prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
uspelo
sicer sem imel mokre noge, saj copati nimajo membrane za zaščito pred vodo.
Super.
 malozašalo
jaz pa sem se zaradi vremena malo ustrašil da bom uničil (skoraj čisto nove...v njih pretekel okoli 100km) ON-ke in sem zato raje odločil za starejše najkice. potem ko sem videl stanje terena (se mi zdi da ni blo tako hudo) mi je bilo kar malo žal, ampak saj bojo pa drugo leto prišle na vrsto :)
lp
 spela*
raziskovalec napisal/-a:Opravil z njimi maraton. Presenetljivo dobro so se obnesle, celo suhe noge sem imel do 35 km, ko me je nekdo uspel zaliti od zgoraj. Za asfalt so zakon, zame pa po poškodbi tudi prava rešitev.

Da pretečeš maraton, je skoraj še najmanj odvisno od copat. Če sem ga jaz pretekla s svojimi novimi salomonkami, že lahko to rečem. :wink: Pustimo ob strani to, da so me bolele noge že na 8. km, da zaradi žuljev še vedno težko hodim v navadnih čevljih (v tekaških supergah pač ne - če izvzamem navedeni par) in da sem zaradi težkih nog že po treh kilometrih odmislila svoj časovni plan - ampak preteči se ga da! Pravzaprav sem prepričana, da bi ga lahko pretekla tudi v navadnih čevljih (brez pete). Edino bosa tega ne bi mogla, zaradi podplatov. :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
spela* napisal/-a:
raziskovalec napisal/-a:Opravil z njimi maraton. Presenetljivo dobro so se obnesle, celo suhe noge sem imel do 35 km, ko me je nekdo uspel zaliti od zgoraj. Za asfalt so zakon, zame pa po poškodbi tudi prava rešitev.

Da pretečeš maraton, je skoraj še najmanj odvisno od copat. :D

Če bi natančno prebrala tisto, kar si citirala, bi hitro ugotovila, da je tvoj odgovor napačno adresiran. Nikjer ni rečeno, da so copate razlog, da je sploh lahko pretekel maraton.
Tako kot so meni razlog, da lahko z njimi komot in brez posebnih bolečin, pretečen polmaraton, kljub kronično poškodovanim palčnim sklepom, tako so tudi raziskovalcu očitno zakon, po poškodbi.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
StaraKost napisal/-a:
spela* napisal/-a:

Če bi natančno prebrala tisto, kar si citirala, bi hitro ugotovila, da je tvoj odgovor napačno adresiran. Nikjer ni rečeno, da so copate razlog, da je sploh lahko pretekel maraton.
Tako kot so meni razlog, da lahko z njimi komot in brez posebnih bolečin, pretečen polmaraton, kljub kronično poškodovanim palčnim sklepom, tako so tudi raziskovalcu očitno zakon, po poškodbi.

Stara Kost, prav imaš. Verjetno bi maraton končal tudi v kakšnih drugih copatih, v navadnih čevljih pa prav gotovo ne. A za moje koleno so bile copate s takšnim blaženjem ta dan (naj)bolj primerne. Morda gre tudi za psiho in da sem z njimi obremenjeval obe nogi enako. Sicer sem pred dvemi leti malce poskusil z copati z minimalističnim blaženjem (na razdaljah do 10 km), sedaj pa sem zašel na drugo skrajnost. ON-ke blažijo nekako tudi horizontalno in ne le vertikalno, kar mojemu kolenu očitno ustreza. So pa res dragi copati in po 100 km sem na zadnjem desnem oblačku že opazil, da sem zlizal profil oblačka, ki je narisan na loku (oblačku samem). Bom poročal, kdaj mi bo ta obroček (jki je sicer debel nekaj mm) razpadel (da vidim, če res pri 800-1000 km), a to ne bo kmalu saj jih bom uporabljal le za dolge proge.
 spela*
StaraKost napisal/-a:
spela* napisal/-a:

Brez skrbi, da sem natančno prebrala. Če bi pa ti natančno prebral moj tekst, pa bi videl, da Raziskovalcu nikakor ne oporekam mu napotujem, pač pa sem njegov tekst uporabila le kot iztočnico za svojo misel.
:wink:
Uporabniški avatar
 stepsi
Pozdravljeni,

ker imam kar nekaj težav s kolki in križem (po 2 letih rednih vaj na srečo vse manj :D ) sem po 2 letni pavzi zopet pričel teči. Pa kar gre, a sem se lotil raziskovati kateri copati bi bili idealni. Tako sem naletel tudi na Cloudrunerke na eni strani in minimalke (res te prisilijo v povsem drugačen - baje bolj pravilen tek) na drugi. Bolj kot copati me muči tehnika teka, ker sem po večih letih ugotovil - da ne tečem pravilno oz. da tečem tako kot večina - na peto. Vsi copati do sedaj so mi to omogočali če ne celo vsiljevali.

Zato se mi sedaj poraja vprašanje (preden grem v investicijo ON copat) ali je tek na sprednji del stopala pri teh močno blaženih copatih normalno mogoč ali pa je peta zopet preveč dvignjena. Kdo bi to bolje vedel kot pa VI uporabniki :wink: .

Vesel bi bil vaših mnenj na to temo, mislim da boste pomagali še komu drugemu, ne samo meni.

Torej, rad bi združil pravilno tehniko teka in pa močno blaženje. Hitrost je drugotnega pomena. Planiram teke do 10km, mogoče 1x letno 21.

Hvala vam že v naprej.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
stepsi napisal/-a: Zato se mi sedaj poraja vprašanje (preden grem v investicijo ON copat) ali je tek na sprednji del stopala pri teh močno blaženih copatih normalno mogoč ali pa je peta zopet preveč dvignjena. Kdo bi to bolje vedel kot pa VI uporabniki :wink: .

Peta je prirezana, ne dvignjena.
Nimam občutka, da bi bili to "močno blaženi copati". Res je, da so blaženi, vendar to blaženje daje posebno ugoden občutek pri mehkem teku na sprednji del stopala.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
ZdravkoC napisal/-a:
stepsi napisal/-a: Zato se mi sedaj poraja vprašanje (preden grem v investicijo ON copat) ali je tek na sprednji del stopala pri teh močno blaženih copatih normalno mogoč ali pa je peta zopet preveč dvignjena. Kdo bi to bolje vedel kot pa VI uporabniki :wink: .

Peta je prirezana, ne dvignjena.
Nimam občutka, da bi bili to "močno blaženi copati". Res je, da so blaženi, vendar to blaženje daje posebno ugoden občutek pri mehkem teku na sprednji del stopala.

Točno to, blaženje ni zelo zelo, pač pa je nekako drugačno, kot pri klasičnih copatih. Stepsi, pojdi v trgovino pomeri in steci in začutil boš, o čem govorimo. Definitivno pa te copate ne silijo na tek po peti.
 vroom
Če bi se rad naučil teči po sprednjem/sredinskem delu stopala, potem je morda bolje, da si na kakšni akciji kupiš t. i. minimalistične copate (Merrel, Vivo, FiveF ali pa kakšne tekmovalne copat oz. racing flats), ki nimajo nobenega oz. minimalno blaženja in z njimi vsake toliko časa, enkrat do dvakrat na teden npr., tečeš po pet - deset minut (lahko pa tudi več, ko se navadiš). Tam bo veliko večja verjetnost, da boš pristajal na sprednjem delu stopala, ker ni blaženja v peti in ti bi pristajanje na peto hitro začelo povročati bolečine (če slučajno tečeš na tekaški stezi, npr. v fitnesu, potem pa itak lahko slišiš, kdaj začneš udarjati s peto).

To pač kombiniraš s svojimi navadnimi copati (ni ti treba iti v minimalizem, to lahko imaš samo kot pripomoček, ki ga uporaiš vsake toliko). Tudi tisti copati, ki imajo velik diferencial med petnim in prstnim delom, gre vseeno ponavadi le za 12-13 mm, kar ni toliko, da bi onemogočalo pravilno tehniko teka, če si se je seveda prej naučil.
Uporabniški avatar
 stepsi
Res hvala za odgovore, upam da se še kdo okorajži. Rad bi namreč dobro blažene copate, a ko bereš vse mogoče teorije se sliši skoraj grožnja bosonogcev, da se z blaženim skoraj da ne da pravilno teči. Sedaj se mi zdi da to le ni tak velik problem, da le ni peta preveč dvignjena. Kolikor pa sem opazil gredo vsi proizvajalci tekaške obutve v smeri skoraj enake višine podplata spredaj in zadaj - govorimo le o nekaj mm razlike :wink:

Edino problem je teči po sprednjem delu podplata (mislim za prvi dotik) zelo počasi, imaš občutek kot da se boš zvrnil na nos :D

Se priporočam še za kakšno dobro mnenje o copatih ON, bom pa tudi v fazi učenja naredil kakšen km v minimalki, tam res ni potuhe in za učenje se mi zdi da pa ne mroe biti slabo.
Uporabniški avatar
 Wega
Tudi jaz sem navlečen na ONke. Enostavno me je vse skup nehalo bolet in še po klancih (dol) mi gre lažje. Je pa res da so menda (!) malo počasnejše, kar je pa zame popolnoma nepomembno.
 vroom
To je bil trend zadnjih par let, ko je bosonogi/minimalistični tek prišel v modo. Zdaj se stvar nekoliko umirja. Sam nimam nič proti bosonogemu/minimalističnemu teku, zdi se mi dobra stvar, če veš za kaj se gre in se v to ne podaš fanatično v smislu, da je to zdaj tisto razkritje, ki bo odpravilo vse probleme teka - to je pač drug stil teka, ki je čisto ok, niso pa vsi drugi zaradi tega slabi/nevarni, ki te bodo spravili v invalidnost. Predvsem je treba poslušati svoje telo in prepoznati znake, kdaj počivati, ter pametno trenirati (ne prehitro, preveč, naenkrat).

Glede pretnje diferenciala med peto in prsti - glej profesionalni tekači tečejo npr. v Adidas Adios 2, ki ima npr. 9mm offseta, pa vseeno pristajajo na celem podplatu oz. s sprednjim delom. Način pristajanja je odvisen tudi od dolžine tvojega koraka, od tega, da ne steguješ noge preveč naprej in tako pristajaš s peto ter se še bremzaš zraven, ampak da noga na tla udari pod tvojim težiščem.
Minimalistični čevlji lahko pomagajo pri tem, ker je manj blaženja v peti. Je pa potem več stresa na mečih, ki se morajo postopoma utrditi, in na ahilovi tetivi (če se ne motim). Biti moraš tudi previden iin začeti počasi, da ne utrpiš poškodb (mišic, kosti ipd.).

Odloči se, kateri čevelj ti najbolj ustreza in kupi tistega in išči uravnotežene nasvete ter ne podlegati preveč zavzetim mnenjem, ki predvsem izražajo navdušenje, ki je podkrepljeno s čustvenim (ne pa argumentiranim) izključevanjem drugega. Če bi rad šel v minimalizem, kul, če bi rad imel blažene čevlje (preveč blaženih ti, če nimaš zdravstvenih težav, tudi sam ne bi priporočal :) ), tudi v redu, tisto, kar je pomembno je, da delaš na svoji formi oz. stilu teka in to boš lahko naredil v katerihkoli čevljih.

stepsi napisal/-a:Res hvala za odgovore, upam da se še kdo okorajži. Rad bi namreč dobro blažene copate, a ko bereš vse mogoče teorije se sliši skoraj grožnja bosonogcev, da se z blaženim skoraj da ne da pravilno teči. Sedaj se mi zdi da to le ni tak velik problem, da le ni peta preveč dvignjena. Kolikor pa sem opazil gredo vsi proizvajalci tekaške obutve v smeri skoraj enake višine podplata spredaj in zadaj - govorimo le o nekaj mm razlike :wink:

Edino problem je teči po sprednjem delu podplata (mislim za prvi dotik) zelo počasi, imaš občutek kot da se boš zvrnil na nos :D

Se priporočam še za kakšno dobro mnenje o copatih ON, bom pa tudi v fazi učenja naredil kakšen km v minimalki, tam res ni potuhe in za učenje se mi zdi da pa ne mroe biti slabo.
Uporabniški avatar
 jedrnat
vroom napisal/-a:Če bi se rad naučil teči po sprednjem/sredinskem delu stopala, potem je morda bolje, da si na kakšni akciji kupiš t. i. minimalistične copate

To bi bilo tudi moje priporočilo oz. to je bila tudi moja pot. Najprej sem se navadil teči s copati, ki imajo 4mm razlike peta-prsti. Je pa res, da takrat, ko sem jaz bil v šoli izboljšanja tehnike teka, Onk še ni bilo. Če bi bili, bi si jih morda omislil pred minimalističnimi copati. Torej...zaključek...če se lahko finančno stegneš za Onke, si jih privošči (božiček se itak bliža). Če imaš težave z bolečinami ti bodo noge in mišice zares hvaležne. Meni moje so...
Uporabniški avatar
 jedrnat
vroom napisal/-a:Glede pretnje diferenciala med peto in prsti - glej profesionalni tekači tečejo npr. v Adidas Adios 2, ki ima npr. 9mm offseta, pa vseeno pristajajo na celem podplatu oz. s sprednjim delom.

...ker tečejo s hitrostjo 2:50 - 3:00 min/km. Hitreje ko tečeš, bolj tečeš po prstih in bolj si praviloma nagnjen naprej. Zaradi tega hitre tekače ne ovira večja razlika peta-prsti (npr. 9mm kot omenjaš, jaz sem zasledil celo podatek 11mm) pri teku po prednjem delu stopala. Lahko bi tekli v petkah...pa bi bili hitrejši kot jaz :? .

Adidas Adios je legendaren copat (trije najhitrejši maratoni so bili odtečeni v njih). Wau!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 27

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA