prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 LEFTY
Ok fantje da prekinem mal to razvneto debato in pojasnim moj razlog omenjenega problema.
Za vse moje probleme, niso bili krivi pas, ura ali senzor, temveč sintetična tkanina!!! To sem potem na uradnem forumu ugotovil, da so kr precej problemov imeli na račun tega. Tam sem tudi spraševal če obstajajo kakšni novejši pasovi ki niso toliko občutljivi na statiko ki jo ustvarja taka tkanina, pa ni bilo odgovora. Zato me zanima če kdo od vas ve? :roll:

SPOZNANJE:
Uporabljal sem oprijeto sintetično majico s kratkimi rokavi in preko prav tako sintetično majico z dolgimi rokavi. Ti isti majci sem uporabljal za tek kakor tudi za kolesarjenje. Pri teku nisem imel nobenih težav, ker ni takih hitrosti, da bi veter plapolal zgornjo majico in sušil znoj, ter tako ustvarjal statiko. Torej manj je drgnjenja in prepotena majca ne ustvarja statike.
Pri kolesu pa zaradi višjih hitrosti majica plapola, znoj pa se suši še predenj bi bila majica mokra... Le malenkost je pomagalo edino, če sem tudi ohlpno zgornjo majico napel tako da sem jo zataknil za pas. :o

Ker pa so večinoma športna oblačila sintetična, in taka imam tudi raje, se mi zdi malo smešno da ti na polar forumu svetujejo bombažna oblačila. Zato še enkrat sprašujem, če je že kakšen novejši pas, ki ni tako občutljiv? Slišal sem da naj bi Polar RCX5 imel že pas ki naj bi deloval celo pri plavanju??? :?
 vcobra
Lefty, RCX5 ima res pas ki meri pulz tudi med plavanjem. to je ta nov "hibridni pas". Meni super dela, nobenih problemov do sedaj, pa še v uro sem se noro zaljubil :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Očitno imaš prevelika oblačila. Tudi sam veliko kolesarim in mi pas nikoli ne nagaja. Res je, da imam tako kot vsi kolesarji bolj oprijeta oblačila. Tudi ostalim ne nagaja.
 zappa
LEFTY napisal/-a:Ker pa so večinoma športna oblačila sintetična, in taka imam tudi raje, se mi zdi malo smešno da ti na polar forumu svetujejo bombažna oblačila. Zato še enkrat sprašujem, če je že kakšen novejši pas, ki ni tako občutljiv? Slišal sem da naj bi Polar RCX5 imel že pas ki naj bi deloval celo pri plavanju??? :?

To pa je dokaj znan problem (vgrajena lastnost tako rekoč) pri teh merilcih HR, ki delajo pri visoki frekvenci (2.4 GHz). Ker si omenjal, da se ti to pojavlja samo ob hkratni uporabi biciklističnih senzorjev, sicer pa ne, se je slišalo, kot da je problem drugje. Ja, ta Polarjev nasvet z bombažem je res smešen... :twisted:
Pri teh motnjah ni kriv pas kot tak, ampak senzor, ki ga pripneš na ta pas. Jaz imam te motnje pri teku (daleč od tega, da na vsakem teku), od kar imam to uro, najpogosteje poleti, ko je vroče, v zimskem obdobju tega ni. In vedno je to po vsaj pol ure teka, ko sem že prešvican, nikoli na začetku in pri suhi majici. Zato mi tista razlaga s statiko nikoli ni sedla. So pa to take motnje, da se pojavijo za par sekund do nekaj minut, potem spet izginejo, pa se spet pojavijo itd. in tako do konca teka. Tako kot ti uporabljam sintetične tkanine in nisem opazil nobene povezave med konkretno mikico in temi motnjami.
Motnje sem že imel z vsemi pasovi za HR pri RS800, edino pri tem zadnjem še ne, ampak ga še nimam dolgo. Je dejansko narejen drugače od prejšnjih dveh verzij, elektrode same niso več iz tkanine, ampak iz prevodne gume. Bom poročal, ko ga bom uporabljal dlje časa. Teh občasnih motenj sem se sicer navadil in me ne motijo več (preveč). Ko crkuje pas od merilca HR, so motnje drugačne od teh.
Senzor za HR pri RCX5 dela pod vodo zaradi frekvence prenosa signala, ne zaradi senzorja kot takega. Senzor HR pri RS800 uporablja frekvenco, ki "ne nese" v vodi, zato pod vodo ne dela. Senzor pri RCX5 ima pa prenos pri dveh frekvencah in zato "nese" tudi pod vodo. Ali so tudi s tem senzorjem problemi na suhem, ne vem.
 LEFTY
Ja to za statiko so mi povedali na polarjevem forumu, potem pa sem še l tudi dejansko sprobat. Torej oblekel sem bombažno majco in prek bombažno majco z dolgimi rokavi, nato sem prijel zgornjo majico ob strani v višini HR pasu in jo stresal (kot to pač počne veter), zgodilo se ni ni nič, pulz je bil normalen. Ko sem enak postopek ponovil pri sintetičnih majicah (pa mi te definitivno niso prevelike), je pulz podivjav.
Najbolj pa me moti to, da uporabljam isti majici za tek in za kolo, pa se mi to dogaja samo na kolesu, zato sem pač sklepal, da na kolesu prihaja do tega zaradi večjih hitrosti, kjer veter plapola majico, in bolj suhih oblačil, ker se hitreje sušijo kot pri teku.
Edino kar sem opazil da malenkost pomaga je, če majici, tam kjer poteka pas, nekoliko zmočim, samo kaj ko se hitro na kolesu posušijo, preden se ogrejem. Nekoliko pomaga tudi če majci zatlačim za pajkice tako da sta bolj napeti, pa potem to nostop popravljat... :roll:

No upam da najdem pas ki bo delal kot je treba. :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
...ali pa kupiš oprijeto majica, kakšna tudi mora biti na kolesu :D .
 LEFTY
hahahaha, kr precej komplikacij za dokaj drago uro. :D Če ne druzga me vsej tuki v dobro voljo spravte. Ja spodnja majca s kratkimi rokavi je oprijeta zgornja je problematična. :P Bom se probal zredit za ene 30kg, sam se bojim da bo pol pulz nekje tako visok kot zdaj ko ga nabije v motnjah, hahahah. :lol: :wink:
 zappa
LEFTY napisal/-a: Nekoliko pomaga tudi če majci zatlačim za pajkice tako da sta bolj napeti, pa potem to nostop popravljat... :roll:

Po osmih laufih z novim Polarjevim pasom za HR (ampak z istim senzorjem za HR) lahko samo potrdim, da so tudi s to verzijo trakov motnje. Zgodilo se je do zdaj samo enkrat, v sredo, po 6 tekih brez motenj. Med tekom nisem nič opazil, ker je bil povprečni utrip precej normalen, je pa res, da ne gledam prav pogosto na uro. Edino po previsokem maksimalnem utripu sem na koncu teka vedel, da se je vmes "dogajalo". V PPTju je bilo očitno - po 35 minutah teka se je začelo, od 45. minute naprej pa je bilo motenj vedno več do konca teka, s kratkotrajnimi odseki normalnega RR signala vmes. Torej, kot vedno - pojavljati se začne šele, ko je majica prešvicana. Pri meni je vedno tako, na začetku pri suhi majici tega praktično ne opažam, če že, potem le včasih kakšno zelo kratkotrajno špico.
Takoj naslednji dan (včeraj) - ista sintetična majica, isti teren, sicer krajši in počasnejši tek - spet brez vsakih motenj. In približno tak vzorec pojavljanja teh motenj imam že vseh pet let s to uro. Brez vsakega pravila, kdaj se pojavi in kdaj ne, vsaj jaz ga nisem odkril. Mogoče je pa kaj z atmosfersko elektriko...
LEFTY napisal/-a: No upam da najdem pas ki bo delal kot je treba. :wink:

Le sporoči, ko ga najdeš... :wink:
Uporabniški avatar
 dejc
Poizkusita si med seboj zamenjati samo WearLink senzor.
Torej, svojo uro naučiš na nov senzor. Po parih treningih pa spet nazaj ali pa tudi ne, če bo delovalo.
Nekaterim je pomagalo.
 sitrader
Je mogoče lahko problem tudi odvisen od majice?

Mislim če se ti težava pojavlja samo pri enih majicah, pri drugih pa ne.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA