Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Najprej čestitke za prvo oddajo. Upam, da ni prekmalu :D a kot kaže ste izbrali kar dober koncept in bo moč zvedeti marsikaj zanimivega. Izkušeni verjetno malo manj, začetniki več, večina pa nekje vmes ali pa vsaj potrditev. :D

Testiranja so bila videt zanimiva, poceni sicer niso, se pa verjetno splača :D Med drugim tudi dobra ideja za kakšno darilo...

Glede prehrane - verjetno brez natančnih debat o deležih OH, beljakovin ipd. ne bo šlo, želja pa za čim več konkretnih jedilnikov, primerov za posamezne obroke. Recimo za tvojo težo, tvojo količino treninga - kaj konkretno za zajtrk, kosilo, večerjo in vmes? Saj potem si bo že vsak sam prilagodil, če je nekolikanj težji ali lažji.. :D

Srečno še naprej,

primus
Kako je s prehrano po treningu?

Sam sem dolgo prakticiral večerne treninge in po njih nobene hrane do zajtrka. In mi je prav odgovarjalo. Potem pa sem od kolegov na forumu izvedel, da naj bi po treningu čimprej nadomestili porabljene beljakovine in ogljikove hidrate, da ne začnemo "kurit" mišic. Kaj je po njegovem menju optimalno?
Kdaj, kakšno in koliko hrane se priporoča? Se ta odgovor kaj razlikuje v primeru tistega, ki želi shujšati?
Pa še to. Danes sem govoril s Fakulteto za šport glede testiranja. Pravijo, da zdaj na novo uvajajo možnost testiranja za širšo populacijo tekačev rekreativcev, saj so doslej to izvajali le za vrhunske športnike in klube.
Če koga zanima, pravijo, da nudijo za prvih nekaj (niso povedali za koliko) prijavljenih testirancev 20% popust. Mene bo paket 2 (glej spletno povezavo zgoraj) prišel 88 eur. Zdaj čakam, da mi sporočijo termin testiranja.
Pozdravljeni!

Hrana-tako kot primus, bi tudi jaz rad izvedel za konkreten jedilnik, če je to mogoče. Na primer, po teku izgubimo xy OH, hidratov, pokurimo xy gramov sladkorja, nekaj soli, vodo, to nadomestimo z eno banano, 3/4 litra izotoničnega napitka in to je to. (V povprečju pri teku ene ure, dveh urah, treh urah..) Ostalo pa jemo, da nismo lačni.
Nekaj na ta način. Sam ne katere preparate dobimo v lekarni (dodatek magnezija, pa kalcija pa ne vem kaj še vse). Mislim da je v naravni hrani vsega dovolj, ali se pač motim? Govorim za rekreacijo.

Drugače pa kar slutim, da bo serija oddaj kot celota zelo v redu.
John Wayne napisal/-a:Pa še to. Danes sem govoril s Fakulteto za šport glede testiranja. Mene bo paket 2 (glej spletno povezavo zgoraj) prišel 88 eur. Zdaj čakam, da mi sporočijo termin testiranja.

Hvala za info. Ker me matra firbec sem se prijavil na tale test za 88€ (paket 2). Testiranje ni ravno poceni, gledam pa tole kot ene vrsto naložbo. Pač vlagaš v lastno telo. Tečem za lastno zadovoljstvo, zakaj torej ne bi reskiral nekaj € za ta namen. Mogoče bo pa tole dodatna motivacija za trening 2011. Na tekme tako ali tako hodim bolj poredko, tako da mi bo tale 'trening na tekaški stezi' prišel prav. :D
Sem včeraj zvečer videl oddajo, zdaj sem pa takoj tu, da malce komentiram. Meni je bila všeč in sem jo kar z velikim zanimanjem požiral. Super je, da se naredi prispevek kako nek rekreativec pristopi k nekem daljšem teku. Prav je, da je dosti strokovnosti (s trenerjem, preiskavami), da se naredi veliko bolj zanimivo in poučno. Način prikazovanja, komentiranja, planiranja mi je prav tako zanimiv. Te oddaje ne bi rad zamudil v prihodnje. Mislim tudi jaz, da je pravilno, da si izbral polmaraton, saj je 42km res nekaj čisto drugega. Vsekakor je najbolj prestižna prava razdalja in če boš še kaj tekel naprej, potem ti mora biti izziv vsaj enkrat. 21km mislim, da ti ne bo predstavljalo nobenih velikih težav, saj se ukvarjaš z športi z žogo, pa še dobro se boš na treniral v oddaji. Sem skoraj prepričan, da bi moral teči pod 1:45…da ti naredim še en cilj več :D (spomnim se na Berganta lani in njegov prvi krog :shock: ..ter seveda njegov drugi :roll: ). Ko sem šel jaz na prvega (rokov tek-po hribih!)brez tekaških treningov, v copatih za tenis( :oops: !) sploh nisem vedel kaj pomeni 1:40, važno mi je bilo da prvih 10 km ne tečem hitro, nato pa kakor bo. Kondicije imam iz drugih športov, ampak maraton. To pa je nekaj posebnega zame. Za druge pa polmaraton, odvisno koliko si pripravljen. Tisto kar določa nek izziv je sigurno da nekaj narediš prvič, še posebej pa da izzoveš sebe in svoje sposobnosti. Da malce trpiš in spoznaš na koncu svoje limite ter premagaš napor. Ta muka v zadnjih km in nato sreča v cilju sta dobri temi za psihični vidik teka, ki bi lahko malce opisal v kasnejših oddajah. Vse se dogaja v glavi (me spomni na dokumentarec, ki sem ga videl ta teden o Robiču). Vrnem se nazaj k oddaji. Testiranje bi tudi mene zanimalo, vendar so mi cene potrdile to, da je malce predrago zame, saj se ne ukvarjam profesionalno s tekom. Če se osredotočim na naslednjo oddajo potem žal še manj pozornosti posvečam hrani. Za krajše razdalje (tudi 21km) ne jem in pijem med tekmo ničesar, ker mi uniči ritem če se ustavim. Za maraton sem se pa prisiljen že prej ustavljati na postojankah, da mi kasneje ne zmanjka preveč energije. Lani ob prvem sem ugotovil prepozno, ko je že bila kriza, da moram piti in jesti. Moje izkušnje so take, da zjutraj pojem nekaj bolj redkega jogurt, puding, čokolešnik, ali pa napolitanke… to mi daje potrebno tekočino in energijo. Nikakor se ne pre napijem! Želodec pa mora biti nujno prazen! Veliko, preveliko jih vidim potem ko takoj, ko komaj štartajo so že v grmovju : :) . Vendar pa če nisi pripravljen, ti tudi najboljša hrana, vitamini ne morejo pomagati, da se ne boš mučil na koncu :wink: . Po teku pojem ogromno. Spadam pa v kategorijo tekačev, ki jih potem par dni bolijo noge (ker malo treniram). Bom spremljal tvoje oddaje še vnaprej in želim ti en odličen tek po Ljubljani. Res je enkratno v množici.
V drugi oddaji dober tek bomo govorili o prehrani, še prej pa bomo pokazali, da lahko marsikaj naredimo tudi ob navadnem izletu v naravi. O prehrani bosta govorila osebni trener Marck Goran Lorencin in pa Nada Rotovnik Kozjek. Zanimivo bo...

Če ima kdo kakšno vprašanje za Marcka, pa ga le pošljite in Marck bo skušal odgovoriti. Športen pozdrav.
Glede na to, da sem začel brati knjigo o Paleo dieti me zanima njegovo mnenje o njej.

Osnovna ideja je, da vnašaš vase čimveč nizko glikemične prehrane in da izločiš vse žitarice in njihove izdelke (torej tudi testenine).

(Če je vprašanje preveč specifično za odgovor - nič hudega :) ).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA