Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Miha232
Huh, kako ste eni agresivni. Meni je absoultno vseeno, če sem med rezultati na 200. ali 300. mestu.

Zanima me samo strokovna in pravilna razlaga, zakaj so rezultati razvrščeni po bruto času. Do sedaj razen razlage, da prvi, ki pride v cilj, lahko ne bi bil prvi (če bi štel neto čas), ni druge pametne razlage.

lp
 TatoSlo
ja. Torej v strašnem finišu sem (mislu da sem) prehitel kolega sotekača ( v bistvu sma imela do stotinke enak rezultat, ampak po fotofinišu bi definitvino zmagu jst ker mam bolj nabite prsne) in bil jako zadovoljen, dokler nisem vidu da me je mirno stegnu za več kot minuto ker je pač štartu tri vrste za mano.
AMPAK po mnenju raznih zgoraj se najdejočih sem v bistvu zmagu jst (ob zgoraj omenjeni predpostavki). A res kulk fajn. A pol se tut režite kakem sodelavcu/sosedu v faco kak vam je ratal prej pridet od doma (enga dela mesta) do službe (drugega dela mesta) prej, ker je pač un 10 minut tle spal?
Ka pa če bi en kenic/albin mal zaspal in se mi ne bi ratal prebit prek vseh, kenicem ob bok, postavljajočim mamkam in vsem 6 per kilometra ampak z lepo frizuro, pod mus v kamero gledajočim, in bi takisti kenic/albin pol teku solidnih 2:17 bruto, v bistvu bi pa fant pospravu maraton v fantastičnih 2:09 neto ob opoštevalju da je še mogu pridet mim vseh unih mamic... in bi Zoki reku Nč ne bo poba, me čist nič ne briga če si odlaufu v 2:09 Rozi pa Gregor sta rekla da velajo sam bruto časi, tu maš za kranjsko pa marš domov.
Je pa klasična bedna fora, ne ni važen če si ti hitrejši, jst sem bil prej tu pa komolce znam uporabljat in sem zato boljši. Da ne rečem na lep način: Si moj (poljubna kletvica, ne prehuda) boljši, sam večji komolčar si. Basta.
Pa ne da me gane. v bistvu se mi gre edino za moj rezultat, s tem da me bruto cajt briga tulk kuker lanski sneg na madagaskarju. Sam smešen mi je kako logiko majo nektiri.
Me zanima če vam je vsem bruto plača tulk bolj pomembna kot neto...
 spela*
Miha232 napisal/-a: Do sedaj razen razlage, da prvi, ki pride v cilj, lahko ne bi bil prvi (če bi štel neto čas), ni druge pametne razlage.

Po moje druge razlage ni (lahko me pa kdo popravi). Da je potem vrsti red enak vrstnemu redu, po katerem tekači prihajajo v cilj.
Zame osebno (in za večino rekreativcev) sicer šteje neto čas kot čas, v katerem smo pretekli progo. Pri tem se večina (razen tistih, ki se jim gre za medalje - a ti se tako ali tako postavijo na začetek) ne obremenjuje s tem, ali bi bila po neto času uvrščena za 30 mest višje ali nižje, kot so uvrščeni po bruto času.
Če pa s kom staviš, je pa najbolj pametno, da imaš boljši tako neto kot bruto čas, da ni nobenih dvomov. :D
Uporabniški avatar
 Vlajko
Miha232 napisal/-a:...Meni je absoultno vseeno, če sem med rezultati na 200. ali 300. mestu...

Meni tudi, le s to razliko, da moram citiranim številkam dodati še kako "ničlo". 8)
No, ja :arrow: kadar bi pa rad zmagal, grem teči sam ... in takrat sem vedno prvi. :D :wink:
 silvij
Ja, jaz sem tudi eden tistih, ki smo za cca 200 mest "profitiral", ker smo se zrinili takoj za elito. V bistvu sem se sicer postavil v "boks", ki mi je bil namenjen - (do 1:40) in ker sem nameraval napasti PB (pod 1:38), sem se še malo pririnil naprej. Pa sem se očitno precenil in po 10. km začel izgubljati načrtovani tempo in pritekel v cilj komaj z 1:39:52 brutto in seveda tudi netto (1:39:45). Nedvomno sem bil tako ovira vsem tistim, ki so me "pretekli" tudi do 4 min. Kot so bili tudi meni vsi tisti, ki so se na štartu pognali in potem že po prvih petih km začeli popuščati in se vsem motali pod nogami. Zato to, kam se kdo postavi tudi ni ključni problem in njegovih posledic na tek in rezultat vsakogar od nas ne bo mogoče povsem odpraviti z nobenim ukrepom.

Dejstvo je, da je proga na štartu in prvih pet km (zlasti v Rožni dolini) premalo prepustna za tako število udeležencev. Sam sem imel prvih pet km občutek večjega drenja kot na primer v Berlinu. Zato pozdravljam premik štarta na GR. LM postaja pač velik tek tako po številu in odzivu publike kot po številu udeležencev. Bi pa štart 42-ke spustil vsaj 1h15 pred štartom 21-ke in zanko - ponovitev kroga 42-ke (če že mora biti) speljal stran od ciljnega prostora. Mora biti res "depresivno", ko množica pozdravlja v cilju tiste z rezultatom 1:45, ti pa tečeš mimo v napad na 3h30. In potem, ko prideš v cilj z zelo solidnim rezultatom kot je na primer 3h32, tam skoraj nikogar več ni. Zato tudi mene veliki maraton v Ljubljani še ne bo videl.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
silvij napisal/-a:...Bi pa štart 42-ke spustil vsaj 1h15 pred štartom 21-ke in zanko - ponovitev kroga 42-ke (če že mora biti) speljal stran od ciljnega prostora. Mora biti res "depresivno", ko množica pozdravlja v cilju tiste z rezultatom 1:45, ti pa tečeš mimo v napad na 3h30. In potem, ko prideš v cilj z zelo solidnim rezultatom kot je na primer 3h32, tam skoraj nikogar več ni...

:nono: bognedaj! ravno v tem je "gušt".
Uporabniški avatar
 jole
Se mi zdi, da je brutto čas za uvrstitev kar v redu, sej je v bistvu vse kar je več tam nekje od 20. mesta čisto vseeno ker si....glede doseženega časa pa za mene velja netto čas, ker je to pač čas, ki si ga potreboval za deklarirano razdaljo...je večji problem če ni razdalja približno točno odmerjena (tak ko letos kane :wink: )
 nana
jole napisal/-a:...je večji problem če ni razdalja približno točno odmerjena (tak ko letos kane :wink: )

Verjetno so letos tudi v Berlinu "narobe" izmerili progo... meni je Garmin namreč izmeril 42,830 km :wink:

Ne morem verjet, da se ne naveličate teh razprav. Rekla bi, da je idealna linija točno izmerjena, ampak mi pač ne tečemo po idealni liniji. Če pa to želiš, je treba ubrati pa Vlajkovo metodo... imaš točno izmerjeno progo, pa še prvi si :D
 edo-brko
Lp!

"BoštjanG" - iz prispevka vidim, da tudi ti kar dobro "umuješ" (pametuješ) saj tvoja obrazložitev ni čisto smiselna in dokazuješ, da ne razumeš čisto ( ali nočeš) pomena uporabe čipa oz. merjenja časa.

Najprej!
Če ni pomemben čas in razvrstitev, zakaj potem merjenje časa in uporaba čipov? Prišli bi na tekmo, odtekli in ob prihodu v cilj bi zabeležili naš prihod (številko) in to bi bilo to. Vrstni red ko prideš,prideš. Brez nekih časov ali ne.
To bi lahko počeli vsak dan kjer koli, vendar se gre na "tekmovanja" tudi zaradi drugih vzgibov (rivalstvo,primerjava,rekordi,ipd,), zato so tudi meritve in vrstni redi.

Na tekmovanjih (tekih), kjer se meri čas ( SE NE UPORABLJA čipov) in so praviloma z manjšo udeležbo je merodajen "dejanski prihod" v cilj in je to tudi dejanski vrstni red (razlika med bruto in netom časom je minimalna), ker se da skoraj idealno zagotoviti dejansko vsem istočasen start na enaki razdalji ( vseeno pa tudi tukaj pride do rinjenja v prve vrste).

Kjer pa je udeležba zelo množična ( več tisoč ali nekaj deset tisoč udeležencev) pa SE (praviloma) UPORABLJAJO ČIPI zato, ker se praktično ne da zagotoviti vsem udeležencem enake pogoje. Z čipi se zagotovi kontrola udeležbe in izmeri dosežen čas ter posledično vrstni red!
Pri temu je pravi (in tudi pravičen) NETO čas, ki je dejanski čas, ki ga tekmovalec porabi za točno določeno razdaljo na tekmovanju (npr. 21 km) od startne črte ( ko se čip aktivira ko prideš do nje) do cilja! Po tem mora biti tudi vrstni red!
BRUTO čas to ni, ker je to čas ( "kosmati" čas) od takrat ko se je ob startu vklopila ura in do prihoda skozi cilj, ki pa ne ustreza uradnim razmeram ( pretečena - prehojena daljša razdalja in porabljen čas do prihoda na startno črto - v tem času so drugi že tekli na uradni razdalji). Neto čas je čas porabljen (dosežen) na uradni razdalji, ki je rezultat tekmovanja.
A je to tako težko razumet, da je "neto" čas dejanski čas, ki si ga dosegel na deklarirani razdalji in ki obenem tudi velja za uradni rezultat in razvrstitev.
"bruto" čas je le "kosmati" čas, ki si ga preživel na tekmovanju od začetka starta pa do prihoda v cilj, ki pa ne ustreza "deklarirani" razdalji oz.tekmovanju.

Teoretično bi se res lahko zgodilo, da bi zadnji tekmovalec po neto času lahko prehitel prvega, kar bi navsezadnje tudi bilo prav (pravično), vendar praktično to ni mogoče. Najboljši so priviligirani (zaradi svojih dosežkov in sposobnosti) in startajo v prvih vrstah, da lahko pod optimalnimi pogoji iščejo rekorde. Ostali morajo po nekaj ur čakati v svojih boksih na štart, gneča in pa razne ovire na progi, ki onemogočajo tudi dobrim tekačem vidnejše dosežke tako, da ni bojazni za najboljše. Kaj misliš, da bi Gebre lahko dosegel svetovni rekord (ali zmago), če bi startal med zadnjimi. Kakšen bi imel bruto čas? Sedaj mu je bruto in neto čas - enak. In teoretično bi lahko imel neto čas enak kot sedaj (zmagovalec) po vašem bruto času pa bi bil kje?

Kjer se uporabljajo čipi je pravilno za določanje vrstnega reda le neto čas! Vse ostalo je le sprenevedanje in samovolja organizatorjev ali nerazumevanje sistema.
To je moje mnenje.
 MKC
to je pač tako kot pri F1(in marsi kje drugje). boljši štartni položaj kot si izboriš bolj spredaj si :D
Uporabniški avatar
 Popaj
Edo-brko, podpišem kar si napisal.
Drugače pa mislim, da ni strokovne razlage zakaj se razvršča po bruto času. Če bi bila, bi nam jo organizator že veselo razložil, kajne organizator?
Po moje bi bilo najbljše, če bi v tabele pisali le neto čase.
Pa koga briga bruto čas. Lahko ga napišejo nekje z drobnim tiskom, če že koga zanima, koliko časa je potreboval od poka pištole do statne linije.
Pa še to. Moja sinova sta tekla desetko. Ker sta športnika (nista atleta), jima je dal trener nalogo, da gresta na rezultat. Zdaj se pa ukvarjata, in računata, katera bi bila po neto času in razglablata se mučita itd. Drugače pa, kopiranje rezultatov v excelovo tabelo in razvrstiti po neto času.
 Igi69
Pomoje je že prav, da pokali razdeljeni glede na bruto čas. Kako bi pa zgledalo, ko bi prvi pritekel skozi cilno linijo, pa ne bi vedel, ali je prvi al ni?? Da ne govorimo o umazani taktiki, ki bi se ob tem razcvetela med najboljšimi.

Ampak poleg "bruto" razvrstitve bi lahko dodali še eno kolonco in tekmovalce uvrstili še glede na "neto" čase. Malo truda, pa bi bil mir v hiši :wink:
 anzec
Če bi se štel neto čas bi jaz štartal ob poldne. Kenijci in ostali bi pa čakal na optimalno temperaturo in bili priklopljeni na merilne naprave, ki bi jim izračunale optimalen štart.

Pa ja, bi omejili, da se mora štartat v npr pol ure, a kaj ko bi se vsi spomnili štartat 5 minut prej. Ah, bila bi zbrka. Tako kot je sedaj, je enostavno in enostavno je ponavadi najbolje.

Formule 1 sploh vozit ne morem, kaj šele da bi štartal iz zadnjega mesta, samo zato ker nimam dosti denarja. Kje je pravica?

Kakorkoli, tek je eden od najbolj fer športov, kjer imajo prav vsi možnost zmagati na olimpijadi, če so dovolj dobri (takih športov ni veliko). Če bo kdaj kdo sposoben biti med prvih 15 na LJ maratonu, bo dobil defenitivno mesto v prvi ali drugi vrsti.

Kaj češ, ni fer, ampak ni pa tud tolk slabo, kot bi lahko bilo.

Pa še nekaj, ko zmagaš na večjem tekovanju v teku, si premagal vse, ko pa zmagaš v formuli 1, si pa zmagal le nekaj bogatašev. Šalostno pa je to, koliko jih pozna Gebrselassiea in koliko Shumacherja

lp, anze
Uporabniški avatar
 BoštjanG
Nazaj oziraje mi je moje objave v tej temi celo nekoliko žal, saj se je izneveril njen osnovni namen, to je poudariti kako obrobnega pomena bi razlikovanje neto-bruto NAJ predstavljalo rekreativnim tekačem. Namesto tega pa se zdi, kakor da smo se vkopali v svoje pozicije in ne znamo prisluhniti drugačnim mnenjem.
Zato, Edo, cenim tudi Tvoje mnenje, čeravno se povečini ne prilega mojemu.

Morda bo več luči v to temo vneslo nekaj naslednjih dejstev...

1)Pred dnevom, ali dvema sem tod na forumu zasledil pobudo, da naj se na LM tekače v bodoče razvršča po neto času, ter da je za tako spremembo dovolj že nekaj iniciative pri Timingu. Ne, ne gre!
Zavedajte se, da LM poteka po "pravilih AZS, po tem razpisu in pravilih Mednarodne atletske federacije (IAAF)". In pravila IAAF so glede tega tega pač jasna: "The official time shall be the time elapsed between the firing of the starting gun and the athlete reaching the finish line. However, the time elapsed between an athlete crossing the
start line and the finish line can be made known to him, but will not be considered an official time." Vir: IAAF Competition Rules 2009, Rule 165.24, odst. E
Zaradi navedenega tako ne verjamem, da lahko organizator LM, še manj Timing tekmovalce URADNO razvršča glede na neto čas.
Obenem pa sprašujem: Zakaj pa menite, da je IAAF v svoje predpise privzel bruto razvrščanje? Očitno vendarle obstajajo določeni razlogi njemu v prid, sicer ne razumem zakaj bi to pravilo obveljalo.

2) Seveda pa nimam čisto nič zoperstaviti temu, da vsak udeleženec tekmovanja, kjer se meri tudi neto čas, le-tega uporablja za svojo evidenco, torej tudi za osebne rekorde ipd.

In prosim, ne kregajmo se, ampak diskutirajmo! :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA