Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 spela*
V zadnjem času nekoliko bolj pogosto tečem s pasom za merjenje srčnega utripa. Tudi pri počasnem teku v pogovornem tempu je moj pulz v povprečju nad 150. Zadnjič sem namenoma tekla eno uro pri najnižjem možnem pulzu, na koncu sem imela povprečje 142, s tem da je bil moj tek tako počasen, da mi je bilo tako rekoč že dolgčas, dihanje pa le malo globlje od običajnega.
Vprašanje: ali je sploh smiselno namenoma teči tako počasi, samo zato, da bi bil pulz v tistem območju, ki velja za počasne teke, ali pa to nima smisla, ampak je dovolj, da se zanesemo na svoj občutek počasnega teka, čeprav imajo nekateri tak pulz, kot ga imam jaz pri takšnem teku (ko po občuutku tečem počasi ali vsaj relativno počasi), celo na tekmi (skratka, zanje je tak pulz značilen za tek v zmerno hitrem tempu)?

Načeloma se pri počasnih tekih sicer zanašam na svoj občutek, ker tako ali tako večinoma tečem brez merilca utripa. A to bi, vsaj glede na teorijo, pomenilo, da večinoma tečem pri previsokem pulzu. :?:
(V mirovanju imam sicer puzl nekje med 50 in 60.)

Upam, da je vprašanje razumljivo.
Uporabniški avatar
 Medicius
Jaz se ne bi preveč zanašal na pulz v takih vremenskih razmerah. Jaz sem ugotovil, da je moj pulz pri tako nizkih temperaturah za 10-20 utripov večji, kot pri normalni temperaturi. Zakaj to, pa ne vem. Predvidevam, da zato, ker telo, dihala in srce izpostavimo takim temperaturam (pod 0°C) in nas z povišanim srčnim utripom želi srce ogreti. Meni se to zdi logična razlaga. No, govorim ti zato, da bi ti raje te tvoje pulze v počasnem teku izmerila spomladi pri prijetnejših temperaturah.
Uporabniški avatar
 flister
Koliko približno pa imaš svoj maksimalni pulz? Ne mislim tisto: 220 - leta al kako že gre.
Pri "počasnih" tekih po moje ne bi smela preseči svoje aerobne cone.

Npr.: Jaz imam HR max. nekje okoli 200, zato se pri 160 glih fanj ogrejem ;), anaerobni prag pa nekje pri 177. Nekateri bi bili pri 177 že v ta'redečem.
Tako da primerjaj raje relativin pulz (% HR max) in de absolutnega (156bpm) z so-tekači.
 spela*
Da bi ugotovila, kakšen je moj maksimalen pulz, bi verjetno morala na kakšno testiranje?
Iz teh dveh zapisov nekako ugotavljam, da se lahko zanesem na občutek. :)

Medicius, me zanima, če bom v toplejših mesecih ugotovila, da tvoja teorija drži. :wink:
 luzr
Saj si dobila podatek o teoretičnem najvišjem pulzu na lanskem Cooperju. ;)
Obremeniteveni preizkus pa dejansko pokaže kaj pumpa maksimalno zmore. Čeprav si to preizkusila že sama, ko si se gnala brez pulzmetra. Recimo na intervalih ali na TFdesetki...
Ker si zatrjevala, da ga, črnega pasu, ne potrebuješ...

Kar pa zadeva prvo vprašanje, je to pojasnil verjetno že laufer. Tudi na forumu.
Sprijazni se imaš pač višji povprečni utrip. In pritisk. Saj nisi edina... Kar spomni se tiste moje meritve. :lol: Koliko ti je pokazalo pritiska Zgornji 286... :--

Da. Smiselno je teči počasi s pulzom pod 150. Sploh v času priprav. (čeprav nekatere+nekateri* tekmujejo kar dvanajst mesecev na leto...)

spela* napisal/-a:Načeloma se pri počasnih tekih sicer zanašam na svoj občutek, ker tako ali tako večinoma tečem brez merilca utripa. A to bi, vsaj glede na teorijo, pomenilo, da večinoma tečem pri previsokem pulzu.
Da, res je večinoma tečeš s takim pulzom, da niti besede ne moreš izustiti....
Seveda je "zelo pametno" ne uporabljati pulzmetra, zlasti pri takih naprezanjih kot se jih greste...

spela* napisal/-a:(V mirovanju imam sicer puzl nekje med 50 in 60.)
Puzl? Te bodo dohtarji lahko sestavili???
Nazadnje spremenil luzr, dne 15 Feb 2010, 11:15, skupaj popravljeno 1 krat.
 spela*
luzr napisal/-a:Saj si dobila podatek o teoretičnem najvišjem pulzu na lanskem Cooperju. ;)

Ne, nisem. Razen tiste formule 220-leta (torej tam nekje 200 :lol: ), ki je pa tako ali tako znana.

Ker si zatrjevala, da ga, črnega pasu, ne potrebuješ...

Saj ga ne. Vseeno pa ga trenutno uporabljam, ker me nekatere stvari preprosto zanimajo. Ne zato, ker bi brez njega pulz nagnala na 190 in temu rekla počasen tek.

Sprijazni se imaš pač višji povprečni utrip. In pritisk.

Ne eno ne drugo ne drži. Da nisi zamešal s svojimi podatki?

Seveda je "zelo pametno" ne uporabljati pulzmetra, zlasti pri takih naprezanjih kot se jih greste...

A tebi pa uporaba pulzmetra v mirovanju in vsakoletnem teku pomaga pri zniževanju pritiska?
Nazadnje spremenil spela*, dne 15 Feb 2010, 20:30, skupaj popravljeno 1 krat.
 luzr
Aha, za replike si bom vzel čas drugič... :D
Zabavno, ker si citirala samo določene stvari... Se mar ostalih ne spomniš?

Tista formula 220 za ženske sploh ne drži.... Če so jo povedali pobiči na kuperju, potem pač nimajo pojma. Saj so ti dali Polarja 400 ali nekaj podobnega, ki bi moral sam določiti teoretični maksimalni utrip, pljučno kapaciteto in podobne neumnosti... :?

A (pred)lani pa ni bilo zanimivo uporabljati ure in pulzmetra. :lol:

spela* napisal/-a:A tebi pa uporaba pulzmetra v mirovanju in vsakoletnem teku pomaga pri zniževanju pritiska?
Bržkone... Pri tistem enem vsakoletnem teku in splošnemu netreniranju rabim vsaj zdravniški konzilj. Ki me spremlja, pazi name, riše grafe, razlaga e-diagnoze, me masira. Sploh pa meni samo leta, kile in pritisk rastejo. In eventuelno številka čevljev... Sicer se manjšam, postajam senilen in vedno manj lahko prehodim. Tečem tako ne.
Nazadnje spremenil luzr, dne 15 Feb 2010, 22:56, skupaj popravljeno 1 krat.
 spela*
Medicius napisal/-a:Jaz se ne bi preveč zanašal na pulz v takih vremenskih razmerah. Jaz sem ugotovil, da je moj pulz pri tako nizkih temperaturah za 10-20 utripov večji, kot pri normalni temperaturi.

Imaš prav. Pri plus 20 je moj pulz pri počasnem teku le malo nad 130. :D
 wawer
Pri tistem enem vsakoletnem teku in splošnemu netreniranju rabim vsaj zdravniški konzilj. Ki me spremlja, pazi name, riše grafe, razlaga e-diagnoze, me masira.

Luzr skratka hočeš rečt, da rabiš ob sebi nonstop dr. Hous-a in njegovo ekipo :D .
spela* napisal/-a:
Medicius napisal/-a:Jaz se ne bi preveč zanašal na pulz v takih vremenskih razmerah. Jaz sem ugotovil, da je moj pulz pri tako nizkih temperaturah za 10-20 utripov večji, kot pri normalni temperaturi.

Imaš prav. Pri plus 20 je moj pulz pri počasnem teku le malo nad 130. :D

Pri nizkih temperaturah(pozimi) je človeško telo majn učinkovito kot pri temp. okoli 20-25°C. To je razlog, da imamo višji srčni utrip pri enaki hitrosti, kar pomeni, da smo vložili več truda, in je to enako kot če bi spomladi tekli nekoliko hitreje. Če hočemo pozimi narediti enak trening, kot spomladi, mora biti hitrost teka nekoliko nižja (spomladi npr 4.30/km, pozimi 4.45/km... ), v tem primeru smo naredili enak trening, ker je bil napor enak.

Kar se tiče višine srčnega utripa: Jaz bi se bolj zanašal na občutke kot pa srčni utrip, če se pri teku okoli 150utripov/min lahko brez problema pogovarjate z sotekačem, in če v 30ih minutah takega teka ne občutite kakšne nenavadne utrujenosti, potem ni problema.
Vedeti moramo, da smo ljudje različni, zato imamo tudi srčni utrip različen ... za nekoga je tek okoli utripa 130/min enako težek kot za drugega tek okoli 140/min, in to pomeni, da sta oba vložila enako truda -> njun trening je bil enako težek, glede na njune telesne značilnosti, in ta trening bo vzbudil pri obeh podobne prilagoditve na dražljaj.
Kar je pomembno je vložen trud (internal load), ne pa hitrost ali število srčnih utripov na minuto...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA