prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 pajo
Pojdi v Tomas sport,Intersport ali Hervis.... Sprobaj več parov superg upoštevaj kak nasvet prodajalca in tisti supergi v katerih se boš najbolje počutila ... tiste kupi.
lp
 miha_z
Živjo,
Preko neta na blef nikakor. Jaz vem, da zase nebi zadel številke nikakor. Sicer pa morajo biti tekaške superge za širino palca na roki večje kot je velikost tvoje noge. TOrej od palca na nogi do konca superge naj bo toliko prostora. Seveda je to približno ampak tako pravijo stuškoti in po mojih izkušnjah kar drži.
Moraš probati v živo in si vzet čas.
lp,
Miha
Uporabniški avatar
 Radolca
kot je napisal Pajo, pojdi jih nekam probat in ne kupuj na slepo.
priporočati in pisati o tem, katere superge so dobre in katere ne, je zelo enostavno. potem pa po priporočilih nekaj kupiš je pa - maček u žaklu :!:

jaz sem začel v supergah, katere sem uporabljal za basket, pa kolesarjenje, pa fuzbal,.... in sem v njih tekel kar par let, potem pa žalostno slovo :--( od superg namreč :D

PS; meni je brat ponudil lunar, kerjih noče nosit, ker niso stabilne. Jaz že pet let tečem v mucunkah, pa je vse ok (še osebne rekorde sem dosegal v njih :shock: )
Uporabniški avatar
 Beorn
Sam sem začel tečt lani poleti in sem si rekel, da nič ne bom kompliciral ali pa bil fensi in si kupil lepo Najkice za 40 EUR. Prvih 100 km je bilo vse super, nato pa so se začele pojavljati vedno hujše bolečine v kolkih. Pred kakšni mesecem sem bil že čisto obupan - moje superge so namreč še zmeraj zgledale kot nove.

No, pa sem vseeno šel vprašat v športno trgovino kako in kaj. So mi namerili pronacijo, sedaj miam nove superge in s kolki je spet vse ok.

No, poznam tudi take, ki tečejo vsak dan v najbolj običajnih supergah in jim je čisto ok. Vendar pa nas ima žal veliko slabo razvite podplate - civilizacija, kaj češ... in je bolj imet dobro oporo.
 jess
Hvala vsem za nasvete - sem šla v trgovino, pomerila podoben model in naročila želenega v večji številki (da je vmes približno za prst prostora). :D
 milk
Glede na to, da imam jaz, ki sem celo bolj kolesar, kot tekač, za rekreacijo kakih 12 superg, če ne štejem tistih, ki sem jih že izločil iz uporabe, mislim, da bi bilo prav, da imaš ti vsaj dvoje, saj boš težko združil v enih vse vrste podlage. Za zimske in gorske razmere priporočam Adidas Kanadia (goretex) to je prav gotovo vrhunski izdelek za zelo nizko ceno. Za ravninski tek, pa ti bodo svetovali drugi.
 Maateja
Jaz sem se na začetku odločala za nekaj, pa potem nisem vzela. Jutri pa dobim Mizuna wave ascend in upam, da bo ok. Tečem samo po poljski poti, uhojena zemlja in kar nekaj kamenja, v trgovini so mi 'namerili' nevtralno stopalo, te pa so za nevtralno-supinatorsko. Tam karkoli sem poskusila od Mizuno bi kar stekla ven iz trgovine z njimi :-- , pri prstih je ful prostora. Komaj čakam, upam, da sem se modro odločila :)

Pozdrav,

Mateja
 vroom
miha_z napisal/-a:Živjo,
Preko neta na blef nikakor. Jaz vem, da zase nebi zadel številke nikakor. Sicer pa morajo biti tekaške superge za širino palca na roki večje kot je velikost tvoje noge. TOrej od palca na nogi do konca superge naj bo toliko prostora. Seveda je to približno ampak tako pravijo stuškoti in po mojih izkušnjah kar drži.
Moraš probati v živo in si vzet čas.
lp,
Miha

Če že veš, katero številko copata imaš in koliko ti ta ustreza, lahko na running warehouse, kjer imajo poskenirane notranjosti vseh možnih copatov različnih firm, preverjaš overlaye tvojega trenutnega copata s tistim, ki ga želiš kupiti in tako precej dobro oceniš, koliko razlike je ob istih/različnih številkah. Sam sem kupil na ta način in ni bilo problema.
 Maateja
Maateja napisal/-a:Jaz sem se na začetku odločala za nekaj, pa potem nisem vzela. Jutri pa dobim Mizuna wave ascend in upam, da bo ok. Tečem samo po poljski poti, uhojena zemlja in kar nekaj kamenja, v trgovini so mi 'namerili' nevtralno stopalo, te pa so za nevtralno-supinatorsko. Tam karkoli sem poskusila od Mizuno bi kar stekla ven iz trgovine z njimi :-- , pri prstih je ful prostora. Komaj čakam, upam, da sem se modro odločila :)

Pozdrav,

Mateja

Šit, jaz sem jih vzela od gospe, nove, ker je kupila premajne. Prej šla sprobat v Hervis, niso imeli teh 38 amapk 38,5 in so mi bile prevelike, zato sem domnevala da bi bodo 38 kot ulite. Danes dobim Mizuna Wave Ascend 5 domov in premajhne! Pa fantastično se sicer počutim v njih, samo palec se mi dotika konice superge že pri hoji po stanovanju in nasploh je ozko tam spredaj...ne vem ali naj prodam naprej ali pa poskusim teči z njimi. ueeeeee!!!! :--(
 Maateja
Radolca napisal/-a:maateja, superge za tek naj to bodo prevelike in ne glih na knap :!:

In ne samo, da so na knap, ko sem jih dala iz nog po 10min hoji po stanovanju sem začutila olajšanje, prejhen šuz pač. Nič ne bom poskusila teči v njih, jih bom dala kar med oglase, mi je pa čudno, da so mi bili pa pol št. večji---> preveliki, bili so isto Mizuna, samo drug model...ah, ja.., pa tako ugodno sem jih dobila :)
Uporabniški avatar
 miciM
Maateja napisal/-a:
Radolca napisal/-a:maateja, superge za tek naj to bodo prevelike in ne glih na knap :!:

In ne samo, da so na knap, ko sem jih dala iz nog po 10min hoji po stanovanju sem začutila olajšanje, prejhen šuz pač. Nič ne bom poskusila teči v njih, jih bom dala kar med oglase, mi je pa čudno, da so mi bili pa pol št. večji---> preveliki, bili so isto Mizuna, samo drug model...ah, ja.., pa tako ugodno sem jih dobila :)

Superge moraš kupiti tako, da kupiš tiste, ki jih probaš, vsak model pa čeprav je ista znamka se razlikuje zaradi izdelave vsakega modela. Nujno pa je imeti palc prostora pri prstih( to velja za večino tekačev, poznam pa tudi nekaj takih, ki imajo jeklene prste, se pravi nikoki vijolčastih :lol: )
Imaš pa še možnost, če si iz Ljubljane, da greš v ponedeljek popoldan v Tomassport na Čopovo in ti bodo analizirali nogo in svetovali, potem se pa odloči kaj tebi najbolj ustreza.
Veliko užitkov pri nakupu in še več na teku z udobnimi supergami

:wink:
 miha_z
Mateja:
Iz mojih izkušenj, čeprav sem to že napisal na forumu ene prakrat. Ker si tako navdušena, ti z veseljen napišem :wink: :) .
1. Prave superge so po mojih izkušnjah za vsakdnevno hojo "prevelike". Dobro pravilo je, da imaš pred palcem na nogi spredaj prostora za širino palca na nogi. Torej vsaj 1 cm. Raje več. Vem, tudi meni se je zdelo veliko. Med tekom ti noge zatečejo in superge hitro ratajo premajhne!
2. Kakšen je tvoj korak/koliko in če sploh zvračaš stopalo navznoter?!. Temu se v žargonu reče pronacija(če stopalo močno zvračaš navznoter ko je obremenjena), ali pa druga skrajnost supinator (če je stopalo zelo malo ali pa sploh ne navznoter ob obremenitvi). Mene so na tekaškem tečaju posneli in sem tudi sam lepo videl kaj se dogaja z mojim stopalom in gležnjem pri teku. To je dobra informacija za izbiro superg. To lahko nerediš tudi kjer ti je MiciM napisala. Sicer pa reklame na forumu ne bom delal, imaš pa na netu precej ponudnikov, ki tako storitev za meli denar nudijo. Se izplača po mojem mnenju.
3. Širina superge. Osebno imam zelo široko nogo in mi večina superg ne paše. Dolgo sem se mučil in končno našel nekaj kar me ne tišči in se pučutim udobno. POmoje to ugotoviš s kilometri in z oblikovanjem lastnih preferenc.
4. Občutek, ko so osnove ok. To je stvar kolimetrov in izkušenj. Prej ko slej boš ugotovila kaj ti paše in kaj ne. Tako boš tudi vedela kaj od superge želiš in kako to tudi relativno hitro ugotoviti pri probavanju.

Žal je malce treba investirat in se najt. Kot povsod v življenju. Jaz bi sedaj najraje kupil ene 3 pare mizunk. PRej sem se mučil. Še najbolj z ozkimi adidas. Asics so bile super ampak sem šele s parimi teki s mizuno ugotovil, da so bile tudi asics za mojo plavutko preozke:-).
lp,
Miha
 vroom
Je pa res, da moraš spet pazit, da niso preveč 'prevelike', ker imaš lahko potem probleme, ker se ti noga preveč premika, posledično je lahko tudi problem s tem, da ti lahko začne drseti peta, moraš pa preveč velik copat kompenzirati z včasih pretesnim zavezovanjem vezalk. Dobro je, da imaš nekaj lufta, ni pa treba it v ekstreme. Priporočilo tega 1 centimetra se mi zdi kar v redu. Oziroma na splošno ena do ena številka in pol več, kot nosiš običajno

Za problem pronacije se mi zdi, da je veliko odvisno tudi od same tehnike teka; ko se ta izboljša in začneš teči nekoliko hitreje in bolj pristajaš s celim oz. prednjim delom stopala, se tudi to zvijanje noge navznoter (pronacija) ali navzven (supinacija) nekoliko zmanjša. Meni so v trgovini, ko so me pogledali, takoj rekli, da sem pronator in zato sem tudi kupil čevlje za pronacijo. Sedaj tečem v nevtralnih in malo blaženih copatih in ni nobenega problema s stopali. Je pa res, da je to odvisno od posameznika in od njegove biomehanike.

Strinjam se tudi s priporočilom glede širine superg - različne firme imajo različne načine izdelovanja superg, zato poizkusi več različnih modelov, da se ti ne bo zgodilo, da boš npr. zaradi ozkega modela poskušala kompenzirati s tem, da si boš kupila prevelike čevlje.
 miha_z
Seveda drži tudi to. Preveč ne. Če moraš zategovat vezalke noro na tesno ne bo fajn :? . Bodo pa drugi problemi. Peta mora biti stabilna! Imajo pa ljudje s katerimi govorim - taki bolj vikend tekači velike težave ravno zaradi serijsko premajhnih superg. Me gledajo zelo čudno, ko jim razložim, da s premalimi supergami na dolgo razdaljo ne bo najbolje. Nohti frčijo stran in podobno :shock: .
Je pa tudi po mojem res, da pronacija pride bolj do izraza pri slabi tehniki - nabijanju z vso silo po petah. Jaz imam pronatorske superge, čeprav sem popolnoma nevtralen tekač. Ker dlje zdržijo :lol: . Pa tudi vajen sem jih in težav ni, ker sem dolgo živel v prepričanju da sem hud pronator. Težave so vedno le kak dan pri pretiravanju, ampak daleč od česa kroničnega. Se pa matranje v smeri tehnike zelo pozna tudi pri obrabi superg in še posebej pri hitrosti pri istem vloženem naporu. Samo mišice meč je treba počasi ampak sigurno utrdit. Glavo gor, boke naprej in stopat pod sebe. Sicer boste hitro na mizi pri fizioterapevtu kot sem bil jaz :roll:

Žal se mi zdi, da je treba probat in sam pridet do zaključkov. Če pa kdo kvalificirano zna pomagat se pa pot učenja skrajša :lol:
lp,
M

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA