Prve tekaške korake sem naredil z Nike copati, okoli 10 let nazaj. Ko sem se resno posvetil teku, sem kupil copate Asics kayano 13 in od takrat drugega kot ASICS ne kupujem.
Model 1110...1170 (ja, tekel sem na vseh

) uporabljam za izteke ( med 6 in 14km) hitrost teka med 4.00 in 4.20min/km , tempo teke in pa tudi fartleke. Odvisno od razpoloženja in težavnosti treninga. Uporabljam jih za asvalt ali pa "moj" PST (zbit pesek). Uporabljam ga tako poleti kot pozimi.
Kayano13,14,16: copati, na katere me vežejo lepi spomini, saj sem z njimi naredil prve tekaške kilometre. Copati so zelo blaženi. Ker se pa je moja tehnika skozi leta izboljšala ter tako spremenila (že dolgo ne stopam več na peto, ampak je težišče na sprednjem delu stopala) so mi copati postali pretežki in jih ne uporabljam več. Zamenjal sem jih z modelom 2160
2160, 2170: copat, katerega zaradi dobrega blaženja uporabljam za dolžine (14 do 36km), hutrost teka med 4.15 do 4.30, ko pa čutim, da so stopala utrujena jih pa uporabim tudi za počasne izteke (to se sicer zgodi redko). Podlaga so gozdne poti, asvalt, makedam... Copat je dobro blažen, ni pa pretežak. Seveda ga uporabljam tako poleti kot po zimi. Sneg ni bil še nikoli ovira.
gel DS TRAINER14,15,17: ta model uporabljam za intervalne treninge na stadionu, tudi tempo teke in fartleke. Z njimi sem odtekel tudi že nekaj polmaratonov. Copat je dovolj lahek hkrati pa ima še vedno nekaj blaženja. S trainercam tečem po tartanu, makedamu, asvaltu, tako poleti kot pozimi.
Racerke, že kar stare, sem si nabavil za maraton, mislim da štiri leta nazaj. Dober copat, sem jih pa zamenjal za
HYPERSPEED; lahki, odzivni copati, katere uporabljam samo za tekme: 10, 21, 42, redko kdaj pa za kakšne res hitre intervale na stadionu. S hyperspidkam sem v Barceloni letos tekel 2.36,40. Imel sem jih tudi na letošnjem ljubljanskem maratonu, kjer so se v mrazu dobro odrezale. Tudi mokrota mi ni naredila oz.pridelala ničesar, torej brez žuljev
Bom pa verjetno po letošnji sezoni zamenjal model in probal kaj drugega, nagibam se k asics TARTHER, ali pa pa DS sky speed. Malo zaradi same spremembe in pa tudi zato, ker bi rad probal malo trši copat, da bom še hitrejši
Upam da bo zgoraj napisano komu v pomoč pri izbiri.
Enkrat asics vedno asics