vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Po 4 letih teka o 30-40 km na teden kombinacija makadam-asflt, me je pred dobrima dvema mesecema začela boleti ahilova tetiva na obeh nogah, na desni bolj. Naročena na UZ in magnetno?? na nalog, začnem naslednji teden. Mazala s konjsko mastjo, mirovala (vozila sem kolo, tekla krajse razdalje z vložki v copatih, bez vzponov), raztegovala, v glavnem full sem se ukvarjala z nogami pa nobenega izboljšanja. Po teku me zjutraj zopet boli, kita se zopet vname. Zamenjala že kup copat Mizuno Wave Ultima, Mizuno wave rider 12, Nike free run2, pa z nobenimi nisem preprečila bolečin. Na copatih nimam obrab, ki bi nakazovale supinacijo ali pronacijo, imam pa visok lok in domnevam, da imam večjo težo na notranjem delu stopala. Imate morda tisti z več izkušnjami, še kakšen nasvet za obupano tekačico, ki si neznansko želi nazaj na tekaške steze. Kašne vrste copate priporočate, fizioterapijo...
Moje težave so že opisane na forumu. Poišči. 2 leti se mi je to ponavljalo dokler nisem sam sebi dajal STOP! Zaupal fizioterateptki,sledil njenim navodilom in lepil trakove na nogo. Predvsem pa počival. Dobesedno. Niti tek čez zebro na cesti nisem naredil teka. Dobra 2 meseca . Potem pa sem dobil zeleno luč za 100m teka in 100m hoje - vse skupaj 1km. To sem delal 3x na teden potem smo šli na 1500m,2000m,3000 in tako do 10km. Vmes sem še vedno lepil trakove oziroma mi jih je. Od takrat nimam več težav. (nov. 2010) Superge ni važno katere brez počitka - resnega ne bodo pomagale. In od takrat delam vaje za tetivo. Edino v soboto in nedeljo ne. Probal sem vse od inekcij v tetivo,laserja,ultrazvoka... pa je bila to edina rešitev. Tako močno kot sem si želel vrniti na tek in prenašati neznosne bolečine... Ja se je splačalo. Zgolj v vednost: sem izredno počasen tekač tečem pa le sedaj brez težav. Razmisli.
lp
jaz imam težave z ahilovo tetivo že nekaj let in lahko povem moja izkušnja:

- počitek nič ni pomagalo (skoraj 5 mesecev brez teka), bolečina ni izginila.
- januarja letos sem se odločil, da grem na fizioterapijo. Diagnoza: napačen stil teka, posledica neravnovesja različnih misičnih skupin, tako, da sem zelo obremenil tetive. Misice so tudi preveč zakrčene. Mesec pa pol sem hodil na fizioterapijo (ultrazvok, lazer in elektrostimulacija) in delal različne vaje za ojačanje trebušne in hrbtne misice (ki še danes delam). Po koncu terapije sem še čutil bolečino na desni tetivi, po mnenju fiziterapevt, več terapije ne bi pomagalo.
- aprila sem začel teč brez pretiravanja, to je, ko sem čutil, da me zelo boli neham za nekaj dni. Vsak dan se masiram obe tetivi z kremo in ledom, stanje se je zelo počasi izboljšalo, včasih so pa bili tudi padci, ko komaj sem hodil.
- ugotovil sem, da ne smem uporabljati prelahke superge posebej za dolge teke (več kot eno uro), moja peta oziroma tetiva rabi več blaženja. Kupil sem silikonske vložke za peto, ki res pomagajo.
- po priporočilu mojega maserja sem začel dati noge v vodo z ledom. Po par tednih že čutim izboljšanje, včeraj sem pretekel 12km skoraj brez bolečine, pri hoji teti.
- ogromno razteznih vaj, to je še bolj pomembno od teka.
- vaje za moč posebej za trebuh in hrbet.

Trenutno stanje je, da hodim brez bolečine, lahko treniram več dni zaporedoma, rahlo bolečino še čutim na začetku treninga. Po treningu obvezno dobro raztegujem noge vključno s tetivoma. Ko pridem domov dan noge v zelo mrzel kopel. Dolgih tekov še ne delam, začel sem tudi tekmovati na kratkih razdaljah (do 10km). Tehniko teka, s pomočjo trenerja, sem zelo izboljšal.
Tud jaz sem imel težave s tetivo, ki pa sem jo k sreči saniral s pomočjo mirovanja in raznih maž...

Ampak v čem je poanta vseh poškodb, ki nastajao pri nas tekačih?! Predvsem to, da ne posvečamo dovolj pozornosti ostalim delom telesa, kar pomeni, da je potrebno poiskati vzrok za nastanek poškodbe in odpraviti vzrok, ne pa samo sanirati boleče mesto.

Veliko raznih poškodb lahko odpravimo, če PRAVILNO utrjujemo tudi ostale dele svojega telesa, tu je potrebno predvsem dati povdarek na medenični del saj je nepravilna lega medenice pogost vzrok za nastanek osalih poškodb. Npr. v primeru zamaknjenosti medenice, to v praksi deluje, da imamo eno nogo krajšo kot drugo in posledično pri teku neenakomerno obremenjujemo mišice, tetive, sklepe. Posledica je seveda poškodba.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem bil dolgo brez poškodb predvsem zaradi tega, ker sem redno opravljal tudi določene vaje, ko pa sem nanje pozabil sem zaradi tega plačal svoj davek in pa se seveda spet nekaj naučil :oops:

In tako je moj nasvet, poiskati je potrebno zakaj je do poškodbe prišlo in kot drugo dajte naredit kaj tud za ostale mišične skupine :laola
Najlepša hvala za mnenja in nasvete. Lahko vam povem, da že skoraj leto dni dvakrat na teden vadim v fitnesu s trenerjem. V to sem bila prisiljena zaradi hujse bolezni in ker sem ugotovila, da imam zgornji del čisto zanemarjen-brez mišic. OK, poizkusim led in počitek (ta mi ne leži, ampak bom poizkusila), raztegujem se pa že tako ali tako. Vsako jutro že v postelji in nato na stopnicah.

lp
No samo še nekja, glede leda, nove smernice v zdravljenju poškodb grejo tudi v smeri ogrevanja mesta poškodbe ne samo ohlajanja.

Pa da ne bo kdo mislu, da je to zraslo pr men ampak mi je to povedal eden od bolj priznanih fizioterapevtov v Sloveniji Roberto Steble.

Seveda sem to tud sprobal in morm rečt, da res pomaga.

Jaz sem sprva vse poškodbe hladil, no nato pa sem prešel na terapije z gretjem in je blo bolje 8)
dexi27 napisal/-a:Tud jaz sem imel težave s tetivo, ki pa sem jo k sreči saniral s pomočjo mirovanja in raznih maž...

Ampak v čem je poanta vseh poškodb, ki nastajao pri nas tekačih?! Predvsem to, da ne posvečamo dovolj pozornosti ostalim delom telesa, kar pomeni, da je potrebno poiskati vzrok za nastanek poškodbe in odpraviti vzrok, ne pa samo sanirati boleče mesto.

Veliko raznih poškodb lahko odpravimo, če PRAVILNO utrjujemo tudi ostale dele svojega telesa, tu je potrebno predvsem dati povdarek na medenični del saj je nepravilna lega medenice pogost vzrok za nastanek osalih poškodb. Npr. v primeru zamaknjenosti medenice, to v praksi deluje, da imamo eno nogo krajšo kot drugo in posledično pri teku neenakomerno obremenjujemo mišice, tetive, sklepe. Posledica je seveda poškodba.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem bil dolgo brez poškodb predvsem zaradi tega, ker sem redno opravljal tudi določene vaje, ko pa sem nanje pozabil sem zaradi tega plačal svoj davek in pa se seveda spet nekaj naučil :oops:

In tako je moj nasvet, poiskati je potrebno zakaj je do poškodbe prišlo in kot drugo dajte naredit kaj tud za ostale mišične skupine :laola

Pa še kako se strinjam z tvojimi ugotovitvami. :clap: . Drži kot pribito.
pajo napisal/-a:Mažem z posebnim gelom za te vrste poškodb in to je to.

Pajo, oprosti, ker te citiram iz sosednje teme o a. tetivi, a je tale tema malo bolj "mlada" :)
Kateri gel to uporabljaš?

Pa še eno vprašanje za vse, ki uporabljate Veyxat - čakam nanj, pa sem prebrala celo temo, pa se mi zdi, da nisem nič zasledila, kdaj ga uporabljate, pred ali po teku?
Ojla, po nekaj tedenskih težavah najprej z stopali in sedaj še z meči je treba tej zadevi res narest konec :wink: ...samo počitek očitno ne pomaga.
A ultrazvok pokaže, če je prišlo do poškodbe mečne mišice oz. tetive ali je potrebno obvezno narest magnetno?

A delate kakšne posebne vaje za moč?...glih fitnes mi ne diši preveč...narava je le narava :wink: ..tnx in lp muc
Čenča napisal/-a:
pajo napisal/-a:Mažem z posebnim gelom za te vrste poškodb in to je to.

Pajo, oprosti, ker te citiram iz sosednje teme o a. tetivi, a je tale tema malo bolj "mlada" :)
Kateri gel to uporabljaš?

Pa še eno vprašanje za vse, ki uporabljate Veyxat - čakam nanj, pa sem prebrala celo temo, pa se mi zdi, da nisem nič zasledila, kdaj ga uporabljate, pred ali po teku?

Po priporočilo moje fizioterateptke. Meni ne škoduje. Zmes večih zadev skupaj. :D
Moram priznati, da so mi bili nasveti tipa iz zgornjega linka kar všeč (še video prav za to vrsto bolečin) in se jih bom drzala vsaj še naslednji teden-nič raztezanja, nič mazanja, nič ledu, samo masaža trigger točk v mečih. Pa malo počitka, čevlji brez pet in bare foot superge-nič blaženja, pa hrana, ki ne vsebuje nič belega OH. Poročam čez en teden.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA