- 07 Apr 2009, 11:22
Prebral sem samo zadnjo stran vprašanj in odgovorov in dobil občutek, da ste vsi pozabili začetno vprašanje: ali je homegenizirano mleko zdravo? Jaz sem trdno prepričan, da ni.
1. Samo naravno mleko je zdravo - torej tisto, ki priteče iz vimena. Isto trdim za vse predelane oblike - jogurt je zdrav le, če je narejen po domače s kisanjem svežega mleka, ki je priteklo iz vimena naravnost v posodo.
Gre za to, da danes v trgovini ne morete kupiti mleka, ki ni bilo namolženo z molznimi sistemi, pri katerih mleko iz vimena preko gumijastih in kovinskih cevi teče v bazen, od tam se preko drugih cevi prečrpa v cisterne, prevaža v tovarno, tu pa zopet preko mnogih cevi in mnogih mehanskih postopkov (centrifugiranje, pasteriziranje, steriliziranje, ...) v plastično oz. "kemično" embalažo. Če kdo misli, da je tako mleko lahko zdravo, naj se razpiše o tem. Čeprav seveda vsi, ki v industriji mleka trdijo, da je tako mleko naravno, mene ne prepričajo. Z malo razmišljanja pridem do edinega možnega sklepa, da če ni druge kemikalije na tej mlečni poti, so nešteta čistila, s katerimi vse neštete cevi čistijo. Če pa ni čistil, so bakterije - mleko je pač najboljše gojišče.
Homogenizacija je postopek, pri katerem spremenijo strukturo maščobnih celic. Resda ni dokaza, da je takšna maščoba škodljiva, ampak odsotnost dokaza še ni dokaz, da ni škodljivo. Zato le previdno.
Prepričan sem, da je mleko res zdravo, ker to dokazuje zgodovina človeštva. So območja na tem planetu, kjer so ljudje preživeli izključno z uživanjem mleka in mesa, ostale vrste živil pa jim je prinesla šele civilizacija. Če povem drugače: tisočletja so živeli od živinoreje, vegetarijanske dobrote pa so dobili šele v zadnjem stoletju. Ampak, ponavljam, danes v trgovini ne morete kupiti mleka, kakršnega so ljudje pili tisočletja. Zato se morate tisti, ki imate na voljo le trgovino, odločiti le med tem, kaj vam bo povzročilo manj škode - mleko iz trgovine ali nič mleka. Vegetarijanci so dokaz, da se da živeti brez njega. Je pa to siromašenje prehrane. Po mojem so kar dobra rešitev mlečni izdelki z ekoloških kmetij, ki resda niso na voljo v vsakem mestu, ampak Slovenija je tako majhna, da obisk take kmetije enkrat na teden ni nemogoča misija. Poleg tega se mlečne izdelke da kupovati na zalogo. Konec koncev tudi sveže namolženo mleko. Moj pogoj je le to, da je v 15 minutah po molži (ročni, seveda) zamrznjeno. Zamrznjenega (na žalost so tu spet poleg plastenke) vzamem tudi poleti na izlet. Ravno stopi se in dobi užitno temperaturo za osvežujočo malico sredi vročega dneva. Moja otroka ga marata samo v taki obliki.
Konec koncev je z vso industrijsko predelano hrano enako - če se ji hočemo izogniti, moramo posvetiti več časa iskanju in shranjevanju. Tisti, ki nimajo časa, ga nimajo zato, ker so jim druge reči pomembnejše od prehrane. Taki naj si ne jemljejo časa za razmišljanje o tem, kakšna hrana je zdrava.
JeB