teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 klopotec
Zdravko na korenček? Eh, tak pa se on ne bi dal dol pogledati.

Sem pa jaz kar nekaj slik iz Trans Slovenija poslal Zdravku in na enih si menda gor še ti Tulček. Sem mislil da bo Zdravko to na forum nalimal, pa ni.
 klopotec
S presnojedstvom se lahko kar dobro izogibamo uživanju predelane hrane. V predelani hrani se večkrat nahaja marsikaj, kar ne paše ravno v želodec.
Prej sem bral Komatovo knjigo Simbiotski človek in on tam navaja da sta dve zuriški porodnišnici 20 let dobavljali industriji po nekaj tisoč človeških placent na leto za pripravo POLNOVREDNE INTENZIVNE hrane za prežvekovalce. Goveda so krmili z deli ćloveškega telesa in vse skupaj se je nazadnje znašlo na krožnikih ljudi. Mogoče tudi to spada v kulturo, običaje nekega okolja. Ampak meni se tako okolje upira.
In če takšne stvari pridejo na misel po denarju pohlepnemu človeškemu umu, potem je pa že precej kritično.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
PS

Ne pozabite spanja v tej debati...

Sploh pri zelenih variantah se hormonski sistem in zleze prestavijo v nizjo prestavo.
Kar ima pozitivne in pa tudi kaksno negativno posledico.
Vsekakor ni mozno vec "petrigati telesa". Zaradi rednega sprotnega odvajanja strupov si venomer v sproscanju toksicnih jeder v telesu , jetra postanejo nedolzno izpostavljena vsakemu prekrsku in redno razstrpuljanje zahteva veliko vec spanja.

Kaj na to porecejo kolegi ultrasi-24 urniki...kjer je akumulacija in reciklaza karkoli das v usta eno od energetskih principov hehehe...
 klopotec
Moja izkušnja je malo drugačna. Več presne hrane, manj utrujenosti, lažje zbujanje in manj spanja.
Pri uvajanju čimveč presne hrane mi je všeč ravno to, da ni več kronične utrujenosti, da se mi pri branju knjige ne začne dremati že po dvajsetih minutah.
Uporabniški avatar
 Levonogi*
klopotec napisal/-a:Moja izkušnja je malo drugačna. Več presne hrane, manj utrujenosti, lažje zbujanje in manj spanja.
Pri uvajanju čimveč presne hrane mi je všeč ravno to, da ni več kronične utrujenosti, da se mi pri branju knjige ne začne dremati že po dvajsetih minutah.

Ja verjetno bo držalo,če samo bereš knjige lahko tudi s presno hrano preživiš,ko pa delaš bolj fizično,zraven pa bi še se rad športno udejstvoval,pa je po moje to s presno prehrano vprašljivo,ne mislim s tem,da bi ravno umrl,ampak,da je to verjetno prej za človeški organizem škodljivo kot koristno. :roll:
Uporabniški avatar
 ROSI64
Levonogi* napisal/-a:
klopotec napisal/-a:Moja izkušnja je malo drugačna. Več presne hrane, manj utrujenosti, lažje zbujanje in manj spanja.

Ja verjetno bo držalo,če samo bereš knjige lahko tudi s presno hrano preživiš,ko pa delaš bolj fizično,zraven pa bi še se rad športno udejstvoval,pa je po moje to s presno prehrano vprašljivo,ne mislim s tem,da bi ravno umrl,ampak,da je to verjetno prej za človeški organizem škodljivo kot koristno. :roll:

S tem se pa jaz ne bi strinjal. Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da prej pri normalnem prehranjevanju s kuhano hrano sem lahko pretekel mali maraton in nič več. Pri prehodu na presno sem pa začutil, da bi lahko probal tudi na 42km in seveda to tudi lani na LM izpeljal.

Telo potrebuje hranilne snovi in mu ni važno kako to dobi, ali je to hrana kuhana ali surova, mesna ali zelenjavna. Je pa res, da se s toplotno obdelavo izgubi veliko hranilnih snovi in vitaminov.

Je pa res, da smo si ljudje različni in nekaterim bolj paše meso, nekaterim pa zelenjava. Vse to je pa veliko odvisno od krvne skupine posameznika. Npr. ljudje s krvno skupino A uživajo bolj sadje in zelenjavo, ljudje s krvno skupino 0 pa bolj meso in mesne izdelke.

Torej kot je bilo že nekajkrat napisano v tej temi, je potrebno prisluhniti telesu in njegovim potrebam.
 alesk
ROSI64 napisal/-a:Je pa res, da smo si ljudje različni in nekaterim bolj paše meso, nekaterim pa zelenjava. Vse to je pa veliko odvisno od krvne skupine posameznika. Npr. ljudje s krvno skupino A uživajo bolj sadje in zelenjavo, ljudje s krvno skupino 0 pa bolj meso in mesne izdelke.

Prehrana po krvnih skupinah je čisti nonsens (seveda samo po mojem osebnem mnenju :)). Psi imajo 4 krvne skupine, mačke 11, krave pa okoli 800... kako bi potem šele krave morale pazit na pravilno izbiro svoje prehrane :D
Uporabniški avatar
 markor
alesk napisal/-a: .... krave pa okoli 800... kako bi potem šele krave morale pazit na pravilno izbiro svoje prehrane :D

:clap:
.. globoko v sebi sem bil res ves čas prepričan, da spremljanje te teme ni zaman..
Bravo vsem - kip on going!!
:laola
Uporabniški avatar
 natasa
ROSI64 napisal/-a:S tem se pa jaz ne bi strinjal. Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da prej pri normalnem prehranjevanju s kuhano hrano sem lahko pretekel mali maraton in nič več. Pri prehodu na presno sem pa začutil, da bi lahko probal tudi na 42km in seveda to tudi lani na LM izpeljal.

:) , ampak je preklopila glava, ne prehrana :wink:

Pa ne me narobe razumet, občudujem vse, ki lahko živite s presno hrano. Jst ne zdržim niti en dan samo ob sadju ali solati :oops:. Zaenkrat niti ne čutim potrebe.

Vas pa z veseljem berem :D . :laola

:wink:
Uporabniški avatar
 Levonogi*
Jaz bi še imel eno vprašanje.

A so med presnojedci tudi taki,ki kadijo in uživajo alkoholne pijače.? :roll:
Uporabniški avatar
 Bobek
[/quote]

:) , ampak je preklopila glava, ne prehrana :wink:
[/quote]

Pri meni pa sigurno ni preklopila glava. Sem lahko tekel 42 in več na vsejedstvu in jih precej lažje oddtečem sedaj na presni hrani.

Razlika je v tem, da sem včasih moral filat glikogenske rezerve za dolge teke, sedaj grem na dolge teke brez vsakih prehrambenih sprememb.

In še ena ugodnost. Ni mi treba nič več piti vmes, kaj šele jesti.
Uporabniški avatar
 Bobek
Levonogi* napisal/-a:Jaz bi še imel eno vprašanje.

A so med presnojedci tudi taki,ki kadijo in uživajo alkoholne pijače.? :roll:

Hehe, ta bi bila pa dobra. :)
Uporabniški avatar
 ROSI64
[quote="natasa] :) , ampak je preklopila glava, ne prehrana :wink: [/quote]

Mislim, da ni bilo tako. Ponavadi preklopi glava takrat, ko nekaj narediš namerno in pričakuješ boljše rezultate. Jaz sem pa začel jesti surovo zelenjavo, ker mi je pač odgovarjal okus in tako prehranjevanje. In z novim načinom prehranjevanja sem ugotovil, da veliko lažje tečem.

Pri uživanju samo sadja in solat (endivja, kristalka, radič,..), seveda začne primankovati potrebnih snovi. Je potrebno jest še surovo zelenjavo, orščke,... Tudi pri presnem prehranjevanju je potrebno upošteval raznolik jedilnik, da telo pridobi vse snovi.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
Bobek napisal/-a:Razlika je v tem, da sem včasih moral filat glikogenske rezerve za dolge teke, sedaj grem na dolge teke brez vsakih prehrambenih sprememb.

In še ena ugodnost. Ni mi treba nič več piti vmes, kaj šele jesti.

se pravi, da med 40 in 70km teka pri 35° ne rabiš pit?
no, to bi res rada videla...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA