Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 raf
proga je zmerjena in ko greš iz idealne linije je takoj plus 3 m pa tam 4 m pa tam 5 m in se nabere na garminih, raznih podih in ostali elektronski navlaki. meni vsako leto pokaže približno 300 m več, ampak vem ,da je to napaka naprave in mojega cikcakanja ter izletanja v hosto, če te zagrabi za wc.
kaj bi pa rekli na to, da mi pa v palmanovi vedno pokaže kakih 50 metrov manj, kot pa je uradna proga.....se pravi ,da spagetarji krajšajo in se potem hvalijo, da je hitra in da potem rekordi padajo, kot za stavo.....dvomim, ker pač tak je to. :mrgreen:
 BorisS
Wega napisal/-a:A smo že mal čoknjeni s temi meterčki al kaj?
Saj ste vsi tekli isto progo, ne?

Ma, nismo čoknjeni no ! :)

Valda da drži, da je višek cca. 100 m na 21 kilometrski progi precej nepomembna zadeva ob dejstvu, da smo to progo bolj ali manj uspešno pretekli, me pa osebno moti odziv nekaterih, ki še kar pleteničijo o točnosti/netočnosti tekaških ur, namesto da bi se potrudili najprej v celoti prebrati in razumeti argumente tistih, ki s(m)o opozorili na dejstvo, da je na LM polmaratonska proga malo daljša od polovice maratona. Saj pa ni neka posebna znanost no :)

Na drugi strani pa bi prav rad slišal argumente organizatorja, zakaj niso ustrezno pomaknili starta naprej po Slovenski, da bi se razdalje lepo izšle. Dokler pa tega ne vem, se mi pa zdi neumno, da se nekdo ukvarja z merjenjem proge potem pa postavi cilj kar nekam !
 nana
jedrnat napisal/-a:
Vreme napisal/-a:Meni je moj Garmin pokazal, da sem pretekel oba kroga. :lol:

Ni ti Garmin to pokazal, ampak Timing Ljubljana :lol: ...

:clap:
Uporabniški avatar
 Miroslav
Ali je kdo pomislil, da je vsak boks imel drugačno razdaljo?
:--
Meni je Garmin 405 nameril 42,57 km. Vedno se zmoti za 1 %, v plus. Tudi tokrat se je.
Sigurno pa je bila proga na polmaratonu malo daljša. Zato je dosežek vas polmaratoncev še toliko bolj zaslužen!
:clap:
 MKC
Miroslav napisal/-a:Ali je kdo pomislil, da je vsak boks imel drugačno razdaljo?

Ali ni štart za vse ob prečkanju 'preproge'? :D
Uporabniški avatar
 mare
klatez napisal/-a:
MKC napisal/-a:V mislih imam tiste, katerim se zdi čudno da ni izmerjena razdalja "točna".
Osebno tudi dvomim, da je novopečeni rekorder svetovnega rekorda v maratonu pretekel točno 42,195km :D

Imaš prav, tudi v Berlinu je predolg - ko sem jaz leta 2006 tekel v Berlinu, mi je FR 301 nameril 42,59 km... :D

Jaz sem imel v Berlinu presežka precej več kot kilometer, izmerjeno z GPS merilcem, katerega napake so v promilih. Je pa res, da sem se precej izogibal lužam in množicam, si privoščil izlete do WC in okrepčevalnic in se večkrat zalotil, da tečem precej stran od modre črte. Računica je jasna. Če 90 stopinjski ovinek tečeš 5 metrov stran od idealne linije, podaljšaš pot za 8 metrov samo v tem ovinku. In v Berlinu je reka tekačev na začetku šitoka enih 20 metrov, ovinkov je pa enih 40. Vsi ne morejo po idealni liniji.
 mark0
Ker so povsod prisotne debate o dolžini maratonske in polmaratonske proge, se po dolgem času ponovno oglašam na forumu,. Verjetno me spet nekaj časa ne bo, dokler ne bo spet kakšne teme, ki me "zbode".

Za začetek odložite GPS merilnike in si odgovorite na preprosto matematično vprašanje:
če je start in cilj ljubljanske polmaratonske preizkušnje in maratonske preizkušnje, ki jo tečemo 2 kroga, v isti točki in če je oznaka za 1km pred oznako za 22km, za 2km pred oznako za 23km... oznaka za 20 km pred oznako za 41km, oznaka za 21km pred oznako za 42 km, kako daleč je torej do skupnega cilja za maraton in polmaraton od oznake za 21km in od oznake za 42km?

Če predpostavimo, da je bila razdalja 42,195km točna, potem je bila polovička dolga natančno 21,195m + razlika med oznako za polmaratonsko progo in maratonsko progo (torej kolikor so oznake za polmaratonsko progo pred oznakami za maratonsko progo). Če se spomnim oznak za 13 in 34 km, kjer sem stal, je bila razlika nekje 40m (čez križišče in še malo), tako da bi ocenil dolžino krajše proge na 21,23innekaj km.

In kje bi moral biti start, da bi bila točna tudi polmaratonska proga?
Natančno na namišljeni ciljni črti na Slovenski cesti, se pravi 97,5m za oznako za 21km na maratonski progi na Slovenski cesti. Potem bi bila oznaka za 22km 97,5m pred oznako za 1km, oznaka za 23km 97,5m pred oznako za 2km... oznaka za 41 km 97,5m pred oznako za 20km in oznaka za 42 km 97,5m pred oznako za 21 km in bi bil cilj od oznake za 42km oddaljen 195m in od oznake 21km oddaljen 97,5m. Letos me sicer ni bilo na startu, tako da ne vem, kje natančno je bil - če so start postavili prav, so gotovo narobe postavili oznake za prvi km in tudi vse ostale.

Še kratek pogled v preteklost:
po spominu bi rekel, da je na "stari" progi LM bila startna črta na Šubičevi na namišljeni ciljni črti, tako da so bile oznake za maratonsko progo 97,5m pred ustreznimi oznakami za polmaratonsko progo. Tisti ki tečete 3min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 18s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 4min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 24s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 5min/km pa cca. 30s itd... (svojih "kontrol" se prav dobro spomnim).

Dekleta in fantje, ki so trasirali in postavljali progo vse to gotovo vedo, vendar je pač tako, da je včasih treba žrtvovati kje kak meter in lažje je žrtvovati polmaraton kot maraton, ki bi naj bil točen (rekord proge in to) - tega ne vemo, ker proga ni certificirana. Škoda!

Sicer je pa Neža postavila čas pod 2:43, kar bi bila izpolnjena norma za London. Pa ni. Žalostno!

PS: ker sem uporabljal copy paste, sem se lahko kje zaštrikal - po potrebi si popravite.
 peropro
mark0 napisal/-a:Ker so povsod prisotne debate o dolžini maratonske in polmaratonske proge, se po dolgem času ponovno oglašam na forumu,. Verjetno me spet nekaj časa ne bo, dokler ne bo spet kakšne teme, ki me "zbode".

Za začetek odložite GPS merilnike in si odgovorite na preprosto matematično vprašanje:
če je start in cilj ljubljanske polmaratonske preizkušnje in maratonske preizkušnje, ki jo tečemo 2 kroga, v isti točki in če je oznaka za 1km pred oznako za 22km, za 2km pred oznako za 23km... oznaka za 20 km pred oznako za 41km, oznaka za 21km pred oznako za 42 km, kako daleč je torej do skupnega cilja za maraton in polmaraton od oznake za 21km in od oznake za 42km?

Če predpostavimo, da je bila razdalja 42,195km točna, potem je bila polovička dolga natančno 21,195m + razlika med oznako za polmaratonsko progo in maratonsko progo (torej kolikor so oznake za polmaratonsko progo pred oznakami za maratonsko progo). Če se spomnim oznak za 13 in 34 km, kjer sem stal, je bila razlika nekje 40m (čez križišče in še malo), tako da bi ocenil dolžino krajše proge na 21,23innekaj km.

In kje bi moral biti start, da bi bila točna tudi polmaratonska proga?
Natančno na namišljeni ciljni črti na Slovenski cesti, se pravi 97,5m za oznako za 21km na maratonski progi na Slovenski cesti. Potem bi bila oznaka za 22km 97,5m pred oznako za 1km, oznaka za 23km 97,5m pred oznako za 2km... oznaka za 41 km 97,5m pred oznako za 20km in oznaka za 42 km 97,5m pred oznako za 21 km in bi bil cilj od oznake za 42km oddaljen 195m in od oznake 21km oddaljen 97,5m. Letos me sicer ni bilo na startu, tako da ne vem, kje natančno je bil - če so start postavili prav, so gotovo narobe postavili oznake za prvi km in tudi vse ostale.

Še kratek pogled v preteklost:
po spominu bi rekel, da je na "stari" progi LM bila startna črta na Šubičevi na namišljeni ciljni črti, tako da so bile oznake za maratonsko progo 97,5m pred ustreznimi oznakami za polmaratonsko progo. Tisti ki tečete 3min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 18s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 4min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 24s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 5min/km pa cca. 30s itd... (svojih "kontrol" se prav dobro spomnim).

Dekleta in fantje, ki so trasirali in postavljali progo vse to gotovo vedo, vendar je pač tako, da je včasih treba žrtvovati kje kak meter in lažje je žrtvovati polmaraton kot maraton, ki bi naj bil točen (rekord proge in to) - tega ne vemo, ker proga ni certificirana. Škoda!

Sicer je pa Neža postavila čas pod 2:43, kar bi bila izpolnjena norma za London. Pa ni. Žalostno!

PS: ker sem uporabljal copy paste, sem se lahko kje zaštrikal - po potrebi si popravite.

VSE JE RES!

Glede na to, koliko je dela z maratonom, bi se lahko še potrudili in pravilno zmerili obe progi ... dva različna cilja ne bi bilo tako težko postavit .. saj sta v bistvu že zdaj postavljena, samo, da bi bila zdaj zamaknjena... certifikat bi pa tudi že lahko pridobili .. če ga imajo Radenci, je žalostno, da ga Ljubljana nima .. in če bi bil Neža Mravlje bi se mi zdelo vse skupaj "ZAMALO!" ... ne bo imela več veliko priložnosti .. eno, mogoče dve .. in kaj, če ravno pred naslednjim maratono zboli ... olimpijske igre papa =/
 jozafat
od vseh metrov in dolžin je res najbolj žalostna :--( Neža, ki je odtekla čas za OI London, a kaj ko paragrafi zahtevajo certifikat proge, za odličen maraton BRAVO :laola
želim, da ti uspe čimprej :clap:
peropro napisal/-a:
mark0 napisal/-a:.....

VSE JE RES!

Glede na to, koliko je dela z maratonom, bi se lahko še potrudili in pravilno zmerili obe progi ... dva različna cilja ne bi bilo tako težko postavit .. saj sta v bistvu že zdaj postavljena, samo, da bi bila zdaj zamaknjena... certifikat bi pa tudi že lahko pridobili .. če ga imajo Radenci, je žalostno, da ga Ljubljana nima .. in če bi bil Neža Mravlje bi se mi zdelo vse skupaj "ZAMALO!" ... ne bo imela več veliko priložnosti .. eno, mogoče dve .. in kaj, če ravno pred naslednjim maratono zboli ... olimpijske igre papa =/

Ljubljanski maraton ima certifikat, pogledaj: http://www.distancerunning.co.uk/my-boo ... b.html#/94
a to znači da bi staza trebala biti točno izmjerena
 LT
Nekaj stevilk iz Garmin connecta, povprecna izmerjena razdalja, StdDev...

https://docs.google.com/a/projectwbs.co ... QLWc#gid=0

Ni bilo veliko takih, ki so pritisnili gumb prav na startu, in se enkrat prav na cilju... Kot osnovo kje naj bi bila start in cilj (na zemljevidu) sem uporabil svoj track (1 sek. razlike med casom ure in oficialnim casom).

Nisem prevec zadovoljen z meritvami, ki sem jih vpisal, ampak nisem hotel zapraviti prevec casa, pa se za 42k mi je zacelo zmanjkovati kandidatov (GC je pokazal samo 3+ strani).

Pozor: stevilke vsebujejo dvojno napako: napako naprave ter napako uporabnika naprave (pritisk na gumb).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA