- 27 Sep 2009, 22:56
Toni, bravo za vztrajnost in predvsem za pogum, saj je tisti hrib resnično ena popolnoma zajebana zadeva, ki te dotolče! Upam, da ti naslednje leto uspe zbrati toliko trme, da premagaš še tisti klanček in potem prideš do Leonidasa kot se za pravega ultraša spodobi! (za vse, ki ne veste in niste bili v Atenah pa samo podatek: ultra tekače začnejo moči pojemati že dva ali tri dni pred štartom, saj jih organizatorji potlačijo po tri - brez da bi se poznali, v dvoposteljne sobe in se jim za udobje teh, ki so jim glavni akterji, kratko malo jebe! Da ne govorim o neprimerni prehrani v hotelu, ki je bolj prenočišče kot pravi hotel ter še kup malenkosti, ki najedajo še preden se začne teči. Mimogrede, niti Scottie Jurek, niti letošnji zmagovlec in še kup predvsem Japoncev, niso prenočevali v tem baznem hotelu organizatorja.)
Dejansko pa javnosti na TF še enkrat ponovim: ali se odločiš, da probaš z glavo skozi zid in ob tem trpiš kot nor ali pa imaš ob sebi moštvo, ki je izkušeno, pozna pravila igre, pozna pravila obnašanja in predvsem ve - brez da bi tekač sam povedal - kaj mora v določenem trenutku storiti zanj.
Poglejte, saj sem že pisal o Špartatlonu, pa bi TF junakom, ki se bodo morda podali naslednje leto na Balaton, še enkrat dal v premislek: ali naj se vsak zajebava sam na poti in upa, da bo organizator imel na okrepni postaji tisto, kar potrebuje ali pa bo vedel, da je v njegovi bližini nekdo, ki prav vsak trenutek dirke bdi nad njim in mu tako čuva vse tisto, kar je najbolj osnovno in potrebno za dosego cilja. Trdim, da bi se, če bi bila seveda izražena želja in interes, dalo recimo Balaton, ki nam je precej bližji kot Atene in Šparta, oddelati s tekači in skupino spremljevalcev na japonski način. Bil sem na preizkušnjah in sem videl recimo delo moštva letošnjega (in v letu 2002) zmagovalca Ryoichi Sekiya: spremljevalno moštvo je imelo na skrbi devet tekačev iz enega kluba. Imeli so rentane štiri avtomobile (kar recimo na Balatonu nam ne bi bilo potrebno, ker bi imeli svoje) in kombi, ki je bil vedno pred prvim iz skupine tako, da ga je najbolj kvalitetno oskrbel s pravo in svežo tekočina, hrano in opremo. S seboj so imeli kuhinjo in jim kuhali japonsko hrano, ne pa da so jedli grško okrepčilo. Ostali so bili na poti sem in tja do glavnega avta in skrbeli za ostale, vmes pa je bila tudi fizioterapevtka, ki je lahko v kratkem času poskrbela za katerega koli tekača. Suha in primerna oprema ni bila problem, pa nočno spremstvo po temnih odsekih in podobno. Logistika je bila dodelana, imeli so brezžično povezavo, enega glavnega logistika, ki je usmerjal delo spremljevalcev in se mi zdi da fizioterapevtko in zdravnika, ki sta delovala precej bolj avtonomno od njegovih povelj. Prav tako postavljena in izvedena logistična podpora je vseh devet tekačev pripeljala iz Aten v Šparto!
Dilema ali se iti na enem takem ultra preizkusu neko avanturo in se »pribijati na križ« ali pa logistično postaviti vse stvari na svoje mesto pred štartom in nato samo odteči tisto, kar si želiš? Pa da ne bi po slovenceljsko takoj zajavkali zaradi denarja: recimo Balaton bi se dalo s čisto normalnimi sredstvi speljati v veliko zadovoljstvo vseh vpletenih. Že dol v Tihanyu, kjer je bungalovsko naselje, se da najeti bungalov (prek naše agencije!!!) za pet ljudi z vsem udobjem (in predvsem mirom pred štartom) za 90 evrov na dan (pa delite stroške s pet...), trgovina je na dosegu roke, kuhinja udobna, za po tekmi (po želji tudi prej) pa še (že v ceno vštete!!!) savna, masaže, bazeni... Pa mi povejte te silne, tako le profijem možno plačljive stoške najema treh bungalovov za recimo štiri dni za 15 ljudi, pa če je od tega pet tekačev, deset pa spremljevalnega osebja (dovolj jih je sedem ali osem), pa uporabo lastnih avtomobilov za dirko, sposojene radijske zveze, kupljeno hrano za čas dirke za tekače in moštvo ter še nekaj malenkosti? Koliko?
---> Васи́лий Григо́рьевич За́йцев <---