- 28 Sep 2010, 23:56
Berlin je bil lani moj glavni cilj sezone, moj motiv, moj zamišljeni PB in z njim preskok neke meje. Bilo je, kot je bilo, meja je ostala, cilj pa tudi, o tem sem pisal lani. Veliko me je naučil in mi dal poleta in energije za naprej. Pot do letošnjega je bila zato trša, Berlin je postal motiv med večernimi teki, svetilnik, ko se mi je med intervali meglilo pred očmi, rešilni pas, ko sem brodil po dežju. Nehote me je spremljal, tudi ko sem na Dunaju pol leta kasneje posegel po meji, med treningi v pomladnem blatu in med poletno vročino. Postal je moj nevidni spremljevalec, moloh in zlato tele. Berlin je pač nekaj posebnega.
V neprijazno nedeljsko jutro sem se zbudil pred budilko in zrl v kaplje, ki so neusmiljeno padale na kocke pred hotelom. Po opustelih hodnikih sem se spustil v jedilnico in prizor je bil po svoje komičen: okoli štirideset tihih, mrkih in zamišljenih prežvekovalcev se nas je zbralo kot na kakšni samostanski molitvi, vsak je izvajal nek svoj ritual. Če ne bi čutil pritiska tekme, bi se morda celo zabaval. Vsa mediteranska sproščenost, ki nje sicer prevevala hotel, se je razblinila. Prijazno se mi je nasmehnil le Japonec v liftu, ki je spremljal svojo navidez bistveno mlajšo tekmovalko (Yu tu fls time in brlin?), zaželeli smo si srečo in splazil sem se v sobo. Še enkrat pregledal načrt za tek, vmesne čase, obredno oblepil noge in se izgubil na cesto. Tam smo ob reki hodili kot v kakšnem sci fi filmu, našemljeni in tihi. Pred desetletji so tu peli: Že se ljudstvo je zbralo, v zadnjo borbo že hiti, da z Internacionalo prostost si pribori! Evo, tole sta naredila globalizacija in razvoj civilizacije do danes, spet se zbiramo, proletarci in kapitalisti, zahodni in vzhodni, zatiralci in zatirani, vsi združeni pod deževnim nebom, da si priborimo neke vrste prostost, a ni kul? Le Karl Liebknecht, za katerega je na Postdamer Platzu en majhen stebriček s spomenikom (Tu je začel svoj dolgi pohod...) verjetno ne bi bil vesel, prej resigniran. Roza Luxemburg pa bi morala bitit zadovoljna, toliko emancipiranih žensk kot pri teku, težko vidiš...
Organizacija naredi vse za rutino, le več polivinila si navlečemo kot ponavadi, na glavi si naredim še neke vrste turban in že se v krogu kot v risu ogrevamo, kot vrteči se derviši, saj se nam bo še zrolalo. Pomagalo pa je, strah pred hladom in mokroto je izpuhtel. Tudi start je rutina, prebijanje mimo sosedov, lovljenje ritma in skakanje prek luž. Prvi km, malo na 5, toda danes ni panike, vem, da se prvih 5 km ne splača skakati. Na Moabitu sem že lepo pod 5 na km, nad cesto pa lebdi meglica, vlaga je popolna, telesa segreta in počasi začnem razmišljati o tempu. Počutim se izvrstno, na Friedrichstrasse z očmi iščem svoja navijača, pa se ne najdemo, ljudi je ogromno. Kmalu zatem se ceste razširijo, počasi lahko začnem teči svoj ritem, na bulvarju Karla Marxa pa me naenkrat pokličejo tri navijačice po slovensko, se skoraj spotaknem, še zdaj ne vem, kako so me našle v gneči, me spoznale, kdo so bile.... To me dokončno sprosti in na 13 km sem na vmesnem času zelo dobre volje, vse štima, čeprav sem na okroglem križišču pred tem grdo zajel vodo, sr...je. Dež me niti ne moti, samo da ni vetra. Teram, vse je Ok, za seboj slišim napovedovalca, ki pozdarvlja zajca na tri in pol, OK, sem precej spredaj, hehe. Prešerno šibam do Cottbuser Tor, na vogalu opazim iste turške mulčke z rokcami, kot lani, prisežem. Potem pa naenkrat pred menoj tekmovalec na vozičku, oblečen v star dežni plašč, na zadnji strani naslonjala pa fotografija v črnem okviru: Fur meine Liebe Frau. Zaveže mi grlo, tako drugačen je od nas vseh, pa tako resnično, neizbežno. Koliko in kakšnih zgodb je med nami? Do gela na 17. se spravljam k sebi, tako se me je dotaknilo. WTF delamo tu, me prešine za trenutek, potem pa telo in ciljni čas na 21 obrneta misli na drugo stran. Yeah, Born to be Wild vrtijo, čas je za 3:27 in let's go, kot si reče zraven mene en Gringo. Haruki, tu sem, močan kot lev na polovički! Zdaj se začenja del, kjer sem se lani začel pogrezati, letos zakopljem, vsaj zdi se mi, spet so punce na istem balkonu in spet je fršterketija na 500W. Cool down, si rečem in kopljem v klanec, čutim ga. Vleče me vmesni čas na 25, dosežem ga, čutim napor, Pain is mandatory, suffering is optional. Ja, Haruki, prav imaš, samo... Na 27 komaj dočakam gel, zgrabim ravno tistega nagravžnega zelenega, ga posesam in potem celo večnost čakam na vodo, bljak. Pogoltnem in sperem dol svinjarijo in si domišljam, da je OK. Ošinem uro, čas zleze čez 5, sfajtam se naslednji km in ga potisnem pod mejo. Od zadaj me nekdo rukne s komolcem in se prerine predme, fak, balon in čeprav zamižim, vem, da piše 3:30. Fak, fak, fak, ne boš me. Zapodim se za njim in hitro sva skupaj. Počasi ga pustim za sabo, pa se spet pojavi, možiclja zasovražim v dno duše. Ti, ne boš mi pokvaril dneva, to je moja dirka, moj PB. Hej, mogoče je pa pred mano štartal...? Možgani rabijo malo dalj, da ugotovijo, da se farbam. Prehitim ga, zavije do vode in spet teram sam naprej, stegna bolijo, ampak zdaj gre dol, čas je pod 5 na km in saj bo vse Ok. Noge bolijo tudi, ko me možicelj spet prehiti, fak fak fak, ne moreeem, kaj je zdaj to. Hočem, hočem. Na 35. sem še nekaj sekund nad planom, ampak globoko v stegnih in malih možganih vem: nekdo je iz nog potegnil kabel. Pri cerkvi me pokličeta moja dva, vesel in presenečen sem, nisem ju pričakoval, zakličem sinku: Daj, kje je Nepopustljivi poveljnik (Yu Gi Oh karte, za tiste, ki niste v tem). In si rečem, morda pa rabim Gospodarja smrti, ta lahko iz pokopališča prikliče katerokoli pošast, ki si jo izgubil v bitki... Ga ni in iz stegen polzijo zadnje kaplje moči, srce dela točno na začrtan FSU, diham brez problemov, le gluteusi se spreminjajo v neko bolečo, trdo, a ne trdno maso. Oranžna balona in tista kreatura s kapico izginjata desno v mokri množici. To ni zid, si pravim, zdrži po načrtu. A ura ne laže, izgubljam po deset, potem po dvajset sekund na kilometer. Na 38. že poznam rezultat sklepnega računa, vendar se držim, naj bo tokrat z glavo pokonci! Pričnejo me prehitevati, vedno več jih je. Nisem izgubljen, kot lani, okrog vogalov se prevalim, poskušam paziti na tehniko, pa je to le iluzija, že davno sem se usedel. Pod lipami (Unter den Linden) se borim, izberem si srednji portal Brandenburških vrat, letos vem, da cilj ni takoj za vrati in pritečem do konca. PB sem zgrešil za dobre 4 minute. Zamajem se do ograje, Alles klar, geht es? me takoj vpraša saniteter. Ja, Alles klar, se uspem nasmehniti.
Ostalo je rutina, tokrat bolj boleča, hladnejša. Zavit v polivinil se privelečem s svojima dragima v hotel, grenko sladko vzdušje med zadovoljstvom (drugi čas mojih maratonov) in obžalovanjem (pa tako dobro sem bil navit, na Lovemanu sem PB na polovički popravil za 5 minut...) me spremlja na letališče. Na letalu spet internacionala, nekaj tipov ima medalje kar okoli vratu. Drugi jih ne rabimo, vsi imamo prostozidarski znak, utrujene oči, boleče noge, v očeh pa čar Berlina. Meni je bil cilj, potem svetilnik in moloh, zdaj je postal zid. Berlin pač. Takle mamo.
P.S. poročila marsovske televizije: neke septemberske nedelje se Zemljani zberejo na nenavadnem obredu. Najprej se oblečejo kot pajaci in se tiho zberejo na enem mestu, vsi imajo flaške z vodo, pijejo neprestano, potem pa stojijo v dolgih vrstah pre nekakšpnimi kapelcami, potem se slečejo, izvajajo neke obredne gibe, ogrnejo si zelena oblačila in nekaj časa poskakujejo in krožijo po eni cesti med zelenjem. Nekateri medtem tudi stikajo po grmovju, morda iščejo hrano. Verjetno plešejo za dež, ker se ulije, letos so bili zelo uspešni, deževalo je skoraj ves dan. Potem se zaženejo v krog okoli mesta, eni hitreje, drugi počasneje, vsi spet na isto točko. Verjetno spet časstijo vodo, ker jo vsakih nekaj km polivajo, malo vase, malo okrog, potem pa vse okrasijo s tisoči lončkov. Najhitrejšim nataknejo rastlinje na glavo, najbolj navdušene v deliriju odpeljejo ob glasni zvočni spremljavi. Potem se spet ogrnejo v zelen polivinil, spet izvajajo neke religiozne gibe, tokrat bitsveno počasneje in premišljeno. Potem odracajo na vse konce sveta. Nekateri imajo okilo vratu neznane kovinske predmete, verjetno so posebna sporočila. Vsega ne razumemo, organizirali bomo obsežno raziskovalno odpravo, da razišče ta fenomen. Dokler ne ugotovimo, kakšne posledice pušča ta dejavnost, jo odsvetujemo. Če se je lotite, se pred začetkom posvetujte z mehanikom ali čevljarjem.
P.P.S: takma se ne lomi na 21 km, Haruki ima prav, ko pravi, da moraš biti na 21 močan kot lev. Prav pa ima tudi Daemon, ki v komentarju na Eurošportu pravi, da je svoje zmage v Londonu in Chikagu dosegel, ker je na 30. km (!) začel dirko.
Malo sem naložil, ampak Berlin je pač .....Berlin.
Runcajz