prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdravljeni.

zanima me katere ure še merijo hitrost teka (ter razdaljo)

Nekoč sem že imel Polar rs800cx s senzorjem S3, vendar sem ga iz finančnih razlogov kasneje (2009) prodal .

ker je ponudba rabljenih danes bolj tak tak, gledam tudi nove ure. ima suunto tudi kaj takega ?

raznorazni GPS me ne zanimajo ker imam toliko spomina kje tečem, pa tudi baterije se mi ne ljubi filat ali menjavat vsak teden.

Hvala za pomoč

PS: ugodno (do 199€) kupim (rabljen) polar rs800cx s senzorjem hitrosti S3 :D
@Wega zanima me na kašen način te ure (praviš da imaš model 1209) merijo razdaljo? Ali je potrebno vnašanje dolžine koraka? ali kako?

LP, TB
Ne, tisto je pedometer (merjenje številov korakov in množenje z njihovo dolžino).
Ta ura dela na enakem principu kot foot podi polarja (in tudi drugih), tj. napravic ki jih namestiš na supergo (nekje za vezalke) in merijo pospešek. Kako točno to deluje bodo bolje vedeli fiziki, je pa zadeva presenetljivo natančna - podatke o pospešku noge ob vsakem koraku pošlje uri in ta sama izračuna hitrost. (Menda gre zato, da je hitrost prvi odvod pospeška pot pa drugi. Bodo že vedeli. Pospešek naj bi meril elektronski giroskop, ki se nagiba glede na pravokotnico podlage (direkt v središče zemlje) ampak to je zame in za nas itak že preveč).
Ker pa noga ni enaka nogi, korak ne korakov je napaka pri foot posih nekje 3% če zadeve ne umerimo.

No, Sigma pa ima footpod vgrajen kar v pasu za merjenje srčnega utripa (torej najbrž "foot"pod ni več pravo ime. ) Zadeva je verjetno bolj izpostavljena napakam (pospešek noge je vendarle bolj izrazit kot pospešek prsnega koša) no, meni se je izkazala za kar precej točno. Tudi tu je dobro da jo umeriš, namreč tečeš in hodiš po približno znani razdalji in vneseš "korekcijski faktor",

Foot pod v tem primeru torej nosiš kot pas za merjenje srčnega utripa kar je za nekatere olajšanje ker ne prenesejo ničesar na supergah. Lahko ga namestiš tudi na hlačni pas s posebno sponko, samo jaz tega nisem preizkusil, ker je potrebno še enkrat umerjati, pa tudi sponka mi ne izgleda nekaj, kar bi preprečilo da ne bi hitrost naenkrat padla na nulo, pol pa išči footpod po tleh.

Sam sem jo zamenjal predvsem zato, ker se mi zdi da slabše funkcionira razgibanih terenih, klancih, mnogih (MNOGIH) menjavah smeri in podobno. Za "normalne" treninge pa je superca.

Ponudba pa še velja, če bi jo kdo rad preizkusil jo posodim, prodajam je pa še ne.
Jaz imam namen nabaviti RC14.11, bi pa prej vsekakor stestiral podobno uro, če je to mogoče. Na kak način se lahko dogovoriva za posojo glede na to da si z Lj, jaz pa iz Ptuja?
LP, TB
A mogoče kdo ve, če ta Sigma RC 14.11 prikaže tudi graf srčnega utripa (v post analizi) in če kaže pulz tudi sproti na uri?

Ali pa je možno dobiti na koncu ven samo povprečne vrednosti?

Sprašujem zato, ker bi moja boljša polovica rada en enostaven merilec pulza. Ne rabi drugega kot merjenje utripa sproti (in mogoče graf na koncu) in pa po možnosti razdaljo. Nič ostalega preveč fensi.

lp
no, končno sem jo dobil ter tudi sprobal

Slika

ura je kar debela čeprav na sliki ne izgleda :D

je pa tudi kar precej preprosta in vsebuje 3 "menije" ter en podmeni. vsaj kakor jaz razumem ta sistem

1. meni: nastavitve

ko uro vključimo, se prikaže meni za nastavitve. da ne bom pisal kaj vse je not, bom raje dal sliko (navodila so res v slovenščini, ura pa v angleščini/nemščini/ ter še 3 drugi)

Slika

izpostavil bi nastavitev intervala shranjevanja. krajši je interval, manj časa treninga lahko ura shrani. vendar pa menim da tudi če je nastavitev 5 sekund, je 15 ur popolnoma dovolj prostora. polar rs800cx ima možnost 1, 5 ali 15 sekund. krajši je interval, bolj podrobno vidimo podatke na grafu. priporočam torej 5 sekund

2. način: trening

tu nam ura kaže pulz ter hitrost teka (jaz sem navajen na vrednosti min/km in ne km/h, tudi to se nastavi v nastavitvah)

te vrednosti si ne shranjuje dokler ne pritisnemo gumba start

ura ima tri vrstice, nekaj podrobno se nisem spuščal vendar po 40 minutni uporabi prve vrstice nisem vedel spremenit, tam je skoz kazalo pulz.
srednja vrstica ima malo večjo pisavo, možnost prikaza je pa hitrost ali čas ali razdalja,
v spodnji vrstici z malo manjšo pisavo je pa več možnosti prikaza. od razdalje do max. hitrosti, ure, totala razdalje (vseh treningov), čas kroga, povprečna hitrost, povprečni pulz, max. pulz, kalorije, preostali čas razpoložljivega spomina, verjetno sem še kaj izpustil...

polar, s katerim lahko to uro primerjam, je imel tudi 3 vrstice, vendar si lahko poljubno določal v kateri vrstici bo kaj, tukaj je nekaj omejitev, pa nič zato. me nič ne moti, saj sem tudi pri polarju imel v zgornji vrstici pulz, v srednji kadenco, v spodnji pa hitrost.

aha, kadenca....

ja, manjka, sploh ko gledaš graf v programu na računalniku. podatke imaš samo o hitrosti in pulzu. ne veš za višinske razlike in kadenco, tako da neke podrobne analize v programu ne moreš delat v primerjavi s polarjem.

najbolj mi je pomembno, da imam med samim tekom podatek o trenutni hitrosti.

sedaj pa vprašanje če je točna...

brez kalibracije mi je na 2 km pokazala 100m manj, po kalibraciji pa je bila na isti razdalji točna :shock:

razlika med to uro in polarjem pa je spet v prid polarja: polar dosti hitreje zaznava spremembo hitrosti. če naprimer upočasnim, bo to sigma pokazala čez nekaj sekund, medtem ko mi je polar takoj izpisal na uri počasnejše vrednosti.

torej konstantno hitrost teka prosim, bi rekla ura sigma rc 14.11 :)

če delamo kroge, lahko po končanem treningu pridemo v "podmeni" kjer lahko preverimo čase krogov

3. prikaz ure in datuma

tu pa ni kaj posebnega za povedat. prikazuje uro in datum, pač ko jo nosimo v prostem času. se pa da ekran izklopit če želimo varčevati z baterijo. v paketu dobimo poseben "ključ" s katerim obračamo pokrovček za baterijo, in sicer so 3 možnosti: on, off, odpri pokrovček..... pretiravam s podrobnostmi ?

nekaj sekundno osvetlitev ekrana lahko dosežemo s pritiskoma na dva gumba hkrati, res bravo sigma, če se norčujem/hecam. mislim.. dva gumba hkrati ?

ura ima sicer 5 tipk, deluje pa na sistem kratek pritisk in daljši pritisk na tipko.
s krajšim se premikamo po funkcijah, z daljšim pa preklapljamo med načinom ure, načinom treninga in menija z nastavitvami. pa še tu je fora, da če želimo priti v meni nastavitev (recimo da želimo spremeniti nekaj iz prejšnje slike), moramo najprej z dolgim pritiskom katerekoli tipke priti v meni treninga, in šele nato z dolgim pritiskom tipke "set" pridemo v meni nastavitev.

Računalniški program je mnogo bolj enostaven za uporabo kot tisti pri polarju, ne glede na to, da ima polar več funkcij.

če povzamem:

sigma rx 14.11 je primerna za amaterske tekače, ki želijo kontrolo nad hitrostjo teka, ter informacijo o pretečeni razdalji.
podatek o srčnem utripu je zelo natančen (pas je zelo udoben, ima pa tudi enega najbolj enostavnih načinov za spenjanje kar sem jih kdaj videl), signal pa je kodiran.
možna je uporaba brez traka za merjenje pulza, takrat imamo senzor za hitrost ter razdaljo na pasu, vendar tega danes nisem preizkušal in me niti ne zanima. potrebna je tudi posebna kalibracija za točnost. ura je primerna tudi za pohodnike očitno :)

cena 126€ je ugodna, zaradi mene jo tudi imajo trenutno na zalogi pri mimovrste (upam da se to ne razume kot reklama, itak jo drugje ne najdeš - preverjeno pri hervis in intersport, lahko se pa naroči iz nemčije nekak).

polar rs800cx s senzorjem S3 pa stane 3x več (okrog 400€?), za to razliko v ceni pa dobiš podatek o kadenci in višinski razliki, ter možnost programiranja treninga v programu ter prenosa na uro. te rs800 z GPS-i ne poznam, slišim pa samo nezadovoljstvo uporabnikov...

zakaj sem uro označil za amatersko ? ker se podatek o trenutni hitrosti na uri prikazuje z manjšim zamikom. to bo verjetno zato, ker je senzor na prsnem košu in ne na copatu. je pa fajn da ni treba prenašat senzorja iz copata na copat, pa ko letijo kamenčki te ni strah če je s3 odpadel ali ne... no, pa tudi v programu na računalniku je analiza brez podatka o kadenci in višinski razliki malo težja.

pa vseeno, za tiste ki nikoli niste imeli polarja rs800, in še danes nočete plačati 400€, bo ta ura BOMBA :laola

končno nekaj cenovno dostopnega ! hvala sigma :wink:
hvala tudi uporabniku polpiskra

na hribu jo bom preizkusil naslednji teden
kar hočem rečt je, da je debela in to kar 1,3cm
od zgornje do spodnje strani če gledamo te sive "stranice" je 4cm, od tipke do tipke pa je nekje 4,5cm

jaz imam precej drobno roko, pa se ravno fajn prilega

kateri polar 400 misliš ? na googlu vidim neki polar CS400, drugače polar rs400 je enak rs800 in nima kakšnih ekstremnih dimenzij

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA