Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 BuBa
Jaz sem za tekmo ogrejem tako:
-rahel tek 15 min.
-raztezne vaje
-še malo teka
-3 stopnjevanja
-Do štarta pa še malo migam, toliko da se ne ohladim

Za treninge:
-raztezne vaje
Potem pa začnem počasi tečt, drugače me začne bodec bolet, potem pa odvisno od tempa..
Na koncu pa se še enkrat res dobro raztegnem, da ne bolijo drug dan noge :( ...

Vedno po teku popijem še nekaj vode..
Uporabniški avatar
 Ttttttt
sem mav na hitro prebrala debato, zanima me zakaj pred tekom ni ok če krožim s koleni??? vedno se pred tekom ogrejem, nekaj počepov, kroženje s koleni, poskoki,(10 min)... po teku raztezanje (15 min)!
Uporabniški avatar
 StaraKost
Pred aktivnostjo delamo ogrevalne dinamične vaje, po aktivnosti raztezne, bolj statične vaje.
Kroženje s koleni spada v dinamične vaje. Torej je v redu.
Uporabniški avatar
 Ttttttt
Zbita_srna je napisala: "Mene je najbolj zmotilo, da "vrtiš" v kolenih, ker s tem kolenom samo škoduješ; kolena se namreč nimajo kaj vrteti, gredo samo naprej in nazaj"

Pa sem malo začudena nad tem, kako bi drugače ogrel kolena??
Uporabniški avatar
 mare
teoo napisal/-a:še ena študija, ki potrjuje
pred tekom: ogrevanje brez raztezanja
po teku: raztezanje

http://well.blogs.nytimes.com/2010/09/0 ... ss&emc=rss

Še enkrat preberi članek, ki ga citiraš. Ugotovitev ni takšna, kot jo navajaš. Študija navaja, da ni bistvenih razlik, če se raztezamo ali ne, torej raztezanje po tej študiji ne škodi niti ne koristi, oziroma so pri tistih, ki so se prej raztezali, pa so s tem prekinili zaznali porast poškodb.
 zbita_srna
Ttttttt napisal/-a:Zbita_srna je napisala: "Mene je najbolj zmotilo, da "vrtiš" v kolenih, ker s tem kolenom samo škoduješ; kolena se namreč nimajo kaj vrteti, gredo samo naprej in nazaj"

Pa sem malo začudena nad tem, kako bi drugače ogrel kolena??

Odgovor že imaš napisan, vrtenje torej ni naravno gibanje kolenskega sklepa, s tem kvečjemu raztegneš vezi, česar si verjetno noben tekač ne želi. Poleg tega vrtenje kolen povzročaš z vrtenjem v skočnem in kolčnem sklepu, torej vrtenje kolen kot tako nima smisla že v teoriji. Ogrevamo mišice, samo gibanje v sklepih je namenjeno delu mišic in ne za to, da bi se temperatura v kosteh dvignila.
Srečno, Ltp ZS
Uporabniški avatar
 StaraKost
...se ne bi strinjal. Pri ogrevanju "vrtimo" vse sklepe. Od glave/vrata, ramen, komolcev, zapestja, bokov, kolen do gležnjev.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 03 Nov 2010, 11:15, skupaj popravljeno 1 krat.
 zbita_srna
StaraKost napisal/-a:...se ne bi strinjal. Pri ogrevanju "vrtimo" vse sklepe. Od glave, ramen, komolcev, zapestja, bokov, kolen do gležnjev.

Ja, vrtimo tiste, ki so vrtljivi, ampak zakaj? Drugače pa, fiksiraj si nogo nad kolenom in poskusi zavrteti, dvomim da gre. Isto velja za komolce.
Ltp, ZS
Uporabniški avatar
 StaraKost
.....kdo pa vrti, nevtrljivo :D :D :D . Ko se reče, da vrtiš komolce ali kolena se dobro ve, kako se to počne. Saj to počneš že v osnovni šoli pri telovadbi.
 zbita_srna
StaraKost napisal/-a:.....kdo pa vrti, nevtrljivo :D :D :D .

Dragi poznavalec, nevrtljivo vrti sosednje vrtljivo :wink: .
Poanta mojega komentarja je, da t. i. vrtenje v kolenu za koleno ni dobro in da "koleno ogreješ" že s poskoki in počepi, kot to počne Tttt... in ne potrebuje dodatnega ogrevanja za koleno samo.
Ltp, ZS
Uporabniški avatar
 Rollback
mare napisal/-a:
teoo napisal/-a:še ena študija, ki potrjuje
pred tekom: ogrevanje brez raztezanja
po teku: raztezanje

http://well.blogs.nytimes.com/2010/09/0 ... ss&emc=rss

Še enkrat preberi članek, ki ga citiraš. Ugotovitev ni takšna, kot jo navajaš. Študija navaja, da ni bistvenih razlik, če se raztezamo ali ne, torej raztezanje po tej študiji ne škodi niti ne koristi, oziroma so pri tistih, ki so se prej raztezali, pa so s tem prekinili zaznali porast poškodb.

žal nikjer ne najdem ugotovitve, da je opuščanje raztezanja (če si ga prej izvajal) pri nekaterih povečalo stopnjo poškodb. Mogoče sem spregledal. Sem pa v študiji našel tole ugotovitev (ki je zapisana tudi v članku):
The significant relationship demonstrates that the less flexible distance runners tended to be more economical, possibly as a result of the energy-efficient function of the elastic components in the muscles and tendons during the stretch-shortening cycle.

Vsekakor zanimivo in vredno razmisleka (pa še kakšne študije), mar ne? :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
zbita_srna napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:.....kdo pa vrti, nevtrljivo :D :D :D .

Dragi poznavalec, nevrtljivo vrti sosednje vrtljivo :wink: .
Poanta mojega komentarja je, da t. i. vrtenje v kolenu za koleno ni dobro in da "koleno ogreješ" že s poskoki in počepi, kot to počne Tttt... in ne potrebuje dodatnega ogrevanja za koleno samo.
Ltp, ZS

Ti očitno podtikaš nekaj, kar noben pameten ne počne. Ne izvajamo vrtenje v kolenu. Izvajamo "vrtenje" kolen. Pa brez veze razpravljat naprej, ker imaš prav. Vrtenje v kolenu res ne potrebujemo :D :D :D .
Jaz bom pa še naprej "vrtel" kolena pri ogrevanju, tako kot to počem že desetletja :D :D .
 zbita_srna
Nekako ne razumem kaj nam poskušaš sporočiti...iz preteklih komentarjev res ne vidim nobene povezave ali odpravitve moje napake, ker se oh tako zelo motim. Tudi če besedna zveza ni realno mogoča in je dvoumna, se uporablja, ker odrasli lahko razumemo, da se v sklepih nič ne vrti, rotira, adducira ali pronira. Mislim, da je dovolj jasno, da razlika med "vrtenje kolen" in "vrtenje v kolenskem sklepu/ kolenu/ kolčnem sklepu" kvečjemu povdari za kateri del telesa gre. Na srečo pa niti eno niti drugo funkcionalno v kolenskem sklepu ni mogoče.

To sem že razložila in argumentirala: "Odgovor že imaš napisan, vrtenje torej ni naravno gibanje kolenskega sklepa, s tem kvečjemu raztegneš vezi, česar si verjetno noben tekač ne želi. Poleg tega vrtenje kolen povzročaš z vrtenjem v skočnem in kolčnem sklepu, torej vrtenje kolen kot tako nima smisla že v teoriji. Ogrevamo mišice, samo gibanje v sklepih je namenjeno delu mišic in ne za to, da bi se temperatura v kosteh dvignila."

Medtem ko iz teh komentarjev: "...se ne bi strinjal. Pri ogrevanju "vrtimo" vse sklepe. Od glave/vrata, ramen, komolcev, zapestja, bokov, kolen do gležnjev.
.....kdo pa vrti, nevtrljivo . Ko se reče, da vrtiš komolce ali kolena se dobro ve, kako se to počne. Saj to počneš že v osnovni šoli pri telovadbi.
Ti očitno podtikaš nekaj, kar noben pameten ne počne. Ne izvajamo vrtenje v kolenu. Izvajamo "vrtenje" kolen. Pa brez veze razpravljat naprej, ker imaš prav. Vrtenje v kolenu res ne potrebujemo .
Jaz bom pa še naprej "vrtel" kolena pri ogrevanju, tako kot to počem že desetletja ."

...ne najdem ničesar uporabnega. Sklepam lahko samo, da si privrženec vrtenja sklepov, ker so te tako naučili pri telesni vzgoji v osnovni šoli. Upam samo, da vrtiš kolena v pravo smer, saj lahko drugače odpadejo.
Tistim, ki imajo probleme ali bi radi ogreli kolena torej ti svetuješ vrtenje, jaz pa ne. Sedaj pa naj se vsak zase odloči, katero pot bo ubral. :wink:
Ltp, ZS
Uporabniški avatar
 StaraKost
...uuuuff najbrž te prav takrat, ko ste v šoli učili "vrtenje" kolen nekaj zbilo, pa si to vajo prešpricala. Da nadoknadiš zamujeno ti bom na kratko opisal vajo "vrtenja" kolen.

Rahlo počepnemo. Dlani damo na kolena in jih skupaj s koleni "vrtimo" najprej v eno, zatem v drugo stran. Prosto kot pasulj. Če nisi vedela je to ena od zlatih vaj ogrevanja, ki jo pozna skoraj vsak, razen tebe. No sedaj jo poznaš tudi ti :D :D :D .
 zbita_srna
No, no, ne tako prizadeto. Nekako mi ne uspeva, vidim, mogoče za koga z mlajšimi kostmi, ki bo lažje razumel...vaja vrtenje kolen (
StaraKost napisal/-a:Rahlo počepnemo. Dlani damo na kolena in jih skupaj s koleni "vrtimo" najprej v eno, zatem v drugo stran. Prosto kot pasulj.
) je seveda splošno znana. Kar mogoče (očitno) ni tako splošno znano pa je, da je 100% absurdna, ker se koleno (in dlani na njih) vrtijo le pasivno, posledično zaradi vrtenja v kolčnem in skočnem sklepu, torej s to vajo vrtimo prej omenjena sklepa, v kolenih pa povzročamo neznano (kakor kateremu pravzaprav) gibanje.
Da je omenjena vaja ena zlatih vaj ogrevanja pa verjamem, ampak samo za tiste, ki ne vedo kaj točno počnejo. Marsikaj se s telesom da narediti, marsikaj so nas učili, ampak včasih je potrebno odpreti oči in preveriti kakšni so temelji stvarem.
Ltp, ZS

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA