Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
skorc napisal/-a:
klopotec napisal/-a:Ravni zdaj jem gozdne borovnice in dvomim da se je že našel takšni daso, ki bi lahko naredil takšne vitamine kot so v borovnicah.

Dejstvo je, da s popolnoma naravno prehrano, ob rahlo težavnejših treningih telesu ne moreš povrniti tistega kar je izgubilo. Tako, da je v takšnih primerih tudi "kemija" dobrodošlo nadomestilo. Gre za mojo lastno izkušnjo, mnenje, ki ga ne bom podkrepil z SCI viri. Navedel bom samo, da sem trenutno zdrav in da se počutim dobro (TOK,TOK). V kolikor se bo na TF-u zbrala ekipa, ki bi imela voljo obdelati SCI vire, pa se ji z veseljem pridružim in napišem nekaj dodane vrednosti.

S tem se pa ne morem strinjati. Poznam kar nekaj rekreativcev, ki rahlo težavneje vadijo in vse nadomestijo z naravno prehrano. Če seveda ne lažejo, ker jaz jim v lonec ravno ne vidim. Ampak so taki ljudje, ki jim jaz pač verjamem. Zdaj, kaj je rahlo težavnejše treniranje..............
klopotec napisal/-a:
skorc napisal/-a:
klopotec napisal/-a:Ravni zdaj jem gozdne borovnice in dvomim da se je že našel takšni daso, ki bi lahko naredil takšne vitamine kot so v borovnicah.

Dejstvo je, da s popolnoma naravno prehrano, ob rahlo težavnejših treningih telesu ne moreš povrniti tistega kar je izgubilo. Tako, da je v takšnih primerih tudi "kemija" dobrodošlo nadomestilo. Gre za mojo lastno izkušnjo, mnenje, ki ga ne bom podkrepil z SCI viri. Navedel bom samo, da sem trenutno zdrav in da se počutim dobro (TOK,TOK). V kolikor se bo na TF-u zbrala ekipa, ki bi imela voljo obdelati SCI vire, pa se ji z veseljem pridružim in napišem nekaj dodane vrednosti.

S tem se pa ne morem strinjati. Poznam kar nekaj rekreativcev, ki rahlo težavneje vadijo in vse nadomestijo z naravno prehrano. Če seveda ne lažejo, ker jaz jim v lonec ravno ne vidim. Ampak so taki ljudje, ki jim jaz pač verjamem. Zdaj, kaj je rahlo težavnejše treniranje..............

Do 10 ur treninga na teden naj človek ne bi potreboval dodatkov kar je pa več......
Glede vitaminov pa je tako da je sedanja zelenjava in sadje zelo osiromašeno glede vitaminov raziskava je pokazala, da je samo med letoma 1985-1996 povprečna vsebnost vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi padla za 30% po drugi strani pa naj bi vitamini v obliki tablet imeli samo 30% absorbcijo v telo kar je še vedno bolje kot nič.Glede teh absorbcij so tudi v strokovnih krogih mnenja deljena.Glede rekreativcev(ki težavneje vadijo) in gredo samo na polento pa kranjsko klobaso in se še z tem hvalijo je pa tako po mojih izkušnjah da ravno ti vržejo vase največ kemije :!: :!: :!:
Kar lepo se je razvila debata o temi, ki jo premalo poznamo. Dobrodošlo bi bilo nepristransko mnenje kakšnih strokovnjakov mogoče kemikov, zdravnikov ali fermacevtov o tem, kako delujejo sintetične snovi v našem organizmu, saj imam občutek, da nas prehrambena in fermacevtska industrija na splošno zelo hudo slepi z vsemi mogočimi dodatki in snovmi, ki jih kot laiki čisto premalo poznamo. Svoje pa dodaja še vsemogočen oglaševalski stroj z vsemi mogočimi mediji. Kakšen je njihov vpliv, delovanje in morebitno škodljivost?
Zelo bom vesel vseh vaših prispevkov. :)
klopotec napisal/-a:
skorc napisal/-a:Dejstvo je, da s popolnoma naravno prehrano, ob rahlo težavnejših treningih telesu ne moreš povrniti tistega kar je izgubilo. Tako, da je v takšnih primerih tudi "kemija" dobrodošlo nadomestilo. Gre za mojo lastno izkušnjo, mnenje, ki ga ne bom podkrepil z SCI viri. Navedel bom samo, da sem trenutno zdrav in da se počutim dobro (TOK,TOK). V kolikor se bo na TF-u zbrala ekipa, ki bi imela voljo obdelati SCI vire, pa se ji z veseljem pridružim in napišem nekaj dodane vrednosti.

Ups! Prav imaš. Tu si me dobil. ;) :)

Res se bere preveč ekzaktno in z veseljem priznavam tvojo navedbo - da smo si ljudje različni. Obstajajo taki, ki z "natur" programi delajo čudeže, smo pa tudi taki, ki tega nismo sposobni. Ne vem...moje skromno mnenje je, da človek sam pri sebi ugotovi, da mu nekaj manjka in da mora tudi sam pri sebi ugotoviti kako tisto najlažje, in predvsem s čim nadomesti. Tudi "malo daljše trenige" si mora vsak pri sebi definirati. A ni lepo, da je vsak izmed nas unikat? :)
Dvomim da bomo res dobili nepristransko mnenje strokovnjav, konec koncev te iste osebe delajo v teh istih korporacijah ki živijo od teh dodatkov. Tako ali drugače je ta industrija (farmacija, zdravstvo, kemija) povezana med sabo zakaj bi potem nekdo naglas priznaval da je umetno res tok slabše.

To da bi jaz "delal" samo na zelenjavo in sadje pri meni odpade. Sem probal in ni šlo.

In še sadje/zelenjava ki naj bi bila res pravi vir potrebnih hranil. Je kdo zadnje čase pogledal v trgovini na etiketo - poreklo s kod prihajajo živila? Me prav zanima kdo garantira kako je bil obdelan pridelek z drugih držav. Sam ne mi rečt da so oporečni pridelki bolj zdrav način dopolnjevanja kot tablete.
Malo off-topic-a. :)

Ej, bobr v podpisu imaš napako, oziroma se ti ne sklada zgornji del podpisa s spodnjim.

Obstoječe stanje:
01100010 01101111 01100010 01110010 -> 98 111 98 114 -> b o b r

Po moje bi moralo biti takole:
1000010 01101111 1000010 01110010 -> 66 111 66 114 -> BoBr

In končni izgled potam takole:

Don BoBr-ov log.
1000010 01101111 1000010 01110010
Dober link (v angleškem jeziku) ameriški vir:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/vitamins.html

pa še angleški vir:
http://www.eatwell.gov.uk/healthydiet/n ... dminerals/

Še en slovenski vir, ki je pa od komercialnega ponudnika, je pa vertjetno čisto verodostojen:
http://vitamini.finechance.com/vitamini-minerali.htm
Pa še en:
http://www.ezdravje.com/si/vitmin/vitamini/

Pri slovenskih virih piše:
"Naravni in sintetični vitamini so enaki po kemični strukturi in funkcijah. Izjemi sta sintetični vitamin E, ki je nekoliko manj učinkovit od naravnega, in betakaroten, ki se v črevesju absorbira bolje kot njegova naravna oblika."

Sam ne bom povedal svojega mnenja, ne bom polimiziral in ne bom razpravljal o tej temi.

Pa še nekaj za ultraše
http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/V ... /2_955.pdf
"We concluded that in the Deutschlandlauf 2006 of over 1,200 km within
17 consecutive stages, athletes with a regular intake of vitamin and mineral supplements in the four weeks before the race finished the competition no faster than athletes without an intake of vitamins and minerals."
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 09 Jul 2009, 09:08, skupaj popravljeno 2 krat.
klopotec napisal/-a:S tem se pa ne morem strinjati. Poznam kar nekaj rekreativcev, ki rahlo težavneje vadijo in vse nadomestijo z naravno prehrano. Če seveda ne lažejo, ker jaz jim v lonec ravno ne vidim. Ampak so taki ljudje, ki jim jaz pač verjamem. Zdaj, kaj je rahlo težavnejše treniranje..............

jaz sem eden od tistih, ki se hrani skoraj (jemljem magnezij) samo z naravno prehrano in imam za rekreativca, kar dobre rezultate (če se lahko malo važim :D ), obremenilni test, ki sem naredil pred kratkim in rezultati krvne analize pokažejo, da sem zelo zdravo. Priznam pa, da včasih sem malce utrujen in zaradi tega sem odprt za malo kemije, ki bi dopolnila naravno prehrano :D . Kašne vitamine priporočate?

Vsekakor vsi vemo, da naravna prehrana ni čist naravna.
Ok dečki zdaj pa da se malo pomirimo. Kot prvo a živimo zato da jemo ali jemo zato da živimo? :roll: eni smo pač to na malo bolj zahteven način ugotavljali, ampak vedno prideš do istega odgovora.

Kot drugo, a bomo resda gledali na vsako stvar, ki jo pojemo?? Džizs kam pa pridemo :? ? Mislim, da je cilj vsakega izmed nas (ne štejmo "poklicne" športnike zraven ker je tam v igri denar) miga predvsem zato da se počuti dobro in da je zdrav, lahko je eden, ki tedensko preteče 20, oziroma drugi, ki preteče 100 km na teden. Logično je, da tisti, ki pridela več tudi rabi več in seveda vsega z navadno hrano ne more dobiti (če lahko vsaka mu čast) ravno zato nastopi tu kemija in vsakdo se je poslužuje v tisti meri kot sam želi, sam se trudim, da bi je bilo čim manj ampak se obenem zavedam, da brez nje pri meni ne gre (sem tudi že sprobal marsi kateri način in se vedno vrnem k učinkovitemu).
In tako kot je bobr povedal poglejte na etiketo pa vam bo takoj jasno od kod in zakaj, če samo vzamemo za primer banane (te zaenkrat ne rastejo pri nas) morajo prepotovati kar lepo razdaljo, da priromajo do naših ust, in ne mi rečt da vsaj polovica "zdravih" snovi ne gre pri tem v nič! Pa vsake tolko časa nas opozorijo na kake strupene snovi v izdelkih (nazadnje mislim, da je bil paradižnik ali jagode iz španije), oziroma kakega (suho sadje še posebej) umaknejo iz prodaje.

Dokler bom zdrav, dokler bo moj zdravnik začuden nad mojo krvno sliko bom delal na način kot ga "teram" sedaj, ker mi nič ne manjka, počutim se odlično in pa skrbim da bo to tako ostalo tudi do mojega "slovesa".

Lp

Uroš
klopotec napisal/-a:Tako je to, ja. Gospodiča sta navrgla dve popolnoma nasprotujoči si trditvi, obe pa temeljila na "ugotovili so". Do sem gre, ko pa bi to bilo treba malo bolj utemeljiti, da bi bila od tega lahko kakšna korist, pa več ne gre, "ne da se mi iskat". Potem pa prvi ploska drugemu. In Sport Billy je še vedno v dilemi.

Klopotec, se popolnoma strinjam s teboj. Človek se z navajanjem virov lepo izogne temu, da bi koga na čisto intimnem in osebnem področju žalil, ker se je odločil živeti tako: v tem primeru, češ, ti si butelj, ker ješ umetne vitamine, ti pa, ker ješ samo in izključno naravne, pa še reklamiraš to! Imam pa odlično idejo: kaj pa če bi Billy za nas naredil eno manjšo raziskavico in nam potem poročal o svojem odkritju?! Če je že začel, bi tako lahko elegantno tudi zaključil. :D
Sončka napisal/-a: ... Imam pa odlično idejo: kaj pa če bi Billy za nas naredil eno manjšo raziskavico in nam potem poročal o svojem odkritju?! Če je že začel, bi tako lahko elegantno tudi zaključil. :D

Se strinjam, mislim da sem mu zbral kar nekaj literature. :)
:D

kar se tiče KEMIJE pa tole:

"Kemija (starofrancosko alkemie; arabsko al-kimia - umetnost pretvorbe) je znanstvena veda o osnovnih atomskih gradnikih narave in njihovemu povezovanju v oblike trdnih teles, tekočin in plinov, ki tvorijo večino snovnih oblik."

Mislim, da je ta izraz enakovreden, ko jem jabolko z domačega drevesa in multivitaminsko tabletko.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA