Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ne sekiraj se tolko o visokem pulzu med vadbo, raje si preveri tistega v mirovanju, slednji ti bo povedal v kaki fizični pripravljenosti si. Med vadbo, če je ta taka kot se šika, beri da treniraš ne meglariš, se hitro doseže visok pulz. Na primer sam sem ob menjavi treningov iz ultra distanc na maratonske isto dosegal na treningih v povprečju za 10 udarcev višji pulz kot prej, medtem, ko je tisti v mirovanju ostal nespremenjen.

Lp

Uroš
 milk
Če nimaš ob tem večjih težav in če se po treningu počutiš v redu, se s tem ne obremenjuj preveč. S povečano količino treningov in s starostjo se bo pulz postopoma nižal. Pri mojih letih boš mogoče prosila za nasvet, ko boš imela težave s tem (tko kot jaz), da bi z velikim naporom pri treningu dosegla primerno visok utrip. Jaz moram teči na vso moč v strm klanec, da mi uspe spraviti utrip nad 160, pa še to mi ne uspe vedno.
Visok utrip pri intenzivnejšem treningu ob nizkem utripu v mirovanju, pomeni kvečemu, da pravilno treniraš in da nisi pretreniran. Poleg tega pomeni, da si tudi zdrav. V nasprotnem primeru kljub trudu ne moreš doseči visokega utripa. Tudi pri sebi opažam, da ko sem spočit in zdrav, veliko lažje dosegam visok utrip pri večjem naporu, včasih tudi preko 165.
Govorim seveda o najvišjem utripu. Povprečni je še precej nižji. Običajno pri intenzivnem teku (večinoma v klanec) od 150 - 155. Dostikrat v goskem teku navkreber dosegam najboljše rezultate celo pri utripu 145 - 150.
 katka_25
Živjo!

Tudi jaz imam, kljub temu da imam za sabo že (še :oops: ) kar nekaj pretečenih kilometrov (nič v primerjavi z nekaterimi na tem forumu :laola ), še vedno težave s previsokim srčnim utripom. Na začetku temu nisem posvečala kaj dosti pozornosti, saj sem mislila da bo utrip sčasoma padel (no pa ni). Poledica tega je bila popolna izčrpanost eno leto nazaj. To sezono pa sem vse skupaj vzela malo drugače (predvsem bolj "na izi") in vsaj enkrat na teden naredila počasen trening na katerem sem v primeru, da se mi je pulz dvignil nad 145 začela hoditi oz. zeloooo počasi teči. Taki treningi so trajali vsaj dve uri. Mislim da mi je to malo pomagalo, ker mi je tam nekje konec poletja počasi uspelo znižati povprečni pulz pri nekem (za mene) normalnem tempu na nekje 165 utripov na minuto (iz včasih 175 in več utripov na minuto). Ne vem sicer ali so mi ti treningi pri zniževanju pulza dejansko pomagali ali pa je vse v moji glavi. Trenutno teh "ta počasnih" tekov ne tečem več, saj se mi zdi to pri teh temperaturah in temi skorajda nemogoče (se ogreješ pa spet ohladiš pa spet ogrješ,...). Čez zimo samo še take srednje težke delam :), bom pa marca s tem sigurno ponovno začela. Tako da bi ti pri utripu mogoče lahko pomagali kakšni manj intenzivni daljši treningi. Se je pa potrebno včasih kar malo prisilti, da se pri teku res držiš določenih omejitev glede pulza, ampak sčasoma so tudi ti treningi kar v užitek-sploh ko se zavedaš da počasi napreduješ in lahko tečeš malo hitreje in z nižjim pulzom. Sicer pa je zgoraj napisano samo moje laično mnenje. Kaj več o tem bi ti pa verjetno znali povedati bolj izkušeni tekači.
 meža stane
Trening je kombinacija napora in počitka, prinas penzjonistih je potrebno z leti tudi več trenirati imam pa tudi to srečo da lahko tudi veliko POČIVAM ob knjigi.Pozimi pa negrem na smuči ampak je nekaj še boljšega NA POHORJE zimski pokal tam ti pa dvigne utrip .lp Meža
 Miha-
Včasih se zdi, da pulz metri naredijo več škode kot koristi :)
Večino ljudi normalno teče, ko pa si 1x umisli pulz meter, pa se takoj postavijo določena vprašanja: je normalno da imam visok utrip, je normalno da imam nizek,....

Skratka, zaradi "teh" pulz metrov, je odprto nešteto tem na različnih forumih.

Če se dobro počutiš pač teči, a je to na 300 ali pa na 100. Važno je da se dobro počutiš.
Ljudje nismo stroji...

p.s.: Še avto, ki je narejen v isti tovarni včasih ne "laufa" isto :)

lp, miha
Uporabniški avatar
 StaraKost
Še en, ki misli enako. Čeprav vedno naredim analizo treninga, po treningu :D .
Med treningom mi je željeni tempo tisti, ki mi diktira kako se bom "obnašal" na treningu :D .
Utrip pa mi pove, kako se ta dan na to obremenitev odzvalo telo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA