Odkar sva se včeraj vrnila iz Berlina, berem odzive na Tekaškem forumu in premišljujem, kaj naj napišem. Morda bi morala najprej povedati to: imam ta in oni talent in na marsikaterem življenjskem področju mi gre več kot gladko, za tek pa prav gotovo nimam nobenih posebnih naravnih in v zibelko položenih sposobnosti. Kar pa ni nujno slabo, saj je to izredno premagovanje osebnih meja zato še toliko težje, z več izzivov, matranja, trmarjenja in brcanja v lastno rit. Odkar pomnim, imam do teka veliko strahospoštovanje! Še vedno, tudi zdaj. In nič, kar sem na tem področju do zdaj dosegla, niti prva desetka, ki sem jo pretekla, ni bilo lahko. S tem sem se pač sprijaznila. Neskončno občudujem in spoštujem tiste, ki imate poleg jeklene volje še talent za šport, obenem pa sem ponosna na to, da sem v teh letih ugotovila, kaj zmorem in koliko zmorem in zakaj sploh tečem in zakaj se nikoli ne smem primerjati z nikomer, pa naj bo skušnjava še tako velika.
Tek je moj boj - je vse tisto, kar nisem. Potrpežljivost, umirjenost, garanje, čiščenje, enakomernost, ritem, zen, volja, trud, disciplina.
In na maratonu je bilo to še toliko bolj jasno. Že odkar sem se letos odločila za maraton, se nisem hotela z nikomer nič dogovarjati, razen dveh dolgih treningov na PST sem vedno tekla sama. Z Mihom sva vozila čisto ločene tekaške urnike in nisva se dosti pogovarjala o tem, le medsebojno podporo in usklajevanje sva potrebovala. Pred odhodom v Berlin nisem hotela razpravljati o teku in pred štartom sem se kar malo izogibala znanim obrazom.
V množici več kot 40 000 tekačev sem bila sama. Na dober način. To je bil moj preizkus. In ko sem stekla čez štartno črto, se je začelo - z vsakim korakom sem pohodila atom lenobe, z vsakim ovinkom sem odrivala od sebe bolečino in utrujenost, z vsakim vzklikom ljudi ob progi sem ugotavljala, da sem res končno tu, da tečem skozi sanje, da je to tisto, kar je bilo ves čas zapisano v meni - moj maraton! Odmisliti vse, ki mislijo in navijajo zame. Odmisliti vse, ki so hitrejši, lažji, ki letijo v cilj. Odmisliti to, da bi rajši zvita na kavču brala knjigo. Odmisliti, da bo nekje vedno nekdo, ki bo zviška gledal na moje dosežke, in nekdo, ki se mu bodo zdeli nedosegljivi. Odmisliti popolnoma vse razen naslednjega koraka, naslednje okrepčevalnice, naslednje kilometrske oznake.
In če se mi je prej zdelo, da ne bom imela problemov na progi, sem se motila. Glava me ni ubogala. Glava ni hotela odklopiti, ampak je štela kilometre do cilja, vsakega posebej, vsaaaaakeegaaaa posebej. In ni jih bilo malo. Jebentiš, koliko enih kilometrov! Do petnajstega je šlo kot po maslu, po dvajsetem me je zmanjkalo. Vse me je začelo čudno boleti, nobene volje nisem imela, začela sem se spraševati, kaj delam tam, zakaj tečem, zakaj mi je tega treba. Jezna sem bila nase, ker po porodu nikakor ne pridem več na staro kilažo in zato tudi težje in počasneje tečem. Ne dosti, nekaj pa. Obtoževala sem se, zmerjala, pošteno sem se skregala sama s sabo. Gledala sem tiste kilometrske oznake, iskala svoj prostor med tekači, zavijala, se izogibala, trpela na soncu in si oddahnila vsakič, ko smo pritekli v senco.
In pošteno povedano - tako nekako je šlo do cilja. Prav nič sanjsko, leteče ali nasmejano

Če sem si prej rekla, da bom do 35 km že pritekla, potem pa jih je le še 7, se mi je nekje na 38. kilometru dejansko zdelo, da se do 42 sploh ne bom privlekla in da so štirje kilometri več, kot zmorem.
Pa sem zmogla. Kar naenkrat je navijanje postajalo glasnejše in v daljavi so se začela svetlikati Brandenburška vrata. Šele takrat mi je končno usekalo: jeeeeeeeeeeeeeeeee, pretekla bom, pretekla bom!!! Kot en robot sem začela prestavljati noge v cilj in nisem mogla verjeti, da sem dejansko padla čez ciljno črto. Uau! Jaz, ki sem bila lena že kot otrok in v srednji šoli še Cooperja nisem zmogla ...
Ampak najbolj drži to, kar je povedal že Nejc Zaplotnik: pomembna je pot. Pomembni so vsi ti meseci, ko sem šla tečt tudi takrat, ko se mi je najmanj dalo. Ko sem se v najhujši vročini vračala iz Kamniške Bistrice. Ko sem na morju zaradi teka vstajala ob šestih, kar je zame vrhunski dosežek. Ko sem se odpovedovala času z Lano, dobrim knjigam, koncertom, kofetkom.
Če se ne bi tako matrala med tekom, cilj ne bi bil tako sladek!
Uh, pa koliko let imam še pred seboj ... in toliko načrtov ...
p.s. Najprej hvala Mihu in Lani, da sta me prenašala

Lani obljubljam, da bom Ostržka zdaj bolj redno brala

Čestitke vsem, ki ste tekli v Berlinu, še posebej Nani in Loni (odlično si tekla!!!). Ful ful hvala vsem, ki ste mi poslali sms pred tekom in po njem in bratec, tebi hvala, da me podpiraš, čeprav bom vedno ene 2 uri za tabo

In Primusu hvala, da me je navdušil za Berlin s svojimi poročili (in za vse tekaške nasvete). Matr, kot da bi grammya dobila. Ne, Kanye, Beyonce NI boljša od mene!

V glavnem - kam gremo na naslednji maraton?