teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Mutant
Se strinjam, da je Tabasco kot kamilice, v primerjavi z "resno" hudimi feferončki in omakcami iz njih... mi je pa dober in ga rad uporabljam, sploh na pizzi... ampak hud pa ravno ni kaj pretirano.

Enkrat sem dobil ene male rumene feferončke - ko sem jih spasiral v omakico so bila eterična olja tako močna, da so hlapi napolnili celo kuhinjo in kdor je stopil notri je v trenutku začel jokat in kašljat... pravi strup... omakca z malo oljčnega olja in soli pa je bila dobra, samo uporabljat jo je bilo treba v homeopatskih dozah... :lol:

A sta navdušenje nad chilliji in tekom kakorkoli povezana?
Uporabniški avatar
 pajo
Vladek napisal/-a:Lonely, tabasco so kamilice v primerjavi z kakšnio home made mešanico jolokie. Dejansko ni primerjave v pekočini.

Pajo glede kaljivosti, ti lahko pritrdim, da so te zadeve res slabo kaljive. S kolegom, ki je dipl. "kmet", sva pred dvema letoma semena nabavila pri kupičili, lani pa v angliji pri http://www.chileseeds.co.uk/, pa je bila kaljivost še slabša. Obakrat nama je sadike vzgojil profesionalec. Pri angleškem semenu pa kolega celo sumi na virusno okužbo semena, saj nekaj sadik nikakor noče rasti. Slovensko seme se je izkazalo kot boljše.

Če boš s temi paprikami kar koli delal npr. kaj takšnega:
http://www.chew.hu/eros_pista/
delaj v dobrih rokavicah, ker te bodo v nasprotnem roke pekle do kosti. Verjel ali ne, "pekočina" je šla tudi skozi slabše rokavice. In nikakor tega ne počni v zaprtem prostoru.

lp

Se strinjam z vsem. Žena dela v zdravstvu tako, da že veva katere rokavice so dobre za te zadeve. :D . Bomo drugo leto probali še kako drugače.
 NUTRICIONIST
Mutant napisal/-a:Enkrat sem dobil ene male rumene feferončke - ko sem jih spasiral v omakico so bila eterična olja tako močna, da so hlapi napolnili celo kuhinjo in kdor je stopil notri je v trenutku začel jokat in kašljat... pravi strup... omakca z malo oljčnega olja in soli pa je bila dobra, samo uporabljat jo je bilo treba v homeopatskih dozah...

:laola
Uporabniški avatar
 pajo
Meni jih je 1x oče zmlel mlinčku za kavo... :D Normalno brez rokavic. Vmes je šel še na WC... Potem je začel še švicati v obraz... Ko sem prišel domov je še vedno bil čisto bogi. Kaj pa imaš to za nekega hudiča ki je tako majno pa hudo? Ebiga paprike.
Uporabniški avatar
 Vladek
No, če koga zanima recept za eno tako domačo mešanico pekočine.

Čilije prerežemo na polovice in obvezno odstranimo semena. Na olju jih na malem ognju dušimo do mehkega, dodamo sol, sladkor in citronko. Vse po občutku in okusu. Ko je zdušeno, zmeljemo s paličnim mešalnikom in vroče vložimo v kozarčke.

Enostavno, pekoče in dobro.

Semena se odstranijo zato, da po zaključku prebave ne peče izpuh.

Zaradi ljubega miru v družini vso posodo in palični mešalnik po uporabi res temeljito operite. Tudi pranja se ni priporočljivo lotiti v zaprtem prostoru.
Uporabniški avatar
 bigk
Pozdravljeni.
Jaz sem letos prvič naročil nekaj semen na tej strani: http://www.pepperseeds.eu . In moram reči, da zelo slabo uspevajo. Po 2 mesecih so zrasli za max 5cm. Sicer sem se tega lotil prvič in je to mogoče normalno, lahko pa, da sem jim na začetku namenil premalo toplote.
Uporabniški avatar
 pajo
Lanska letina super! :D Kaj bo letos ko rabimo sonce ko sahara vodo? Bomo videli. Odvisno torej od sonca in toče. 8 -9 vrst jih imam letos. Lansko so pobrali, da je komaj kaj za mene ostalo. Enako se obeta letos. Če je kak ljubitelj pekočih zadev bi se v jeseni priporočal samo kako seme če ne prosim preveč. :FO:
Uporabniški avatar
 oven
Obožujem pikantne zadeve. Čili pa sloh imam zelo rad, poleg tega je pa še zdrav....recimo poper ni zdrav za nič, ima pa poseben okus in ga ne uporabljam da bi jedi pekle, zato imam raje čili 8)
Med tem tobaska sploh ne maram....ima nek brezvezen okus 8)
Uporabniški avatar
 pajo
Oven boš imel jeseni kak plod ali seme čilija viška?
Uporabniški avatar
 oven
Veš da nimam kaj letos...
Ker, zadeva je takšna da sem lani in redlani nasjal to zadevo
http://www.kupicili.si/sl/trgovina?page ... egory_id=6

Hotel sem nekaj normalno pekočega čeprav je še vseeno zelo pekoča zadeva 8)
Prvo leto ko sem dobil kupljeno seme, je bila zadeva orng pekoča....
Zadrugo leto sem porabil seme od prve letine in se je poznalo, da pikantnost upada.
Letos pa nisem sjal kaj, ker imam še dovolj posušene robe...
Na enaki strani sem vzel še najbol močno čili omako...na flaški piše da je rok trajanja 2 meseca....V hladilniku je že skoraj celo leto in je čist OK...Prav ni mi jasno kako se lahko tako brutalno močna zadeva pokvari v dveh mesecih...Verjetno je napisano to na flaški preventivno zarad kakšne inšpekcije ali kaj podobnega...
Vsekakor pa priporačam izdelke iz omejene strani.
Za drugo leto bom pa že spet nabavil par semen(:
lp
Uporabniški avatar
 pajo
Ekola si probal od Pipa 10ko po jakosti? Če imaš posušeno potem je kako seme je? Lansko letino sem vso zmlel v kavnem mlinčku. Sem mislil, da mi bodo sinusi čisto fuč.
 xerx
Uh, čiliji so droga... ;) Jaz sem začel s parimi sadikami, letos pa jih je na njivi že dobrih 400. Gojim pa vse od Jalapenotov do Morug. se pravi od 10k SCU do 2M SCU :). Rodijo pa kljub suši in vročini izredno dobro, tako da imam kar nekaj robe viška. Če se komu zaželi svežih mi lahko piše na: za.cilije/@/gmail.com (brez "/" znakov).
Nazadnje spremenil xerx, dne 21 Avg 2013, 16:18, skupaj popravljeno 1 krat.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA