prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Tedi
trifko napisal/-a:Ljudje kakšna so kaj vaša mnenja o uporabnosti teh "natikačev" :D

http://www.vibramfivefingers.com/barefooting/index.cfm

Če že sprašuješ o uporabnosti je skorajda na nivoju navadne superge. Malo manj so uporabne pri gorskih tekih oz. na podlagi, kjer rabiš dober profil podplata, kjer tudi navaden tekaški copat ne pride v upoštev :lol:

Problematična je uporaba kadar je manj kot 7°C, takrat je dobro uporabiti 5prstne nogavice.
Pri temperaturi pod 0°C pa ni uporabno, saj podplati ne morejo vzdrževati temperature, še posebej med prsti :( se pozna, da so ločeni eden od drugega :roll:

Kar se mene tiče so najboljši "tekaški" copat, kar sem jih imel, saj je blaženje in udobnost merjena s stopnjo kondicije :lol: 8)

Vsekakor zanimiv način treninga :wink:
Uporabniški avatar
 trifko
Za teke definitivno prisegam na navadnih supergah, ta zadeva se mi zdi uporabna za kakšne poletne sprehode, malo boljši o pomoje kot navadni natikači :D
Uporabniški avatar
 Tedi
trifko napisal/-a:uporabna za kakšne poletne sprehode, malo boljši o pomoje kot navadni natikači :D

Moraš vedeti, da noga ravno ne diha najbolje v FF, ker na podplatu imaš 2mm gume in zgoraj je še vedno dokaj zaprt copat.
Za sprehode - še posebej poletne, se mi zdi bolj primerno biti bos :D vsekakor bolje kot natikač ali FF.

Izhajam iz stališča, da smo obuti izključno zato, da zavarujemo podplate in imamo boljši oprijem. Če praviš, da se ti zdi FF bolje kot natikač, smatram da te je prepričal naravni korak, ki je v FF zelo podoben bosi hoji-teku. To je največja prednost FF, ima pa druge pomanjklivosti....
Se pravi če želiš hoditi bos, pa to še ne upaš -vzameš FF, če pa želiš udobno hojo vzameš "natikač". Težko bi primerjal med sabo, saj gre za popolnoma drugačen namen uporabe...

Sicer pa probaj, pa sam povej kako se obnese eno ali drugo....
 gaby
zaenkrat ponujajo na nasem trgu 4 modele five fingersov. KSO, SPRINT, CLASSIC IN FLOW.
Za naslednje leto pa pridejo na nas trg se tekaske BIKILA in mnogo drugih modelov. Da se jih dobiti v trgovini Bora v Izoli. Za vec informacij pa jim pisite na info@bora.si, ali pa si vec
preberite na njihovi spletni strani, ki je sicer v obdelavi. Sama sem ful zadovoljna z njimi in pricakujem se Bikilke, da vidimo ce so res tako kot samo ime pove. :D
Uporabniški avatar
 Biz
Kaj je zdaj s temi Bikila VFF? Ali niso že od aprila dalje na voljo, na strani www.bora.si ni nič, v Tadeja Brankovič shop jih tudi nimajo.

Sicer pa mi nekaj ni jasno.

1) Zakaj se priporoča tekmovalne tekaške copate samo za utrjene tekače in še to samo za tekme, za trening pa običajne superge? Po tej logiki bi VFF lahko bile samo za tekmo... V bistvu je edini odgovor lahko v tem, da tudi lahke tekmovalne copate ne spodbujajo naravnega teka in potem lahko tečemo na peto in če je ta manj blažena pride lahko do preobremenjenosti vezivnih tkiv. Pri VFF pa ne moreš teči narobe in ne pride do preobremenjenosti tkiv????

2) Razumem, da so lahko ponaredki dobro blaženih superg lahko slabe kvalitete, potencialno celo nevarni, ker so iz slabšega - manj blaženega - materiala. Kako pa je lahko slab ponaredek VFF, če itak praktično ni blaženja. Razen če gre za res velika odstopanja v kopitu in npr. načinu lepljenja materiala. Če pa so ponaredki res iz istih tovarn, kadar obratujejo čez vikend (hej, tako pač pravijo, da je na Kitajskem), potem pa neke blazno slabše kvalitete ne bi smelo biti. Na ebay se KSO prodajajo po polovični ceni (skupaj s poštnino, brez DDV, carine se pa ne plača), ocene kupcev pa so dobre.
 IZY 11
Sam sicer nimam izkušanj z njimi, mislim pa da so številne izpovedi tekačev na tem forumu več kot dovolj zgovorne:

http://www.podiatry-arena.com/podiatry- ... hp?t=48566

Hiter povzetek:
- uporaba minimalistične obutve lahko povzroča stres frakturo stoplačnih kosti (metatarzal),
- problem je ker v bustvu tečeš bos, brez blečin (na podplatu), ki te sicer omejujejo da tečeš preveč,
- to hitro rezultira v pretiravanju oziroma zlomu kosti,
- nujno se je naučit dobre tehnike bosega teka, verjetno bolje da najprej res tečeš bos, šele na to si lahko umisliš te copate in trening v njih,
- mogoče so dobri za krajše sprehode po mehkem (gozdne poti, travnik, makadam), kaj dosti več pa je verjetno že precej nevarno.

Moje osebno mnenje, ne hvala.

Upam da komu zgornji link prihrani kakšno zavoženo sezono.
Uporabniški avatar
 klatez
Zadnjič sem listal knjigo Tek za začetnike:
http://books.google.si/books?id=3IECvAl ... &q&f=false

In na strani 23 je v uvodu v poglavje Težave s stopali napisano:
Obutev je v zadnjih dvajsetih letih neverjetno napredovala, zato današnji moderni tekaški copati lahko omilijo številne napake stopala in ublažijo udarce, ki jim je telo izpostavljeno med tekom. Čeprav vsakih nekaj let postane modni hit tek z bosimi nogami, večina ljudi vendarle potrebuje dobro obutev.
Uporabniški avatar
 admiral
Vibram VFF sem nabavil enkrat po novem letu iz čiste radovednosti.

Kljub (dobrim) napotkom na forumih, sem pretiraval. Na srečo, hujših posledic ni bilo. Težave so nastajale z mečnimi mišicami. Prišel sem do ugotovitve, da ni bil problem v "preveč" ampak v "napačno".

Napačno sem forsiral tek po sprednjem delu podplati in se s peto sploh nisem dotikal tal. Jasno, da je bil napor prevelik. Sklepam, da so napočene koščice s stopalih posledica enake, začetniške napake. Stopalo je potrebno polagati "mid-foot", na sredini. Peta kasneje naravno stopi na tla, brez "udarca". Tak način enakomerno, postopno razbremeni stopalo in meča.

Ponovim lahko samo to, kar ponavljajo izkušeni minimalisti :

Najprej se naučite teči BOSI, potem prešaltajte na minimalistično obutev.

Osebno sedaj tečem skoraj izključno bos. Par km vsak večer po asfaltu. Stopala se odlično privajajo. Oči prav tako. Razdaljo večam postopno, poudarek dajem na sproščenost in užitek. Za letos sem odpovedal vse prireditve.

VFF uporabljam edino ob deževnem vremenu.
No, včeraj sem bil z njimi na pohodu na Slavnik. Odlična izkušnja.

Smatram torej, da je neprimerna trditev, da VFF povzroča poškodbe.
Poškodbe si povzročamo sami, zaradi lastnega neznanja, naizkušenosti ali trme.
Uporabniški avatar
 b0j3
admiral - dal si mi misliti.
Točno tak problem sem imel, ko se forsiral tek na prste misleč, da je tako bolje.
Povsod kjer priporočajo bosonogo tekaštvo, pa govorijo o mid-foot.
Eto, to sem rabil.
Jutri zjutraj poskusim kratko razdaljo na asfaltu.
Uporabniški avatar
 Rollback
admiral napisal/-a:
Najprej se naučite teči BOSI, potem prešaltajte na minimalistično obutev.

Pod tole se podpišem tudi jaz. Bolj po naključju kot namenoma sem tudi sam začel v tem vrstnem redu in lahko rečem, da je zelo koristilo, ne glede na to, katero minimalistično obutev sem potem uporabljal.

admiral napisal/-a:Napačno sem forsiral tek po sprednjem delu podplati in se s peto sploh nisem dotikal tal. Jasno, da je bil napor prevelik. Sklepam, da so napočene koščice s stopalih posledica enake, začetniške napake. Stopalo je potrebno polagati "mid-foot", na sredini. Peta kasneje naravno stopi na tla, brez "udarca". Tak način enakomerno, postopno razbremeni stopalo in meča.

Mogoče še dodatek, iz mojih izkušenj zadnjih treh let. Res je, da je tudi pri bosem teku potrebno paziti na tehniko, pa vendarle sem sam opazil, da pri popolnoma bosem teku noge same uberejo najbolj naravni korak. Navsezadnje ni nobene zaščite na nogah, ki bi tudi podzavestno ustrvarjala neko varnost (in brezbrižnost do podlage). Ta varljiva varnost v copatih npr. potegne stopalo na peto, še v minimalni obutvi (posebej oni, malo debelejši) se tudi meni včasih zgodi, da se spozabim. Bos se pač ne morem - kot da se (pod)zavestno ogibam bolečini in avtomatično izberem pravi korak.

Glede pristajanja na srednji del stopala imaš prav. Sam bi sicer dodal še, da je prvi stik stopala s tlemi zunanja stran sredine stopala, potem pa sledi blaga prevalitev na celo nogo, s tem, da se koristi naravno blaženje prednjega dela in kratka a pomembna stabilizacija s peto.

Glede tekmovanj: lahko prideš na Nočno 10ko, imamo edini v Sloveniji boso kategorijo :D
 populist
Sam sem lani začel tekati bos, vendar po mehkejšem terenu, ne toliko asfaltu. Spremembe so bile vidne hitro - teren te prisili v večjo pozornost kam postavljaš noge, koraki so krajši, drža čisto druga, noge so nekoliko pokrčene, težišče se spremeni in hrbtenica je bolj zravnana in v naravnem položaju. Tek je lažji, ko se nanj navadiš, ko se določene mišične skupine razvijejo (meče, mišice stopala, ..) ter ko se ti koža otrdi in dobiš bio-tebi prilagojen podplat, ki se ti na jesen potem sam odstrani. Ta zmanjša občutljivost, vendar pa ohrani pravi stik, ki ti omogoča prvinsko izkušnjo, ki je s tekaškimi čevlji ne moreš imeti.

Meni je poleti najbolj ustrezal tek zjutraj v rosi, ko so bila tla še mehkejša in mokra, tako da ti malo omehčajo kožo in dobiš še super masažo stopala, ki jo čutiš še nekaj ur in te zelo poživi. Koordinacija se izboljša, saj ves čas podzavestno gledaš na teren, vsaj na začetku, ko raionalno iščeš steklo in podobno. Ko se navadiš, to poteka avtomatsko in lahko uživaš. Poseben užitek je tek po dežju oz ob deževnih poletnih dneh, ko pri teku navzgor lahko zares uporabljaš prste na nogi in se z njimi oprimeš terena. Seveda, ko jih zariješ v blato je izkušnja zanimiva, vendar pa se noge zelo hitro same očistijo v travi na terenu ali pa v kakšni luži.

Edino tek po travi zna biti problematičen, če ne vidiš terena in zaradi insektov, predvsem os. Tudi pohod npr. na Pohorje ali podoben teren je bil odličen in sem se spraševal, kdo nam je vzel to svobodo, da nikoli prej na to, da bi šel bos na tak pohod, nisem niti pomislil. Seveda pa je priporočljivo imeti za vsak slučaj zraven tudi kakšno obutev, če bi bile kakšne nepričakovane ovire na poti.

Ni pa tek z bosimi nogami za tiste, ki so občutljivi na debelo kožo na podplatih - ta kot zaščita vsekakor nastane.

Skratka- na morju je večina otrok včasih bila bosih, pa tudi odrasli s tem niso imeli problemov. Je pa zaradi raznoraznih odpadkov, odvrženih v naravo, potrebna previdnost in tek samo tam, kjer razločno vidimo kam stopimo. Asfalt je na moje začudenje bil med bolj varnimi površinami, vendar v mestu močno umazan. Je pa trd in ne nudi užika gozdne poti.

Vibram five fingers je po moje slaba šala - morda le kot natikač, da se telo navadi nove drže in gibanja. Smisel teka z bosimi nogami je prav v tem, da si bos in pristno čutiš svet okoli sebe. Bolj kot čas, je verjetno pomembno pravilno gibanje, ki ne povzroča poškodb in omogoča tek v starost.
Uporabniški avatar
 b0j3
VFF je zelo koristna zadeva za tek po gozdu. Preizkušena primerjava z bosim tekom.
Sicer pa sem z njimi pretekl ljubljansko 21-ko in ni bilo problemov.
 monsun
Moja izkušnja z vff in bosonogim tekom je sledeča:

Za bosonogi tek vem že dolgo in sem prepričan, da je bolj zdrav kot "klasičen", če se ga lotiš postopno in previdno. Tudi naši predniki so živali lovili bosi. Maratonci so še pred kratkim zmagovali bosi - Bikila. Danes marsikateri profesionalni tekač trenira bos oz. v kombinaciji s copati, ki so nujni za doseganje hitrejših časov saj z blaženjem pete in profilom omogočajo daljši korak.
Rekreativni tekač pa ne potrebuje hitrosti, ampak svobodo in zdravje.

Pred letom in pol sem kupil vff kso trek in so odlični. Uporabljam jih od pomladi do jeseni za vsakodnevno obutev in za večino športnih aktivnosti(fitnes, tek, hribolazenje). Za kolesarjenje uporabljam copate saj mi dolgotrajno pedaliranje z vff povzroča mravljinčenje v prstih. Imajo že ogromno kilometrine in zlorabe (premočeni) pa so še vedno brezhibni. Vsekakor vredni svojega denarja. Nekje sem prebral, da prenesejo 1000 milj. Poleti znajo biti vroči sicer pa noga dobro diha.
V nasprotju z nekaterimi jih priporočam za začetnika bosonogega teka, saj so nekakšen kompromis - ni potrebno gledati kam stopamo in ublažijo pikanje kamenčkov.
Vsekakor si je dobro kaj prebrati in pogledati kak video, da ne bo poškodb.
Jaz sem najprej samo hodil, šele kasneje sem postopno začel s tekom. V začetku uporabe tehnike bosega teka sem imel težave z bolečinami v mečih in v določenih "novih" mišicah. Tudi stopalo me je nekaj jezilo ampak sem prekinil takoj, ko sem začutil bolečino.
Najboljši je občutek svobode in stabilnost. Počutiš se kot nindža in želiš premagati vsako oviro na poti. Poleg tega se mi zdi, da imam manj plosko, lepše stopalo in hrbtenica me ne boli, če hodim ali tečem na bosi način.
Prilepil bom še link do videa, ki dobro pojasni bistvene prednosti bosonoge tehnike.

http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE
 klopotec
Bosi tek je bosi tek, brez kakšnekoli obutve.
Če pa ne gre, žulji, premrzlo, kamenje, potem so pa zakon šolski copati. Neverjetno koliko zdrži šolski copat. Pa 10 Eurov stane.
Jaz še kar vztrajam in mi na misel ne pride da bi še kdaj kupil tekaške copate.
Bosonogci, se vidimo v MB.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA