spela* napisal/-a:Obivankenobi, mene pa zanima nekaj drugega. Kaj pa v obratni smeri? Si se primerjal s kom, ki teče Cooperja in daljše razdalje malo bolje od tebe, na krajših razdaljah (400 m ali še manj)? Če bi se npr. pomerila vidva z vencljem na enem stadionskem krogu?
Po moje je stvar pač v tem, da ste nekateri nadarjeni za kratke razdalje. A ne govori teorija nekaj o hitrih in počasnih mipičnih vlaknih in o tem, da hitra lahko spremenimo v počasna (in, če prav razumem, s tem postanemo boljši tekači na dolge proge), počasnih pa ne v hitra in da je zato nemogoče postati odličen šprinter, če tega nimaš v genih, medtem ko lahko na dolgih progah zelo veliko narediš s treningom, poenostavljeno rečeno?
Špela, načeloma se nisem imel priložnosti primerjati, je pa zanimivo, da sem pred nekaj meseci bil na pijači iz enim sošolcem iz OŠ (ki je sedaj tudi začel laufat, baje se je lotil tudi nekaj triatlona), ki je že v mladosti bil načeloma hitrejši od mene na šprinterskih razdaljah, do 400 m, čeprav me na šolskih krosih, ni nikoli prehitel! No moj rekord na 400 m, pred 5 leti, ko sem začel trenirati vzdržljivostni tek je 61 sek, no od sošolca je 52 sek, njegov rekord (trenutno) v polmaratonu je 1.35, moj je 1.28, za njegovo 10-tko ne vem rezultata (verjetno je nekaj nad 40 min), moj je 38,23, tako, da očitno večja "prirojena" hitrost na kratkih razdaljah negativno vpliva na rezultate na daljših razdaljah, ali pa sva midva s sošolcem izjeme, ker mogoče nisva v mladosti resno trenirala atletike...
Zase sicer vem, da imam genetiko naravnano na razdalje okoli 800m, je pa res, da zadnjih nekaj let, ko treniram vzdržljivostni tek sem veliko izgubil na hitrosti, danes recimo mislim, da nisem sposoben teči 400 m pod 70 sek, pa še ena primerjava konec srednje šole sem 1500m tekel 4.42, letos sem tekel 5.08, tako, da so mi počasni teki v zadnjih letih očitno spremenili razmerje počasnih oziroma hitrih mišičnih vlaken...
No, pa na koncu še ena primerjava, ki jo je predlagal med drugim tudi Vencelj in sicer primerjava rezultatov na krajših (šprinterskih) razdaljah z daljšimi razdaljami.
Leta 2005, ko sem se začel bolj resno ukvarjati z vzdržljivostnim tekom sem isti mesec (mislim ,da je bil to September) dosegel naslednje rezultate: 400 m - 61 sek, 5 km - 18.42 min, 10 km - 39.16 min, no in tukaj mislim, da je očitno, kar pri meni "pes taco moli"
Vse te razdalje sem tekel sam, zjutraj na stadionu, na tekmah sem tekel precej slabše...
Lp!

The real reason to run a race is to test the limits of the human heart.