- 26 Okt 2011, 13:22
Ker so povsod prisotne debate o dolžini maratonske in polmaratonske proge, se po dolgem času ponovno oglašam na forumu,. Verjetno me spet nekaj časa ne bo, dokler ne bo spet kakšne teme, ki me "zbode".
Za začetek odložite GPS merilnike in si odgovorite na preprosto matematično vprašanje:
če je start in cilj ljubljanske polmaratonske preizkušnje in maratonske preizkušnje, ki jo tečemo 2 kroga, v isti točki in če je oznaka za 1km pred oznako za 22km, za 2km pred oznako za 23km... oznaka za 20 km pred oznako za 41km, oznaka za 21km pred oznako za 42 km, kako daleč je torej do skupnega cilja za maraton in polmaraton od oznake za 21km in od oznake za 42km?
Če predpostavimo, da je bila razdalja 42,195km točna, potem je bila polovička dolga natančno 21,195m + razlika med oznako za polmaratonsko progo in maratonsko progo (torej kolikor so oznake za polmaratonsko progo pred oznakami za maratonsko progo). Če se spomnim oznak za 13 in 34 km, kjer sem stal, je bila razlika nekje 40m (čez križišče in še malo), tako da bi ocenil dolžino krajše proge na 21,23innekaj km.
In kje bi moral biti start, da bi bila točna tudi polmaratonska proga?
Natančno na namišljeni ciljni črti na Slovenski cesti, se pravi 97,5m za oznako za 21km na maratonski progi na Slovenski cesti. Potem bi bila oznaka za 22km 97,5m pred oznako za 1km, oznaka za 23km 97,5m pred oznako za 2km... oznaka za 41 km 97,5m pred oznako za 20km in oznaka za 42 km 97,5m pred oznako za 21 km in bi bil cilj od oznake za 42km oddaljen 195m in od oznake 21km oddaljen 97,5m. Letos me sicer ni bilo na startu, tako da ne vem, kje natančno je bil - če so start postavili prav, so gotovo narobe postavili oznake za prvi km in tudi vse ostale.
Še kratek pogled v preteklost:
po spominu bi rekel, da je na "stari" progi LM bila startna črta na Šubičevi na namišljeni ciljni črti, tako da so bile oznake za maratonsko progo 97,5m pred ustreznimi oznakami za polmaratonsko progo. Tisti ki tečete 3min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 18s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 4min/km ste zagledali maratonsko oznako cca. 24s pred polmaratonsko oznako, tisti ki tečete 5min/km pa cca. 30s itd... (svojih "kontrol" se prav dobro spomnim).
Dekleta in fantje, ki so trasirali in postavljali progo vse to gotovo vedo, vendar je pač tako, da je včasih treba žrtvovati kje kak meter in lažje je žrtvovati polmaraton kot maraton, ki bi naj bil točen (rekord proge in to) - tega ne vemo, ker proga ni certificirana. Škoda!
Sicer je pa Neža postavila čas pod 2:43, kar bi bila izpolnjena norma za London. Pa ni. Žalostno!
PS: ker sem uporabljal copy paste, sem se lahko kje zaštrikal - po potrebi si popravite.
mark0