Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Medicius
Če vprašuješ kako je to pri mladostnikih se to nanaša na starost. Torej se v odgovoru omenjena vrednost med 12-15 let tudi nanaša na starost. :)
Mimogrede se pa uro po treningu srce še ne umiri tudi v mirovanju ne torej bi res bilo pametneje vrednost preveriti v jutranjem času, ko te še nobeden ne "nadigne". :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Medicius
Odvisno s kake ture boš. :D
Ajd... če bo med tednom potem za 1/2l vode, če pa za vikend pa Laško :drink :mrgreen:
 poskok
sinička lep pozdrav
Visok pulz pri teku ni tako huda zadeva, bolj resno se sliši visok pulz v mirovanju.

V kolikor imaš visok pulz tudi v mirovanju (zjutraj v postelji), potem premisli o obisku svojega zdravnika. Obstaja možnost nepravilnega delovanja ščitnice. Zadeva se dokaj enostavno normalizira.

PS: Moja žena je to ugotovila, ko je pulz v mirovanju bil že preko 100 in je sedaj ( po 13 tednih , počitek , tablete ..) čisto OK.
 sinička
Včeraj sem tekla 6 km, malo hitrejši tempo kot zadnjič, 40 minut 6 km in sem vmes lahko govorila normalno. Tekla sem na tešče, ker sem vedela, da me zvečer in čez dan ne bo doma, na poln želodec pa ne morem teči. Tako je bila edina varianta tek zjutraj. Pulza sem imela od 175 na začetku teka in 191, ko sem bolj pospešila. Običajno okoli 180. Sem pa vmes čisto normalno govorila, tako, da očitno moje telo drugače deluje.

Tukaj bi pa še eno vprašanje postavila. Imam športno uro Sigma PC9, ki pri partnerju deluje popolnoma brez motenj in normalno in takoj, ko namesti trak, ura zazna pulz. Pri meni pa velikokrat piše no heart signal, čeprav je naprava nameščena pravilno, elektrode sem navlažila po navodilih, med tekom mi je tako včeraj od 40 minut merilec delal le 16 minut, tako, da dejanskih podatkov potem sploh nisem gledala, ker mi itak večino časa naprava ni delovala. Bi mislila, da je kaj narobe z baterijo ali z napravo (je nova) pa sva testirala z mojim pri njemu in dela brez motenj.

V mirovanju pa sem jaz mislila kot to, da si pač kdaj, ko se spomnim čez dan izmerim pulz pa je čisto različno včasih 70, včasih okoli 90, mislim, da glede tega ni problema. Sem pa imela kakšno leto nazaj opravljenih precej pregledov, med drugim tudi ščitnico pa je bilo vse ok. Tako, da mislim, da glede pulza v mirovanju ni problemov.

Včeraj sem tudi spremljala pulz po teku in mi res hitro (ko se ustavim) pade na 110, potem pa gre še dol...
sinička, tudi jaz imam visok pulz.

štejem več let kot ti. tečem že dlje časa.

nekaj časa sem tekla tudi v klubu, ker sem želela k teku pristopit na pravilen način, da me nekdo usmerja, da si ne naredim škode. trener, ki mu povsem zaupam, mi je zagotovil, da je z mano vse ok. so pač nekateri ljudje, ki imajo višji pulz.

je pa zoprno, ko pri 180 pulza z užitkom tečeš, pa te vsi zgroženi :shock: prepričujejo, da ne pretiravat. :lol: če je pri tebi tudi tak primer, boš videla s časom. če ti pulz ne bo padel, kljub pravilnemu treningu (baza, postopno povečevanje itd.), se kar pripravi, da boš večno morala dokazovati, da nisi zategnjena začetnica, ki se hoče ven metat... :D
 abcd
Js sem mel včasih, še kakšno leto dve nazaj tud visok puls, potem sem pa začel mal bol zdravo jest pa večji del aerobnega treninga. Zdej je puls manjši za dvajst do trideset utripov pr istem času pa tudi v mirovanju se je znižal za deset do petnajst utripov.
Prej sem ga spravil tudi čez dvesto, zdej mislim, da je to nemogoče.
 luzr
Pobrano iz klepetalnice.
30. 8. 2009, 22:08 | gorans
sprašujem vas, če je to mogoče ali če se pojavila kakšna napaka na uri?
30. 8. 2009, 22:06 | gorans
Čao! a kdo mogoče ve, če lahko na šprintih dosežem Hrmax 226, drgač pa imam na uri hrmax 187

Možna je napaka na uri, če vrednosti srčnega utripa skačejo in ne naraščajo približno(!!) linearno. Marsikatera ura aploh ne kaže več kot 200 ali 220 utripov na minuto.

Teoretično lahko tako vrednost dosežeš, odvisno od starosti.
Kaj pomeni
drgač pa imam na uri hrmax 187
ne razumem. Napiši bolj jasno. Kdaj, kje, kako...
Uporabniški avatar
 Puppa
Živjo,

tudi mene zanima okoli pulza, tečem že kako leto, sicer ne stalno (od marca do julija približno 3-4x na teden, če nisem tekla, sem imela druge vadbe- aerobika, pump, kolo..., od avgusta do letos marca sicer nisem tekla, sem pa imela 5-6x na teden redne aerobne vadbe- aerobika, ples, step aerobika, pump, ipd.). Stara sem skoraj 31 let. Max pulz imam 188. Ko sem lani začela s tekom, sem imela vedno nekje pulz 168-175 že takoj v prvih 100m teka, tečem pa res pooolžje počasi, skoraj že hitro hodim. Če sem res tekla, se mi je pulz takoj dvignil čez 180. Vse to sem pripisovala slabši pripravljenosti. Čez zimo sem takisto merila pulz pri večini vadb, bil je sicer malce nižji: 145-155 v povprečju, max dosežene vrednosti: 178. Kar nižje v primerjavi s tekom, vendar vem, da je tek dokaj specifičen, kar se aerobne vadbe tiče.
Glede na prejšnje prispevke sem se okoli tega sicer malo pomirila, vendar me še vedno zanima kakšno vaše mnenje. Aja, tečem vedno isti teren, trasa, offroad pesek (PST). V mirovanju imam normalen pulz: 50. Zanima pa me predvsem okoli tega, če ne bi v tem letu precej aktivnega športnega udejstvovanja moram pulz že malo pasti? Ali je še prezgodaj za kakšne večje spremembe? Naj še omenim, da nikoli nisem športno "spala". :P Nešportanje zame pomeni, da vsaj 1x-2x na teden nekaj naredim, dejansko spanje pa nikoli ni trajalo več kot mesec dni. (ampak to pred leti).

Hvala za odgovore. :)
 spela*
Puppa, ko praviš, da je tvoj maksimalni pulz 188, ali so to pokazale kakšne meritve ali le statistični izračuni?
Saj veš, statistika meri povprečje, ljudje pa še daleč nismo vsi blizu tega povprečja.
Uporabniški avatar
 Puppa
Skratka, da malo obudim to temo...
Še vedno visok pulz. Sedaj, ko so krasni dnevi zunaj :-- , se držim vadbe znotraj (raznorazne aerobike), pa še vedno pulz veselo naraste, povprečno je nekje 175-180, max tudi 197. :laola Zdrava sem kot riba, idealna teža, 31 let... Naj se preprosto sprijaznim s tem, da imam visok pulz e basta? :D
 milk
Podatkov izmerjenih na športnih urah ne jemljite preveč resno, ker so velikokrat precej nenatančni. Ob zelo nenormalnih številkah se najprej vprašajte, kaj je narobe z uro in ne z vami. Še bolj netočni (popolnoma zgrešeni) so v večini primerov izmerjeni utripi z Orbitrekom, sobnim kolesom in podobnimi napravami, ki imajo možnost merjenja utripa.
Poskusite istočasno meriti utrip na Orbitreku (ipd.) in z uro. Presenečeni boste kako različni podatki se bodo pojavili. Če se ne bodo in bodo v realni vrednosti, ste imeli neverjetno srečo pri izbiri obeh. :evil:
Uporabniški avatar
 Puppa
Merjeno s Polarjem, S300x, preizkušeno pri več frendih, pri njih ura kaže normalen pulz. Sama stestirala tudi na zapestju, pa se rezultata dokaj ujemata, tako da ja, imam visok pulz. Med vadbo nisem neki blazno utrujena, ok, med aerobiko, ko gre čez 185, globoko diham in švicam, samo načeloma komot zdržim 60 min takega tempa, brez da bi imela potem po vadbi občutek neke hude utrujenosti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA