Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Eni več, eni manj. To je individualni podatek in kot sama številka ne pomeni veliko.
Nekdo, ki ima 50, je lahko dosti boljši in v boljši kondiciji, kot tisti, ki ima 46, tako kot ti :D .
 tiguan
StaraKost napisal/-a:Eni več, eni manj. To je individualni podatek in kot sama številka ne pomeni veliko.
Nekdo, ki ima 50, je lahko dosti boljši in v boljši kondiciji, kot tisti, ki ima 46, tako kot ti :D .

v breg ne morem tečt :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Nizki pulz ni nič dobrega, je pa posledica razširjenega prekata srca zaradi treningov (napora), saj mora motor hitreje oskrbovati telo ob povečani potrošnji. Posledica treninga je torej večji iztisni volumen, v mirovanju pa nižja frekvenca ravno zaradi povečanega volumna pretoka, zato dela črpalka čisto počasi.

Jaz imam v mirovanju in spočit okrog 41, dan po maratonu okrog 47 ...
Najnižje doslej sem si izmeril 38 (2x) in 37 (1x) čeprav si zelo pogosto merim je vedno okrog 41 in več, dan po treningih intervalov 43 ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Temu moramo dodati, da je izhodiščna velikost srca, individualna stvar. Eni imajo večje, eni manjše srce. Včasih smo rekli, da je srce veliko kot stisnjena pest osebe.
To pomeni, da je tudi izhodiščni utrip, posamezne osebe v mirovanju, različen. En ga na primer z vadbo zmanjša z prejšnjih 55-60 na 40-45, drugi pa z 65-75 na 50-55.
Prav zaradi tega je primerjava utripa v mirovanju med različnimi osebami enako nesmiselna, kot primerjava max utripa.
Spremljanje lastnega utripa v mirovanju, pa nam lahko da določene koristne informacije, če jih znamo pravilno interpretirati.
 sitrader
StaraKost napisal/-a:Spremljanje lastnega utripa v mirovanju, pa nam lahko da določene koristne informacije, če jih znamo pravilno interpretirati.

Ja, ampak moraš biti že malo znanstvenika da znaš prav obdelati R-R in iz njega potegniti pametne informacije (HRV analiza). Ob pravilni interpretaciji pa je lahko zelo zanimivo in uporabno orodje.

Mogoče zato Polarjevi zadnji modeli ur ne omogočajo več snemanja R-R. Ker je "kao prekompliciran" za široke množice. Pa moramo razumeti da ure imajo to možnost snemanja, saj jo uporabljajo interno za lastne programe (Ownindex, fitness testi ipd...). Ne naredijo pa file-a, kot recimo ima zdaj že kar star, pa vseeno najboljši RS800cx. Sem kar malo jezen na njih. Nisem sicer odvisen od tega, ampak včasih je pa kar zanimivo pogledat te zadeve.

Ne vem zakaj mečejo ven stvari samo za to, ker niso za široke množice. Sploh če je snemanje že vgrajeno v uro... Pa kaj jih potem matra. Eni rabijo, eni pač ne rabijo. Sploh če je snemanje že vgrajeno v uro... Tako da nimajo dodatnega dela s tem. Meni se tudi recimo zdi brezveze neka oblačna storitev na internetu z idiotskimi metodami za analizo (imam raje stokrat bolj dodelan program na računalniku), pa me vseeno ne moti če hočejo nekateri dajat stvari na internet pa še facebooku pa kaj jaz vem kam še... Vsakemu pač svoje. Verjamem pa da sem v manjšini. Tako pač je.
 MARJANZUP
ZdravkoC napisal/-a:Nizki pulz ni nič dobrega, je pa posledica razširjenega prekata srca zaradi treningov (napora), saj mora motor hitreje oskrbovati telo ob povečani potrošnji. Posledica treninga je torej večji iztisni volumen, v mirovanju pa nižja frekvenca ravno zaradi povečanega volumna pretoka, zato dela črpalka čisto počasi.

Najnižje doslej sem si izmeril 38 (2x) in 37 (1x) čeprav si zelo pogosto merim je vedno okrog 41 in več, dan po treningih intervalov 43 ...

meni so ga lani na EKG -pregledu za kategorizacijo na Metelkovi izmerili 27 ,
medicinsko osebje reklo , da je to pri njih najnižja izmerjena vrednost so pa navajeni na vrednosti okrog 30 ker testirajo veliko vrhunskih športnikov in tudi nizek polz v mirovanju ni nič narobe prej obratno saj se srce manj matra ko dela počasi in ekonomično. :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Kljub temu so tudi "navadne" meritve utripa v mirovanju zanimive in koristne. Že ZdravkoC je nakazal zakaj.
To, da nam jutarnji utrip varira za par utripov je mormalno. Če pa je ta razlika 5 ali 10 utripov, moramo vedeti, zakaj je tako. Če smo naredili serijo težjih treningov je to razumljivo in je to znak za regeneracijo. Če tega ni bilo, je lahko vzrok priprava kakšne viroze, nahota, .... in je znak, da ni dobro, da dodatno obremenjujemo organizem. Zato je boljše, da ta dam izpustimo bilo kakšen nepotreben dodaten napor.
Uporabniški avatar
 StaraKost
MARJANZUP napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:Nizki pulz ni nič dobrega, je pa posledica razširjenega prekata srca zaradi treningov (napora), saj mora motor hitreje oskrbovati telo ob povečani potrošnji. Posledica treninga je torej večji iztisni volumen, v mirovanju pa nižja frekvenca ravno zaradi povečanega volumna pretoka, zato dela črpalka čisto počasi.

meni so ga lani na EKG -pregledu za kategorizacijo na Metelkovi izmerili 27 ,
medicinsko osebje reklo , da je to pri njih najnižja izmerjena vrednost so pa navajeni na vrednosti okrog 30 ker testirajo veliko vrhunskih športnikov in tudi nizek polz v mirovanju ni nič narobe prej obratno saj se srce manj matra ko dela počasi in ekonomično.
:)

To je res samo glede trenutne ekonomičnosti, ki jo potrebuješ med naporom. Če pa gledamo drugače, da je že utrip pod 40 "nenormalen", ker je najbrž nastal zaradi pretiranega povečanja srca in se lahko sprevrže v "srčno napako" oziroma deformacijo srca, ki nam lahko, dolgoročno gledano, celo škoduje.

Nobeno srce se ne matra, ko dela v mirovanju, pa naj bo to pri 27 ali 60 utripov na min. Matra se med obremenitvijo, ko se srce, ki ima večjo srčno rezervo, matra manj.

Včasih mešamo, da je tisto, kar nam lahko omogoči boljši športni dosežek, tudi bolj zdravo. Na žalost ni vedno tako. Vse ima svoje meje.
 Uheeec
tip je sam vprašal, kakšen imate utrip...če bi rabil znanstveno raziskavo, bi verjetno iskal kje drugje

toliko podatkov kot pri onem, ki je dejal da hitro teče, pa ste ga skoraj raztrgali in zasuli s količino informacij...

ubistvu, preprosto vprašanje nekateri zakomplicirajo, da te to sploh ne zanima več...
Uporabniški avatar
 StaraKost
.. in ti si mu odgovoril, kakšen je tvoj utrip v mirovanju ?
Vsi razen tebe so napisali nekaj o utripu v mirovanju. Tako je naslov teme :D .
 Uheeec
ne nisem, ker si ga že dolgo nisem izmeril, tako da niti približno ne vem kakšen je
tole pa je bil tudi že tvoj 5-i odpis na to temo, pa ga tudi nisi pripisal...

samo pač opominjam, ker si zajadral od tega kar je vprašal: "Kakšen imaš utrip v mirovanju?"...ne pa, kako, zakaj, kdaj, čemu

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA