Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Uporabniški avatar
 bosin
Na splosno se precej strinjam z vecino pripomb o letosnjem ljubljanskem maratonu.A vseeno se pripomba: vecina maratonov po svetu ima casovne limite, ponavadi je to 6ur. Meni se to zdi normalno.Predstavljajte si maraton v kakem velemestu, kjer zaprejo ceste za 6ur. Naj bi jih za osem? Takoj bi se nasel kdo, ki bi rad tekel 9 ali 10ur...In pa , seveda,kdor ni sposoben preteci maratona v sestih urah, naj se odloca za krajse teke.Predvsem zaradi sebe. Seveda pa nihce nikomur ne brani tekati po mestnih ulicah 10 ali pa 16 ur.A logicno, na lastno odgovornost in v lastni organizaciji "varovanja".
p.s. Pred dvemi (ali tremi?) leti sem bil na enem od slovenskih polmaratonov v vlogi "metle". Dve tekacici, ki sta imeli skupaj kakih 120let sta ze na tretjem kilometru zaostali par sto metrov in vztrajno vecali razdaljo. Na okrepcevalnicah sta prigriznili, malo poklepetali in pocasi naprej. Koncni cas - skoraj 3ure.Vsa cast za vztrajnost. Seveda ima vsak pravico do nastopa, pa je to tudi fer do vseh, ki skrbijo za varnost, okrepcevalnice, merjenje casov...in ne nazadnje do vse ostalih tekacev, ki v cilju cakajo objavo rezultatov??
Uporabniški avatar
 andrejl
Men se zdi že 6h odločno preveč.

S mal hitrejšo hojo prehodiš 6 km v eni uri. To pomeni, da bi prehodil celoten maraton v 7h.

A ima pol smisel iti na maraton, če več kot pol hodiš ali pa laufaš v tempu hoje :?:

V glavnem, do pike se strijam s cebelico. Po mojem če nisi sposoben pretečt 42 km nekje v tempu (vsaj) 10km/h potem pač nisi pripravljen na maraton. Greš pač drugo leto...

Vsako leto na koncu maratona gledam vse tiste, ki stiskajo zadnje atome moči in se v tistih petih, šestih urah komaj privlečejo skozi cilj. Pa v mojih očeh niso nobeni junaki, kot kdo reče, ampak norci, ki si uničujejo zdravje. Zakaj, je pa drugo vprašanje... Večina pa še vedno zato, da lahko rečejo, da so prelaufali maraton :shock:

Lp, Andrej
Uporabniški avatar
 pegaz
cebelica napisal/-a:Ma nekaj vseeno moram dodat. A je sploh smiselno iti laufat na 42 km, če niti prvih 21 ne uspeš prelaufat v dveh urah in pol. Hallo. :shock:
Saj vem, da bi nekateri laufali tudi 6, 7, 8... ur.

Brez zamere, ma meni se to zdi neumno. Saj niti pametno ni, da greš na tako dolgo razdaljo, ko pa OČITNO niti za pol krajšo nisi dovolj pripravljen. Že zaradi lastnega zdravja to ni dobro.

Saj je res znan rek: Važno je sodelovati... Ampak malo samokritike je pa le potrebno. :evil:

In to samo zato, da se potem s popolnoma uničenimi gležnjim, kolki ali pa koleni hvališ okoli, da si prelaufal 42km.

Pa še enkrat, brez zamere.

Čebelica, spoštujem tvoje mnenje.

A kot se naši razlogi za tek razlikujejo, se tudi naš odnos do teka in do našega telesa.
Prav je, da imajo tekači spoštovanje do 42 km. To je zadnja standardizirana razdalja, ki še omogoča neposredno primerjavo. Vse nad tem ima pridih ekstremnosti.

Obenem pa - kako primerjati dosežka: dober čas na 10 km ali 21 km in pretečnih 42? Kot bi primerjal jabolka in radirke. Cilj je lahko izboljšanje rezultata, nobene hoje vmes, večji užitek pri teku, boljše splošno počutje, premagan lenivec v meni, ki po 5 km reče "jest nebi več". Kateri je pravi?

V tej luči vprašanje "zakaj iti na 42 nepripravljen" dobi drug zven. Za nekoga pomeni "nepripravljen" teči nad 4 h, za drugega odstopiti pri 35km. Zakaj ima toliko tekačev za sabo grenko izkušnjo nepremagljivega zidu? So to nerealna pričakovanja do samega sebe? Izživljanje nad telesom? Na ta vprašanja nimam odgovorov.

Lahko držimo skupaj in si pomagamo, lahko pa tudi obsojamo, zasmehujemo ali "lupamo cifrom" vsakogar, ki mu minute in sekunde kaj pomenijo in kaj da na to. In tudi, če se hvalim z 42km, po kolenih ali ne, sem zato kaj boljši človek?
Večina ljudi okoli mene ve samo, da je maraton "nekaj precej težkega". Ne kaj je to, ne kako se ga lotiti.
Zelo žalostno bi bilo, če bi bil to edini dosežek v življenju, ki bi ga imel pokazati. Moja samopodoba ne more temeljiti na prvič pretečenih 42 km.

Vem pa, da za koga že pogoj, preteči prvih 21 nad 2:30, pomeni dodaten psihičen pritisk, previsok začetni tempo in posledično predčasno srečanje z zidom.
In ker tečem zaradi sebe, in z realnimi pričakovanji, bom za razbremenitev psihe uporabil Primusov recept.
Če vse odpove, številko dol in tečem kot občan. Zase.

Itak.

Pegaz :)
MihaPR napisal/-a:Prijavnina za organizirane skupine (najmanj 10 prijavljenih) na 42.195 m in 21.098 m:

- do 30. septembra 2.200 SIT

- od 1. do 19. oktobra 4.400 SIT.

Skupno prijavnico in plačilo mora izpolniti oziroma izvršiti društvo ali klub

EROOOOOOOOO!
a se bomo skupi prijavili?
zdej bo kmalu cajta zmanjkalo...
Uporabniški avatar
 Bor
aja pa še to....
na vsak način bi bil rad prijavljen pod Tekaški forum in ne pod kakšnim drugim imenom, npr Špic ali kaj drugega......
Uporabniški avatar
 Staša
Če bo skupinska prijava, bi jaz tudi bila zraven za 21, vendar me do četrtka ni. Bi prosila, če nekdo založi, če je treba... hvala.
Uporabniški avatar
 ero
holja, dragi udeleženci maratona! si boste ugodno pritekli knjigo?

prav v dneh Ljubljanskega maratona bo izšla knjiga Dr. Nade Rotovnik Kozjek GIBANJE JE ŽIVLJENJE in ob prihodu v cilj je lahko vaša po še posebej ugodni ceni.

več o tem preberite na straneh založbe Domus, kjer vam je na voljo tudi naročilnica...
Uporabniški avatar
 primus
24.10. se bliža, spomnil pa sem se na zadevo, ki je na LJ. maratonu vsako leto bolj moteča.
Pomanjkanje WC-jev na štartnem prostoru ! Število udeležencev je vsako leto večje, prav tako gužva, gneča, dren pred zelenimi zabojniki. Gneča oz. vrsta se izredno povečuje s približevanjem štarta, potem pa sledi skakanje čez ograjo, pa nervoza itd. Brez potrebe pravzaprav.

Sem opazil, da je bilo teh zabojnikov podobno število že tudi na kakšnem olimpijskem teku, število udeležencev pa jasno, 10x manjše.

primus
 jhabjan
[Me prav zanima kaj je uradni vzrok za spremembo politike? :?: Ali bo izvajalec potem premalo zasluzil?]

Ko smo že pri politiki...morda je kriva Danica...Pri Viki tega ni bilo...
Letos je bila na teku trojk stojnica v kateri so pobirali podpise za županjin odstop. Splošno mnenje tekačev (saj tistih s katerimi sem govoril) je bilo da bomo dali podpis takrat, ko "trojke" ne bodo imele več prosto...
Sam to je že politika...Zdaj je treba trenirat, kmalu 24.
Uporabniški avatar
 ero
dve stvari, preden pozabim:

1. tuširanje po teku je možno v garderobah bazena Tivoli. Timingovih ljudi sicer ne bo zraven, so pa za to zadolženi delavci bazena. preden bom odšel na start, bom vsekakor preveril stanje, da se ne bodo ponovili lanski neljubi dogodki

2. lastniki čipov, ki ste ob prijavi navedli številke svojih čipov in niste plačali tisočaka za enouporabni čip, tečete z lastnim čipom. mogoče je tole ponavljanje a raje stokrat ponovim, kot pa da bi se kdo znašel na startu brez čipa...
Uporabniški avatar
 Fotr
Pa da ne bomo pozabili na tole:

Vse tekmovalce obveščamo, da lahko dvignejo štartno številko, Championchip in majico:

Na Timingu Ljubljana, Staničeva 41, Ljubljana

- v četrtek, 21. oktobra 2004 od 10.00 - 18.00 ure,
- v petek, 22. oktobra 2004 od 10.00 - 18.00 ure,
- v soboto, 23. oktobra 2004 od 8.00 - 20.00 ure.

Na Kongresnem trgu

- v nedeljo, 24. oktobra 2004 od 7.30 - 10.30 ure.
Uporabniški avatar
 marathon95
Postoji kakova mogućnost da se najdem s Vama prije, a i poslije maratona? Bilo bi dobro da i malo prodiskutiramo. Mi dolazimo s busom oko 9 i parkiramo kod Tivolija.
Uporabniški avatar
 MihaPR
Ne dvomim, da bo po maratonu obsežna Ana-Liza :) Fotr ze omenu, da se bomo spustil iz verige :mrgreen:
Uporabniški avatar
 tini
marathon95 napisal/-a:Postoji kakova mogućnost da se najdem s Vama prije, a i poslije maratona? Bilo bi dobro da i malo prodiskutiramo. Mi dolazimo s busom oko 9 i parkiramo kod Tivolija.

Obavezno cemo mi podiskutirati :beer: . :)
"Punkt" vam je vrlo blizu potencijalnog mjesta za analizu - Piramide! :)

lptini
Uporabniški avatar
 marathon95
tini napisal/-a:Obavezno cemo mi podiskutirati :beer: . :)
"Punkt" vam je vrlo blizu potencijalnog mjesta za analizu - Piramide! :)

lptini

Samo ti ne bum imel puno vremena za "dugu" aannaalliizzuuu

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA