilce bilo še vedno boljše kot nič, tudi v primeru, da bi res bilo škodljivo.
 ales.berce
Na Pubmedu-baza vseh znanstvenih člankov na svetu - ne boste našli nobenega članka o škodljivosti mleka v zadnjih 20 letih, obstajajo le tisti izpred 30 let, kar smo že obdelali v podobni temi pred približno enim letom ali dvema...torej blef vs skupi...
Prof. Pokorna kot svojega strokovnega kolega lahko pohvalim, da je strokovnjak, predaval mi je davnega leta 2003, nakar so ga počasi odrezali z Medic. faksa (kompetentnost...???). Mislite si svoje, teče pa pogovor v pravo smer...Njegova najljubša pravljica je tista o Francozih, ki jejo mediteransko hrano bogato z oljčnim oljem(nenasič.m.k.), ter vino (bioflavonoidi), pa ribe (omega3 m.k.)......praktično vedno pove to pravljico, kadar ga slišim kje nastopat, kot da je to vse...Moja mala je bila že pri 2 letih sita takih pravljic.....
Nauk te zgodbe je, da jejte grozdje, ribe in oljke - fermenitano ali nefermentirano........
 skorc
Kaj pa tista reklama, ki so jo vrteli na nacionalniki vsak večer pred Odmevi?

"Mleko je zdravo, zato ga uživajmo vsak dan." Zraven pa logotip od EU.

Potemtakem dela EU prikriti genocid nad Slovenci? :lol:
 ton
Nekam pa ja morajo dati vse mleko, ki so ga že vnaprej debelo plačali kmetom in mlekarjem, ne morejo ga kar v kanale zlivat (zraven stoji tudi plakat za EU sklade...) :wink:
 skorc
Mhm. To vem, da se operacija delno financira iz EU skladov. Samo nisem bil prepričan iz katerih (socialnih, kohezijskih...) pa potem raje nisem pisal. :)

Naše mleko je tako zdravo, da ga še Hrvati vestno odjemajo. Ledo uporablja za svoje sladolede med drugim tudi Slovensko mleko. Sicer so mi razlagali, da naj bi tu šlo za blagovno mejavo, ampak po je je res naše mleko tako kvlaitetno, da še hrvati hodijo po njega (oziroma jim ga mi vozimo). :lol:

No, čeprav če zmažem en ločnek King-Griote -ja me res nekaj zvija po trebuhu. Je "varna doza" samo pol lončka. :)
Prebral sem samo zadnjo stran vprašanj in odgovorov in dobil občutek, da ste vsi pozabili začetno vprašanje: ali je homegenizirano mleko zdravo? Jaz sem trdno prepričan, da ni.
1. Samo naravno mleko je zdravo - torej tisto, ki priteče iz vimena. Isto trdim za vse predelane oblike - jogurt je zdrav le, če je narejen po domače s kisanjem svežega mleka, ki je priteklo iz vimena naravnost v posodo.
Gre za to, da danes v trgovini ne morete kupiti mleka, ki ni bilo namolženo z molznimi sistemi, pri katerih mleko iz vimena preko gumijastih in kovinskih cevi teče v bazen, od tam se preko drugih cevi prečrpa v cisterne, prevaža v tovarno, tu pa zopet preko mnogih cevi in mnogih mehanskih postopkov (centrifugiranje, pasteriziranje, steriliziranje, ...) v plastično oz. "kemično" embalažo. Če kdo misli, da je tako mleko lahko zdravo, naj se razpiše o tem. Čeprav seveda vsi, ki v industriji mleka trdijo, da je tako mleko naravno, mene ne prepričajo. Z malo razmišljanja pridem do edinega možnega sklepa, da če ni druge kemikalije na tej mlečni poti, so nešteta čistila, s katerimi vse neštete cevi čistijo. Če pa ni čistil, so bakterije - mleko je pač najboljše gojišče.

Homogenizacija je postopek, pri katerem spremenijo strukturo maščobnih celic. Resda ni dokaza, da je takšna maščoba škodljiva, ampak odsotnost dokaza še ni dokaz, da ni škodljivo. Zato le previdno.

Prepričan sem, da je mleko res zdravo, ker to dokazuje zgodovina človeštva. So območja na tem planetu, kjer so ljudje preživeli izključno z uživanjem mleka in mesa, ostale vrste živil pa jim je prinesla šele civilizacija. Če povem drugače: tisočletja so živeli od živinoreje, vegetarijanske dobrote pa so dobili šele v zadnjem stoletju. Ampak, ponavljam, danes v trgovini ne morete kupiti mleka, kakršnega so ljudje pili tisočletja. Zato se morate tisti, ki imate na voljo le trgovino, odločiti le med tem, kaj vam bo povzročilo manj škode - mleko iz trgovine ali nič mleka. Vegetarijanci so dokaz, da se da živeti brez njega. Je pa to siromašenje prehrane. Po mojem so kar dobra rešitev mlečni izdelki z ekoloških kmetij, ki resda niso na voljo v vsakem mestu, ampak Slovenija je tako majhna, da obisk take kmetije enkrat na teden ni nemogoča misija. Poleg tega se mlečne izdelke da kupovati na zalogo. Konec koncev tudi sveže namolženo mleko. Moj pogoj je le to, da je v 15 minutah po molži (ročni, seveda) zamrznjeno. Zamrznjenega (na žalost so tu spet poleg plastenke) vzamem tudi poleti na izlet. Ravno stopi se in dobi užitno temperaturo za osvežujočo malico sredi vročega dneva. Moja otroka ga marata samo v taki obliki.

Konec koncev je z vso industrijsko predelano hrano enako - če se ji hočemo izogniti, moramo posvetiti več časa iskanju in shranjevanju. Tisti, ki nimajo časa, ga nimajo zato, ker so jim druge reči pomembnejše od prehrane. Taki naj si ne jemljejo časa za razmišljanje o tem, kakšna hrana je zdrava.
 skorc
V puberteti sem bil obseden z vsemi možnimi športi, zdravo prehrano, brez alkohola in cigaret. Na drugi strani čisto kontra sošolec, ki je kadil marihuano, izležaval cele dneve in si za malico redno privoščil špricer...

Pa sem mu enkrat rekel naj pogleda mene, zdravo živim, redno treniram, ne pa on... In mi je odgovoril:" Ja in kaj imaš oziroma boš imel od tega? To, da boš umrl bolj zdrav kot jaz in nič drugega." :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA