Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Dolgi
Pozdravljeni TF-jevci!
Zanima me cca koliko KM naj bi pretekel tedensko, če bi se hotel pripraviti na 42km?
Prosim za vaše nasvete, izkušnje...
Hvala, pa dober tek :wink:
Sem tut jz med začetniki..ampak recimo, lahko ti povem, kk moj program za ljubljansko 42ko zgleda zdaj v začetku...v 3. tednu priprav sem pretekel cca. 40km. Začel sem pa z malo čez 20km/teden. Zdaj sledi 3 tedne rahlega večanja razdalje tedenske tja do 50km/tedensko, potem pa šele preko 70km/tedensko, pa še to samo 3 tedne in največ do 2 tedna pred maratonom, ko pretečem tut 2x preibližno tako razdaljo kot je maraton, da telo dobi občutek, kak maraton sploh zgleda. :D

Za začetnika, da bi moral pretečt 80km/tedensko u štartu je IMHO prehuda...to ne bo šlo skozi brez poškodb in težav po moje. :|

Postopoma večat razdalje..druge rešitve ni.
 Dolgi
No sej nečesa podobnega sm se tud sam lotu... Sej ne da ne bi blo fajn laufat 80km+/teden sam zame je to zaenkrat še znanstvena fantastika k bi se po tretjem tednu sesulo telo :shock:
Tud sam bom postopoma večal km, tako da pridem nekje do 80+, potem pa padec v zadnjih dveh tednih pred LM42.
Pa upam da se vidimo na progi in na cilju :D
Uporabniški avatar
 ris9
Je pa itak vse povezano tudi s časom, ki ga hočeš doseči na noločeni razdalji. Dexi je napisal 2x več kot predvidena razdalja, kar seveda ne pomeni 20km, če imaš na 10km visoke cilje :D :D Je pa dejstvo da za maraton moraš kar precej km "naštepat" na teden. Je pa bistvo, da poslušaš telo kajti kaj kmalu pride do nadležnih poškodb, ki te za kar nekaj časa oddaljijo od teka. Se pa strinjam z vpisom Mateja: postpoma pa na "zihr" 8) 8)
Seveda pa se kilometraža z višjimi cilji viša in tudi bolj "zapletena" ta kilometraža rata hihi...
Dolgi napisal/-a:Sej ne da ne bi blo fajn laufat 80km+/teden sam zame je to zaenkrat še znanstvena fantastika k bi se po tretjem tednu sesulo telo :shock:
Tud sam bom postopoma večal km, tako da pridem nekje do 80+, potem pa padec v zadnjih dveh tednih pred LM42.
Pa upam da se vidimo na progi in na cilju :D

Niti slučajno ne bi zdržal 3 tedne, razen če se nisi že do sedaj kar dosti ukvarjal s tekom in športom nasploh, verjemi, ni šans, da bi zdržal 3 tedne...pa ne mislim nič slabega s tem, samo tek na dogle proge ni šala.. :wink:

Ne vem, jz sem pregledal kar nekaj programov in nikjer nisem zasledil, da bi človek "moral" pretečt recimo 80km/teden če trenira za maraton...dejansko sem šel pogledat recimo moj program (Asics) in program Jeffa Galloway-a (Od jogginga do maratona) in se ne razlikujeta dosti po razdaljah/teden in niti en sam samcat teden ne pridem na razdaljo večjo kot je 55 km/teden.

Je pa res, da se z višjimi cilji kar se časa tiče, veča tudi obseg treninga..to je res. A midva sva začetnika...torej, jz ne bom niti slučajno za svoj 1.maraton tekel +80km/teden.

Če je to napačna ali prava odločitev, boma pa videla 28.oktobra. Upam, da v cilju! :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
...za končati 42 km je dovolj tudi ta tvoja razdalja. Za preteči tako, da rečeš, da si tekel, pa sigurno premalo. Mislim, da ta dvojna razdalja ni pretirana, saj jo v okviru programa ponavadi dosegaš samo par tednov, vse ostalo je manj. Govorim o rekreaciji.
 Klavdij
Če povzamem po podatkih za 20 tedensko pripravo za maraton na strani Laufszene.de:
Marathon in 4:00 Std

Voraussetzung:

1 Jahr Lauftraining
1 Std am Stück laufen können
10 km in 50 min
50 bis 70 km / Woche in 4 Trainingseinheiten

Marathon in 3:45 Std

Voraussetzung:

Marathon in 4:00 Std
10 km in 47 min
60 bis 80 km / Woche in 4-5 Trainingseinheiten

Marathon in 3:30 Std

Voraussetzung:
Marathon in 4:00 Std oder 3:45 Std
10 km in 44 min
70 bis 90 km / Woche in 5 Trainingseinheiten

Marathon in 3:15 Std

Voraussetzung:
Marathon in 3:30 Std
10 km in 41 min
75 bis 95 km / Woche in 5 Trainingseinheiten

Marathon in 3:00 Std

Voraussetzung:
3 Jahre Lauferfahrung
Marathon in 3:15 Std
10 km in 38 min
80 bis 110 km / Woche in 6 Trainingseinheiten

Se pravi
pomembna je tekaška zgodovina, najmanj eno leto teka,vse ostalo pa je odvisno od ciljnega končnega časa.
OK, s tem se strinjam...potem pa rečmo, da si zada začetnik cilj da preteče maraton v 3h30min...je torej dovolj pretečt v dveh tednih na vrhuncu programa 55km/teden, ostalo pa med 30-40km/teden?

Ne vem, jaz sploh nimam denimo občutka s temi časi, kolk bi naj bi dober rekreativen čas za enga rekreativca na maratonu...3ure,3,5ure,4ure? Pač glede na vaše izkušnje...? V kakem času ste vi pretekli vaš prvi maraton? :D
Uporabniški avatar
 ris9
Tistole Nemško je kar nekaj... Moj čas 2:42 v manj kot enem letu rednega teka je dokaz tega...
Aja pa tistele tedenske kilometrine so tudi pretirane! 80km ali več na teden ni tako enostavno..
Le pogumno v tek pa itak da boš pretekel LM42 pa tudi sigurno boš zadovoljen...
 Dolgi
Tud sam sem pregledal dosti programov in razen nekaj advance variant nikjer nism zasledil neke enormne količine teka... Mislim da če na vrhuncu tečeš okoli 80km je to za začetnika vrh glave, pa mislim preteči tako da bom tekel.
O času sicer nerad govorim, samo računam pod 4. urami, koliko je pa dober čas za prvič je pa zeloooo relativno in odvisno od posameznika...
 Klavdij
Tudi sam mislim , da se pri amaterskem teku ne gre preveč obremenjevati z tedensko količino teka, vendar neka pravila sigurno obstajajo.
Dosežek preteči maraton v enem letu teka v času 2 uri 42 min, pa je izjemen dosežek,
katerega po mojem mišljenju le redko doseže, tako da za to iskrene čestitke.
Kajti to pomeni , da tečeš 5 km pod 17 min, 10 km pod 35 min in 1/2 maraton nekje pod 1 uro 18 min.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
moja teorija je (z ozirom na to, da ti čas ni pomemben), da moraš kak mesec pred tekmo bit v stanju prelaufat najmanj 35km v enem kosu. če ti to ne uspe potem raje ne hodi na maraton.
Uporabniški avatar
 StaraKost
ris9 napisal/-a:Tistole Nemško je kar nekaj... Moj čas 2:42 v manj kot enem letu rednega teka je dokaz tega...
Aja pa tistele tedenske kilometrine so tudi pretirane! 80km ali več na teden ni tako enostavno..

... to sigurno ni cela resnica. Manjka podatek o tem, kaj si počel pred tem?
Tudi jaz sem pretekel svojo prvo polovičko po samo 4 mesecih rednega treninga teka in to v času 1h:40':07'' pri 63 letih, prej sem tekel samo občasno. Če ne povem kaj sem počel pred tem, je to napačno izhodišče tudi za večino mladine, da ne govorim za tiste 60+.
Uporabniški avatar
 ris9
StaraKost napisal/-a:
ris9 napisal/-a:Tistole Nemško je kar nekaj... Moj čas 2:42 v manj kot enem letu rednega teka je dokaz tega...

... to sigurno ni cela resnica. Manjka podatek o tem, kaj si počel pred tem?
Tudi jaz sem pretekel svojo prvo polovičko po samo 4 mesecih rednega treninga teka in to v času 1h:40':07'' pri 63 letih, prej sem tekel samo občasno. Če ne povem kaj sem počel pred tem, je to napačno izhodišče tudi za večino mladine, da ne govorim za tiste 60+.

Saj jest sem napisal kaj piše tam na tistem Nemškem planu al kar kol že je... Tam piše tekaške zgodovine... Marsikdo tekaške zgodovine nima pa kar hitro napreduje. Se pa strinjam da je zelo odvisno kaj si počel pred tem. Jaz zase vem, da sem bil aktiven, tudi tekel sem nekaj malega... Je pa dejstvo, da če se kdo z zmerno težo loti malo bolj "resno" teka hitro napreduje... Seveda se napredek enkrat sigurno ustavi, ker v neskončnost itak ne gre.
Izhodišče je pa čim več počasnega teka na začetku, vsaj jaz tako mislim (oziroma še bolj čim bolj pogosto tek pa tudi če po malo)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA