Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 hemko
Živjo !

Redno tečem že dobre pol leta in kar dobro napredujem :) Sedaj ko se zima končujem sem spet postal bolj aktiven pri teku 3 tedensko, med tem ko sem med zimo tekel 1 krat mogoče kdaj tudi 2 krat na teden.

Zadnje čase opažam, da vedno preveč hitim pri teku :evil: Nikakor mi ne uspe teči počasnega teka, kjer se lepo sprostiš ? Naj povem tudi, da imam že od majhnega hitro hojo, in nikoli nisem mogel hoditi počasi. Tudi če se presilim, se sčasoma med tekom spozabim in spet tečem hitri tempo :oops:

Poleti ko je več tekačov, se prav zamislim sam nad sabo, ker vedno vse tekače prehitim :lol: vsi tako lepo počasi tečejo, umirjeno jst pa kar hitim ko da bi za menoj tekel pes :D

Zelo bi bil vesel kakršnega koli nasveta, kako umeriti svoj tekaški tempo ?
 hemko
Ja tudi to sem že imel v mislih, vendar kaj ko nobenega nimam, ki bi tekel z menoj :?
Problem je tudi ta, da imam dinamično službo ( različen delovnik ) in jst potem tečem kakor imam čas, enkrat zjutraj, drugič zvečer ali pa čez dan in je problem, ker se drugi ne morejo prilagoditi meni ali pa jaz njim :x

Tako da bom moral svoj problem na kakšen drug način rešiti ? Probal se bom siliti v počasni tek, mogoče brez muske, ampak brez nje do zdaj nisem mogel teči. Bom videl kako in kaj :D

Če pa ima slučajno še kdo kakšen nasvet, sem ga zelo vesel :)

Želim vam veliko tekaških uspehov :wink:
Uporabniški avatar
 vigor
Kupi si pulzmeter in poglej kakšen pulz imaš pri nekem počasnem teku, katerega bi rad tekel in potem teči okrog tistega pulza. Večina ur ima tudi možnost, da ti začne piskat ko prekoračiš določeno mejo srčnega utripa.
Uporabniški avatar
 StaraKost
.. ne bo slišal, ker ima "muziko v ušesih" :mrgreen: .

Kako pa bi ti izvedel bilo kakšne priprave, na primer po planu treninga v katerem je za vsak trening določen različen tempo ?
Tisti, ki ima samo eno "brzino" je največkrat slab tekač :D .
Zakaj?
Zato, ker je največkrat prehiter, da bi se spočil/regeneriral in kljub temu, da je hiter, prepočasen, da bi napredoval :D .
 storZ
Lepa misel stare kosti. Tudi sam sem imel nekoč isti problem, sploh tempo 5:00. Vedno sem se gnal četudi do onemoglosti, da sem tekel pod tem tempom, ne glede na to kako sem se počutil, kakšna temperatura je bila zunaj in v kakšnem delu "priprav" za kakšen uraden tek sem bil. Sčasoma sem ugotovil, da je lovljenje tempa 5:00 na treningu "kar tako" totalna bedarija. Raje 20 km v tempu 5:20, pa naslednji dan krajši iztek za 5:30, pa tretji dan intervali za 4:00 kot stalno bežanje in hitenje "pred psom" kot sam praviš :D Vprašanje je tudi, kakšno kilometrino delaš, sam si ne predstavljam, da bi trenutno ko sem v najhujši fazi priprav za Radence tekel vsak dan najhitreje od vseh tekačev, ki jih srečam. Za razliko od tebe imam vsaj to srečo, da gre pri iztekih z menoj ponavadi kolega, ki je občasen tekač, posledično nekoliko počasnejši in tako imava oba korist, jaz se regeneriram, on pa ohranja splošno kondicijo. In ja, samo s hitrim tekom prej nazaduješ, kot napreduješ.
Uporabniški avatar
 vencelj
hemko napisal/-a:
Zadnje čase opažam, da vedno preveč hitim pri teku :evil: Nikakor mi ne uspe teči počasnega teka, kjer se lepo sprostiš ? Naj povem tudi, da imam že od majhnega hitro hojo, in nikoli nisem mogel hoditi počasi. Tudi če se presilim, se sčasoma med tekom spozabim in spet tečem hitri tempo :oops:

V tem odstavku sem se našel, to je že vseskozi moj stalni problem, čeprav vem, da to ni dobro in so mi popolnoma jasne teorije o treniranju teka. V praksi je drugače, zato včasih prav rad tečem v družbi počasnejših in se jim zlahka prilagodim (in zato je bil to tudi moj predlog). Če pri teku 3x tedensko za konec tedna opraviš en počasnejši (morda malce daljši) tek v družbi, to pomeni že 1/3 vseh tekov :roll: .
Spremljanje pulza in tek v območjih je vsekakor dobra varianta za nekoga, ki je tekmovalen in si želi napredovati ter dosegati boljše rezultate.
Stalni prehitri teki, ki jih zaznavaš kot garanje, te lahko sčasoma pripeljejo v stanje, da se ti pred tekom vedno znova začne zastavljati vprašanje: "ali mi je tega treba?" in potem si na dobri poti, da nehaš.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 StaraKost
Celo za resen trening, pulzmeter ni nujno potreben. Vse kar moramo vedeti je v kakšnem času smo sposobni preteči določeno distanco. Največkrat se za osnovo, vzame čas na 10 km, ker je za večino rekreativcev obremenitev takega teka, malo nad ali na meji anaerobnega praga. Hitrost na tej meji nam določa hitrosti/tempo na ostalih distancah. Na osnovi tega časa/hitrosti, nam kalkulatorji določijo, kar uporabne čase/tempo za treninge na ostalih distancah.
O kakšni višini utripa, večinoma ni nobenega govora. Saj tudi ni potrebna, ker je hitrost/tempo na anaerobni meji(LT), dosti boljše izhodišče za izračun višine obremenitve od max srčnega utripa.
Utrip lahko uporabljamo kot dodatno kontrolo odziva našega telesa na tako izračunate vrednosti hitrosti/tempa za različno vrsto treningov ( dolgi tek, tempo tek, razni intervali, regeneracija), ker se na utripu odražajo tudi dodatne oteževalne/olajševalne okoliščine kot ( temperatura, vlaga, mraz, dnevno počutje, stopnja hidriranosti, nivo zalog glikogena, ....).
Pri tem moramo pravilno interpretirati/razumeti prikazano višino utripa in vedeti zakaj je morebiti višja ali nižja od željene/pričakovane. Večina tega ne ve.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 06 Apr 2013, 22:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 vencelj
Še vedno rabimo uro, jaz ne uporabljam niti te.
Sicer pa (brez posebnega kompliciranja) govorimo samo o tem, da se pri teku, tudi če si prej rečeš, da boš tekel "en počasen tek", kmalu "spustiš s ketne" in se potem zalotiš, kako ves zaripel komaj loviš sapo ("ko da bi konec jemal") in o tehnikah, kako hitrost svojega teka spraviti pod kontrolo.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Tako, da izmeriš kako si resnično hiter( ti to veš). Na osnovi svoje hitrosti izbereš en plan treninga in se ga vsaj okvirno probaš držati. Na ta način boš prisiljen izvajati tako hitre, kot počasne teke.

Ko imam jaz regeneracijski trening na kolesu, me lahko prehiti tudi "mamica" s cekri na balanci, pa se ne bom sekiral :mrgreen: .
 hemko
Hvala za vse te odgovore :D

Vendar moram dodati, da jaz nisem resen tekač ( ne hodim na tekmovanja, maratone itd...) ampak tečem, da vzdržujem težo, kondicijo ter na splošno zaradi dobrega počutja, četudi tečem prehitro :oops:

Kadar nimam časa, tečem tm okrog 5 km, kadar je časa malo več pa povprečno 10 km, zelo redko pa tudi nad 10km.

Kadar tečem 10 km, sem na začetku zelo zagnan, vendar me kar hitro zmanjka, da potem tečem počasi :lol:

Meni osebno ni težko teči hitro ( tako tečem že dobre pol leta ), problem je ker je samo življenje eno hitenje, hiter tempo življenja in ko vidim druge tekače kako tečejo počasi ( nekatere se mi zdi, da jst lahko z mojo hojo prehitim, kaj šele s tekom ), se kar malo zamislim, da ni ravno zdravo preveč se gnati :?

Bo treba res najti sotekača, ker drugače bo bolj težko ostajati na počasnem tempu :)
Uporabniški avatar
 Virtus
Meni se zdi tvoje vprasnje malce mimo. Pravis, da ne treniras za nic in kljub temu se obremenjujes s tem da prehitro teces. Ocitno ti tako pase, da teces prehitro oz hitro. Ce bi hotel, bi tekel pocasneje. Pa ne zato ker bi mogel tect pocasneje ( regeneracijski tek...), ampak zato ker ti bi tako pasalo. Ti ne teces hitro, ker mislis da bos s tem dosegel nek napredek.
Uporabniški avatar
 StaraKost
@Hemko,

Daj malo bolj definiraj kaj je to za tebe hitro ?
Ko prehitevaš druge tekače, moraš vedeti, da so mogoče eni na regeneracijskem teku, drugi zaključujejo ali se odpravljajo na dolgi tek, zato tečejo počasi. Tisti tretji, ki tečejo tempo tek, pa so mogoče tako hitri, da jih sploh nikoli ne prehitiš/dohitiš :D .

Povej kakšen je tvoj najboljši čas na 5 ali 10 km in v kakšnem času jih tečeš na "navadnem" teku. Komaj primerjava teh dveh časov, bo pokazala ali res preveč hitiš . Ko ne moreš končati vsaj z enako hitrostjo kot si začel, si začel prehitro.

Če pa res, hitiš preveč, potem je sistem poskus napaka, dobra šola za vsakega, da hitro ugotovi kdaj dela prav in kdaj narobe.
Ko ne moreš končati, vsaj z enako hitrostjo kot si začel, si začel prehitro.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Dober je tudi trening dihanja.
Dihaj npr. 3 koraki vdih, 3 izdih (3/3). V teorijah najdeš, da mora biti izdih daljši in probaj 2 koraka vdih in 4 izdih (2/4). Če je prehitro, dihaj še počasneje (3/6).
Če vztrajaš pri dihanju, ne moreš zbezljati.
Probaj. Sicer pa je to itak povezano s srčnim utripom, kar so omenjali predhodniki.

Pomembno je, da znaš ločiti hiter in počasen tek. Razlika mora biti vsaj 1 minuto na km. Bolje več.
 sitrader
Tole z dihanjem, kar je predlagal ZdravkoC, je kar dobra ideja. Načeloma z ritmom dihanja 3/3 ne moreš prav dolgo "bezlat". Ta ritem dihanja bi moral brez problema držat v aerobnem območju teka, ki običajno ni prehitro.

Drugače pa tako kot je Starakost predlagal. Najprej moraš v bistvu vedet kaj je to hitro. Načeloma to ugotoviš tako, da pogledaš čase na tvojih tekmovalnih distancah v zadnjem obdobju in načeloma se iz tega s pomočjo tabel da videti kakšen naj bi bil tvoj počasen aerobni tempo, kakšen malo hitrejši a še vedno aerobni, kakšen na laktatnem pragu, kakšen na VO2max ipd...
Torej pogledaš rezultat na 3000, 5000, 10000, maraton recimo in potem iz tabel potegneš kje si najboljši in to je tvoja referenčna točka. Dober tekač ima dosega sicer zelo podobne rezultate v vseh disciplinah (gledano referenčno). Izjemoma lahko odstopajo skrajne razdalje (torej zelo kratke ker je tu hitrost kritična ali pa zelo dolge kjer je vzdržljivost kritična).

Ker pa se v praksi ljudje s tem ne ukvarjajo ni od muh predlog da vzameš kar tek na 10 km. Mogoče še bolje tek na 1 uro. Zakaj ravno 1 uro? Po literaturi... Najhitrejši enakomeren tek ki traja 1 uro, tekač odteče v tempu svojega laktatnega praga. Ko imaš ta tempo, lahko načeloma določiš tudi vse ostale in potem lahko tudi določiš kaj je hitro in kaj počasi.
Načeloma lahko narediš test tudi s krajšim časom, ampak ne vem zdaj na pamet številke. Ker recimo najhitrejši stabilen tek na 30 min je seveda hitrejši, ampak sem pozabil kakšen delež na laktatnim pragom ima (ker ni vseeno ali je 110% ali 120% - se pozna precej v izračunu tempa). Lahko pa pogledam če bo koga zanimalo.
Spomnem se samo da je recimo tek na 8 minut na polno (in enakomerno) enak približno VO2max tempu.
Vse to velja seveda za natreniranega tekača. Ne za začetnika.

Tole s tempom se bo komu zdelo smešno ali pa morda celo nenavadno ko rečem... tek na 1 uro (in ne na 10 ali 15 km). Ampak nekako je neka logika v tem, čeprav se bo komu zdelo hecno.
Dejstvo je, da je čas tisti faktor ki izenačuje vse tekače. Če nekdo teče na polno 1 uro, naj bo amater ali profesionalec, bosta oba to odtekla pri nekako enaki lastni obremenitvi, oba bosta to odtekla na svojem laktatnem pragu. S tem da bo recimo amater v tem času pretekel 10 km, profesionalec pa polmaraton. Obremenitev bo enaka. Razlika je samo v učinkovitosti ;)

Če pa rečemo tek na 10 km, pa je seveda zadeva drugačna. Profesionalc ga bo odtekel samo v 30 minutah (oz. še manj). Za tek v tem časovnem obdobju, si lahko komot privošči, da teče na 120% svojega laktatnega praga. Po 30 minutah je itak konec za njega. Pri amaterju je drugače. On ne teče tako hitro in ni tako učinkovit, zato ne more teči na 120% LT, kajti če bi, bi po 30 minutah moral odnehati (in bi v tem času pretekel zgolj nekje 6-7 km). Zato mora spustiti in teči recimo na svojem LT, da bo sploh lahko dosegel cilj. Mislim da je jasno tudi, da tempo 120% LT profesionalca ni enak, kot 120% LT amaterja. Kljub temu imata podobne fiziološke zakonitosti. Recimo pri 120% LT bosta oba lahko tekla cca. pol ure. Samo razdalja ne bo ista.

Zdaj sem pa že predolg. Poglej svoj najboljši možen tempo na 1 uro, da boš imel za referenco svoj tempo laktatnega praga. Da imaš za referenco potem lažje kaj je zate hitro in kaj počasi.

Mogoče tudi že kaj preveč ponavljam.

Lepo se imej.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA