- 17 Dec 2004, 10:00
#28547
Helou!
Kot smo se zmenili, sledi nadaljevanje kulinaričnega razpredanja o praznikih ob koncu leta.
Silvester je, vsaj po mojem ponižnem mnenju, običajno veliko manj svečan in glamurozen praznik od Božiča. Zato tudi nekateri ne posvečamo preveč pozornosti kako svečano naj bi ga proslavili. Pa vendar moraš kaj na mizo postaviti.
Silvester naj bi bil bolj žur, kot kaj drugega. Zato bom, nekaj v skladu s tem, poskušal v nadaljevanju tudi predlagati silvesterski protokol.
S silvestersko večerjo se ne bomo preveč matrali, zato pa bo gurmansko razpoloženje zacvetelo šele naslednji dan s posilvesterskim kosilom, takoj po končanem prenosu novoletnega koncerta dunajskih filharmonikov.
Za sam silvester poskrbimo le toliko, da nas želodci ne opominjajo, da v njih zeva praznina oziroma pazimo, da se nam "pupak ne zalepi za kičmu". Naredimo torej narezek po svojih željah ter poskrbimo za sladico; osebno priporočam sladoled v čim več izvedbah: sadne kupe, ledena kava, palačinke s sladoledom,...
Ostane nam samo še buljenje televizorja, družinske igrice (Človek ne jezi se, Monopoli, Incest, Mlin,...), ples, pijančevanje,... V glavnem, kakor komu paše.
Požrtija torej naslednji dan. Kosilo pa naj bi bilo izgledalo nekako takole:
Porova juha
Pečena kurja stegna brez kosti in kože v smetanovi omaki
Zagorski štruklji
Kitajsko zelje v solati
Bajsijev jogurt
Porova juha
Na olivnem olju prepražimo česen in na kolobarje narezan por. Dodamo pol kocke za kurjo juho in jo razpustimo. Prelijemo z enim litrom vode (za 4 osebe) in zavremo. Odstavimo ter zmiksamo s faličnim mešalnikom. Pustimo, da še kakšnih ¼ ure rahlo brbota, vmes pa dodamo deci smetane za kuhanje in dober ščep mlete posušene bazilike. Če je premalo slano seveda dosolimo.
Pečena kurja stegna brez kosti in kože v smetanovi omaki
Kurja stegna brez kosti in kože lahko kupimo že pakirana pri najboljšem sosedu. Torej, skin&boneless tekače solimo, po želji dodamo mleti ingver in curry, ter jih na olivnem olju z nekaj masla dobro popečemo, da dobijo hrustljavo skorjo. Odstavimo. Zelo rahlo prepražimo česen, razpustimo preostalo polovico kocke za kurjo juho, dodamo zdrobljen ali celi rožmarin (če nismo dodali orientalskih začimb) ter na koncu prevremo s toliko kisle smetane, da bo zadosti omake za vse jedce. Čisto na koncu pa noter butnemo še odstavljeno meso in sok, ki se je nabral na dnu posode. Dušimo še toliko časa, da se meso malo prepoji z omako.
Zagorki štruklji
S pripravo teh štrukljev se ne bomo mučili, ker jih dobiste pri najboljšem sosedu v zamrzovalni skrinji. Kupite pa samo od hrvaške firme Ledo. Ti so edini, ki so zares dobri.
Skuhajte jih po priloženem navodilu. Če slučajno ni omenjeno, kuhajte jih zavite v kuhinjski krpi, nekako tako kot kruhov knedl.
Kitajsko zelje v solati
Brez komentarja! Edino to, poleg soli, popra, olja in kisa, ne pozabite na kumino v zrnju!!
Bajsijev jogurt
Za eno osebo: lončku navadnega jogurta dodajte vrečko vanilijevega sladkorja, dve do tri čajne žlice sladkorja in 0,05 dcl ruma oziroma 1 običajno žlico. Dobro zmešajte, da postane zelo tekoče. Najbolje je, da zmiksate z metlico na faličnem mešalniku.
Nalijte v visok kozarec, za rob pa zataknite rezino pomaranče; tako, za dekoracijo in boljši gušt.
Upam, da bodo matrixovi starci zadovoljni in polnih vampov! Vi pa tudi!
Pa, dober tek!
Čao, NM Bajsi
LAUF MACHT FREI!