Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Zanimivo, tudi meni je Polar pokazal za vsak krog 300m vec, prav tako kolegu na Garminu!?
Po mojem se taka napaka ne more pojaviti nakljucno!
Kaj pravi organizator?[/quote]

Tudi meni je Garmin pokazal 21,4 km in mislim, da tukaj ni napake. Cilj so iz prvotno pred Namo prestavili na pred parlament, kar je ravno toliko. Kenijcu naj dajo 20000€ ker so ga ogoljufali za cca. 600m. Aja meni so pa mal živcov požrli ker sem zacel "šprintati" prezgodaj in nato težje prišel v cilj ;) ...
[/quote]

Moj Garmin je pokazal 21,290, mislim, da je definitivno več kot 21.0975 km.[/quote]

Izgleda, da so ga res nekaj zašuštrali z razdaljo, tud men je Garmin pokazal 21.4 km....sem že večkrat tekel na izmerjeni razdalji in in ni bilo nikdar večjih pogreškov napram podatkom organizatorja (mogoče 10-20m na 10km).[/quote]

Tudi moj garmin 305 je pokazal 21,45km. Okoli 50 metrov bi še bilo tistih sploh do štarta,ker nisem ravno stala čisto spredaj, ostali višek pa izhaja od nekje drugje.
klatez napisal/-a:
Rollback napisal/-a:
klatez napisal/-a:
Druga zadeva je to, kar smo opazili zajci v zadnjih letih.
Tisti, ki nas spremljajo od začetka, običajno ne zdržijo in na po 30 km popustijo.
Tisti, ki pa so pripravljeni za določen čas, pa začnejo hitreje od nas in jih potem polovimo.
Potem tudi ti običajno ne zmorejo več ciljnega tempa in ne nadaljujejo več z nami.

Tako pridemo v cilj več ali manj sami oz. z naključno ujetimi posamezniki, ki na koncu uspejo stisniti zobe.
Večina tekačev nas je pač zelo optimističnih in plačamo davek prehitrega začetka...

Mislim, da ni problem toliko v tekačih kot v ... maratonu samem :!: :D

42 km pač ni razdalja, ki bi jo večina zmogla preteči v enakomernem tempu. Po 30km, ko nastopijo krize in bolečine, je padec tempa čisto logična posledica. V primeru vremenskih neprilik pa je to še bolj opazno. In to se ne dogaja samo rekreativcem, tudi najboljši podležejo temu (poglej rezultate najboljših na letošnjem LM, pa boš videl, da so prav vsi popustili v drugem krogu). Bržkone bi tudi vsi zajci, če bi jih spustil, da tečejo lasten tempo, štartali bistveno hitreje in v drugem krogu zgubljali minutke... :wink:

Morda bi za zajce v prihodnjih letih veljalo razmisliti, da le-ti v prvi krog štartajo nekoliko hitreje, kot je ciljni tempo in tako vkalkulirajo zaostanke in popuščanja v drugem? Upal bi trditi, da bi bile skupinice okrog zajcev do konca potem večje... :arrow:

Se kar strinjam - še več:
- če sta zajca vsaj dva za določen čas, lahko tečeta različno (eden enakomerno, drugi s pospešenim prvim krogom).

Prvič sem tekel kot uradni zajec na kakšnem maratonu, zato težje podajam mnenja kako in kaj. Vseeno pa se mi zdi, da bi se nekaj stvari z organizacijskega vidika dalo izboljšati:

1."boxi" - nujno bi morali postaviti zaprte "boxe" po prijavljenih časih iz prejšnjih let. Saj je povsem enostavno npr. pro - štev.:0-100, tekači do 1.25" oz. 2.50" štev.:100-200 itn. To gre samo na račun organizatorja, malce truda pa bo mnogo manj pripomb tekačev.
2. Štartni prostor je povsem neprimeren, preozek, s prehitrim zavojem, kjer se množica tekačev skoraj ustavi. Ideja s štartom pri razstavišču se mi zdi dobra.
3. Bruto časi za razvrstitev v končni razpredelnici so povsem neprimerni. Elitni tekači
štartajo iz prve vrste, tako da pri vrhu ni težav v generalni razvrstitvi, ostali udeleženci pa bi dobili svoje "pošteno" mesto v rezultatih. Spet le nekaj klikov na Timingu pa bi bilo vse ok.
4. Okrepčevalnice v cilju na 10 km po dobri uri niso več "požirale" tekačev in vse skupaj je bilo vsaj grdo(metanje sadje, polivanje, prepiri)..., da ne rečem kaj drugega.
5.Še okrog zajcev: z Boštjanom P. sva tekla enakomerno v prvem in drugem delu maratona. Km časi so se gibali okrog 4.15, na polovici proge smo imeli ca 30 sec zaloge in mislim, da je to povsem dovolj. Maraton sva zaključila 15 sec pod limitom ob dokaj enakomernem tempu. Vesel sem za vsakogar, kateremu sva uspela z narekovanjem tempa vsaj malce pomagati pri uresničitvi cilja, da opravi s polovičko pod 1.30" in
maratonom pod tremi urami. Mislim, da bi hitrejši prvi krog tekačem bolj škodoval kot koristil in da je enakomeren tek najboljši za dosego časovnega limita. Res je, da smo veliko tekačev po progi "pobrali", saj so cilji ponavadi visoki, vendar se nam vedno ne izide. A če bi se prilagajali takšnemu načinu teka, bi bil osip najbrž še višji.
Organizacija je bila razen nekaj omenjenih napak na nivoju večjih maratonov, okrepčevalnice pogoste in dobro založene, pogrešal sem le gele - vsaj za maratonce.
Včeraj je bil lep tekaški dogodek, ki si ga ob takšnem razmahu teka v Sloveniji nedvomno zaslužimo.
Moj LM pa pomeni prvo leto teka zame (slabih 14 mesecev). V tem času sem opravil cca. 500 km teka, vmes neznansko užival in (trkanje) hvala bogu ostal brez poškodb. Tekel bi še več, če bi le imel čas... Če verjamete ali ne, še pred dvemi leti sem tek sovražil in se mu izogibal... Na začetku sem potreboval glasbo, ker me je motilo udarjanje copat ob tla in globoko dihanje... Sedaj sem samo še jaz in moj GPS (no, temu se pa še ne odpovem) + ptički. Od lanske poletove desetke do včerajšnje sem lepo napredoval - ocenjujem, da za 20% (vkalkulirana je dolžina proge). Sedaj sem v prvi tretjini tekačev.

