- 03 Jun 2010, 15:20
Evo, še moj nasvet: za nekoga, ki je povsem brez kondicije, je 3 km že kar dosti. Sem pred leti tudi sam tako začel s tekom, da sem imel 5 km proge in je bil cilj, da to 3 x tedensko pretečem. In sem kar mel voljo, ampak je bilo težko in sem se vsakič mučil.
Potem sem pa začel tečt po nekem Poletovem tekaškem programu in je šlo super. Nisem več tekel na razdaljo, ampak sem tekel toliko in toliko časa, s tem, da sem tekel zelo počasi (čas teka po tistem programu pa je tudi zelo kratek, začne se z 8x po 2 minuti teka, vmes pa minuta hoje). In potem se je ta tek zelo počasi podaljševal, ampak mi je blo ves čas super, tako da sem ugotovil, da nima smisla začeti s predolgo progo, ker če je prenaporo, je muka.
Ka se pa KG tiče: ti kratki teki verjetno res kaj dosti ne doprinesejo k izgubi kg, ampak ko pa na tak način nabereš dovolj kondicije, da brez težav in z užitkom pretečeš malo daljše razdalje, se pa tudi kilogrami začnejo topit.
Tako da moj nasvet bi bil: začni čim bolj počasi in s čim krajšim tekom, da se ti ne upre in po nekaj tednih se ti zna zgoditi, da se zaljubiš v tek.