Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 marcy
Veliko ste že povedali in z večino napisanega se strinjam. Počasi se daleč pride in tako je tudi s tekom. Nikakor ne gre pretiravati s hitrostjo, ker posledično izgubljamo sproščenost; in napake, ki so pri majhni hitrosti majhne, so pri veliki velike.
Ena izmed najpogostejših napak pri teku je tek po petah. Vzrok za to je pomanjkanje odrivne moči ali pa je trup nagnjen preveč nazaj. S poudarjanjem nagiba naprej, s postavljanjem stopala na tla na sprednji, zunanji del in s krepitvijo iztegovalk stopala bi najlažje odpravili omenjeno napako.
Med najpogostejše sodi tudi sedenje. Vzrok je slab odriv, nepopolna iztegnitev noge v kolenu ali majhna gibljivost v bokih. Uporabljali naj bi vaje šprinterske abecede, tek navkreber, tek s povdarjenim odrivom, skoke z noge na nogo in s pomočjo teh vaj odpravili napake.
Med napake pa sodi še prenizko dvigovanje kolen, postavljanje stopala vstran (divergenca stopal), nagib trupa nazaj, trda ramena in komolci, sukanje trupa, drža glave nazaj...
Seveda vrhunski tekači uporabljajo različne tehnike teka, tudi zelo sedeč položaj teka. Čeprav so izvrstni, mislim, da je bolje, da se držimo klasične teorije teka, ki tak položaj opisuje kot napako. Vedeti moramo namreč, da so oni svojo tehniko z leti povsem izpilili in svoj slog teka izpopolnili v celoto, vključno z močjo, ki je ključnega pomena.
Kakorkoli že, teči lahkotno je umetnost, ki jo marsikateri izkušen tekač tudi po več letih teka ne obvlada, čeprav je to osnovna šola teka in pušča najmanj škodljivih posledic...
Uporabniški avatar
 Lojfer
Evo, prvi "bosi trening" je za mano. Moram rečt, da mi je šlo res dobro. Ves čas se nisem zmotil, da bi udaril s peto. Res, da je bil tek zeeelo počasen, vendar kvaliteten :) .
Res pa je tudi to, da več kot enega kroga bos nisem naredil, ker je podlaga na stadionu groba ko' prasica. Podplati oz. blazinice mi kar žarijo.
Po travi pa ni bilo vredu tečt, ker je bila mokra, zemlja pa premehka.
V vsakem primeru sem nato naredil 6 krogov treninga s tekom po sprednjem delu. Leva meča sicer še malo boli, vendar izgleda, da se bo čez kakšen teden tudi ta dokončno pomirla. Mogoče se mi samo zdi ali pa je tako, da čutim dosti manj bolečin v spodnjem delu nog s tem načinom teka.
Uporabniški avatar
 katka
marcy napisal/-a:Veliko ste že povedali in z večino napisanega se strinjam. Počasi se daleč pride in tako je tudi s tekom.
(...)

Super-informativen post, dodala bi le še globok počep pod bremenom oziroma počep nasploh kot nujni del nabora vaj za krepitev tekačev. V CrossFitu dodajamo še čuda vaj za stabilizatorje trupa in zgornji del telesa nasploh, pa tudi kakšne O-lifte (eksplozivnost!). Naš primarni cilj sicer ni (strogo) tek, toda pozna se *tudi* pri teku, četudi tečemo relativno malo!
 vika
Zdravo vsem,

ne morem si kaj, da ne bi omenila nasvet prodajalke Tomas športa na Čopovi v LJ. V mladih letih sem trenirala atletiko (in bila kar uspešna ;-), pa tudi sedaj tečem parkrat na teden. Menim, da je moja tehnika teka v redu ;-) Prodajalka me je na meritvah hotela prepričati, da moram tehniko teka spremeniti in teči po petah (?!) Me je skoraj kap. Sicer pa - ni ga lepšega teka, kot je tek bosih nog na travnatem igrišču. Pred (mnogimi) leti sem si po treningih lahko privoščila ta luksuz. Toplo priporočam. Tudi vaje po peskovniku - hoja po prstih, po petah, hoja po zunanjem in notranjem robu stopala dobro denejo ;-)
Uporabniški avatar
 boogle
o vika! - ne morem si da nebi pripopal moje zgodbice iz teme o teku po prstih, ko sem prebral, da si dobila isti nasvet v isti trgovini kot jaz. sedaj sem kar v dvomih a prešaltat nazaj na peta-prsti tek ali je moja stara tehnika, ko odložim najprej prstni del podplata (prednjo tretino) in potem še drugo tretino ter nato na rahlo še peto ok :|

boogle napisal/-a:Ojla, da ne odpiram nove teme moj problem in še moja izkušnja s tekom po prstih...

Sem rekreativni tekač in zadnji dve leti 3-4 na teden tečem 8km okoli vasi - čisto tako zase brez kake znanosti in tekem. ko sem začel pred dvemi leti sem imel problem mravljincev v levem gležnju po cca 5km teka. Če sem tek prekinil za 500m hoje so mravljinci izginili a se vrnili takoj po 1000m teka. Mravljinci v gležnju so mi dajali občutek nestabilnosti in nikakršne povratne informacije o podlago na katero sem stopil. Sprobal sem nekaj superg (brez svetovanja) in pač zadeva ni šla stran. Tako sem začel teči po prstih in ugotovil, da gre brez mravljincev. Res trajalo je nekaj tednov, da sem noge primerno okrepil in tako sem tekal zadnjih dve oz. leto in pol.

No letos, en mesec nazaj, pa mi sodelavec reče da gre spet na ljubljanski mali maraton in jaz sem si mislil - super izkušnja. V debati mi med drugim pove za ta forum in razloži, da je več tipov tekačev: "normalni", pronatorji in "eni tretji"... super, jaz v soboto grem v TS na čopovi, kjer ugotovijo, da sem malenkost pronator in kupim take superge. Prodajalki sem omenil, da tečem po prstih in zakaj, na kar mi odgovori, da to ni najbolje -saj ne izkoriščam celotnega odriva in naj sedaj s temi bolj blaženimi pronatorskimi supergami začnem teči normalno - na peto. (mimogrede: pohvale TS na čopovi in prodajalki na strokovnosti)

No včeraj poln pričakovanj sem šel teči s novimi supergami - "normaln" tek :) ...naredil sem 3km, na kar nisem mogel več - podplati so me pekli na notranjem pronatorsko odebljenem delu. No odlaufal sem do konca s tem da sem imel več pavz s hojo, da sem lahko nadaljeval. Do konca klasičnega 8km kroga se je desen podplat navadil levi pa je fasal orenk žulj na notranjem loku ...poleg tega pa sem spet začel čutiti mravljince - zelo malo a so bili prisotni ...matr sem šel slabe volje spat :) ...danes poleg žulja čutim še nekaj v gležnju - ni bolečina ali kaj podobnega ampak verjetno utrujenost gležnja, ker sem prvič po več kot letu tekel normalno - na peto.

...sedaj po eni uri na forumu vem, da superge bi blo treba ulaufat, podplati se bi morali navadit na pronatorsko oblikovan čevelj in gleženj verjetno na tek na peto ...sem pa sedaj, mesec pred maratonom, v dilemi - ga pretečt na peto al na prste. Do sedaj je bila moja najdaljša razdalja teka na prste 15km in se počutim sposobnega preteči tudi 21km po prstih. Res je tak tek počasnejši ampak v bistvu je moj cilj na lj polmaratonu sploh priti na cilj - če pa pridem znotraj dveh ur bo pa dvojno zadovoljstvo.

...u sem napisal :) komentarji dobrodošli, hvala.

lep dan :)

spela*
Boogle, moje mnenje je, da če s prejšnjo tehniko teka težav nisi imel, zdaj pa jih imaš, to preprosto pomeni, da ti je prejšnja tehnika teka bolj ustrezala. Zakaj bi se mučil z nečim, kar t povzroča probleme?
Uporabniški avatar
 Lojfer
Se strinjam s SPELO*. Zakaj si spljoh menjal tehniko, če ti je tista ustrezala?! Jaz osebno, sem jo spremenil oz. sem še v fazi tega zato, ker mi je tek na peto uničeval noge in sem bil nekako prisiljen najt ustrezen način teka, da si ne bom konstantno "lizal rane".
Dobro, verjetno, če jaz ne bi pretiraval z začetniško zagnanosto kilometrov, bi mogoče tudi po peti lahko še danes norma tekel brez bolečin.
Vsekakor mi je tek po sprednjem delu stopala dosti bolj prijazen do nog in na peto več ne bom preklopil.
Zato ne vidim razloga zakaj si menjal način teka iz nebolečega na boleč.
Uporabniški avatar
 Biz
Rollback napisal/-a:videl boš, da pristajanje na peti ne pride v poštev, ker avtomatično in nagonsko pristajaš bolj s celim stopalom s poudakom na sprednjem delu stopala (kjer je naravno blaženje stopala).

Jaz sem se že v štartu "poučil" preko youtube, da je najbolje najprej stopiti s sprednjo polovico podplata, nato pa položiti peto, tako da se samo dotakne tal in jo že dvigniti in podplat odlepiti od tal. Tekanje po prstih ali petah ne more biti optimalno niti za hitrost.

Drugo pravilo, ki morda potem tudi pomaga pri polaganju podplatov, pa pravi, da se podplat dotakne tal v trenutku, ko je direktno pod navpično črto glava-telo-noge (ta pa naj bi po ravnem bila direktno 90 stopinj na tla).

Meni to dvoje ustreza. Mogoče sem kaj pomagal?
Uporabniški avatar
 boogle
...najlepša hvala za zgornje poste

@spela*, lojfer: zakaj sem menjal? kot sem napisal, pred dvemi leti ko sem začel s tekom sem brez kake znanosti (interneta, tečajev, člankov in nasvetov) sam prišel do tehnike ki sem jo dveleti brezbolečinsko uporabljal. Prejšnji teden sem pač poslušal nasvet nedvomno bolj izkušene prodajalke.

...in točno to kar je Biz opisal je moja tehnika teka "po prstih", do katere sem prišel sam samo s nabiranjem kilometrov v prvem mesecu pred dvemi leti.

no, v glavnem - me veseli da nisem edini, ki tako tece :hehe: :hehe: :hehe:
Uporabniški avatar
 katka
Lojfer, vidim, da je že skoraj leto dni minilo od zadnjega prispevka v tej temi. Kako ti gre s spremembo tekaške tehnike?

Sama sem letos šla na krajše tekaško izobraževanje, ki je vključevalo tudi učenje pose-running tehnike in sem kar navdušena.
Uporabniški avatar
 Pina
Živjo
...na srečo sem si tele tehnike teka ogledala jaz že na samem začetku, ko sem začela tečt pred dvemi leti. Opazila sem na Runners Worldu (mislim da), da pristajanje na peto ni priporočljivo, zato sem se tudi trudila in sem se nekok naučila pristajati na sprednji del podplata. Sedaj delam to podzavestno.
Presenetilo me je pa lani. V šotoru za LJ maraton so te dali pri Mizunotu na en podest, kjer si moral izvajati rane gibe, in so ti potem svetovali katere superge bi ti najbolje ustrezale. No ko sem bila jaz na vrsti je potem prišlo vprašanje, kako pristajam ..na peto ali na sprednji del, in sem nekok zmagoslavno rekla, da se trudim pristajat na sprednji del, tako kot je prav. In potlej mi tist stričk reče, da to ni prav in da je treba na peto. No jst sm ga samo mal postrani pogledala in bila presenečena, da takim dajejo za opravljat meritve :).

Na srečo pa....si v teh dveh letih še nisem pritekla hujše poškodbe....Res pa je da nimam veliko km.jev in da sem bolj počasne sorte :).
Pina napisal/-a: In potlej mi tist stričk reče, da to ni prav in da je treba na peto. No jst sm ga samo mal postrani pogledala in bila presenečena, da takim dajejo za opravljat meritve :).

Ne bi rekel, da se je "motil". Resda je, da je sila pri pristanku na peto večja ob nepravilno postavljeni nogi. Večina jo ima pri tem iztegnjeno zato se sila razporedi direktno na sklep kolka. Isto kot, če z ravno palico zabijaš v tla, ščasoma te bo roka pošteno bolela.

Če imaš nogo rahlo pokrčeno (kot neke vrste vzmet), pa se sila nekoliko bolj razporedi. Je pa res da je pristajanje na prednji del bolj naravno, ker imaš posledično bolj pokrčeno nogo.

No skratka da preidem k prvotnemu stričku. Večina copat je delanih tako, da ima ojačan zadnji del superg, medtem, ko je prednji zanemarjen. Jaz vidim njegov odgovor v tem. Res pa je, da nekateri delajo copate, ki bi te naj silile, da podzavestno pristajaš z bolj sprednjim delom noge (zasledil pri Saucony-ju).
Uporabniški avatar
 Pina
A tok je tu? No potem si mi sedaj marskiaj razjasnil. Škoda, da mi že on ni takrat nič več o tem povedal, vprašat se ga pa tut nisem upala, ker sem bila precej nova v tekaških vodah in da nebi na koncu smotanu izpadla.
Tenks Uroš :)...sem vedla, da se neki skriva za tem :wink:
Uporabniški avatar
 katka
Pina napisal/-a:zato sem se tudi trudila in sem se nekok naučila pristajati na sprednji del podplata. Sedaj delam to podzavestno.

Pristajanje na sprednji del podplata naj bi bilo rezultat motorično pravilnega teka, ne pa truda. Z drugimi besedami: lahko da pristajaš na sprednji del podplata, pri tem pa še vedno velja pogledati, če si s tem popravila tudi svojo tekaško tehniko. Morda te lahko kdo posname na video, od strani, na zadnjih stotih metrih šprinta na 400 m in posreduješ semle link do svojega videa za kratko analizo?
LP.
Uporabniški avatar
 Pina
Ja, bom probala kej zrihtat, če bi mi pa bili pripravljeni pomagati, bi bila pa še bolj vesela.
Tenks :laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA