prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 dexi27
Jaz jih mam, pa jih nič kaj ne šparam, tečem po asfaltu pa tud po makadamu, za enkrat dobro prenašajo vseskupaj imamjo pa zdaj 480 km, tak da men služijo za enkrat super 8)
 DeLTa
Spoštovani,

prebral sem celotno temo ON, sedaj pa bi vsem tistim uporabnikom ON copat postavil nekaj vprašanj:

Do sedaj sem uporabljal addidas supernova glide 3, sumim, da jih bo potrebno menjat, ker me neznnosno boli golenska mišica, kot tudi pečejo me stopala (copati imajo preko 1500km).

Glede ON me zanima ali imajo v primerjavi z zgoraj omenjemi copati boljše blaženje, namreč kupiti želim kar se da dober copat (z maksimalnim blaženjem) sem tudi delni pronator, tečem pa asfalt + makedam in zelo malo gozd. Moji teki so 10-21 km, in tečem s tempom tam okrog 5.00.

Imamapa ravno mejnih 75-77 kg, če so ON primeren copat me nadalje zanima kateri model bi bil na zgoraj podane podatke zame najprimernjši.

Za vse odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Dejan
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... jaz imam Cloudrunner "rumene" (modri so stari model), čeprav bi z ozirom na težo lahko vzel, tudi kaj lažjega. Z njimi sem po okoli 600 km, zelo zadovoljen. Tečem tako kot ti, večinoma po asfaltu, makadamu .
Uporabniški avatar
 dexi27
Jaz mam te tazelene res je da laufam večina po asfaltu vseen pa se najde kaki 15% tud makadama in za enkrat vse OK 8) . Aja imajo pa blizu 500 km.
 DeLTa
Torej blaženje je super predvidevam, za mojo kilažo so primernejši surfer ali runner?
Uporabniški avatar
 StaraKost
... če ti je blaženje zelo pomembno, potem sigurno runner.
 DeLTa
G. Stgara kost, vi ste krivi, da sem kupil ON:)

Zanimiva situacija, danes sem sem okrog 8:10 zjutraj peljal v intersport kupit teniske, in na semaforju preko ceste leti (tam poleg lekarne Lah) gospod srednjih let, pogledam obutev in vidim rumene ON takoj sme vedel, da ste to vi, torej mi je usoda povedala katere teniske kupit.

Sem šel nato v intersport in doživel gromko razočaranje, imajo 10 parov tekaških superg od tega jih je 5 za offfroad, katastrofalno sabo založeno.

nato sem se podal v iskanje trgovine enim, ki nisem imel pojma kje je. S pomočjo strica googla sem jo relativno hitro našel. No, nato sem pa preizkušal ON copate, in že pri samem preizkuso sem bil zelo zadovoljen z občutkom na nogi. Glede na to da imam 75-77 kg, sem se odločil za lažji copat in sicer cloudserfer. sivo oranžen model, komaj čakam, da ga zvečer preizkusim, mogoče mi pa bo pomagal, da bom kaj hitreje tekel, moram kar rečt, da sem tiste sorte tekača, ki prvih 70% teče po prstih pol pa ko več ne gre pa kar malo na peto tečem:). Edino 1 stvar me skrbi sem delni pronator, ne sicer prehud ampak delno pa mi obrača nogo navznoter, tile ON so namreč brez kakeršnekoli podpore, upam, da nebo to problem, saj me že zdaj pokostnica boli in to precej, + golenske mišice odkar sem imel poškodav levi gleženj zgleda, da podzavestno bolj obremenjujem desno nogo.

Vsekakor javim zvečer več.
Uporabniški avatar
 StaraKost
DeLTa napisal/-a:Zanimiva situacija, danes sem sem okrog 8:10 zjutraj peljal v intersport kupit teniske, in na semaforju preko ceste leti (tam poleg lekarne Lah) gospod srednjih let, pogledam obutev in vidim rumene ON takoj sme vedel, da ste to vi, torej mi je usoda povedala katere teniske kupit.

...res je, takrat sem se že vračal s treninga teka ob Dravi. Hvala za tisto "srednjih" let. Jih je kar nekaj preveč za "srednja" leta.
 Gionni
Sem mnenja, da izbira superg glede na težo (več ali manj kot 75kg) ni edina rešitev. Bolj všeč mi je delitev, ki sem jo opazil na uradni strani: http://www.on-running.com/index.php?article_id=1

Delitev glede na hitrost vašega teka (tempo na 1 km):
Cloudracer: hitreje od 4min/km
Cloudsurfer: 4-5min/km
Cloudrunner: 5-6min/km
Cloudster: počasneje od 6min/km
Uporabniški avatar
 jedrnat
Gionni napisal/-a:Sem mnenja, da izbira superg glede na težo (več ali manj kot 75kg) ni edina rešitev. Bolj všeč mi je delitev, ki sem jo opazil na uradni strani: http://www.on-running.com/index.php?article_id=1

Delitev glede na hitrost vašega teka (tempo na 1 km):
Cloudracer: hitreje od 4min/km
Cloudsurfer: 4-5min/km
Cloudrunner: 5-6min/km
Cloudster: počasneje od 6min/km

Kaže, da so pri On spremenili pomagalo za odločitev. Prej je bil kriterij teža tekača, zdaj pa zmogljivost tekača. Vsekakor marketinško iznajdljiv kriterij (zagnan začetnik bi tako v nekaj letih pokupil vse njihove modele...). Izkušen tekač bo takoj vedel kaj kupiti (ker pozna svoje čas/km), začetnik pa ne (so mu kg bližji).
Uporabniški avatar
 Vreme
Res malo čuden kriterij. Kaj pa če tvoje trening zahteva,da enkrat tečeš 4:30, drugič pa 6:30 min/km :shock:

Pa sem do sedaj mislil,da imajo odlično razdelan kriterij za nakup copat :?
 malozašalo
zdravo. v zadnjem času med tekom in pa po njem občutim bolečine v mečih (predvsem spodnji del). Standardne razdalje ki jih tečem se gibljejo med 10-20, teren raznolik (odvisno od izbrane proge), na katerih pa do sedaj nisem imel problemov z bolečinami. Glede na prebrano sem naredil zaključek, da so te čevlji številnim pomagali omilite bolečine nastale pri teku, zato se sedaj, pred nakupom novih superg za urejeno podlago, sprašujem če bi bila morda to tudi zame najboljša rešitev. S copatom imam večinoma namen opravljati teke 10-20 km po asfaltu, kdaj pa kdaj tudi kašen daljši tek (maraton) in pa seveda nekaj tekem letno. Še ena od stvari, ki me malenkost bega pa je izbra modela, saj s težo padem ravno nekje v mejo (75kg) :D zato bi biu vesel mnenja uporabnikov ONk in pa seveda tudi vseh ostalih. :) najlepša hvala za odgovore ;)
lp
Uporabniški avatar
 jedrnat
malozašalo napisal/-a: Še ena od stvari, ki me malenkost bega pa je izbra modela, saj s težo padem ravno nekje v mejo (75kg) :D zato bi biu vesel mnenja uporabnikov ONk in pa seveda tudi vseh ostalih. :) najlepša hvala za odgovore ;)
lp

Na podlagi pretečenih skoraj 600km v Clodsurfer (imam med 70-75Kg) bi ti svetoval, da za trening uporabljaš Cloudsurfer. Moja izkušnja je, da imam odkar tečem v teh copatih dejansko manj utrujene noge in sklepe (tečem 4 tedensko). Ugotovil sem tudi, da pri tekih hitrejših od 4:30 min/km pri Cloudsurferju moraš dejansko vložiti več napora, da vzdržuješ hitrost, kot pa pri drugih (bolj minimalističnih) copatih. Razlagam si, da blažilni oblački zmanjšujejo odrivnost. Za tekme kjer pričakujem tek hitrejši od 4:30 min/km zato obujem druge copate (Saucony Kinvara). Pravzaprav na nobeni tekmi ne tečem v Cloudsurferju.
 malozašalo
torej praviš da niso primerna za tekmovanja? ker pač bi rabu kar se tega tiče univerzalen copat (imam vedno dvoje tekaške: za po neurejenem terenu in pa urejenem, oboji pa morajo biti primerni tako za treninge kot za skupinske tekaške preizkušnje)
mogoče priporočaš kašno drugo firmo copat, ki bi ublažila moje bolečine med tekom, hkrati pa bi bili še vedno dovolj trdi za tekmo? :P sicer pa se mi ONke tudi po izgledu izjemno dopadejo, tako da se jim bo kar malo teško odrečt če se odločim za kaj drugega :D
Uporabniški avatar
 jedrnat
malozašalo napisal/-a:torej praviš da niso primerna za tekmovanja? ker pač bi rabu kar se tega tiče univerzalen copat (imam vedno dvoje tekaške: za po neurejenem terenu in pa urejenem, oboji pa morajo biti primerni tako za treninge kot za skupinske tekaške preizkušnje)

Jaz sem jih za tekmovanje obul samo enkrat (21km spomladi) in na isti progi dosegel za 8 minut slabši čas kot lansko leto, ko sem tekel v Saucony Kinvara (pa sem letos v boljši formi kot lani). Ne morem reči, da je vsega "kriv" copat, čeprav nekih drugih pomembnih objektivnih vzrokov ne najdem. Ampak od takrat naprej za treninge uporabljam Cloudsurfer, za tekme pa Kinvaro (računam, da bom jeseni šel povprečno pod 4:30min/km na 21km).
Poleg mehanike/fizike z odrivom gre tu tudi za psihologijo...ko za tekmo obuješ drug copat (z manj blaženja) je to takoj tudi psihološki plus.

malozašalo napisal/-a:mogoče priporočaš kašno drugo firmo copat, ki bi ublažila moje bolečine med tekom, hkrati pa bi bili še vedno dovolj trdi za tekmo? :P sicer pa se mi ONke tudi po izgledu izjemno dopadejo, tako da se jim bo kar malo teško odrečt če se odločim za kaj drugega :D

V primeru univerzalnega copata boš moral iti v kompromis: dovolj veliko blaženja za treninge in dovolj malo blaženja za tekme. Tukaj je uveljavljen koncept "heel-to-toe offset 4mm". Če je razlika 4mm (npr. 12mm peta, 8mm prednji del), potem spada copat v kategorijo za tek po prednjem delu stopala. Če obvladaš tehniko teka po prednjem delu stopala potem bi takšnen copat lahko bil zate "univerzalni" (torej edini). Preden sem šel na dva copata sem kot takega "univerzalnega" uporabljal Saucony Mirage, ki ustreza temu konceptu. Ampak v tej kategoriji imaš velik izbor različnih proizvajalcev.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 27

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA