- 20 Mar 2013, 08:41
ZdravkoC odličen odgovor.
Mislim pa, da je tudi vprasanje na mestu. Zacetnik v teku si postavlja kup vprasanj. Sam sem zacel teci septembra lansko leto. Se pravi sem zdaj na pol leta. V zacetku vecina tekacev isce motivacijo. Jaz sem svojo motivacijo iskal v prebiranju foruma, v pogovoru s prijatelji, ki tecejo, v prebiranju raznih clankov... Sam sem se odlocil, da cas ne bo moj motivator, saj tecem zato, da se sprostim, da spoznavam svoje telo, da se izognem raznim boleznim in da sem v dobri fizicni, predvsem pa psihicni kondiciji.
To sem dosegel. Moje pocutje je boljse, moja psihicna kondicija je dobra. Tek je postal del mojega zivljenja. Tedensko (ce cas dopusca) pretecem med 30 in 50 km. to pomeni krajsi teki med tednom in daljsi teki cez vikend. Moj najdaljsi tek je bil do danes 18 km. in to je moja motivacija in moj uzitek. Torej ne govorim o casu na km pac pa o tem koliko sem sposobem preteci. Ravno tako ni moj namen, da postanem tekmovalec pac pa uzitkar.
Do sedaj sem se udelezil 2 tekem. In sicer 10 km na LM in jesenski tek v Sezani (12 km), v letosnjem letu pa se tek za Ruth (ni sicer tekmovanje, pac pa super prireditev) - 18 km. to so bili moji mejniki. Spet ne v casu, pac pa da sem uspel to preteci. Prejsnjo soboto sem prvic tekel na cas in sicer koliko min potrebujem za km. to sem naredil iz cistega firbca in sicer me je zanimalo, ce pretecem / naredim cooperjev test. Prvic sem tudi tekel z merilcem utripa. Seveda nisem tekel le 2,4 km pac pa je bil to zgolj zacetek. Ugotovil sem, da pretecem cooperjev test, da ce zelim imeti povprecen cas 5 min/km na razdalji 20 km, da moram se veliko vaditi. Torej sem si s tem postavil svoj cilj, ki ga zelim doseci.
S tem tudi mislim, da si nasa gospodicna zeli postaviti svoje cilje. Le vprasanje je bilo morda nekoliko ponesreceno postavljeno.
Glede udelezbe na tekmovanjih pa lahko recem samo, da so to bili spet moji mejniki. So tudi del motivacije. Pa ne to, da sem prvi ali ... pac pa zgolj da obcutm vzdusje, pozitivno energijo in da na nekem uradnem teku dobim samo potrditev, da sem zmozen...
Naslednji cilj 21 km na Sezanskem teku prihodnji teden in en mesec kasneje najnaj21. Drugi tek je brutalen. Vec kot 1000 visinskih metrov. Kako se pripravljam? Tecem, kolesarim (sobno kolo) hodim v hribe. In s tem krepim kar nekaj razlicnih misic. In delam vec vaj, ki mi popestrijo dan, na drugi strani pa zgodba ni monotona... Ko sem vprasal strokovnjaka kaj si misli o tem mi je razlozil glede aktivnega pocitka, glede krepitve razlicnih misic, glede dodatne motivacije in glede poskodb (izogibanja le teh)... skratka kup enih pozitivnih stvari, ce se lotis razlicnih sportov, ki so po svoje povezani...
Sicer sem le delno odgovoril na vprasanje, hkrati pa sem dodal se moj pogled na vse skupaj. Upam, da sem vsaj deloma pomagal pri pravem odgovoru, ki pa si ga mora vsak oblikovati sam po svojih zeljah, sposobnostih in ciljih, ki jih zeli doseci. Seveda pa si je potrebno postaviti realne cilje....