In kaj mi je pri tem najbolj pomagalo??? TEKAŠKI FORUM :laola Vsi vi, ki pišete na ta forum, spodbujate začetnike in dajete koristne nasvete. Kukanje na forum mi je vedno dvignilo motivacijo. Priznam, da se v živo s forumaši nisem družil, čeprav bi se rad. Nekako mi ne znese obiskati golade ali k-rožnika, ker težko vnaprej določim, kdaj mi bo uspelo obuti copate in teči. Če bo le možnost, bi vas rad bolj spoznal. Zato lahko le rečem, hvala skrbnikom tega foruma za ves vložen trud in hvala vsem forumašem, ki ga aktivno obiskujete.

Cilj za drugo leto je polmaraton pod dvema urama :juhuhu: . Morda že spomladi. Računalniški model pravi, da to zmorem, ampak nekaj je teorija, drugo pa je praksa. Bo treba še kak km za seboj pustiti.
Bojan Ambrožič napisal/-a:Na katerih razdaljah so bili postavljeni vmesni časi?

Moj primer:

0:16:23 0:36:05 0:59:22 1:19:04

Malo pred 5 km, malo pred 10 km in na 16 km. Koliko je bilo v resnici odstopanja od omenjenih razdalj, je odvisno koga vprašaš :wink:
O mojem prvem maratonu je že ton vse napisal. Hvala. Ok, moja dva kroga(vsak) sta bila par minut počasnejša, ampak pustimo malenkosti.
Zahvala vsem TF-jevcem za pozdrave in še posebej za spodbudne besede prehitevajočih v drugem krogu. :clap: Našteval vas ne bom, ker vas je bilo preveč. :twisted:
Neznanega junaka, ki mi je kak kilometer pred koncem dejal: "Daj Štefan, stisni do cilja in ne obračaj se :!: ", pa naprošam, da se oglasi. Dolgujem mu pivo. Čeprav sem bil "adijo", sem potem do cilja prehitel vse živo.
Največjo napako storil na koncu, ker nisem šel na analizo. Že urejeno. Se ne bo ponovilo :!: :D

lp, Štefan
Nazadnje spremenil štefan64, dne 26 Okt 2009, 18:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Nekje je ZdarvkoC napisal , kako priti do časa na maratonu. Po formuli čas prve polovičke + čas druge polovičke +10 min in to je včeraj pri meni definitivno držalo. Zato se mi zdi smiselno,da bi tudi zajčki tekli tako, še bolje eden z hitrejšim prvim krogom, kot je že nekdo napisal, drugi z enakomernim tempom. Kot je videti nas večina ne zna teči enakomerno po celi progi kot sami zajčki. Mogoče za razmislek za drugo leto, da ne bi bili zajčki tako razočarani kot letos!

kar pa se tiče razdalje moj Garmin še na nobeni prireditvi ni pokazal natančno izmerjenih metrov organizatorja. Verjamem,da je bila proga pred tekom natančno izmerjena, če pa je prišlo do napake, pa komu mar. Glavno,da smo se imeli fajn!! Pa saj za to tudi tečemo. Mar ne??

Pa še moj GPS poti
Loni napisal/-a:5, 10 in 16,1 km.
http://ilm.triptracker.net/photos/3971/

Trip tracker in kilometrske table ob progi se ne ujemajo. Na 5 in 10 km je bilo še vsaj 100-150 m teka do kilometrskih označb. Zato pa pravim, da odvisno koga vprašaš... :wink: Moj primer:

5 km trip tracker: 19:54 / 5km tabla: 21:24 (vmes je bila še okrepčevalnica)
10 km trip tracker: 42:49 / 10km tabla: 43:04 (vmes spet voda)
Zdravo!
Po taki prireditvi ne moreš ostati ravnodušen, organizatorjem se je res vse poklopilo, bilo je super. Moj tek zadovoljiv, morda je v enem mesecu zares preteči dva maratona malo preveč, kljub temu sem v Ljubljani tekel hitreje kot v Berlinu. Najprej, trasa je za moje pojme dosti boljša, kot tista stara in upam da taka tudi ostane. Logično je, da je bolje, da se v prvem delu teka trasa vzpenja (če se že mora :) ) in spušča proti cilju in to ta trasa nudi, sicer na zadnji ravnini od Ruskega carja proti centru nisem čutil kakšnega pretiranega spusta, sem pa vsako leto še kako čutil zadnje vzpone najprej proti Brdu, potem proti večni poti, za konec pa še mimo ZOO-ja :roll: :roll: .
Ta trasa je tudi razlog, da je bilo gledalcev bistveno več, predvsem v centru mesta, kar za prejšnja leta nebi mogli reči. Je potrebno posebaj pohvaliti vsakoletne navijače z zastavami v Dravljah, pa navijače na kamionu pri Mercatorju, pa tiste pri Parmovi, predvsem pa koridor v mestu, kjer je bil občutek podoben občutkom na največjih maratonih.
Kar se tiče con pa tole, LM vsekakor postaja eden večjih maratonov in zato bo nujno potrebno razmisliti o conah, vendar lahko organizator naredi vse, pobarva številke, ogradi cone, ... pa vendarle se bo našlo ogromno takoh, ki jih to ne gane. Pa da ne bo kdo misli, da "zunaj" ni tako, Berlin je bil za moje pojme ena večjih polomij v organizaciji, na štart oddaljen kakih 500m sem se iz garderob odpravil 45 min prej, stavili smo se v totalnem kaosu, ljudje so skakali čez 2 metrske ograje, se prerivali, ko je počila pištola, sem bil še nekje sredi gozda, ... hočem povedati, da mora vsak organizator določiti nek sprejemljiv limit števila tekmovalcev in v Berlinu so vsekakor pretiravali. Ne bom o tem, da so se con držali le redki in da sem potem, ko sem se nekako pririnil do svoje cone (ki je še vedno stala) tam opazil razne mame, ki bi morale biti 3 cone bolj zadaj, pa se jim je pač fino zdelo stati tam. V glavnem, organizator ne more zagotoviti tega, če so ljudje, ki pridejo tečt nekulturni oz. se ne držijo športnih načel. Zanimivo, v Stockholmu je vse klapalo, očitno Skandinavci niso zamanj poznani po oliki, ... vendar so kljub ogromnemu mestu in odličnim pogojem za organizacijo (olimpijski štadion, široke ceste, ...) zastavili tako, da sprejmejo le 18.000 tekačev in nič več in zato tu ni ne gužve ne nezadovoljnih tekačev, ...
Vsekakor bo organizator LM mortal razmisliti do kje bodo šli, določiti morajo nek limit in ne gledati na dobiček, pač pa na zadovoljstvo in varnost tekmovcalcev, OŠ Majde Vrhovnik ni več najbolj posrečen kraj za cilj maratona, ...
Drugače pa, super je bilo, zahvala vsem!
Vidimo v Palmanovi!
No, pa da se še jaz oglasim.
Jaz sem tekla mojo prvo 10-ko in sem zelo zadovoljna.
Sicer sem nekaj mesecev nazaj še imela namen na 21km, ampak mi je zmanjkalo časa za redne in bolj intenzvine treninge, tako da sem tudi s tem zelo zadovoljna.
Trasa mi je bila všeč, mogoče so bila res ozka grla na nekaterih delih. Mi je šlo pa na živce ker so nekateri oz. nekatere vzeli ta tek kot družabni dogodek. No,saj 10km res ni nek hud napor, ampak ni pa treba klepetati celo pot in se objemati in skakakati v objem.

Bila pa sem presenečena nad "nekulturo" tekačev v cilju, ki so plastenke, bananine olupke in ostale smeti metali kar po tleh.

Če je slučajno kdo tik pred ciljem našel en oranžen ipod shuffle je moj.

Naslednje leto se vidimo na 21km.
:laola :laola :laola :laola :laola :laola
Tudi jaz bi imel pripombo glede razdalje, meni je Garmin 405 pokazal 21,306 kolegu še mal več. Vsekakor bi si Kenijec zaslužil teh 20.000 eur.
Čestitke vsem za pretečeni maraton in polmaraton :laola
O 14. ljubljanskem maratonu vse najlepše!
Čudovito vreme, organizacija, postojanke, navijači...

Edino Strojmašine bi lahko malo bolj zažgali, tako kot lani.

Letos sem nameraval odteči polmaraton lepo počasi, pa me je spet potegnila množica in postavil sem svoj rekord.

Gužva pa od starta do cilja, po svoje ima to tudi svoj čar.

Čestitam vsem sodelujočim, pa tudi tistim, ki so tekmovali!

:wink:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA