Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mina_ro
Živijo :) Zanima me, kakšna je vaša povprečna hitrost teka na km? Sama tečem zdaj približno kakšen teden, po 5 km (vsak dan podaljšam za najmanj 400m, oz. koliko pač lahko, tako da počasi napredujem). Povprečen čas kilometra je 6 minut, pa me zanima je to veliko, malo? Nisem še tekla na nobenem maratonu, pa me zanima kakšni so povprečni časi za 10km? Stara sem pa 18 let, če to kaj pove :)

Hvala za odgovore!

Lp,
R.
mina_ro napisal/-a:Živijo :) Zanima me, kakšna je vaša povprečna hitrost teka na km? Sama tečem zdaj približno kakšen teden, po 5 km ...

Luškano vprašanje, če nekdo teče en teden, pa se želi primerjati z ... 8)
Predlagam, da uživaš v teku in dokler ne tečeš vsaj pol leta, ne primerjaj nič. Ob začetkih teka se začne tudi začetek spremembe načina življenja, drugačnega pogleda na svet, na prehrano, na porabo časa, na utrujenost in stres ...
Ne primerjaj se ... razen s seboj. Vsak dan se opazuj in uživaj v napredku. Izogibaj se besedi "maraton" dokler ne veš kaj pomeni. Všeč mi je, da si tako mlada začela teči. Večina nas je pričela veliko pozneje. Največ narediš zase v dobi odraščanja in menim, da gre to tudi v DNK za potomstvo :D
Želim ti lepe tekaške dni :clap:
Luškano vprašanje, če nekdo teče en teden, pa se želi primerjati z ... 8)
Predlagam, da uživaš v teku in dokler ne tečeš vsaj pol leta, ne primerjaj nič. Ob začetkih teka se začne tudi začetek spremembe načina življenja, drugačnega pogleda na svet, na prehrano, na porabo časa, na utrujenost in stres ...
Ne primerjaj se ... razen s seboj. Vsak dan se opazuj in uživaj v napredku. Izogibaj se besedi "maraton" dokler ne veš kaj pomeni. Všeč mi je, da si tako mlada začela teči. Večina nas je pričela veliko pozneje. Največ narediš zase v dobi odraščanja in menim, da gre to tudi v DNK za potomstvo :D
Želim ti lepe tekaške dni :clap:[/quote]

Lepo Zdravko :laola

Za začetek je res najpomembnejše da napreduješ do faze, ko ti tek postane čisti užitek. Šele kasneje, mogoče v jesenskem času, si pa umisli kakšen nastop na tekaški prireditvi.
Za prve tekaške prireditve je pomembno, da si ne postavljaš prevelikih rezultatskih ciljev, včasih slabo vplivajo na motivacijo!
Aja, dolžine pa tudi ni treba dnevno povečevati, dovolj je če 1x na 14 dni odtečeš in prehodiš kakšno daljšo razdaljo (mogoče 10km :wink: )
Dobrodošla v svetu teka :clap: :clap: :clap:
ZdravkoC odličen odgovor.

Mislim pa, da je tudi vprasanje na mestu. Zacetnik v teku si postavlja kup vprasanj. Sam sem zacel teci septembra lansko leto. Se pravi sem zdaj na pol leta. V zacetku vecina tekacev isce motivacijo. Jaz sem svojo motivacijo iskal v prebiranju foruma, v pogovoru s prijatelji, ki tecejo, v prebiranju raznih clankov... Sam sem se odlocil, da cas ne bo moj motivator, saj tecem zato, da se sprostim, da spoznavam svoje telo, da se izognem raznim boleznim in da sem v dobri fizicni, predvsem pa psihicni kondiciji.

To sem dosegel. Moje pocutje je boljse, moja psihicna kondicija je dobra. Tek je postal del mojega zivljenja. Tedensko (ce cas dopusca) pretecem med 30 in 50 km. to pomeni krajsi teki med tednom in daljsi teki cez vikend. Moj najdaljsi tek je bil do danes 18 km. in to je moja motivacija in moj uzitek. Torej ne govorim o casu na km pac pa o tem koliko sem sposobem preteci. Ravno tako ni moj namen, da postanem tekmovalec pac pa uzitkar.

Do sedaj sem se udelezil 2 tekem. In sicer 10 km na LM in jesenski tek v Sezani (12 km), v letosnjem letu pa se tek za Ruth (ni sicer tekmovanje, pac pa super prireditev) - 18 km. to so bili moji mejniki. Spet ne v casu, pac pa da sem uspel to preteci. Prejsnjo soboto sem prvic tekel na cas in sicer koliko min potrebujem za km. to sem naredil iz cistega firbca in sicer me je zanimalo, ce pretecem / naredim cooperjev test. Prvic sem tudi tekel z merilcem utripa. Seveda nisem tekel le 2,4 km pac pa je bil to zgolj zacetek. Ugotovil sem, da pretecem cooperjev test, da ce zelim imeti povprecen cas 5 min/km na razdalji 20 km, da moram se veliko vaditi. Torej sem si s tem postavil svoj cilj, ki ga zelim doseci.

S tem tudi mislim, da si nasa gospodicna zeli postaviti svoje cilje. Le vprasanje je bilo morda nekoliko ponesreceno postavljeno.

Glede udelezbe na tekmovanjih pa lahko recem samo, da so to bili spet moji mejniki. So tudi del motivacije. Pa ne to, da sem prvi ali ... pac pa zgolj da obcutm vzdusje, pozitivno energijo in da na nekem uradnem teku dobim samo potrditev, da sem zmozen...

Naslednji cilj 21 km na Sezanskem teku prihodnji teden in en mesec kasneje najnaj21. Drugi tek je brutalen. Vec kot 1000 visinskih metrov. Kako se pripravljam? Tecem, kolesarim (sobno kolo) hodim v hribe. In s tem krepim kar nekaj razlicnih misic. In delam vec vaj, ki mi popestrijo dan, na drugi strani pa zgodba ni monotona... Ko sem vprasal strokovnjaka kaj si misli o tem mi je razlozil glede aktivnega pocitka, glede krepitve razlicnih misic, glede dodatne motivacije in glede poskodb (izogibanja le teh)... skratka kup enih pozitivnih stvari, ce se lotis razlicnih sportov, ki so po svoje povezani...

Sicer sem le delno odgovoril na vprasanje, hkrati pa sem dodal se moj pogled na vse skupaj. Upam, da sem vsaj deloma pomagal pri pravem odgovoru, ki pa si ga mora vsak oblikovati sam po svojih zeljah, sposobnostih in ciljih, ki jih zeli doseci. Seveda pa si je potrebno postaviti realne cilje....
Poldy76 napisal/-a:Naslednji cilj 21 km na Sezanskem teku prihodnji teden in en mesec kasneje najnaj21. Drugi tek je brutalen. Vec kot 1000 visinskih metrov.

Za moje pojme je zgornji cilj preoptimističen za začetnika. En mesec je prekratki čas za takšne teke, ki jih telo še ni vajeno. Ne pravim, da ni možno, ni pa pametno :D .
Uporabniški avatar
 lojze
Tek mora biti užitek in ne muka.
Torej tečeš tako razdaljo in tako hitro kakor se počutiš, vedno tekmuj samo s seboj in ne z drugimi.
Rekreatvnih tekov se udeležuješ zaradi vzdušja in ne tekmovanja - večina. (izjeme, ki hočejo vedno zmagat)
Z vztrajnostjo se avtomatsko daljša razdalja in hitrost, ki si jo sposoben preteči, da je tek še vedno užitek in ne muka.
Nikoli ni prepozno, sam sem se začel ukvarjati z rekreacijo šele po 50 letu, ko sem se pogovoril sam s seboj, kako želim živeti preostanek življenja (v vsakem primeru sem čez polovico svojega življenja).
pridružite se na Endomondo Challenge: Slovenija teče 2013 http://www.endomondo.com/challenges/8001779
neke vrsta motivacije
Bom pa še sam napisal nekaj v imenu mlajše generacije. Sam sem star 19 let in tečem dobra tri leta. In takoj po tem ko sem začel, se je po enem mesecu ponudila možnost za nastop na LM 21 km. Prijavnino sem dobil zastonj in tako tekel pod drugim imenom, saj 15 letnikom udeležba na polmaratonu ni dovoljena. Čas je bil kar soliden - malo nad eno uro in pol, in to mi je dalo nekaj motivacije za tek. Od takrat sem tekel že na kar nekaj tekmah, sicer brez nekih velikih uspehov, a vendar uživam na tekmah, saj tam iz sebe spraviš največ. Kar sem želel povedati je, da se ne obremenjuj preveč z raznim načrtovanjem treninga, itd. Sedaj je treba izkoristit to zagnanost in mladost, saj je to obdobje ko lahko največ narediš na svoji kondiciji. Telo še ni tako dovzetno za poškodbe, regeneracija je hitra... Tako da se ne ustraši tudi kakšne tekme, vendar pa jo vzemi bolj kot nek dober trening, kjer se boriš s seboj in pa s svojim časom. Drugače pa so moji časi - 1.25.29 na 21km (mkm), 38.02 na 10 km, 18.30 na 5km, na cooperju pa 7.55 lp matej
Uporabniški avatar
 Arif
Vsi smo enkrat začeli.
Jaz sem začel teči spomladi, leta 2008. Istega leta sem štartal na eni 5 km tekmi. Tekel sem večinoma brez ure, po občutku. Na začetku svoje tekaške poti sem tehtal 85-87kg, pri 180cm višine. Naslednja tekma je bila tek na goro Oljko kjer sem totalno pregorel. Udeležil sem se tudi prve TF 10ke katero sem odtekel v času 39:49. Takrat še nisem poznal intervalnih treningov, fartleka, tempo teka in podobno. Za svoj prvi polmaraton sem si izbral kar težko tekmo, maraton kralja Matjaža in ga odtekel v času 1:30:01. Postajal sem vse bolj samozavesten in sem se odločil za svoj prvi maraton, en teden po TF 10ki, maraton Mozirje-Logarska dolina. Takrat sem spoznal vse lepote in pasti maratona. Pretekel in prehodil sem ga v 3:36:18 :oops: Naslednji teden sem imel rahle težave pri hoji po stopnicah :D Isto leto sem odtekel tudi ljubljanski maraton v času 3:17:38. Na začetku je kazalo, da bo šlo okrog treh ur, vendar sem še bil neizkušen in prehiter na začetku...krči in bolečine so me prisilile, da sem popustil in se sprehajal med tekači.
Včasih pogrešam teke brez ure in merjenja kilometrov.
Vsem začetnikom predlagam, tako kot je Zdravc povedal, naj čimdlje uživajo v teku. Hitrost in razdalja bosta prišli s časom. Hiti počasi :D
Saj je punca vprašala samo kako hitro teče,ker še nima izkušenj z "rekreativnimi"teki.Ne nad njo zviška in s svojimi tekmovalnimi travmami.
6 min na km je čisto spodoben rekreativni uživaški tempo.Tudi če ne boš nikoli hitrejša, bo to kar v redu.Počasi pa ga boš lahko z rednim tekom še precej izboljšala in predvsem podaljšala pretečeno razdaljo .Mnogo veselja in malo poškodb(poglej to temo na TF,pa ti bo takoj jasno zakaj in od kod).
Poldy76 napisal/-a:Nisem mislil, da si ona postavi tak cilj. To so moji cilji... Sem jih zgolj predstavil.

Se vsekakor strinjam s tabo. 21 km in ce startas iz nic v enem mesecu ni smiselno. Se ti " zagabi".

Lp

Moj odgovor se nanašal na tebe :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 Arif
stari bor napisal/-a:Saj je punca vprašala samo kako hitro teče,ker še nima izkušenj z "rekreativnimi"teki.Ne nad njo zviška in s svojimi tekmovalnimi travmami.
6 min na km je čisto spodoben rekreativni uživaški tempo.Tudi če ne boš nikoli hitrejša, bo to kar v redu.Počasi pa ga boš lahko z rednim tekom še precej izboljšala in predvsem podaljšala pretečeno razdaljo .Mnogo veselja in malo poškodb(poglej to temo na TF,pa ti bo takoj jasno zakaj in od kod).

To so dejstva. Različna mneja in izkušnje prav pridejo. Seveda ji želimo veliko veselja in brez poškodb.
Stara kost. Sam se na tek pripravljam od zacetka februarja. Se strinjam s tabo, da je en mesec premalo. Sezana je bolj kot trening... Glede najnaj21... V bistvu tecem le 1x tedensko ravnino. Nekje 2x ali 3x tedensko pa hribe... Zivim v hribih... Prav tako hodim se 1x tedensko (se trudim) na vecji hrib...

Je tudi tri mesece premalo. Gre bolj za spoznavanje nekaj novega. Prav tako nisem tekac, ki bi tekel na cas... Cilj mi je opraviti z vajo...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA