- 03 Nov 2010, 21:01
mene pa tanajbl dva takratka ogrejeta, pa nejreče usak kr voče 

Pozdrav, Primož
zbita_srna napisal/-a:No, no, ne tako prizadeto. Nekako mi ne uspeva, vidim, mogoče za koga z mlajšimi kostmi, ki bo lažje razumel...vaja vrtenje kolen (StaraKost napisal/-a:Rahlo počepnemo. Dlani damo na kolena in jih skupaj s koleni "vrtimo" najprej v eno, zatem v drugo stran. Prosto kot pasulj.) je seveda splošno znana. Kar mogoče (očitno) ni tako splošno znano pa je, da je 100% absurdna, ker se koleno (in dlani na njih) vrtijo le pasivno, posledično zaradi vrtenja v kolčnem in skočnem sklepu, torej s to vajo vrtimo prej omenjena sklepa, v kolenih pa povzročamo neznano (kakor kateremu pravzaprav) gibanje.
Da je omenjena vaja ena zlatih vaj ogrevanja pa verjamem, ampak samo za tiste, ki ne vedo kaj točno počnejo. Marsikaj se s telesom da narediti, marsikaj so nas učili, ampak včasih je potrebno odpreti oči in preveriti kakšni so temelji stvarem.
Ltp, ZS
zbita_srna napisal/-a:Res je bilo nekoliko nepotrebno se takole "zapičiti" v tole malo vajico, ampak nemorem pa dopustiti, da stvar ostane zamegljena in vprašljiva, vsaj z moje strani.
Srečno![]()
Ltp, ZS
Rollback napisal/-a:mare napisal/-a:teoo napisal/-a:še ena študija, ki potrjuje
pred tekom: ogrevanje brez raztezanja
po teku: raztezanje
http://well.blogs.nytimes.com/2010/09/0 ... ss&emc=rss
Še enkrat preberi članek, ki ga citiraš. Ugotovitev ni takšna, kot jo navajaš. Študija navaja, da ni bistvenih razlik, če se raztezamo ali ne, torej raztezanje po tej študiji ne škodi niti ne koristi, oziroma so pri tistih, ki so se prej raztezali, pa so s tem prekinili zaznali porast poškodb.
žal nikjer ne najdem ugotovitve, da je opuščanje raztezanja (če si ga prej izvajal) pri nekaterih povečalo stopnjo poškodb. Mogoče sem spregledal. Sem pa v študiji našel tole ugotovitev (ki je zapisana tudi v članku):
The significant relationship demonstrates that the less flexible distance runners tended to be more economical, possibly as a result of the energy-efficient function of the elastic components in the muscles and tendons during the stretch-shortening cycle.
Vsekakor zanimivo in vredno razmisleka (pa še kakšne študije), mar ne?
VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA