Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 johana
Predlogi, nasveti, priporočila, izkušnje...vse je dobrodošlo, kot pomoč kako trenirati, da se v srednjih letih (pri rosnih 45 ) po nekaj pretečenih maratonih "solidno" (beri oprimalno) pripraviš (narediš pravo bazo) za ultramaraton :D :laola
Uporabniški avatar
 dexi27
Mogoč tak, kot si se pripravljal za maraton edin z večjo kilometrino. Po moje je edini pravi recept za uspešen nastop na ultrah velika kilometrina z ne prevelikim tempom. Kaj je to ne prevelik tempo pa je od posameznika odvisno. Če lahk pretečeš maraton s tempom 4 min/km pol je to pač trening med 4.30 in 5.30 min/km. Oziroma velik treninga v anaerobnem ritmu.
Če boš mal spremljal TF boš hitr ugotovil, da pravi "ultraši" predvsem velik tečejo...

Priporočljivi pa so še kaki drugi športi (kolesarjenje, plavanje...), ki povečujejo vzdržljivost in aktivirajo še kake druge mišice.
Uporabniški avatar
 StaraKost
dexi27 napisal/-a:Mogoč tak, kot si se pripravljal za maraton edin z večjo kilometrino. Po moje je edini pravi recept za uspešen nastop na ultrah velika kilometrina z ne prevelikim tempom. Kaj je to ne prevelik tempo pa je od posameznika odvisno. Če lahk pretečeš maraton s tempom 4 min/km pol je to pač trening med 4.30 in 5.30 min/km. Oziroma velik treninga v anaerobnem ritmu.
Če boš mal spremljal TF boš hitr ugotovil, da pravi "ultraši" predvsem velik tečejo...

Priporočljivi pa so še kaki drugi športi (kolesarjenje, plavanje...), ki povečujejo vzdržljivost in aktivirajo še kake druge mišice.

Mislil si v aerobnem ritmu.
 davidkopic
Po mojem laičnem razmišljanju je tako. Že res, da v aerobnem območju izvajamo daljše teke ca. od 12 km naprej. Povdarek bi pa morali posvečati tudi anaerobnemu treningu, ki je za ultramaraton tudi zeelo pomemben!
Da slišim, kaj drugi pravite na to!
Uporabniški avatar
 StaraKost
Pri bilo kakšni vrsti treninga skoraj, da se ne moremo ogniti aktiviranju anaerobnega sistema porabe energije.
Anaerobna obremenitev nastopa tudi pri vseh pospeševanjih, skokih, dvigih, .... čeprav zaradi kratkega trajanja imamo utrip še vedno v aerobnem območju.

Prav zaradi tega moramo biti bolj natančni pri tem, ko govorimo o anaerobni obremenitvi, ker ta ne nastopa samo takrat, ko smo tudi s utripom v anaerobnem območju.

In na koncu, res je. Tudi ultramaratonci imajo koristi od kratkih hitrih intervalov.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
davidkopic napisal/-a:Po mojem laičnem razmišljanju je tako. Že res, da v aerobnem območju izvajamo daljše teke ca. od 12 km naprej. Povdarek bi pa morali posvečati tudi anaerobnemu treningu, ki je za ultramaraton tudi zeelo pomemben!
Da slišim, kaj drugi pravite na to!

Ja, vse je dvopolno.
Jesti ogljikove hidrate in beljakovine
Kombinirati tek in hojo
Lahkoten tek s hitrimi vložki
Planinarjenje in plavanje
Vse je pomembno, ni pa res, da vse to spada pod zastavljeno vprašanje.

PREDLAGAM: prebrati zadnjo številko revije Vrhunski dosežek, ki lepo opisuje nekatere značilnosti ultramaratonskega teka. Je tudi nakazan trening.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
ROBOCOP napisal/-a:Po mojem bo dovolj, če treniraš isto, kot za maratonsko razdalja, pri ultri pa drži Zdravčev slogan " Čuj, vse je v glavi!!!"

Tako mislim v osnovi tudi jaz, le občasno je dobro narediti daljše trekinge (prečenje Pohorja, Kozjak, Knapovsko pot, Rokovnjaško, pa Šentiljsko, Svečinsko in Haloško ... po poteh GM4O ipd.)
 johana
:clap: Ok. Sam (ker sem ekonomistka so mi številke pomembne :mrgreen: ) koliko je to km na teden? Mislim v zimskem času. Koliko je najdaljši dolgi tek (zdaj jih tečem tako skoraj vsako nedeljo okoli 30?
Uporabniški avatar
 Scooby
Čim več tem bolje. :)

Točne številke, ki veljajo zate, ti bomo pa tukaj težko povedali. Saj je veliko odvisno od človeka do človeka in pa zraven je še ogromno drugih dejavnikov.

Je pa tudi odvisno, za kakšno ultro se pripravljaš. Če gre to sam za 50 km, potem ne rabiš kaj več trenirati kot za maraton. Če gre pa to za 75 km, je pa potrebno tudi malo povečati mesečno kilometrino in tu pa tam odteči kakšen daljši tek od 42 km.

Odvisno je tudi to ali želiš samo preteči zadano razdaljo ali pa pri tem tudi uživati. Več treniraš, lažje pretečeš razdaljo in po njej nisi 14 dni "mrtev". :D
 johana
Zdravko hvala. Fajn revija - je nisem poznala :).
Scobi - cilj je teči z užitkom, tako kot to sedaj počnem :D . želja je Logarska :) vam sporočim, ko (če) zmagam :) sicer pa še vedno...se priporočamo za vse praktične nasvete :laola
Uporabniški avatar
 Scooby
Potem je pa še zadosti časa do naslednje Logarske. :)

Jaz bi nadaljeval tako kot tečeš sedaj. S tem da bi počasi povečeval kilometrino. Ne vem...recimo 15 km na mesec. In mogoče bi vsake toliko časa malo podaljšal nedeljski tek. Po občutku. Če ga podaljšaš za 3 pa samo za tri. Nič na silo. Časa imaš še zadosti.
Uporabniški avatar
 Tilcara
pozdravljena johana in dobrodošla :D

Ker sem mamica dveh predšolskih otrok, nimam veliko časa brati o treningih in pripravah, blogih,.. raje izkosristim čas za tek, pa še tega si težko izborim za dolge teke :? Mi je pa res luksuz, ko lahko prebiram izkušnje, utrinke in nasvete ultramaratoncev. Sama se ne štejem med ultramaratonke, čeprav sem pretekla nekaj mini ulter, Logarska je bila sicer to leto moj namen, a je žal odpadla zaradi poškodbe :(
Za 6 urne in 7 urne teke se nisem veliko pripravljala. Res je, da na leto pretečem 4-5 maratonov, okoli 10 polmaratonov in nekaj kratkih intervalnih tekov (tekme). Treningov na teden pa imam povprečno le 30-40 km. Generalno sem trenirala bolj za maraton, kar se tiče kilometrine, zato sem na daljših tekih, vse kar je več od 42 km tekla sicer zadovoljivo, a z naporom.
Želim napisati, da je kilometrina pri ultri bistvenega pomena. Če želiš imeti zadovoljivo hitrost, oz. če ne želiš izgubiti preveč hitrosti (pri ultri je najbrž to neizogibno) je priporočljivo teči tudi kratke, hitre intervalne teke. Meni tako pomagajo hitre desetke, 21-ke..manjka mi pa kilometrina.

Ultra teki so me povsem prevzeli in so zame VELIK izziv, zato imam namen tudi sama počasi povečati kilometrino, a trenutno še delam na tem, kako bi tudi zadevo zares izpeljala. V tem letu me še čaka Sladkih6 (6 urni tek) in Istra 53 km. Sem pa zelo radovedna, kako mi bo šlo :wink:
Nama, johana pa želim, da se v letu 2013 srečava v Logarski in jo z užitkom tudi pretečeva :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA