vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Uporabniški avatar
 lone_rider
Saj zato pa pravim naj se tu obvešča, kdaj so prireditve in takrat tisti, ki tam nimajo kaj početi, niti ne bodo prišli na Roglo oziroma jih bo veliko manj. Pa bodo vsi zadovoljni.
Uporabniški avatar
 tadejk
Lep pozdrav!

Moram tudi jaz nekaj dodati. Sem na obeh straneh, tako na strani tekmovalcev, ki vlagajo v treninge in tudi na strani rekreativcev, ki bi radi dobili to kar jim ponujajo turistične agencije, spletne strani in ostali.

Letošnji problem z tekmami je predvsem ta, da v decembru ni bilo možno izpeljati nobene tekme in so sedaj celo med tednom, da bi jih lahko nadoknadili. Drugi problem predstavlja to, da so pri nas urejene in zamišljene proge več ali manj za tekmovanja- svetovne pokale (Rogla). Imamo nekaj različnih krogov, ki so narejeni tako, da že zaprtje kroga 3,75 km pomeni ohromitev celega tekaškega centra. Podobno je tudi na Pokljuki, če ni urejeno kaj druga kot stadion.

Kar nekaj km sem pretekel v tujini in tam tekaški stadion z progami za tekmovanja predstavlja center tekaškega centra, ki pa se mu da izogniti in teči- rekreativno kljub tekmovanjem. Če bi denimo na Rogli pustili stare proge- zgornji del pri mašinžagi, bi lahko imeli za tekmovanje novi krog 3,75km, ostali bi pa tekli nemoteno.

Zdaj imamo kar imamo. Verjamem pa da je nekomu, ki se je pripeljal na Roglo teči in dobi na začetku tekaške proge obvestilo da je zaprto, malo mar za tekmovanje. Nekateri celo bivajo na Rogli in ne morejo uporabljati tistega kar so plačali! Tudi meni ne bi bilo vseeno, če bi plačal teden dni v Ramsau ali Val di Fassi in potem ne bi mogel teči zaradi avstrijskega državnega prvenstva. Bil bi jezen, vi pa tudi.

Mislim pa, da je bistvo težav v neobveščanju. Tukaj pa spijo upravljalci in organizatorji tekem. Ko naredim 50 km poti, je prepozno da mi nekdo pove da danes pač ne bom tekel.

Kje torej dobimo rekreativci informacije o zaprtih progah?

Tadej
Uporabniški avatar
 CookS
tadejk napisal/-a:Mislim pa, da je bistvo težav v neobveščanju. Tukaj pa spijo upravljalci in organizatorji tekem. Ko naredim 50 km poti, je prepozno da mi nekdo pove da danes pač ne bom tekel.

Kje torej dobimo rekreativci informacije o zaprtih progah?

Glede info kdaj potekajo tekaške tekme aktivnih tekmovalcev tekmovalk Koledar tekem za sezono 2009/2010 oziroma na uradni strani SZS.

Na našem portalu lahko rečemo, da objavimo vsaj za 95% kdaj ter kej bodo potekala cco. 2-3 dni pred samo tekmo. Res pa je, da je letos primankovalo v začetku snega in so tako tekme na različnih prizoriščih kot je bilo sprva predvideno. Drugače pa vsak klub ki organizira tekmovanje ima povsej verjetnosti na svoji spletki objavlen tudi uradni razpis. Če razpisa ne najdete kej ter kdaj bo potekalo tekmovanje lahko pogledate tukaj - pod posameznimi novicami. V primeru da tudi tukaj ni ničesar objavleno lahko kontaktirate tudi naše uredništvo. Kontaktne informacje dobite na naši strani.
Uporabniški avatar
 marja
Prav gotovo se da na internetu najti informacije o večini tekem, vendar pa vsak rekreativec preden se odpravi na tek (npr. na Roglo) ne bo prebrskal vseh mogočih forumov, domačih strani klubov in koledarjev športnih prireditev, da bo ugotovil, ali se slučajno kaj dogaja (rekreativnim tekmam rekreativci ponavadi še sledimo, ostalim, kolikor ne gre za tekme za SP in podobno, pa več ne). Zato bi bilo dobro, da bi bili ti podatki (vsaj glede (ne)možnosti uporabe prog) objavljeni na uradni strani prizorišča, saj je to ponavadi stran, ki jo vsi pogledamo preden se podamo na pot. Takaški centri so praviloma od večine tekačev relativno oddaljeni, zato nobeden ni vesel, če si vzame čas in se pelje na tek, pa potem ugotovi, da iz tega ne bo nič (da o razočaranju zaradi odpadlega smučarskotekaškega užitka ne govorim). Verjetno bi se ob dobri volji organizatorjev, predvsem pa upravljalcev tekaških prog dalo temu izogniti. V zadovoljstvo vseh.

Pa mnogo veselja na snegu vsem!
Uporabniški avatar
 dexi27
Nekaj moram dodati v to temo, glede na to, da sem bil včeraj na Rogli sicer popoldan ko ni bilo več tekem, pa se je še dobro videlo, kje je potekalo tekmovanje. Tako lahko povem, da se je sigurno dalo tečt tudi v času tekme. In sicer na začetku stare proge pa pol na spust na 5 km ali pa krog na 10 km, kjer tekma ni potekala, to mi je potrdil tudi kolega, ki je bil dopoldan na Rogli.
Tak da mogoč je treba v prihodnje zadevo mal raziskat :wink:
Uporabniški avatar
 tadejk
Ker sam dobro poznam proge na Rogli, bi gotovo tudi jaz tekel. Za nekoga, ki pa pride na stadion- začetek prog in mu povejo, da je tekmovanje, pa prog ne pozna je pa to problem.

Tudi za mene bi bil problem na Pokljuki, kjer ne poznam vsakega kotička. :)

Je pa Marja vse napisala. To obveščanje in označevanje bi morala biti domena upravljalcev smučišč in njihovih spletnih strani.

Tadej
Uporabniški avatar
 lone_rider
Se strinjam. Nenazadnje morajo upravljalci prog le-te dati v "posojo" organizatorjem tekem. V našem primeru omogoča Unitour Rogla organiziranje tekem na svojem terenu in tako verjetno točno ve, kdaj se kaj dogaja na progi in kdaj so proge zaprte oziroma zasedene. Na njih je torej, da na svoji spletni strani, tam, kjer navajajo obratovanje naprav, napišejo, kdaj se na njihovem terenu odvija kakšna tekmovalna prireditev, v kakšnem obsegu in do kdaj traja. Jih bom kontaktiral in to tudi predlagal.
Uporabniški avatar
 jole
Bil v soboto na Rogli, pridem na tekaški štadion pa mi povejo, da bo tekmovanje....me je kar pogrelo, ker nisem ravno zelo od blizu....k sreči je bila odprta stara tekaška proga, tako da se je dalo teči. Če ne bi bilo rezervnih terenov bi enostavno lahko spokal nazaj domov. Pridružujem se mnenju ostalih, da bi bilo korektno s strani prizorišča na svoji spletni strani objaviti zaporo prog, ker verjetno pa vsi res ne poznamo vseh mogočih internetnih strani od klubov, zvez, idr...
 Sandi3team
Zanimivo, da je na strani od uniturja na shemi prog smer teka označena kontra urinemu kazalcu. Zdej se nej bi teklo kontra ne? Potem ni čudno da so brez tabel vsi zmešani.

Glede na to da je v soboto tekma maxi Rossi ob 11.00 upam, da se bo od 8.00 do 10.30 dalo tečt na štadionu. Drugače bo spet veliko strtih src ;)
Uporabniški avatar
 tadejk
Tu je stara shema in še ni mostu,kjer se progi križata. Lani se je teklo tako.
Letos pa nova pesem in stara shema :)

Sem tudi jaz letos kar malo gledal na prvem teku.

Tadej
Uporabniški avatar
 lone_rider
Včeraj popoldne bil na Rogli, saj sem na tem forumu zasledil, da je dopoldne tekma. Ob 13h, ko sem prišel gor, je bilo tekme že konec in dalo se je teči po lepo urejenih progah v prekrasnem sončku. Na poligonu se je pojavila tudi tabla, ki je je kazala, v katero smer se ne sme teči. Pogrešam še kakšno dodatno usmerjevalno tablo na progah, saj sem npr. prejšnji teden tekel del proge po trasi, ki je včeraj sploh ni bilo več, drugje pa se je del trase pojavil na novo. Mislim, da si kakšno bližnjico naredimo kar tekači sami. Nekdo preseka kak zavoj, za njim gre kdo drug in čez čas je sneg prav lepo steptan, da zgleda kot urejena proga. Tako je nastal tudi zanimiv krog, primeren za začetnike in sicer se je po prvem vzponu dalo nadaljevati proti parkirišču, kjer so komentatorske kabine in potem v širokem spustu nazaj na poligon. :D

Bi lahko kdo, ki uporablja garmina v to temo prilepil kak profil kroga, saj tega ni nikjer zaslediti?
Uporabniški avatar
 dejc
Pravilo na tekaških progah je, da se držimo desne, tako nikoli ne zaideš. Vsakič ko prideš do določenih oznak, ki so ne Rogli zelo jasno postavljene , pa se odločiš kam boš tekel, oziroma na koliko kilometersko progo se podajaš.
Upam, da je to razumljivo, če ni, pa sprobajte v praksi. :wink:
Uporabniški avatar
 jole
lone_rider napisal/-a: Bi lahko kdo, ki uporablja garmina v to temo prilepil kak profil kroga, saj tega ni nikjer zaslediti?

Evo ga, profil kroga 8.3km, kar je skoraj celoten ta veliki krog 8.75km. Manjka cca. 400m (še sam ne vem, kako sem ga zgrešil :) ), to je tisti del bolj na začetku, kjer je spust, precej oster desni zavoj ter takoj nato kar hud vzpon. :
Slika
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA