Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 shash
spela* napisal/-a:
tae napisal/-a:Špela, proste roke imaš. Vsaj za 3 rezultate sedaj že veš :D . Loči moško in žensko lestvico, zraven pa napiši še tempo, če se ti da, ker bo zadeva bolj zanimiva, kot le čas.

Sem mislila, da bom tebe sprovocirala, da bi se lotil tega, ker je to kratka razdalja, ampak ti očitno postajaš dolgoprogaš. :--
:

Še malo počakaj, pa bo postal ultramaratonec :wink:

LP
Uporabniški avatar
 tae
spela* napisal/-a:Sem mislila, da bom tebe sprovocirala, da bi se lotil tega, ker je to kratka razdalja, ampak ti očitno postajaš dolgoprogaš. :--

Dovolj je, da imam čez lestvico kratkašev: 5k in 10k.
Uporabniški avatar
 tae
shash napisal/-a:Še malo počakaj, pa bo postal ultramaratonec :wink:

Sandi, humorist. :D
 spela*
tae napisal/-a:
spela* napisal/-a:Sem mislila, da bom tebe sprovocirala, da bi se lotil tega, ker je to kratka razdalja, ampak ti očitno postajaš dolgoprogaš. :--

Razlaga:
:-- = malo te hecam :wink:

Jaz se z veseljem lotim številk, samo če bo kdo svoj rezultat prispeval.

Zaenkrat imamo takole:
2400 m
1. Obivankenobi: 8'14 (5k: 18'56, 10k: 38'23)
2. tae: 8'31 (5k: 18'23, 10k: 37'50)

1600 m
1. spela*: 7'20 (5k: 24'35, 10k: 52'11)
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
spela* napisal/-a:
tae napisal/-a:

Razlaga:
:-- = malo te hecam :wink:

Jaz se z veseljem lotim številk, samo če bo kdo svoj rezultat prispeval.

Zaenkrat imamo takole:
2400 m
1. Obivankenobi: 8'14 (5k: 18'56, 10k: 38'23)
2. tae: 8'31 (5k: 18'23, 10k: 37'50)

1600 m
1. spela*: 7'20 (5k: 24'35, 10k: 52'11)

No, tole majhno tabelco :), si bom skopiral, pa obesil na steno :oops: , ker se ne zgodi vsak dan, da sem na prvem mestu, pa še pred Taetom 8), no mislim, pa da ne bom dolgo zdržal na vrhu, saj je verjetno kar precej tekačev tu na forumu, ki ima precej boljši rezultat od mojega :shock: :roll:
Drugače, pa se mi zdi od klateža še najbolj logična razlaga oziroma formula, da mi očitno manjka vzdržljivosti, oziroma hitrostne vzdržljivosti, pa verjetno bolj resnega programa treninga, da bi bili moji rezultati na daljših tekih (še posebej daljših od 10 km) "ustrezali" mojemu Cooperju... :roll:
Me pa tudi malo "firbec matra", kako bi letos tekel Cooperja, kajti lansko leto sem ga 8.35 :oops: :shock: :bum:, tako, da Erotova ideja tudi ni slaba, da :TF) organizira Cooperja... 8)

Lp! :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
Če imamo že vseh vrst lestvice tudi tale za cooperja ni slaba ideja. Analize in primerjave ter ugibanja, zakaj je temu tako, omenjene na začetku teme, bi bile pa možne le, če bi imeli primerjalne podatke iz istega obdobja... podatka o najboljših časih na 5 in 10 km sta tako dodana samo kot zanimivost...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
Aja, še rezultati:
cooper (2400 m) :arrow: 8:09 (4.9.2008- Kodeljevo -moj edini rezultat na 2,4);
5km :arrow: 17:44 (davnega 2000 na veteranskem DP v LJ) :arrow: sedaj bi bil bolj primerljiv z ostalima podatkoma rezultat 18:00 z veteranskega EP v LJ 2008;
10 km :arrow: 37:21 (TF 10-ka 2008- Domžale);
op: štejem le rezultate na stezi, vse ostalo zaradi različnih razdalj in terenov ni primerljivo!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
Ker se odmikamo od mojega bistvenega vprašanja, ti Špela predlagam, da odpreš novo temo, v lestvicah, kjer naj bi se pisalo le čase Cooperjevih testov.

Drugače je pa pri tebi Vencelj zaporedje logično: hitrejši Cooper in hitrejše tudi vse ostale navedene razdalje.
 spela*
Obivankenobi, mene pa zanima nekaj drugega. Kaj pa v obratni smeri? Si se primerjal s kom, ki teče Cooperja in daljše razdalje malo bolje od tebe, na krajših razdaljah (400 m ali še manj)? Če bi se npr. pomerila vidva z vencljem na enem stadionskem krogu?
Po moje je stvar pač v tem, da ste nekateri nadarjeni za kratke razdalje. A ne govori teorija nekaj o hitrih in počasnih mipičnih vlaknih in o tem, da hitra lahko spremenimo v počasna (in, če prav razumem, s tem postanemo boljši tekači na dolge proge), počasnih pa ne v hitra in da je zato nemogoče postati odličen šprinter, če tega nimaš v genih, medtem ko lahko na dolgih progah zelo veliko narediš s treningom, poenostavljeno rečeno?

Tae, ni problem odpreti nove teme, ampak sem hotela prej stestirati teren (zaenkrat poznamo le tri rezultate na daljši in enega na krajši razdalji, pa še ta je moj).
In poleg tega je bil moj namen na nekem vzorcu izračunati povezanost Cooperja in 10k - seveda le kot zanimivost, ne samo zaradi nereprezentativnega vzorva, ampak tudi, kot ugotavlja vencelj, ker bi morali biti ti rezultati iz istega obdobja. Tako da to mogoče res nima smisla, čeprav bi se meni osebno vseeno zdelo zanimivo.
Uporabniški avatar
 noteko
Moj Cooper: 2,4k - 7.35(2009)
5k: 17.03 - trening - tempo tek(2008). Uradnega rezultata s tekme nimam, saj takih razdalj ne tečem. Rezultat je bil dosežene na stezi. 10k na stezi še nisem tekel, rezultat s tekme v naravi po terenu pa ni primerljiv. Sicer pa se pri meni rezultat izboljšuje s krajšanjem razdalje(najbolj mi ustreza 800m ali 1500m). Krajša je proga, hitreje in bolje gre. Cooper je že nekje vmes, gre že bolj proti srednje dolgim progam na stezi, kjer je potrebno imeti predvsem hitrostno vzdržljivost, eksplozivnost je pri tej razdalji že manj pomembna. Sicer pa kar velja, da je lažje pridobiti vzdržljivost kot hitrost, če nisi dovolj in so tvoje mišice zgrajene za daljše razdalje. Seveda pa je pri takih razdaljah pomembna tako hitrost kot vzdržljivost. Sam med sezono 4 treninge tedensko posvetim daljšim tekom( zame do 13,14km) 3 pa hitrosti, moči in eksplozivnosti.
Drži pa, da mlajši tekači lažje in hitreje pridobivajo na hitrosti kot pa starejši. Sam sem mnejnja, da je potrebno najprej doseči dobre rezultate na kratkih progah, šele po parih letih pa bi morali slediti teki daljši kot je npr. polmaraton, saj je zato potrebno imeti ogromno km v nogah. Osnova so kratke proge, vrnitve iz dolgih na kratke ni.

Sicer pa letos upam na rezultat na Cooperju okrog 7.20.
Uporabniški avatar
 tae
noteko napisal/-a:Osnova so kratke proge, vrnitve iz dolgih na kratke ni.

Ali to misliš v "atletskem" ai "rekreativnem" smislu? (med rekreativci je namreč kratka razdalja 10k, srednjedolga polmaraton in dolga maraton, med atleti je dolga razdalja že 5k, če se ne motim). Mislim, da večina rekreativcev trenira za razdalje od 5k do maratona. Dejansko tvojega stavka ne razumem najbolje.
 Luka Ljubič
noteko napisal/-a:Sam sem mnejnja, da je potrebno najprej doseči dobre rezultate na kratkih progah, šele po parih letih pa bi morali slediti teki daljši kot je npr. polmaraton, saj je zato potrebno imeti ogromno km v nogah. Osnova so kratke proge, vrnitve iz dolgih na kratke ni.

s tem se pa ne strinjam, oz ravno nasprotno, po mojem so osnova daljši teki... od začetka je treba razvijati količino (volumen) treningov na nižjih intenzivnostih, in šele v naslednjih letih postopoma uvajati čedalje več intenzivnosti... to je trening, ki da prvo rezultate na daljše razdalje in šele v naslednjih letih da rezultate na krajših razdaljah...

Tae - pred in po tekmi bom oblečen v črn anorak z florestenčno rumenimi črtami na rokavih, drugače pa lahko počakaš na podelitev in me boš tam, če bo vse normalno videl :)
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
spela* napisal/-a:Obivankenobi, mene pa zanima nekaj drugega. Kaj pa v obratni smeri? Si se primerjal s kom, ki teče Cooperja in daljše razdalje malo bolje od tebe, na krajših razdaljah (400 m ali še manj)? Če bi se npr. pomerila vidva z vencljem na enem stadionskem krogu?
Po moje je stvar pač v tem, da ste nekateri nadarjeni za kratke razdalje. A ne govori teorija nekaj o hitrih in počasnih mipičnih vlaknih in o tem, da hitra lahko spremenimo v počasna (in, če prav razumem, s tem postanemo boljši tekači na dolge proge), počasnih pa ne v hitra in da je zato nemogoče postati odličen šprinter, če tega nimaš v genih, medtem ko lahko na dolgih progah zelo veliko narediš s treningom, poenostavljeno rečeno?

Špela, načeloma se nisem imel priložnosti primerjati, je pa zanimivo, da sem pred nekaj meseci bil na pijači iz enim sošolcem iz OŠ (ki je sedaj tudi začel laufat, baje se je lotil tudi nekaj triatlona), ki je že v mladosti bil načeloma hitrejši od mene na šprinterskih razdaljah, do 400 m, čeprav me na šolskih krosih, ni nikoli prehitel! No moj rekord na 400 m, pred 5 leti, ko sem začel trenirati vzdržljivostni tek je 61 sek, no od sošolca je 52 sek, njegov rekord (trenutno) v polmaratonu je 1.35, moj je 1.28, za njegovo 10-tko ne vem rezultata (verjetno je nekaj nad 40 min), moj je 38,23, tako, da očitno večja "prirojena" hitrost na kratkih razdaljah negativno vpliva na rezultate na daljših razdaljah, ali pa sva midva s sošolcem izjeme, ker mogoče nisva v mladosti resno trenirala atletike... :roll:
Zase sicer vem, da imam genetiko naravnano na razdalje okoli 800m, je pa res, da zadnjih nekaj let, ko treniram vzdržljivostni tek sem veliko izgubil na hitrosti, danes recimo mislim, da nisem sposoben teči 400 m pod 70 sek, pa še ena primerjava konec srednje šole sem 1500m tekel 4.42, letos sem tekel 5.08, tako, da so mi počasni teki v zadnjih letih očitno spremenili razmerje počasnih oziroma hitrih mišičnih vlaken... :?
No, pa na koncu še ena primerjava, ki jo je predlagal med drugim tudi Vencelj in sicer primerjava rezultatov na krajših (šprinterskih) razdaljah z daljšimi razdaljami.
Leta 2005, ko sem se začel bolj resno ukvarjati z vzdržljivostnim tekom sem isti mesec (mislim ,da je bil to September) dosegel naslednje rezultate: 400 m - 61 sek, 5 km - 18.42 min, 10 km - 39.16 min, no in tukaj mislim, da je očitno, kar pri meni "pes taco moli"
Vse te razdalje sem tekel sam, zjutraj na stadionu, na tekmah sem tekel precej slabše... :evil: :oops:

Lp! :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA