no, končno sem jo dobil ter tudi sprobal

ura je kar debela čeprav na sliki ne izgleda
je pa tudi kar precej preprosta in vsebuje 3 "menije" ter en podmeni. vsaj kakor jaz razumem ta sistem
1. meni: nastavitve
ko uro vključimo, se prikaže meni za nastavitve. da ne bom pisal kaj vse je not, bom raje dal sliko (navodila so res v slovenščini, ura pa v angleščini/nemščini/ ter še 3 drugi)

izpostavil bi nastavitev intervala shranjevanja. krajši je interval, manj časa treninga lahko ura shrani. vendar pa menim da tudi če je nastavitev 5 sekund, je 15 ur popolnoma dovolj prostora. polar rs800cx ima možnost 1, 5 ali 15 sekund. krajši je interval, bolj podrobno vidimo podatke na grafu. priporočam torej 5 sekund
2. način: trening
tu nam ura kaže pulz ter hitrost teka (jaz sem navajen na vrednosti min/km in ne km/h, tudi to se nastavi v nastavitvah)
te vrednosti si ne shranjuje dokler ne pritisnemo gumba start
ura ima tri vrstice, nekaj podrobno se nisem spuščal vendar po 40 minutni uporabi prve vrstice nisem vedel spremenit, tam je skoz kazalo pulz.
srednja vrstica ima malo večjo pisavo, možnost prikaza je pa hitrost ali čas ali razdalja,
v spodnji vrstici z malo manjšo pisavo je pa več možnosti prikaza. od razdalje do max. hitrosti, ure, totala razdalje (vseh treningov), čas kroga, povprečna hitrost, povprečni pulz, max. pulz, kalorije, preostali čas razpoložljivega spomina, verjetno sem še kaj izpustil...
polar, s katerim lahko to uro primerjam, je imel tudi 3 vrstice, vendar si lahko poljubno določal v kateri vrstici bo kaj, tukaj je nekaj omejitev, pa nič zato. me nič ne moti, saj sem tudi pri polarju imel v zgornji vrstici pulz, v srednji kadenco, v spodnji pa hitrost.
aha, kadenca....
ja, manjka, sploh ko gledaš graf v programu na računalniku. podatke imaš samo o hitrosti in pulzu. ne veš za višinske razlike in kadenco, tako da neke podrobne analize v programu ne moreš delat v primerjavi s polarjem.
najbolj mi je pomembno, da imam med samim tekom podatek o trenutni hitrosti.
sedaj pa vprašanje če je točna...
brez kalibracije mi je na 2 km pokazala 100m manj, po kalibraciji pa je bila na isti razdalji točna
razlika med to uro in polarjem pa je spet v prid polarja: polar dosti hitreje zaznava spremembo hitrosti. če naprimer upočasnim, bo to sigma pokazala čez nekaj sekund, medtem ko mi je polar takoj izpisal na uri počasnejše vrednosti.
torej konstantno hitrost teka prosim, bi rekla ura sigma rc 14.11
če delamo kroge, lahko po končanem treningu pridemo v "podmeni" kjer lahko preverimo čase krogov
3. prikaz ure in datuma
tu pa ni kaj posebnega za povedat. prikazuje uro in datum, pač ko jo nosimo v prostem času. se pa da ekran izklopit če želimo varčevati z baterijo. v paketu dobimo poseben "ključ" s katerim obračamo pokrovček za baterijo, in sicer so 3 možnosti: on, off, odpri pokrovček..... pretiravam s podrobnostmi ?
nekaj sekundno osvetlitev ekrana lahko dosežemo s pritiskoma na
dva gumba hkrati, res bravo sigma, če se norčujem/hecam. mislim.. dva gumba hkrati ?
ura ima sicer 5 tipk, deluje pa na sistem kratek pritisk in daljši pritisk na tipko.
s krajšim se premikamo po funkcijah, z daljšim pa preklapljamo med načinom ure, načinom treninga in menija z nastavitvami. pa še tu je fora, da če želimo priti v meni nastavitev (recimo da želimo spremeniti nekaj iz prejšnje slike), moramo najprej z dolgim pritiskom katerekoli tipke priti v meni treninga, in šele nato z dolgim pritiskom tipke "set" pridemo v meni nastavitev.
Računalniški program je mnogo bolj enostaven za uporabo kot tisti pri polarju, ne glede na to, da ima polar več funkcij.
če povzamem:
sigma rx 14.11 je primerna za
amaterske tekače, ki želijo kontrolo nad hitrostjo teka, ter informacijo o pretečeni razdalji.
podatek o srčnem utripu je zelo natančen (pas je zelo udoben, ima pa tudi enega najbolj enostavnih načinov za spenjanje kar sem jih kdaj videl), signal pa je kodiran.
možna je uporaba brez traka za merjenje pulza, takrat imamo senzor za hitrost ter razdaljo na pasu, vendar tega danes nisem preizkušal in me niti ne zanima. potrebna je tudi posebna kalibracija za točnost. ura je primerna tudi za pohodnike očitno
cena 126€ je ugodna, zaradi mene jo tudi imajo trenutno na zalogi pri mimovrste (upam da se to ne razume kot reklama, itak jo drugje ne najdeš - preverjeno pri hervis in intersport, lahko se pa naroči iz nemčije nekak).
polar rs800cx s senzorjem S3 pa stane 3x več (okrog 400€?), za to razliko v ceni pa dobiš podatek o kadenci in višinski razliki, ter možnost programiranja treninga v programu ter prenosa na uro. te rs800 z GPS-i ne poznam, slišim pa samo nezadovoljstvo uporabnikov...
zakaj sem uro označil za amatersko ? ker se podatek o trenutni hitrosti na uri prikazuje z manjšim zamikom. to bo verjetno zato, ker je senzor na prsnem košu in ne na copatu. je pa fajn da ni treba prenašat senzorja iz copata na copat, pa ko letijo kamenčki te ni strah če je s3 odpadel ali ne... no, pa tudi v programu na računalniku je analiza brez podatka o kadenci in višinski razliki malo težja.
pa vseeno, za tiste ki nikoli niste imeli polarja rs800, in še danes nočete plačati 400€, bo ta ura BOMBA

končno nekaj cenovno dostopnega ! hvala sigma
hvala tudi uporabniku polpiskra
na hribu jo bom preizkusil naslednji teden