teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
stena napisal/-a:Pri banancah je fajn, da so tiste tazelene, ker majo pikčaste tm cca. 50 visji GI.

Ja maš prav, ampak po treningu so pa lahko malo pikčaste. Ni škode zaradi višjega GI.
Boljše so pa itak one malo manj zrele.
Vsaj meni.
Tinaa napisal/-a:Jst po teku, kolesarjenju, fitnesu oz. kakršni koli rekreaciji spijem whey (proteine) z vodo.
Ko tečem na tešče, najprej whey, potem čez pol urce pa zajtrk.

Jaz nikoli ne treniram na tešče, po treningu pa pojem kar mi pač takrat paše in kar imam. Če sem doma kos kruha z marmelado, včasih skuto zmešano z jabolkom in sladkorjem, ali pa velik kozarec mleka s kakavom. Če nisem doma, se trudim imeti s seboj žitne ploščice, ki jih pečemo sami doma in seveda še kakšno pijačo. Če je težak trening isostar ali kaj podobnega. V glavnem skoraj nobenih praškov in dodatkov.
no pa da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašala. kako vse si vi pripravite skuto (če jo že jeste)? ali je sploh skuta primerna za večerjo po treningu (kot obrok)? je primerna za regeneracijo ali je boljše zaužiti kaj drugega, kot skuto?
Baina napisal/-a:no pa da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašala. kako vse si vi pripravite skuto (če jo že jeste)? ali je sploh skuta primerna za večerjo po treningu (kot obrok)? je primerna za regeneracijo ali je boljše zaužiti kaj drugega, kot skuto?

Kaj te vem?

Jaz ogromno pojem skute. Ampak nisem merodajen.
Moje osebno mnenje , zvecer sploh ce ni nekega anaerobnega treninga je skuta kar mal zamasek in generator sluzi. Cez dan pa ne bi bilo napak kaj skute ( sploh ce je clovek vegetarijanec ) pa ce nimas problema z laktozo. Skuta je sicer fermentirana zadeva ampak najboljsi del odcedijo ( tam kjer so mlecno-kislinske kulture )...laktoza pa se ne izfermentira popolnoma. Ampak cez dan pa zakaj ne? Edino jaz kljub vsej gonji proti mascobam mislim, da je presnovljivejse jesti domaco mastno skuto namesto iz posnetega pasteriziranega mleka. Za presnovo so namrec potrebne tudi mascobe. Ce pa dodas se kaksne probiotike ali druge mlecno-kislinske kulture , pa malo domace kisle smetane pa to ne bo motilo velikega Manituja v presnovi. Menim da je skuta iz pasteriziranega posnetega mleka bolj "zdrava" :wink: za odvecno sluzenje...ceprav je manj mascob.
Ampak to je osebno mnenje.

Ce pa si na veggie prehrani polj pa itak je vprasanje odvec. Kje ces drugje dobiti ustrezne mascobe in beljakovine ( ok nekaj se da dobiti iz oreskov in zrnja- izdelava mleka ) ampak to ni dovolj. Ce pa je anaerobni trening u pitanju ( high-tech anaerob :) ) polj pa so druge dimenzije...Jetra pac morajo biti dobro adaptirana za kaksno pretiravanje s skuto ( ce ni sprotnega zgorevanja ).

Ce je problem s presnovo ( laktoza, Ca ) potem se to hitro da zacutiti v tezkih nogah, udih ( kot da so otekli ). Takrat pac ves da velja manj skute pa v delu dneva ko je presnova najbolj aktivna.
Pozdravljeni,

10÷15 min po teku (15km) prakticiram čokoladno mleko,

dostikrat imam probleme ker me zašraufa kot hudič

sledi 30 min počivanja na wc-ju :evil:

Mislim da bi si moral poiskat nadomestek čokolanemu mleku

Lep tekaški dan vsem skupaj. :D
dk6800 napisal/-a:Pozdravljeni,

10÷15 min po teku (15km) prakticiram čokoladno mleko,

dostikrat imam probleme ker me zašraufa kot hudič

sledi 30 min počivanja na wc-ju :evil:

Mislim da bi si moral poiskat nadomestek čokolanemu mleku

Lep tekaški dan vsem skupaj. :D

Jaz sicer osebno menim, da bi takoj po teku veljalo popiti kaksen zelenjavno ali zelenjavno sadni sok ali pa da si naredis smoothie ( kombinacija zelenega in sladkega ).
Beljakovinsko-mascobni napitek pa poptiti kasneje ali pa zauziti v drugacni obliki.

Zakaj te "zasraufa"? To je dobro vprasanje.
Vsec mi je namrec razmisljanje, da clovek zauzije v nujni potrebi kar ima pri roki ( ipak smo v obdobju ekonomske krize in biti izbircen je malo fancy mar ne ). To je lahko simptom prehranskega konflikta. Namrec mascoba in proetini zahtevajo popolnoma druge encime. Hidrati v mleku se ovijejo v masobni ovoj in encimi za hidrate ne morejo takoj razgraditi hitro dostopne energije. Tisti, ki imajo problem z diabetesom verjetno poznajo to pot kot najboljso pot do diabetesa. Tako lahko pridejo tudi do kaksnih gnilobnih procesov. Posebej ce je v zelodcu ali crevesju se kaj stare zaloge. Si zastavil dobro vprasanje zanimivo za domaco nalogo. Hvala.

Zdaj zanimivo pa se mi zdi tvoje vprasanje torej ce ostajam na podobni pijaci po teku
( tudi ce se mi ne zdi optimalna ) s cim nadomestiti cokoladno mleko ...torej nekaj v podobni sestavi pa ima manj tveganje konfliktne presnove?

Recimo da bi tako razmisljal?

1. Izhodiscno stanje na katero racunam preden bi se lotil cokoladnega mleka ?
Da sem med tekom bil dobro hidriran in mineraliziran. Predvsem Mg++ in Na++.
Torej sem se redno doziral s kaksnim hipotonikom.

Tako vem da sem dobro prezracil svoja prebavila in bodo po teku pripravljena za presnovo.
Encimi se bodo zaceli dovolj hitro tvoriti...malo pocitka ze rabis ok...ni takoj za racunati da bodo zleze preklopile na tvorbo encimov mar ne?...

Po teku ali se boljse v izteku poskusi kontrolirano dihati s trebusno prepono. Tako bos dobro premasiral in prekrvavil spodnji del zelodca in zgornji del crevesja. Ki sicer mal otrpne med tekom sploh ce je kaksna ultra zadeva ( razdalja ali pa v ritmu recimo kaksne distance ali hitrostni treningi ali tempo tek ).

Ce smo torej v izhodiscnem stanju po teku dobro mineraliziriani in hidrirani potem bos dokaj hitro sposoben piti tudi tezje napitke.

2. Ja kaj pa namesto cokoladnega mleka...

Hm na misel mi pride kaksna neznejsa oblika mleka.
Recimo da si naredis kaj iz mandeljnevega mleka. Pa si dodas noter crno cokolado ali kakao ali pa slaba ideja ni tudi roziceva moka. Mandeljnevo mleko si lahko
a) naredis sam - z paratom za delanje mleka
b) kupis v trgovini ...tiste ITA variante videl v hipermarketu...sicer so neki dodatki ampak
mislim, da je se vedno prijaznejse kot alpsko mleko, ki mu je dodana
c) v eni od Bio trgovin sem videl mandljevo mleko v prahu...
Jaz sem ga testiral na individualnih ekstremnih tekaskih turah in nisem bil zadovoljen...
ampak v manj ekstremnih zahtevah mislim da bi veljalo...

Hm slaba ideja ni tudi da si namocis dateljne in zmeljes ter dodas:

a) raztopis vodi dodatno
b) dodas kokosovo mleko
c) dodas mandeljnovemu mleku
d) dodas kaksnemu lahkemu kravjemu mleku...ampak pozor po izdatni mineralizaciji in hidraciji.

Z dateljni ( sploh ce si zvito pripravis kaksen napitek iz njih ) bos konkuriral zelu uspesno pri nevtraliziranju akumuliranih kislin ( tudi mlecna kot produkt aerobne vadbe ) v telesu katerim koli napitkom ali preparati ki se prodajajo za razkisljevanje in mineralizacijo.

Lahko pa si naredis napitek iz kombinacije dateljnov iz suhih sliv pa od kokosvega mleka precedis ( ali kokosov oreh ali konzerva ) torej samo dodas vodo. Ce so si v prvi svetovni vojni Angleski oficirji kokosovo vodo dajali v zilo kot fiziolosko tekocino te bo valjda tudi za nam aerobnikom za regeneracijo :).

Prijetne in prijazne pohode in teke z domacimi in prijatelji.
Takoj po teku? Bi beljakovine?
Iz prehrane se delajo strašne znanstvene razprave in kemije čarovnije. Jem vse, kar je pripravljeno kot hrana za ljudi. Z eno samo izjemo. Nikoli ne jem kisle repe. Jem kadar sem lačen. Vedno zjutraj, opoldne in pozno popoldne, pa včasih še vmes. Napolitanke z bananami okoli druge zjutraj mi nekako ne sedejo več. Čim več nepredelanih živil, recimo iz tržnice ali direkt iz njive, npr. repa ali kisla repa in čim manj kemije čarovnije. Imam predsodke čez piksne. Gre pa lažje. Vem, mnogo lažje... :drink
dk6800 napisal/-a:
Predvsem Mg++ in Na++.
Torej sem se redno doziral s kaksnim hipotonikom.

torej bi moral poseči po Mg++ in Na++ pred samim tekom....

lP

You gotta it :wink:

Ampak jaz vidim problem v tem, da poskušamo denaturirano prehrano, ki je skristalizirana od vseh vrst obdelav nadomestiti z napitki. In ker so ti zopet zmes ekstraktov, smo eni veseli kristalčki. Mal si poogoglaj prehrambene tabele katera živila vsebujejo signifikantne količine Mg. Na++ dobiš v obliki kakšne soli to ni problem. Mg+ pa boljše kot kakšni napitki, ki jih užijemo te ko je že kriza je boljše uživati živila umirjeno
( recimo ajda, amaranth...ma poglej )...

Najboljše pa bi bilo da zjutraj zgodaj poskrbiš za mineralizacijo za cel dan...s kakšnim litrom naravne tekočine...potem pa čez dan voda in ustrezna živila.
skorc napisal/-a:Včeraj sem odkril nov energijski napitek. 0,5l coca-cola + 0,5l brezalkoholnega piva. Njami, še bi mami. :D

Yep,

Tisti del s Colo, ...kriza za ultraše, kjer je Cola "dope" No. 1 :)
glej kaj ovi pravijo...

A Danish study has found a link between high consumption of cola drinks and reduced semen quality but the research suggests caffeine may not be to blame.

Writing in the American Journal of Epidemiology, scientists reported on possible links between caffeine and cola intake on the one hand and low fertility on the other.

The researchers used data on fertility and soft drink consumption among 2,554 young Danish men recruited when they were examined to determine their fitness for military service in 2001–2005.

The results of the survey suggested that moderate caffeine and cola intake is not associated with reduced semen quality but that there may be a link at high consumption levels.

Cola link

Cola consumption of more than 14 half-litre bottles a week and/or caffeine intake over 800mg a day was associated with reduced sperm concentration and a lower total sperm count.

However, the results were only significant for cola. The scientists observed an apparent threshold of around one litre a day above which cola consumption began to be associated with a reduction in semen quality.
Sežem v žep, mam mobitel.

Čaki nekje sem bral da mikrovalovi škodujejo zdravju :shock: .

Dam ga ven. Mah grem na zrak. Hodim po cesti, pod elektrovodi. Ker nisem bil "prisoten" na urah fizike v srednji šoli niti ne pomislim na količino sevanja, ki jih odda navadna žica. Ok slučajno me prešine in se spomnim tega. Da ne omenim količino hrupa, izpušnih plinov in vsega kar sem "zaužil" na 400m poti do trgovine.

Zbežim v naravo, tja kjer ni elektrovodov, telefonov, plinovodov, hrupa, smoga.

Ahh kako je lepo, ptički pojejo, rože cvetijo, narava se prebuja. Pred mano ribnik. Nek čuden duh ima. Pogled mi pade na veliko kanalizacijsko cev, opaziti je mogoče crknjene ribe. Tolko o neokrnjeni naravi.

Sicer pa a ni blo nekaj let nazaj nekih opozoril o saharskem pesku v zraku? V SLOVENIJI??? :shock:
Ah ja saj res vremenske dipresije prepotujejo kar nekaj kilometrov.

Torej ne smem pit Coca cole, jesti preveč mesa, piti sadne sokove, piti mleka iz tetrapaka.
Očitno je najboljše, da se dam plastificirat ali pa zavarit v plastično vrečko.

Aja pa glede "Očistimo Slovenijo v enem dnevu.". Danes me je na treningu prešinilo zakaj se noben ni spomnil "Očistimo Slovenski parlament"? Mogoče prevelka doza sevanja?

Eni poskrbimo, da je Slovenija vsak dan čista, ampak žal še vedno v manjšini.

Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA