prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Zadnji teden se mučim teči v Nike lunarglide +3. Prav ti copati so razlog, da se oglašam na forumu. Lani, v začetku novembra sem v njih staknil vnetje pokostnice po le slabem mesecu uporabe. Žulijo me zelo in še bolj radi, posebej na notranji strani stopala. Takrat sem te težave pustil in sčasoma lepo pozabil na njih ter se osredotočil na okrevanje in za nekaj časa pustil tek ob strani. Letos pa sem si jih ponovno nadel na noge in si rekel, pa dajmo probat mogoče pa bo kaj drugače. In seveda ni nič boljše. Na oko so sehr gut, ne razumejo pa se najbolje z mojimi nogami. Pred temi najkicami sem uporabljal Mizuno wave impulse in bil z njimi super zadovoljen. Ampak, ko so ti odšli v zaslužen penzion sem naletel na super oglaševane in očem atraktivne najkice. Popolnoma moja napaka, da sem temu nasedel, ampak iz vsake napake se nekaj naučimo. Naj dodam še to, da nisem ne supinator in ne pronator, čist nevtralen :D Na teden pa naredim okrog 40 km. Zato sedaj razmišljam o naslednjih modelih:

1. Mizuno Wave Rider 16 - predvsem zaradi tega, ker sem bil s prejšnjimi mizunkami super zadovoljen in to pričakujem tudi od teh.

2. Asics gel Kayano 18 - po pregledanih "reviewih" ta model super hvalijo, predvsem zaradi super blaženja itd.

3. Asics gel Kayano 19 - sicer par pomislekov zaradi nekaj slabih reviewov v primerjavi z 18. izdajo. Pravijo namreč, da je 19-tka slabša kot 18-tka "in general".

4. Asics gel Nimbus 14 - o njih še ne vem nič. Videl sem jih le v oglasu v popolnoma random reviji :D

Katere izmed zgoraj naštetih bi mi priporočali glede na vaše izkušnje? Dobrodošli so seveda tudi predlogi drugih modelov.

lp
Radovednež, kot prvo, lepo pozdravljen na :TF) :!:

Kot drugo: uporabniki omenjenih copatov ti lahko pišejo o svojih izkušnjah z njimi, vedeti pa moraš, da ima vsak človek (tekač) drugačno stopalo, drugačen način teka itd. in s copati, ki nekomu ustrezajo, ima lahko nekdo drug samo kup težav. Ob nakupu je prav, da se pozanimaš o lastnostih superg (in tudi o izkušnjah morebitnih uporabnikov oz. pomankljivostih, ki so jih le-ti zaznali) in na osnovi tega narediš prednostni seznam, a navsezadnje boš moral zaviti v trgovino in se odločiti sam (oz. s pomočjo prodajalca, če imaš to srečo, da le-ta ve, kaj prodaja) na osnovi preizkušanja. Pomemben je prvi občutek (včasih sem katere samo obul in na osnovi tega ali onega motečega elementa takoj ugotovil, da to ni to), pomemben pa je tudi preizkus (hoja- ali tek- po trgovini). Ne spomnim se, da bi me ta občutek že kdaj pustil na cedilu (in že trkam na les :!: :mrgreen: )...
No, jaz ti razen "soljenja pameti" v tem primeru drugega ne morem pomagati, ker nimam nobenega od omenjenih... :roll:

Veliko sreče pri izbiri :!:

LP
Mizuno Wave Rider sem imel pred leti ko sem začel s tekom. Uporabljal sem jih za treninge in tekme. Mesečno sem delal do 200km, 10km sem pa pretekel v dobrih 38 min. Model je nekje srednje blažen. Vzdržali so mi pa 2700km, nato sta se odlepili obe peti ( pri temp. -10).

Moj naslednji model je bil Asics gel Nimbus 11 in nato 12. Copat je zelo blažen, imel sem ju samo za treninge, povečal sem mesečno razdaljo na 250-300km. Držali so mi 2800km in drugi 2300km. Problem pri tem modelu je bil, da se je pričel zgornji del copata zelo hitro trgat (pri ~1000km), podplat je bil neverjetno trpežen in se je zelo malo obrabil.

Asics gel Kayano spada med najbolj blažene copate, primerne za težje tekače.

Sedaj tečem s Puma Velosis: http://www.startfitness.co.uk/product.a ... P_ID=41976
Po dobrih 1800km copat še ne kaže bistvene obrabe. Je zelo trpežen!
Imam še nove Puma Veris, s katerimi še pa nisem tekel.

Moja nasledna izbira za trening bo pa Brooks Glycerin: http://www.startfitness.co.uk/product.a ... P_ID=49137

Ne verjamem, da je model copatov kar tako vzrok poškodb! Le dovolj blaženi morajo biti!
tabonir napisal/-a:
Ne verjamem, da je model copatov kar tako vzrok poškodb! Le dovolj blaženi morajo biti!

Tole je pa še predmet debate. Poslušaj "bosonoge" in beri "Rojeni za tek", ki te bodo skušali prepričati v ravno nasprotno...
vencelj napisal/-a:
tabonir napisal/-a:

Tole je pa še predmet debate. Poslušaj "bosonoge" in beri "Rojeni za tek", ki te bodo skušali prepričati v ravno nasprotno...

Nimam nič proti bosemu teku! Le težko si predstavljam, da bi tekel bos mojo klasično razdaljo 12-19 km pri tempu 3:55 do 4:20 po asfaltu :D . Da ne govorim o intervalih :D .
@vencelj najprej hvala za izrečeno dobrodošlico v tekaško ¨družino¨. :D se popolnoma strinjam s tem kar si napisal. Problem, ki sem ga imel do sedaj s trgovci je ta, da mi niso znali svetovati oz. da povem direktno je bilo njihovo znanje predvsem marketinško. Zato sem se odločil, da malo povprašam po forumu, da ugotovim pred odhodom v trgovino kateremu modelu naj posvetim največ pozornosti in kateremu najmanj. Seveda se bom na koncu odločil sam, ampak da imam že vnaprej nek ožji izbor. Ko bom pa imel priložnost spoznati trgovca z odličnim znanjem o opremi, ki jo prodaja bom pa z veseljem poslušal njegove napotke glede nakupa opreme.

@tabonir hvala za tvoj odgovor. Glede poškodb pa ne morem trditi s popolno gotovostjo, da so krivi copati. Vendar do njih je prišlo ravno, ko sem menjal copate. Morda pa sem poškodbe le naivno povezal z menjavo copat?
Živjo Radovednež,

prav je, da zastavljaš vprašanja na forumih... več glav več ve, hehe. Prepričan sem, da boš dobil kar nekaj različnih odgovorov, ki te pa ne smejo zmesti :D

Glede tekaških copat je pa takole. Jaz zagovarjam uporabo več parov copat iste znamke - ASICS.
Tako imam posebej copate za izteke, posebne za dolge teke in posebne za intervale in tekmovanja. Seveda so eni bolj obloženi, drugi manj. Za vsak par copatov skrbno vodim evidenco pretečenih kilometrov. Logično je, da lahki copati, ki jih imam ta intervale ali tekme ne morejo zdržati toliko kilometrov (po cca. 600km jih za tek ne uporabljam več) kot copati, ki so obloženi in jih imam za dolžino (tam do 1200km). Seveda copati izgledajo še čisto OK, niso strgani, podplat je še čisto cel, ni pa več pravega bleženja, prožnosti...

Jaz že skoraj 10 let tečem samo v copatih ASICS (trainer, serija 11?0 in 21?0, keyano, hyperspeed). Znamke ne zamenjam za nič na svetu. Je pa res, da je naprimer serija 1100 in 2100, keyano, namenjena bolj pronatorjem. Seveda jih lahko nosijo tudi nevtralci.
Je pa treba vsak copat probat (dobro je, če malo z njim po trgovini potečeš :lol: ) in če ti lepo "sede" na nogo je :laola
pozdravljeni.vsak tekač ima različno tehniko teka,hitrost,teren,teža in obliko noge zato so tudi sile na copat različne. enemu razpadejo po 400 km enemu po x letih ali km.zato kateri je bol kvalitetn copat je druga zgodba.kateri copat je keteremu kvaliteten bo moral žal sam ugotoviti,profiji imajo kao najboljše kvalitetne copate pa lih tako staknejo poškodbe.sam imam tudi mizuno,asics,nike copat pa mi ne odgovarjajo najbolje, niso pa slabi še vedno tečem z njimi da ne bo pomote.potem sem pa za probo kupu pro touch elexir copat za 19 EVROV.zdej tečem z njim že 3 mesece intervale ,tekme okol 600 km sem naredu copat pa kot nov. z njim bom teku še najmanj enkrat toliko.mizuno precision 135 EVROV so se mi že razsuli pri teh km pa še poškodbe sem imel sam to je že druga zgodba.potem se vprašaš kaj je kvaliteta.pa še to kao probaš v trgovini mal tečt, bedarija me zanima če lahk v trgovini tečeš v tempu tekme ali nekaj km da boš ugotavljav a ti copat sede. smeh.tekač zelo težko najde zanj idealn copat .ko ga pa najdeš pa pride kaj druga vmes. veliko sreče pri izbiri( kvalitetnega) copata.
... prav s tekom v trgovini sem izločil kar nekaj copat, ki niti pod razno nista pasala na mojo nogo. Zato je ta prvi test zelo pomemben, ni pa dokončno rečeno, da ti bo pri pravi uporabi, tako izbran copat, tudi ustrezal. Izbira pravega copata je za nekoga zahtevno opravilo, za drugega pa enostavno, ker mu paše vse, kar da na nogo :mrgreen: .
StaraKost napisal/-a:... prav s tekom v trgovini sem izločil kar nekaj copat, ki niti pod razno nista pasala na mojo nogo. Zato je ta prvi test zelo pomemben, ni pa dokončno rečeno, da ti bo pri pravi uporabi, tako izbran copat, tudi ustrezal. Izbira pravega copata je za nekoga zahtevno opravilo, za drugega pa enostavno, ker mu paše vse, kar da na nogo :mrgreen: .

:FO: :clap:
Radovednež,

si že našel prave tekaškee copate? Vsak ponedeljek in sredo med 17.00 in 20.30 (ne vem, kako je v primeru praznikov ali pa dežja :P ) lahko probaš skoraj vse ASICSOVE modele, z njimi narediš nekaj kilometrov (ja, dejansko si jih nadeneš in greš z njimi laufat), se posvetuješ s strokovnjaki... Lokacija: kjer PST (pot spomina in tovarištva) seka Pot za Brdom oz.pot, kjer poteka ljubljanski maraton .

pa veliko sreče :laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA