teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Nataša
#28356
Nataša napisal/-a:Bajis, tistla za poplaknt bo kr v redu. pa zbogom.


uh, pardon, zdej pa vidm, zakaj se z Bajsijem nisva razumela, frakeljček je Vlajkova lastnina. Sori, Vlajko, vot a mistejker tu mejker :oops: :oops:

se pa priporočam, bo potem organizacija v Logarski bolj gladko tekla...anarhijaPRESS
Uporabniški avatar
 Vlajko
#28360
Nataša napisal/-a:.... se pa priporočam, bo potem organizacija v Logarski bolj gladko tekla...


Nataša, nekaj mi ga je pa res še ostalo iz Štanjela.....Si povabljena na kozarček, nato greva pa še po Marathona...pa okrog Brda. :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#28368
Ja Vlajko ga bomo lahko kar na kakem hribčku v bližini našega bivališča tega malce zvrnili iz vinskega hrama mam mija kak je dober.
Nataša ti povem, da so se še bogovi prijeli za glavo ko so ga zavonjali.
Ker dali jim pa ga nismo ker smo ga še sami imeli premalo.Ker je vsaka kapljica zlata vredna in ga je treba piti z užitkom, tako na izi.Najbolj pa paše na kaki Analizi ali pa po njej :shock: :lol: .
Saj bi ti ga dal za povohat ampak boš morala počakati do Logarske doline. :lol: 8)
Če boš pridna ti bo božiček mogoče kaj prinesel dijo mijo.
ČAO!
Uporabniški avatar
 Bajsi
#28547
Helou!
Kot smo se zmenili, sledi nadaljevanje kulinaričnega razpredanja o praznikih ob koncu leta.
Silvester je, vsaj po mojem ponižnem mnenju, običajno veliko manj svečan in glamurozen praznik od Božiča. Zato tudi nekateri ne posvečamo preveč pozornosti kako svečano naj bi ga proslavili. Pa vendar moraš kaj na mizo postaviti.
Silvester naj bi bil bolj žur, kot kaj drugega. Zato bom, nekaj v skladu s tem, poskušal v nadaljevanju tudi predlagati silvesterski protokol.

S silvestersko večerjo se ne bomo preveč matrali, zato pa bo gurmansko razpoloženje zacvetelo šele naslednji dan s posilvesterskim kosilom, takoj po končanem prenosu novoletnega koncerta dunajskih filharmonikov.
Za sam silvester poskrbimo le toliko, da nas želodci ne opominjajo, da v njih zeva praznina oziroma pazimo, da se nam "pupak ne zalepi za kičmu". Naredimo torej narezek po svojih željah ter poskrbimo za sladico; osebno priporočam sladoled v čim več izvedbah: sadne kupe, ledena kava, palačinke s sladoledom,...
Ostane nam samo še buljenje televizorja, družinske igrice (Človek ne jezi se, Monopoli, Incest, Mlin,...), ples, pijančevanje,... V glavnem, kakor komu paše.

Požrtija torej naslednji dan. Kosilo pa naj bi bilo izgledalo nekako takole:

Porova juha
Pečena kurja stegna brez kosti in kože v smetanovi omaki
Zagorski štruklji
Kitajsko zelje v solati
Bajsijev jogurt


Porova juha
Na olivnem olju prepražimo česen in na kolobarje narezan por. Dodamo pol kocke za kurjo juho in jo razpustimo. Prelijemo z enim litrom vode (za 4 osebe) in zavremo. Odstavimo ter zmiksamo s faličnim mešalnikom. Pustimo, da še kakšnih ¼ ure rahlo brbota, vmes pa dodamo deci smetane za kuhanje in dober ščep mlete posušene bazilike. Če je premalo slano seveda dosolimo.

Pečena kurja stegna brez kosti in kože v smetanovi omaki
Kurja stegna brez kosti in kože lahko kupimo že pakirana pri najboljšem sosedu. Torej, skin&boneless tekače solimo, po želji dodamo mleti ingver in curry, ter jih na olivnem olju z nekaj masla dobro popečemo, da dobijo hrustljavo skorjo. Odstavimo. Zelo rahlo prepražimo česen, razpustimo preostalo polovico kocke za kurjo juho, dodamo zdrobljen ali celi rožmarin (če nismo dodali orientalskih začimb) ter na koncu prevremo s toliko kisle smetane, da bo zadosti omake za vse jedce. Čisto na koncu pa noter butnemo še odstavljeno meso in sok, ki se je nabral na dnu posode. Dušimo še toliko časa, da se meso malo prepoji z omako.

Zagorki štruklji
S pripravo teh štrukljev se ne bomo mučili, ker jih dobiste pri najboljšem sosedu v zamrzovalni skrinji. Kupite pa samo od hrvaške firme Ledo. Ti so edini, ki so zares dobri.
Skuhajte jih po priloženem navodilu. Če slučajno ni omenjeno, kuhajte jih zavite v kuhinjski krpi, nekako tako kot kruhov knedl.

Kitajsko zelje v solati
Brez komentarja! Edino to, poleg soli, popra, olja in kisa, ne pozabite na kumino v zrnju!!

Bajsijev jogurt
Za eno osebo: lončku navadnega jogurta dodajte vrečko vanilijevega sladkorja, dve do tri čajne žlice sladkorja in 0,05 dcl ruma oziroma 1 običajno žlico. Dobro zmešajte, da postane zelo tekoče. Najbolje je, da zmiksate z metlico na faličnem mešalniku.
Nalijte v visok kozarec, za rob pa zataknite rezino pomaranče; tako, za dekoracijo in boljši gušt.

Upam, da bodo matrixovi starci zadovoljni in polnih vampov! Vi pa tudi!
Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 Tatjana
#28558
Dobra ideja! :)

Kitajsko zelje se lepo ujame tudi s hrenovo polivko (jogurt, hren, sol).
Uporabniški avatar
 mare
#28568
Bajsi, recepti so v redu, samo en droben nasvet. Olivnega olja nikar ne praži, saj pri praženju nastanejo trans maščobe (oz. kisline), ki so škodljive, o nenasičenih maščobah in drugih koristnih snoveh pa po pregrevanju olja ni več sledi. Za praženja je bolj zdravo uporabiti druga olja ali celo mast (če nimaš težav s holesterolom). Olivno olje uporabljaj hladno, za solate itd., ali pa ga dodajaj proti koncu kuhanja. Porovo juho pa zelo izboljšaš tako, da po praženju čebule dodaš 1 topljeni sir in ga razpustiš.
Uporabniški avatar
 Bajsi
#28625
Helou!
Mare, hvala za nasvet, vendar pri meni ne pride v poštev.
Živi se samo enkrat, od nečesa pa je tudi treba umreti.
pies: Francozi menijo drugače press
Uporabniški avatar
 Manika
#28758
Tule je moj dolg:

SKUTINE LEDENE KOCKE
(za pekač velikosti cca. 31x23 cm)

TESTO:
250g (Albert/Leibnitz) maslenih keksov
200 g margarine

Piškote zdrobiš oz. zmelješ. Margarino raztopiš in jo poliješ po piškotih. Zmešaš in potlačiš po pekaču (z roko oz. žlico). Pečeš 10 minut pri 170 stopinj.

Vmes pripraviš 1. KREMO, za katero potrebuješ:

0,5 kg skute
4 rumenjake
10-15 dag sladkorja
2 žlici soka sveže pomaranče
2 žlici soka sveže limone
sneg iz 4 beljakov
rum po okusu

Fino zmešaš sladkor, rumenjake, skuto, sok pomaranče in limone, rum in na koncu nežno dodaš sneg. To kremo zliješ na pečeno podlago in pečeš naprej 30 minut na 170 stopinj. Po tem času zliješ v pekač še 2. KREMO, za katero potrebuješ:

3 kisle smetane (po 180g) oz. malo več kot en 500 g-lonček kisle smetane
4 vanilijeve sladkorje (lahko tudi več, odvisno od okusa)

In spet daš v pečico še za približno 10 minut na 150-160 stopinj. Krema ne sme porumeneti.

Daš v hladilnik za nekaj ur. Če zdržiš tako dolgo :wink:.
Uporabniški avatar
 GaGa
#28759
Manika, zdej mi je pa pošteno žal, da se nisem mal pregrešila :cry:

Pa drugič...
Uporabniški avatar
 Manika
#28761
GaGa napisal/-a:Manika, zdej mi je pa pošteno žal, da se nisem mal pregrešila :cry:

Pa drugič...


Mislim, da takrat, ko si ti prišla, tega itak ni bilo več. Smo pojedli takoj po kosilu. :) Tisto, kar je bilo zvečer, je bilo pa nekaj drugega.
Uporabniški avatar
 lojzeP
#28762
tudi tisto zvečer je bilo, hmm, njamsi .... 8)

čestitke izdelovalkam - sej bo še kdaj, enede :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
#28763
Manika napisal/-a:...Tisto, kar je bilo zvečer, je bilo pa nekaj drugega.


Kdaj zvečer? Kaj nekaj drugega? Kje sem pa bil takrat? Ja, sej razumem, ko je Manika videla, kako smo razgrabili kocke, je drugo pecivo raje skrila, da je še kaj za zvečer ostalo, sicer bi ga doletela enaka usoda kot ledene kocke. Zakva pa jest tega nisem vedu? :evil:
Ampak, da je lahko skuta tako dobra.... :shock:
 Nataša
#28767
Fotr, ne hrana, ne hrana. kle je govora že čist o drugih zadevah, tko da v bistvu tut ne pašejo v kotiček mojega predragega Krištumfa iz Gutnihtsdorfendorfa.
Uporabniški avatar
 Fotr
#28768
Nataša napisal/-a:Fotr, ne hrana, ne hrana. kle je govora že čist o drugih zadevah, tko da v bistvu tut ne pašejo v kotiček mojega predragega Krištumfa iz Gutnihtsdorfendorfa.


Ej, zdaj sem pa res že star, mi gre pa samo hrana po glavi in to zvečer, ko je čas za vse drugo, razen za hrano. Ampak za to so krive tiste pregrešne sladkarije in forumske babe, ki pečejo priboljške, namesto, da bi mi osvežile spomin, saj se megleno spomnim, da je nekaj še slajše od slaščic in narahlo se mi svita, da res ne paše v tole rubriko. Pa še volka znam oponašat! :twisted:
Uporabniški avatar
 Manika
#28793
Nataša napisal/-a:Fotr, ne hrana, ne hrana. kle je govora že čist o drugih zadevah, tko da v bistvu tut ne pašejo v kotiček mojega predragega Krištumfa iz Gutnihtsdorfendorfa.


Hrana, hrana, Nataša! Govora je še o drugi skutini sladici, tisti z višnjami. Hm, ne vem, o čem pa ti govoriš? :)
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA