Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 orange
Ja začela sem teči zato da bi shujšala ( 3 tedne). Tečem 3 krat tedensko po 3 km približno, nisem še pripravljena na več. Problem imam, da se moram prisiliti v to vsakič grozaa, pa še po 3 tednih ni šlo nč dol je še večja grozaa. Zakaj? Jem tudi manj, večerje stran, sladkarije stran!!! Kaj je narobe? Ali moram še več? Kako naj grem z veseljem na tek? Ima kdo kak nasvet?

L.p
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Prva napaka groza. Če ti ni do teka poskusi s kako drugo obliko vadbe: kolesarjenje, plavanje, rolanje, etc. Možnosti je ogromno. Pomemben je vložek, misel ja 30 min sem oddelal ni opravičljiva, pomembno je kako sem jih oddelal, ter seveda pristop, z večjih užitkom se lažje in z večjim užitkom trenira. Omisli si družbo?

Glede hrane ni pomembno manj pomembno je kaj. Izbiraj raje polnozrnate izdelke, kvalitetne maščobe in kvalitetne beljakovine, kaj o tem pa googla povprašaj. Sama moraš ugotoviti kaj tvojemu telesu najbolj odgovarja čudežnega recepta žal ni, smo preveč različni.
Obrokov pa ne izpuščat, naj jih bo 5-6, trije večji dva manjša, tudi jogurt in pest oreščkov je obrok. Neka splošna strategija ki vsekakor pomaga pa je da zjutraj prevladujejo ogljikovi hidrati, zvečer pa beljakovine in zelenjava.

Opozoril bi tudi na napačno sliko o sadju, temu se je namreč v obdobju izgubljanja maščobe boljše izognit, kak sadež na dan je več kot dovolj, za vitamine je bolj pametno izbirat zelenjavo, saj ima dosti manj sladkorja.

Lp

Uroš
 ajdica
Pojdi tečt z veseljem ne z mislijo na to, da moreš, ker hujšaš. Takoj se ti tak ne more poznat, je treba malo vztrajat, potem pa so rezultati vidni. Tudi sama v štartu nisem preveč marala teka, pa me je, ko sem dobila kondicijo počasi zasvojilo...potem 3km niso bili več dovolj, bi vedno več in vedno več....potem pa kmalu začneš gledat kaj boš jedel, da kile ne bojo več šle dol.
Vztrajaj in redno jej, ampak pazi kaj, kot ti je že dobro nad mano napisal Uroš.
Go girl :laola
 orange
Hvala vama za mnenje!

Še bom vstrajala,imam mnenje, da potem ko mi bo 3 km mačji kašelj ne bom imela več odpora do teka... pa je dovolj 3 krat na teden za začetek to me še zanima?

L.p
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
orange napisal/-a:pa je dovolj 3 krat na teden za začetek to me še zanima?

Mogoče te ovirajo tudi številke, ja za začetek naj bo to okvirno predlagam ti pa da se odpraviš migat vedno ko te prime stiska, žalost, etc. Namesto da se zapreš vase se greš znoret in prideš polna energije nazaj. In tako 3krat naenkrat postane vsak dan nekaj.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 stena
Ma sm mu tko dobr napisan, pa sem po nesreči zaprl zadevo.

Uglavnem pulz imej med 120 in 140 in upoštevaj Urošove nasvet. Na začetku bo verjetno hitra hoja več kot dovolj. Verjetno se, tako kot ostale dekline ta čas, ženeš, da bi pred poletjem zbila kakšen obroček okrog trebuha. Prosim ne ženi se do onemoglosti (verjetno delaš ravno to in valda, da ti je potem groza it na tek, ker se načeloma nobeden od nas ne mara ravno matrat in crknit na teku ali bilo kje). S tem si delaš proti uslugo in lahko kakšen kg še dodatno dobiš na lager. Pojdi na eno urno hitro hojo, meri si pulz (lahko ročno ali s pasom če ga imaš) pa bo.

Upam, da zastopš, sem imel prejšnje sporočilo bolje napisano, pa je šel po gobe :D

LP
Uporabniški avatar
 pajo
orange napisal/-a:Hvala vama za mnenje!

Še bom vstrajala,imam mnenje, da potem ko mi bo 3 km mačji kašelj ne bom imela več odpora do teka... pa je dovolj 3 krat na teden za začetek to me še zanima?

L.p

Vse kar je več kot nič je dobro. Tek pa mojem te more vsaj malo veseliti.... Če te ne raje menjaj. Sorči nisi napisala starost niti kilažo (pa me ne zanima). Mlajši si lažje grejo kg dol. Pač se je treba malo potruditi in ne bit preveč na trnjih če ni takoj rezultatov. Srečno.
 Simplon
Evo, še moj nasvet: za nekoga, ki je povsem brez kondicije, je 3 km že kar dosti. Sem pred leti tudi sam tako začel s tekom, da sem imel 5 km proge in je bil cilj, da to 3 x tedensko pretečem. In sem kar mel voljo, ampak je bilo težko in sem se vsakič mučil.

Potem sem pa začel tečt po nekem Poletovem tekaškem programu in je šlo super. Nisem več tekel na razdaljo, ampak sem tekel toliko in toliko časa, s tem, da sem tekel zelo počasi (čas teka po tistem programu pa je tudi zelo kratek, začne se z 8x po 2 minuti teka, vmes pa minuta hoje). In potem se je ta tek zelo počasi podaljševal, ampak mi je blo ves čas super, tako da sem ugotovil, da nima smisla začeti s predolgo progo, ker če je prenaporo, je muka.
Ka se pa KG tiče: ti kratki teki verjetno res kaj dosti ne doprinesejo k izgubi kg, ampak ko pa na tak način nabereš dovolj kondicije, da brez težav in z užitkom pretečeš malo daljše razdalje, se pa tudi kilogrami začnejo topit.

Tako da moj nasvet bi bil: začni čim bolj počasi in s čim krajšim tekom, da se ti ne upre in po nekaj tednih se ti zna zgoditi, da se zaljubiš v tek.
 orange
Ja v bistvu sem res brez kondicije moram priznati, ker sem januarja letos rodila drugega otrčka, prvega pa pred dvemi leti, tak da ni blo glih pavze velik, moram nazaj v formo, ker so se nabral kg-mi, pa vse me muči, problem je tut, da imam čas sam zvečer zase in pol sem včasih tko utrujena, da se morm prisilit k temu... Sam tek je res najbolj poceni... :D

l.p
Uporabniški avatar
 Wega
naj dodam samo glede utrujenost: Zvečer si v resnici "zbita", ne pa utrujena. Ura zase te ne bo dodatno utrudila temveč obratno! sam sem začel z minuto teka, 2 minuti hoje, 12 ponovitev. In glej, po štirih letih: danes sem se recimo vrnil s PSTja prijetno utrujen...
Uporabniški avatar
 natasa77
jaz imam, odkar tečem, že 4 kg viška :roll: pripisujem temu, da je moj pulz vedno okrog 180 in se ne kurijo maščobe :?
Uporabniški avatar
 natasa77
stena napisal/-a:Jap in verjetno si po teku neizmerno lačna? Znižaj pulz, uredi prehrano pa bo stvar ocvrta ;)

:lol: ne maram ocvrto. jaz se dobesedno nažrem čokolade. jap, to je moj največji greh :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA