Moja izkušnja z vff in bosonogim tekom je sledeča:
Za bosonogi tek vem že dolgo in sem prepričan, da je bolj zdrav kot "klasičen", če se ga lotiš postopno in previdno. Tudi naši predniki so živali lovili bosi. Maratonci so še pred kratkim zmagovali bosi - Bikila. Danes marsikateri profesionalni tekač trenira bos oz. v kombinaciji s copati, ki so nujni za doseganje hitrejših časov saj z blaženjem pete in profilom omogočajo daljši korak.
Rekreativni tekač pa ne potrebuje hitrosti, ampak svobodo in zdravje.
Pred letom in pol sem kupil vff kso trek in so odlični. Uporabljam jih od pomladi do jeseni za vsakodnevno obutev in za večino športnih aktivnosti(fitnes, tek, hribolazenje). Za kolesarjenje uporabljam copate saj mi dolgotrajno pedaliranje z vff povzroča mravljinčenje v prstih. Imajo že ogromno kilometrine in zlorabe (premočeni) pa so še vedno brezhibni. Vsekakor vredni svojega denarja. Nekje sem prebral, da prenesejo 1000 milj. Poleti znajo biti vroči sicer pa noga dobro diha.
V nasprotju z nekaterimi jih priporočam za začetnika bosonogega teka, saj so nekakšen kompromis - ni potrebno gledati kam stopamo in ublažijo pikanje kamenčkov.
Vsekakor si je dobro kaj prebrati in pogledati kak video, da ne bo poškodb.
Jaz sem najprej samo hodil, šele kasneje sem postopno začel s tekom. V začetku uporabe tehnike bosega teka sem imel težave z bolečinami v mečih in v določenih "novih" mišicah. Tudi stopalo me je nekaj jezilo ampak sem prekinil takoj, ko sem začutil bolečino.
Najboljši je občutek svobode in stabilnost. Počutiš se kot nindža in želiš premagati vsako oviro na poti. Poleg tega se mi zdi, da imam manj plosko, lepše stopalo in hrbtenica me ne boli, če hodim ali tečem na bosi način.
Prilepil bom še link do videa, ki dobro pojasni bistvene prednosti bosonoge tehnike.
http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE