To je bil trend zadnjih par let, ko je bosonogi/minimalistični tek prišel v modo. Zdaj se stvar nekoliko umirja. Sam nimam nič proti bosonogemu/minimalističnemu teku, zdi se mi dobra stvar, če veš za kaj se gre in se v to ne podaš fanatično v smislu, da je to zdaj tisto razkritje, ki bo odpravilo vse probleme teka - to je pač drug stil teka, ki je čisto ok, niso pa vsi drugi zaradi tega slabi/nevarni, ki te bodo spravili v invalidnost. Predvsem je treba poslušati svoje telo in prepoznati znake, kdaj počivati, ter pametno trenirati (ne prehitro, preveč, naenkrat).
Glede pretnje diferenciala med peto in prsti - glej profesionalni tekači tečejo npr. v Adidas Adios 2, ki ima npr. 9mm offseta, pa vseeno pristajajo na celem podplatu oz. s sprednjim delom. Način pristajanja je odvisen tudi od dolžine tvojega koraka, od tega, da ne steguješ noge preveč naprej in tako pristajaš s peto ter se še bremzaš zraven, ampak da noga na tla udari pod tvojim težiščem.
Minimalistični čevlji lahko pomagajo pri tem, ker je manj blaženja v peti. Je pa potem več stresa na mečih, ki se morajo postopoma utrditi, in na ahilovi tetivi (če se ne motim). Biti moraš tudi previden iin začeti počasi, da ne utrpiš poškodb (mišic, kosti ipd.).
Odloči se, kateri čevelj ti najbolj ustreza in kupi tistega in išči uravnotežene nasvete ter ne podlegati preveč zavzetim mnenjem, ki predvsem izražajo navdušenje, ki je podkrepljeno s čustvenim (ne pa argumentiranim) izključevanjem drugega. Če bi rad šel v minimalizem, kul, če bi rad imel blažene čevlje (preveč blaženih ti, če nimaš zdravstvenih težav, tudi sam ne bi priporočal

), tudi v redu, tisto, kar je pomembno je, da delaš na svoji formi oz. stilu teka in to boš lahko naredil v katerihkoli čevljih.
stepsi napisal/-a:Res hvala za odgovore, upam da se še kdo okorajži. Rad bi namreč dobro blažene copate, a ko bereš vse mogoče teorije se sliši skoraj grožnja bosonogcev, da se z blaženim skoraj da ne da pravilno teči. Sedaj se mi zdi da to le ni tak velik problem, da le ni peta preveč dvignjena. Kolikor pa sem opazil gredo vsi proizvajalci tekaške obutve v smeri skoraj enake višine podplata spredaj in zadaj - govorimo le o nekaj mm razlike
Edino problem je teči po sprednjem delu podplata (mislim za prvi dotik) zelo počasi, imaš občutek kot da se boš zvrnil na nos
Se priporočam še za kakšno dobro mnenje o copatih ON, bom pa tudi v fazi učenja naredil kakšen km v minimalki, tam res ni potuhe in za učenje se mi zdi da pa ne mroe biti slabo.