vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

tinca tinca
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in bi vas, izkušene tekače, prosila za nasvet. Naj obrazložim moj problem. Zadnje pol leta tečem bolj aktivno, se pravi 3 do 4-krat tedensko po 5 do 8 km. Imam primerno športo opremo, pazim na prehrano pred tekom, po teku se raztegnem ... Skratka delam vse, kot je treba. :)
Problem je v tem, da napredujem zelo zelo počasi. Res je, da sem na začetku 5 km pretekla s težavo, sedaj jih bistveno lažje, vendar je napredek komaj opazen. Včasih imam občutek, kot da sem brez kondicije. :( Kolegici, s katerima smo pred pol leta začele skupaj teči, se pripravljata na polmaraton, meni pa 10km nikakor ne uspe preteči. Kaj delam narobe?! Prosim za kakšen nasvet, preden obupam. :?
 MKC
dobro bi bilo verjetno sem ter tja probati preteči dlje in nekaj časa probati teči hitreje tako da se srce in mišice ne 'naštimajo' samo na neko določeno kilometrino in se tam usedljajo. malo je 'potrebno šokirati' telo
Uporabniški avatar
 vencelj
Lep pozdrav, tinca!
Res je, kar pravi MKC. Lahko tečeš redno vsak dan isto razdaljo z istim tempom in sčasoma to razdaljo tečeš vedno lažje, lahkotneje, z manj problemi. A telo ne bo vajeno teči dlje ali hitreje...če hočeš to, ga moraš na to navaditi, torej daljšati razdalje ali/in povečevati intenzivnost...a vse to postopno, nenadno povečevanje dolžine ali intenzivnosti lahko hitro pripelje do poškodb...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Vreme
Sam mislim, da tečeš prehitro, saj poznaš,da se počasi daleč pride. Poskusi teči malce počasneje kot ponavadi in postopoma podalšuj razdaljo. Poskusi se kakšni vikend podat na 10 km razdaljo pa ni nujno, da samo tečeš. Tudi kaj hoje ti bo prišlo prav, ne bo nič narobe.
:wink:

Sicer pa ti priporočam, da kaj poučnega najdeš tudi tukaj.
Uporabniški avatar
 Radolca
podpiram našega vremenarja :!: in seveda ostala priporočila
poskušaj teči daljše razdalje in sploh ni potrebno pretiravat s hitrostjo.
pomembno je, da se telo navadi na razdaljo, potem pa gre vse kot po maslu :!:

se pravi da te drugo leto lahko pričakujemo na ljubljanski 42-ki :wink: :?:
 greglord
tinca tinca napisal/-a:Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in bi vas, izkušene tekače, prosila za nasvet. Naj obrazložim moj problem. Zadnje pol leta tečem bolj aktivno, se pravi 3 do 4-krat tedensko po 5 do 8 km. Imam primerno športo opremo, pazim na prehrano pred tekom, po teku se raztegnem ... Skratka delam vse, kot je treba. :)
Problem je v tem, da napredujem zelo zelo počasi. Res je, da sem na začetku 5 km pretekla s težavo, sedaj jih bistveno lažje, vendar je napredek komaj opazen. Včasih imam občutek, kot da sem brez kondicije. :( Kolegici, s katerima smo pred pol leta začele skupaj teči, se pripravljata na polmaraton, meni pa 10km nikakor ne uspe preteči. Kaj delam narobe?! Prosim za kakšen nasvet, preden obupam. :?

Zdravo,

bom še jaz dopisal nekaj na to temo. Sem sem imel podobno težavo. Pred kratkim sem prebil 8km iz začetnih 3,5 oz 4km. Največjo razliko sem opazil, ko sem si kupil uro za tekanje. Moj problem je namreč bil prehiter tek oz. prevelik srčen utrip. Utrip brez ure sem med tekom imel nekje 180 (povprečno). Sedaj ga imam cca 155 in tečem veliko lažje in bolj sproščeno.

Meni žal, brez ure ni uspelo.

V pol leta sem sam zelo napredoval in komaj čakam, da pretečem moj trenutni cilj, 12km.

Vso srečo!

Gregor
 tinca tinca
Najlepša hvala za nasvete, sem presenečena nad odzivom! :D
Mogoče že danes poizkusim svojo prvo 10ko, če le ne bo pretiranega dežja. Tudi glede nakupa ure sem že razmišljala, se bom še malo pozanimala o tem.

Naslednje leto pa ljubljanska 42-ka :wink: :wink: :wink:

En lep tekaški pozdrav!
Uporabniški avatar
 raf
malo umiri konje, ker poznam kar nekaj oseb, ki se jim je tek zagabil, ko so šli na 42-tico na pol pripravljeni.
raje se fokusiraj za polovičko, ki je čisto dosegljiv cilj za drugo leto.
 *Irena*
tinca tinca napisal/-a:

Tinca, tudi jaz sem imela takšen problem. Tečem približno že dve leti ( 4 - 5x na teden), ampak vedno le od 3 do 5 km. Moram reči, da nisem prej niti imela cilja, da bi več pretekla, mi je bilo približno pol ure teka čisto dovolj za dobro počutje in energijo po 8-urnem sedenju v službi. Sedaj pa me je nekaj prijelo in bi rada pretekla več, vsaj 10 km in se tako udeležila kakšnega množičnega teka. In tudi delam na tem. Približno 2 do 3 x v tednu grem na daljši tek in tečem vsaj 1 uro, vmes skušam kakšen km preteči v hitrejšem tempu. Pa mi že uspeva :D . Tako, da napredek je že. Ti pa vztrajaj še naprej in poročaj o uspehu. Veliko tekaških užitkov!
 tinca tinca
raf napisal/-a:malo umiri konje, ker poznam kar nekaj oseb, ki se jim je tek zagabil, ko so šli na 42-tico na pol pripravljeni.
raje se fokusiraj za polovičko, ki je čisto dosegljiv cilj za drugo leto.

Brez skrbi, sem se samo malo pošalila :wink: Zaenkrat je moj cilj preteči 10 km, potem bom pa videla, kako naprej. Če mi naslednje leto uspe polovička, bo več kot odlično! :laola

LP
Uporabniški avatar
 Radolca
tinca, tisto o 42-ki je bila šala :--
pri meni je bilo takole:
nikoli si sploh nisem znal predstavljati, da bi pretekel maraton :shock: , pa sem vseeno "našel somišljenika", s katerim sva leta 2008 pretekla iz Bleda do Ljubljane.
Najbolj pa me je razveselilo in presenetilo to, da nisem čutil pretirane utrujenosti, bolj bi lahko rekel (pre)zadovoljno utrujenost. Od takrat dalje, se mi polmaraton zdi pravi mali šprint :!:
 tadej.
Po mojem si se preveč zagnala pa hočeš iti preko svojih zmožnosti.
5km na treningih je kar dosti sploh, če si šele na začetku tekaške/športne poti in če je aktivnost visoka.
Sam sem začel s tekom 3 leta nazaj pa, kljub temu, da sem bil zelo dober kolesar mi je bila muka preteči 3 km v enem kosu, ampak sčasoma gre, mišice se adaptirajo. Samo postopno moraš začeti. Pojdi tečt v gozd na travnike začni počasi ne obremenjuj se kako drugi trenira in kakšne rezultate ima. Najprej vzljubi tek, polmaraton bo že prišel na vrsto. Tudi za maraton je pametno, da imaš več let tekaške adaptacije, da ne prihaja do poškod.
Uro za utrip pa le kupi! 8)
Uporabniški avatar
 majacebelica
Pozdravljen(a)i!
Tudi jaz verjetno spadam še med začetnike. S tekom sem začela aprila. Sedaj pa brez težav pretečem 10 km, res da v zelo počasnem temu, toda pretečem brez hoje.
Jaz se držim pravila, da le za največ 10% povečujem tedensko pretečeno razdaljo. Torej, če si v tem tednu pretekla 18 km, jih naslednji teden preteci 19,8. Pri meni se je to pravilo izkazalo za zelo učinkovito. Na začetku, ko tega še nisem upoštevala, sem dostikrat imela občutek, da imam vedno manj kondicije.

Srečno!
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Zanimivo, vsi pišejo o spremembi oz. izboljšanju treningov. Kaj pa trening glave? Pa ne me narobe razumet že takoj na začetku. Po takem času treniranja jaz vidim glavno razliko ravno tu. Kako napredovati? Spremeni okolje, ljudje se hitro naveličamo ene in iste stvari, ki jo ponavljamo nekajkrat tedensko. Tako kot je Rajko napisal podaj se na 10 km tek in ni potrebno da v celoti odtečeš, če ti ne uspe prvič imaš razlog, da poskusiš tudi drugič. Kot zadnje pa zaupaj v sebe, v glavi si ponavljaj, da zmoreš. To ni egoizem ampak zaupanje v samega sebe in svoje sposobnosti.

Lp

Uroš

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA